Там дисецирането и отпрепарирането на труп през първите две години от следването е няколко пъти седмично (докато трае двугодишния цикъл по анатомия). Започва се с крайници - ръце и крака, не с цели трупове. Идва групата (обикновено са по 6-8човека) и си вади техния крайник от “казана” и започва да работи по него. Мускули, фасции, артерии, вени, нерви. После започва работата на цял труп.
По мое време беше голяма радост всеки две групи да имат по един общ труп, понеже бяха дефицит. Асистентите по анатомия изпитват студентите пак там, на труповете - кое какво е и как е, къде минава, какво прави и т.н. Всеки студент си носи лични скалпел, пинсета и ръкавици, за да може да работи.
Наистина най-гадното от всичко е миризмата на формалин. Но и с нея се претръпва. Както и с гледките. Имах колеги, ядяха принцеси от лафката долу, набързо, докато дойде асистента, почти всеки път преди упражнение.
Който в гнуслив или му става зле от трупове, кръв, неприятни гледки, ще види голям зор с медицината. 🙂