СЕДМИ клас 2019/2020 - Ваканцията!

• 34 018
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
Момичета, във ФБ темата сега е "този страшен седми клас 2019/2020"  
Тази е моята. Joy Но тя е по-скоро за организационни въпроси и е само за седми клас. Ще сменя годината, като наближи 15. септември.

# 196
  • София
Да дам отчет - наборът беше се събудил сам в 6:15 и в 7 вече беше с колелото по пътеките из Витоша. Има надежда ...

# 197
  • София
green, къде сте на Витоша?
Моята изминава по няколко километра на ден. В Бистрица сме, децата се събират в центъра, а ние сме чак във вилната зона, най-горе. По принцип, като я пращам за нещо до магазина /най-близкият е на повече от километър/ мрънка, но като трябва да излиза с приятели, няма проблем.

# 198
  • София
Ние живеем в Карпузица, над Околовръстното. Иначе той ходи с един познат. Качват колелата до бай Кръстьо с един бус и оттам по пътеките надолу.
Един въпрос имам, по който се нуждая от потвърждение: когато чуждоезиковият профил е основен, т.е. първите два профила са езици, първият език би трябвало да е минимум B2, а вторият минимум B1 и ако иска ученикът да държи матура по втория език като второ задължително ДЗИ, по новата програма тя ще е за ниво B1, нали?
Питам, защото отново чета плановете и вече започвам да се съмнявам в първоначалното си разбиране. Според програмите там по АЕ - ако се учи неинтензивно и неразшитено от VIII клас и AE e профилиращ се излиза с B1. Според мен обаче програма за АЕ като втори език, който започва да се изучава в IX клас, предполага ниво B1.1, което е по-ниско от B1.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 11:39 от green_dawn

# 199
Според програмите там по АЕ - ако се учи неинтензивно и неразшитено от VIII клас и AE e профилиращ се излиза с B1. Според мен обаче програма за АЕ като втори език, който започва да се изучава в IX клас, предполага ниво B1.1, което е по-ниско от B1.
Това значи ли, че би имало ДЗИ по английски с различна степен на трудност- за изучаващи го като първи език и за изучаващи го като втори език. Същото е за другите първи и втори езици.

# 200
  • София
Когато настоящият седмокласник е 10ти клас, малкият ще е 7ми. Не знам как ще оцелеем, но да сме живи и здрави дотогава. Още тази учебна година ще е доста трудна - 5ти и 8ми клас в едно Astonished

# 201
Да. И за ООП, и за ПП са предвидени различни ДЗИ според нивото от ОЕЕР. Проблемът за мен е, че както е отбелязала green_dawn, има заложени очаквани нива примерно В 2.1 и В 1.1, а в проекта за ДЗИ са само цели числа.
За ДЗИ ПП - В1, В2
За ДЗИ ООП - А2, В1 и В2.
Но нека обнародват измененията в наредбите. Проектите често търпят поправки.

# 202
  • София
Да, по новата програма ДЗИтата по езици ще бъдат с различна трудност. Току що ми потвърдиха, че вторият език като профил е заложен с минимално ниво B1.1. В самия план, обаче, има едно интересно изречение: Тази учебна програма представя профилираната подготовка по английски език за модул „Устно общуване“ за ученици от ХІ и ХІІ клас, които започват да изучават английски език в IX клас и в края на ХІІ клас – профилирана подготовка, постигат ниво B1.1 по Общата европейска езикова рамка.
Как се тълкува това за ученици, които са изучавали английския като първи език до 7 клас... По кой учебен план би трябвало да учат те?!

# 203
Когато настоящият седмокласник е 10ти клас, малкият ще е 7ми. Не знам как ще оцелеем, но да сме живи и здрави дотогава. Още тази учебна година ще е доста трудна - 5ти и 8ми клас в едно Astonished

И какъв е проблемът с десетокласника?

# 204
В началото на темата има снимка по нива ( очаква се малко да се променят за РИЧЕ). Какъв език си изучавал до 7. клас е без значение. Приема се, че и двата чужди езика в гимназиален етап се започват от нулата.

# 205
На мен лично заложените нива по езици продължават да са ми малко мътни. В сайта на нашето училище стои информацията от миналото лято за необходимите учебници (за новата учебна година още не е поместено). За 11-и и 12-и клас тогава, те са по старата програма, за математическата и чуждоезиковата паралелки са записани учебници с ниво С1

Английски език Upstream B2/C1 за 11-и клас

Английски език: Upstream C1 за 12-и клас

Не знам как ще е за нашите.
Миналата година 8-и клас са били с Legacy, в три части А1, А2 и В1

# 206
  • София
Изключително тъпо ми се струва да си учил до 7 клас АЕ и в 9 клас да го почнеш от аб.. Но ще гледам да не мисля много-много, че най-много да ме заболи глава Simple Smile

# 207
  • София, Лагера
Аз се чудя какво правят децата, които до 7 клас са учили определен език и в новото училище той им е втори.
Започват от А и Б.
За мен лично е идеално, защото моя младеж е учил досега немски само. Плюс някакви рехави уроци по АЕ в някаква школа, ама там бе слаба работа.
Вероятно всичките му съученици ще знаят АЕ. Та ми е чудно как ще изглеждат часовете... Един спряга глагола to be, друг чете Шекспир в оригинал Grinning

Ясно е, че няма как другояче да бъде, но специално АЕ знаят 90+% от децата. Виж, ако втори език е друг, там е разбираемо.

# 208
  • София

И какъв е проблемът с десетокласника?
Нали има изпити и тогава.

# 209
  • София
Аз се чудя какво правят децата, които до 7 клас са учили определен език и в новото училище той им е втори.
Започват от А и Б.
За мен лично е идеално, защото моя младеж е учил досега немски само. Плюс някакви рехави уроци по АЕ в някаква школа, ама там бе слаба работа.
Вероятно всичките му съученици ще знаят АЕ. Та ми е чудно как ще изглеждат часовете... Един спряга глагола to be, друг чете Шекспир в оригинал Grinning

Ясно е, че няма как другояче да бъде, но специално АЕ знаят 90+% от децата. Виж, ако втори език е друг, там е разбираемо.

Ноеми,  във вашия случай е по-различно..От темата за новото за сина ти училище останах с впечатление, че го избира заради наличието на парелелките към немския отдел с природо-математически профил, което значи, че ще се бори младежът след 8 клас за лайстунг. Приемат ли го, английският там НЕ почва от аб, понеже се следва немска програма. Няма ги в момента качени  учебниците на страницата, имам спомени обаче поне за В1 на старта. Не е лошо да го знаете.

Общи условия

Активация на акаунт