СЕДМИ клас 2019/2020 - Ваканцията!

• 33 950
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Всъщност, аз разбрах, че детето с 309 е класирано за дадена паралелка, която му е първо желание. Некласирани деца с по-високи балове, но с желания за други паралелки са вдигнали патърдия. Или не съм разбрала?
4то класиране трябва да е на първо място за незаписани никъде деца. На второ по бал и на трето по желание.

# 271
  • София
Всъщност, аз разбрах, че детето с 309 е класирано за дадена паралелка, която му е първо желание. Некласирани деца с по-високи балове, но с желания за други паралелки са вдигнали патърдия. Или не съм разбрала?
4то класиране трябва да е на първо място за незаписани никъде деца. На второ по бал и на трето по желание.
Е, че ако се спазва наредбата, всичките са незаписани никъде, щом се пробват на 4-то... Кого да вземат?

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 00:00 от пенсионирана русалка

# 272
  • Отвъд алеята зад шкафа
А и какво значи "незаписани никъде" - така всеки с нисък бал може да реши да не се запише, за да чака 4-то класиране и "право" на записване по първо негово желание в СМГ или НЕГ, например.

# 273
  • гр.София

Класирането първоначално беше извършено по паралелки и бяха класирани всички по първо желание за желаната паралелка, без да бъдата взети предвид тези с второ желание за дадената паралелка.
Тези ,вдигналите патърдия, са с по-високите балове, обаче писали паралелката като второ желание и некласирани, въпреки по-високия си бал.

# 274
  • София
Познавам две деца, които не са записани никъде- едното е с бал 200, другото с бал- 280. Второто не бе класирано и на трите класирания. Не са заявявали нито НЕГ, нито СМГ.
Познавам и други деца, едното записано в 35то, другото в 133то. Родителките обикалят по-желани училища, с опция в последния момент да се възползват. Това не е редно.

# 275
  • София
Ама това, че някое дете не е класирано никъде с бал 280 не е вина на системата. Не са писани достатъчно желания  на 1-во  и трето калсиране или пък са писани само нереалистични такива, несъобразени въобще с бала. Този факт не прави обаче детето по-заслужило прием в паралелка Х на 4-ти етап от отписало се след трето дете от 133-то, кандидатстващо за свободното място  в същата паралелка с оригинал..Едното си носи последствията от лоша подредба, другото си поема риска, отписвайки се от сигурно място в по-малко желано училище. Де факто има училища, в които има много свободни места, и с бал 280 ще приемат детето със сигурност. Но очевидно то не се отправя към тях,  а все пак се пробва на по-добро място. Защо другото да няма същото това право?

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 01:12 от пенсионирана русалка

# 276
  • София
Защото не е отписано.

# 277
  • Пловдив
Ааа, те са правили подредбата на друг принцип, а не на логиката на първите три класирания. За да го направят, вероятно такива са им били правилата в този момент, но... Супер тъпа ситуация. Горките деца. Дано успеят да намервт училище.
П. С. И, защо си мислите че всички деца искат да учат в СМГ и НЕГ, не знам... Не всеки иска да се гърчи от учене в гимназията, а ако някой не харесва математика, защо би се напъвал за СМГ? Някои деца си знаят възможностите, други пък нямат болни амбиции и през ум не им минава да искат тези "високобалови" извънземни училища. Все си мисля, че ако си с бал 200, не ти се чак много учи и би искал някъде, където да ти е по-лежерно.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 06:16 от luba_rizova

# 278
  • София
И да добавя. Не мисля, че дете с бал 370, което скача от училище на училище заслужава повече да бъде в НТБГ от некласирано дете с бал 309, което има шанс в последния момент (не знам дали случаят е такъв, говоря примерно).
Значи тези с ниският бал си носят последствиято заради грешна подредба, а тези с високият бал могат да се отписват и записват до безкрай? Защо? Едва ли детето на скандалджийката от НТБГ не е било записано до сега (и то в прилично училище), но такива като тях биха продължили с хореографиите до декември.

# 279
Защото не е отписано.
Ако не е отписано, и да обикалят, все тая- нямат оригинал на свидетелството и не могат да подадат на 4-то. Ако решат да участват в класирането, ще се отпишат. Ти какво предлагаш - във високобалови паралелки да вземат тези, на които балът не е стигнал за никъде? 😂
В началото на кампанията министърът каза, че всеки ще се класира там, за където му стигне балът и предизвика вълна от възмущение. Едва ли не било дискриминация. Но на практика класирането е точно това. Всяко дете има право да участва във всички етапи до запълване на местата, спазвайки правилата.

# 280
Вълчев каза друго -  че ако децата не ходеха на частни уроци, тогава щеше да се види какво е реалното им ниво и всяко би отишло на мястото, което отговаря на възможностите му. Поне това съм запомнила....
Аз разбирам Gina какво казва. Факт е, че при наличието на някакъв приличен бал, има родители, които за четири класирания не могат да решат какво да го правят този бал.
А детето с по- нисък бал хипотетично знае какво иска, родителите му също и рискуват за определена паралелка. Възможно е това дете да е по- мотивирано за конкретното училище от друго, което за три класирания не е разбрало какви са желанията му...Или родителите му не са схванали.

# 281
  • София
Нищо не предлагам. Дори харесвам системата с изключение на четвърто класиране. Така трябва- всеки да учи там, за където си го е заслужил. След като на първите класирания си класиран в дадено училище, значи е редно да се запишеш и останеш в него.
Детето с бал 280 е писало....7 училища....За съжаление, неговата майка не прави анкети по опашките кой какъв бал има, съмнявам се дори дали знае кой клас е... Иначе то детенцето, като всяко друго е свястно.
Аманда ме е разбрала перфектно.

# 282
Amanda, срещу точно това тълкувание на думите на министъра скочиха всички. На практика, обаче, който е по-подготвен,  има по-голям избор, факт. Децата, които са се шляли в 7 клас докато другите учат, ще запълнят местата, които останат за тях. Подредбата на желанията не им е първия проблем, а недоброто им представяне на НВО, а вероятно и в училище.
Gina, това е класация по бал, в която 388 е по-заслужил от 308, откъдето и да го погледнеш. Правата им да участват във всички етапи на класирането са равни, и така трябва да бъде.

# 283
Моите наблюдения от прочетеното тук са, че истинската драма настъпва при бал около 400. Хем не е нисък, хем не е достатъчно висок, за да стигне за достатъчно елитна гимназия. Поне според представите на  родителите. И се почва чуденката- стига за някои училища, ама ако не е истинска езикова гимназия, НТБГ не звучи ли по- добре. Но професионалната гимназия не ограничава ли изборите? Как ще е средата- моето е много умно, но баш на НВО се скапа психически. Ако е с деца с по- нисък бал, няма да е конкурентна средата. И много такива въпроси, които пречат на решенията да са достатъчно категорични. Разбираемо е, но може и да е дразнещо.

# 284
  • Отвъд алеята зад шкафа
Gina L. дадох СМГ и НЕГ илюстративно като високобалови училища.

Аз не виждам драма за децата с бал 400. Достатъчен е за класиране в училища, които са много напред в класацията за ДЗИ в 12 клас. И езикът е като в ЕГ - 31, 22, 133...
При нас НТБГ е целенасочен избор, преценихме, че там ще се учат предмети  които са важни за бъдещите ни планове. Не смятам, че рискуваме с професионално училище, но времето ще покаже.

Общи условия

Активация на акаунт