СЕДМИ клас 2019/2020 - Ваканцията!

• 33 888
  • 755
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Според мен пък единственият аршин, с който хората мерят справедливостта на трето и четвърто класиране, се свежда до нещо от типа на "Аз имам най-голямото морално право да се явя и да бъда класиран на мястото Х". Много често в комбинация с "Моето дете е изключително, притесни се на изпита и не изкара висок бал, но абсолютно му се полага да учи в най-елитните училища." Grinning
Мисля, че спорът е излишен.
Системата за кандидатстване е измислена достатъчно добре, така че хората да си намерят местата съобразно резултатите още на първите две класирания; информация не само, че има в изобилие, ами е и достъпна и всеки, който има поне малко желание, може да се ориентира в обстановката само за ден-два.
Та исках просто да кажа, че който е поел риска да участва на четвърто, си поема всички свързани с това рискове. И никой не му е виновен.

# 301
Пречи й това, че ежедневието може да е организирано по начин, че да е заета непрекъснато- водене на децата- едното на детска градина, другото на училище, после работа до късно, прибиране по нощите, липса на време да провери домашни, да се информира какво става в училище. Разрешаване на конфликти с бивш мъж. Детето също може да е много притеснено в тази ситуация и училището да му е последна грижа. Пиша колкото хипотетично, толкова и реално за случаи, които познавам.
Да, Русалка, нямам. Права си. Затова и казвам, че е трудно да се влезе в чужди обувки. Не разбирам само защо е нужно да се въртят едни и същи училища.

# 302
  • София
Аз не виждам с какво деца с определен бал имат по-големи или малки права от други деца. Всички би следвало да имат право да участват на всички класирания. Но нещата трябва да са регламентирани, ясно разписани и да се спазват. Т.е. и за четвърто класиране да има еднакви и прозрачни правила, които се спазват. Не едни деца ходят и подават с копия, без дори да си теглят оригинала, други рискуват всичко и подават само на едно място с оригинала.

Това несъмнено е така. И ако е иначе, вината е на училището обикновено. Е, разбира се, има и родители хитреци... Но ние говорим  какво става при спазен регламент. Абсолютно заслужено право да кандидатстват на 4-то класиране имат всички деца, които към момента не са записани никъде. Както Ред е казала, всеки си е поел риска.

# 303
Има случаи разни - знаете ли какво е положението на самотна майка с две деца, която издържа семейството, няма пари за частни уроци и време да се информира как да подреди желанията, така че детето да бъде прието?
Какво предлагаш, да се въведе социален момент в кандидатстването? По доходи примерно 😉Детето ще бъде прието на място, за което му стига балът, който си е изкарало. Както всяко друго дете, участващо в кампанията.

# 304
Не, не предлагам социален елемент, а обяснявам защо може да се случи некласиране до такъв късен етап.

# 305
Аманда, познавам самотна майка само с 1 дете, което без частни уроци изкара достатъчно висок бал, че ако поиска можеше да учи в смг с НЕ, можеше и в АК да учи. Майката е отделила време и се е информирала за училищата. Въпрос на приоритети и организация е. "Самотна майка" не е оправдание, нито предимство за прием.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 09:12 от maria77bg

# 306
Има случаи разни - знаете ли какво е положението на самотна майка с две деца, която издържа семейството, няма пари за частни уроци и време да се информира как да подреди желанията, така че детето да бъде прието?
А защо не се е информирала, какво й пречи? И защо да е задължително детето да ходи на уроци, за да изкара приличен бал?
                 Не знам дали имате познати,които в последния момент са се сетили ,че детето им кандидатства !!! В момента аз се мъча да "ограмотя" една позната,която "била пропуснала да заявят желания,защото нямала време"!Говоря за първо и второ класиране.При това вече веднъж дъщеря и е кандидатствала /преди 2 год/ и би трябвало да знае какъв е реда.Сега упорито повтаря ,че "той иска да учи само това"! Не е елитно у-ще,но балът не стига.Нервите си потопих да обяснявам,че с този бал /разлика около 150 от най-ниския в това у-ще/ няма как да стане ...освен някакво чудо.Извадих подобни паралелки в съседни у-ща /защото не иска да пътува/ където ще у стиге бала и.....не ,той иска точно това и как така не го приемат!
                Задавам си въпроса - дали тя е единствена??? Май - не!

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 09:16 от Didia

# 307
  • София
Да, със сигурност има много такива родители, но това е безхаберие в общия случай, а не невъзможност да се информираш заради тежко, натоварено битие. И въпреки това, както се вижда от описанието, тропат с крак, че искат точно еди-къде си. Но при други, имащи доста реален шанс да попаднат на желаното място след изтеглени документи, тази "претенция"  се счита за неморална..

# 308
  • София
Аманда, не тежкото ежедневие на самотната майка е причината да не бъде прието до 3то или 4то класиране детето.
И пак се сочи някакъв частен случай. При това тежкото ежедневие не е по дефолт задължително само за категорията "самотна майка".
А, аз докато пиша от телефона и Русалката е обобщила причината.

# 309
  • София
Сещам се как по време на един мач, коментатор разказа историята на един от най-големите футболни звезди.
Бедно семейство в Латинска Америка, бащата всеки ден се връщал изтрепан след 12 часа работа в мината, но въпреки това се захващал да тренира сина си с топката. После синът счупил десен крак, бащата продължил още по-изтощително за самия себе си да тренира с детето, така че то да се научи да рита с ляв крак. Защото видял таланта у сина си. И той наистина станал забележителен футболист.
Въпрос на приоритети е всичко.

# 310
Аз си подесетвам - едно редене на желания да има. След това да се допълва, без разместване.
Надценявате Негово Величество НВО. Разликата между бал 300 и 400, може по хиляда причини да е измамна като оценка за възможностите и/или мотивацията на сравняваните деца.
Иначе една гимназия може да има основание да иска да вземе дете с 300 бал, което от първо до пето класиране е държало нея на първо място в желанията си, а не дете с 350, което скача на всяко класиране в различни посоки и училища.
Просто размисъл. Не казвам, че балът не трябва да е водещ, напротив естествено че трябва да е той.

# 311
  • Пловдив
Диди, е, ти говориш за глупост направо. Искам, ха, то и аз искам да живея на Карибите и да обикалям с яхта, амааа.... На 1 място наистина трябва да се обясни на детето, че ако наистина иска нещо, трябва да се потруди, а после всичко останало. Обаче, с достатъчно устата майка, от убедена по-сигурна съм, че даже не е и необходимо да се напъва. Има хора, постигат всичко с нахалство. В случая обаче говорим за неадекватно преценяване на ситуацията. Апропо, миналата година май тук пишеше една майка с подобен случай - детето искало, тя искало само 1 училище, и даже отказвало да ходи на училище в друго, момиче беше. Ама пропуснах развръзката аз.

# 312
  • София, Лагера
Според мен всеки трябва да си понесе последиците от (ненавременна) информираност, грешно подредени желания и др. такива недоразумения тип " Ама аз не знаех".
В никакъв случай не го казвам назидателно! Просто всеки от нас прави избори на ежедневна база и си носи последиците. Звучи грубо, но е "да си внимавал" (вчера ми връчиха документ за глоба, че съм карала в бус лента. Рано сутринта, в квартал, който не познавам. Е, това че ми се е спяло и не познавам лентите, оправдава ли ме? Не ме. Да съм внимавала. Правилникът е за всички, в т.ч. и за сънените.

И да си самотна майка, ако ти е важно, ще се информираш. Това не струва пари. Лишаваш се от 1 час сън в продължение на 1 седмица и научаваш, каквото трябва.

И според мен всеки има морално право да пробва, където иска. И е нормално критерият за прием на трето и четвърто да е бала. В крайна сметка детето се е подготвяло. И да, някой са се сринали (и моя син също), но това е съвсем друг проблем.

# 313
Единственият обективен, непроменяем и сравним показател е балът на ученика.
Когато трябва да се класират 10000 деца, трябва да е по числа.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 18:19 от Warwick

# 314
  • София
Разсъждаваме си ние за казуси всякакви. Всяко дете има право да кандидатства колкото пъти иска, докато системата го позволява. Но на мен друго ми е чудно - някак не трябва ли да се "понаместили" досега. Едва ли някой с космически бал е стигнал само до Бузема и някой с бал 100 - несправедливо изпреварил топ ученик. До кога продължава родителското обикаляне по т.нар. елитните улилища, само защото искат още и още по-напред. Защото според мен в повечето случаи е това, едва ли идва от децата. Да, важна е средата, шансът за по-добро образование и всичко, но някой път всичко се превръща просто в състезание кой е по-по-най. И какво значи по-напред? Това е просто средно образование, може някой да ме линчува сега че си позволявам да го кажа. Имам колежка, завършила СМГ. После учила биология, като мен и сега работим заедно. Аз съм завършила обикновено училище. Оказа се че сме били приети с подобен успех в най-високо баловата за времето ни специалост в СУ. Мисълта ми е, че който иска учи, където и да е. А и едва ли разликата между елитните е чак толкова голяма, че да се лута човек до безкрай.

Общи условия

Активация на акаунт