Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Развитие на дете 2г.

 • 1 880
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Здравейте! Имам син на почти 2 г. Гледаше детски филмчета от ранна възраст, но преди около 5 месеца ги спрях напълно, защото забелязах че очния ни контакт не е добър и не се обръща на име. На моменти даже сякаш не разбираше какво му говоря. След като спрях Тв той много се промени. Започна да ме гледа, имитира наши движения и звуци ( иначе си говори на бебешки от около 1г. ) Започна да изпълнява простички задачи, да сочи с пръст по картинка, казва чао-чао само обаче когато иска, прави и браво. Започна да казва "мама" "айде" "Ку-ку" "баба" "кака" "ало" и до там. Взима примерно дистанционно и го използва за телефон, знае, че гребена е за ресане на коса, за ключовете, като му кажа къде е топката или къде е книжката или къде е баба, кака, леля ги гледа с поглед ( и други неща) играе си и е активен. Говорих с психолог и ми каза, че всичко е наред и просто трябва време, но виждайки деца на неговата възраст колко са напред, немога да се успокоя. Другото което ме тревожи е концентрацията му и това, че спря да изпълнява команди ( много рядко ако му е кеф изпълнява ) Немога да кажа, че е хиперактивен, може да седне и да пъха тревичка в дупчици до 5-10 мин. или да се занимава с нещо др. Ние живеем в Германия и той там е само с мен и по 1-2ч. на ден с баба си, сега сме в Бг и тук много му харесва, играе с деца, тича, играе, но като му говорят понякога ги поглежда, понякога не сякаш не чува. Слуха му е добре, 2 пъти го изследваха в Германия.
Също така забравих да добавя, че реагира на "НЕ" " спри" и когато друго дете плаче и той се разтройва примерно. Реагира на емоции и игри от страна на другите и мен. Също така разпознава познати лица. Незнам какво да си мисля, дали в характер или има някакъв проблем? Моля ви дайте ми съвет!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 162
Забравили сте развитието му с детските филмчета и сега наваксва. Дайте му време.
П. П. Ако искате някой да изпълнява команди си вземете куче. Децата имат характер.

# 2
 • Мнения: X
Мислите ли, че ще навакса 😔 много съжелявам заради тази Тв. Сестра ми изгледа малката пред Тв и нямаше проблеми, след като разбрах колко много вреди на развитието им ( за което не бях подозирала ) много се обвинявах.. изпаднах в депресия от която и до днес немога да излезна.. немога да си простя че аз съм допринесла за това.. мислите ли че има нужда от специалист? Аз много се занимавам с него. Чета му книжки, говоря му, играя с него по цял ден. Надявам се всичко да се нареди. А за командите, и аз мисля че не всяко дете подлежи на команди, но все пак се притеснявам.

# 3
 • Мнения: 839
Аз също мисля,че всичко идва от филмчетата и че на детето му трябва време,внимание,говорене,игри от ваша страна .
Да ще навакса,но няма как да стане от днес за утре.
П.П в нета има достатъчно информация какво трябва да може да прави детето до определена възраст.Макар и границите да са широки,може да се запознаете  да се стремите да го учите на такива неща

# 4
 • Terra incognita
 • Мнения: 7 054
Е, какво очаквате от дете на 2г? Това да не са роботи- войници да отговарят 100% на вашите очаквания и да са винаги в готовност да изпълняват команди и задачи? Не виждам нищо тревожно и е добре да спрете да го сравнясате с друготе деца. Не сте по 24ч с тях, в едно отношение може да са напред, в друго не чак толкова.

# 5
 • Мнения: X
Да, това е най-голямата ми грешка знам, но е неизбежно като видиш другите да не се замислиш. Ще дам всичко от себе си да навакса. И силно се надявам да няма последствия заради Тв. и с времето всичко да се нареди. Иначе с движенията всичко е наред. Качва се и слиза по стълби и пързалки като се придържа, хвърля с замах камъчета в реката, рита топка, качва се по мебели и т.н. Притеснението ми е главно в психическото му развитие. Според психоложката с която разговарях всичко е наред и ще навакса, но трябва да съм търпелива, а това при мен е проблем. Искам да стане бързо и малко го пришпорвам с въпроси и задачи и мисля, че за това прави нещо 1-2 дни и като види че настоявам и повтарям едно и също му писва и спира. 😔 Правеше и звуци на животни и си казваше името, а сега не иска. В стремежа си  да му помогна сякаш вредя. 😫

# 6
 • Мнения: 839
С пришпорване няма да станат нещата,ще започне да прави на пук или в един момент ще започне да вдига рамене и да казва не знам,а когато вас ви няма,а някой друг го пита ще отговаря.Четете си книжки,повтаряйте  дадени думи,цветове,числа,животни и тн.,но не очаквайте отговор от него,когато е готов сам ще започне.

# 7
 • Мнения: X
А за концентрацията? Според вас как мога да му отвлека вниманието, за да го науча на основните неща?

# 8
 • Мнения: X
Благодаря ви! Ще направя всичко по силите си! Виждам, че не разбира всичко (или поне не показва) което му говоря, но започна поне виждам че има напредък и това ме окуражава. Надявам се всичко да се нареди!

# 9
 • Terra incognita
 • Мнения: 7 054
Концентрация след 3г.  Детето още няма 2, не очаквайте да седи мирно като ученик. На тази възраст се учат в движение от околния свят. Основните неща се учат в процеса на игра.
Струва ми се, че имаш твърде нереалистични очаквания. Остави детето да прави каквото му е интересно и каквото му харесва. Не го пришпорвай и не го карай да повтаря като папагал. Има време, ще се научи на всичко.

# 10
 • Мнения: X
Това го чувам почти от всеки, повярвайте ми🥺 но просто се притесних много, може би на това се дължи. Също така забравих да добавя, че иска ли нещо ме води до там и с ръчичка или пръстче ми показва какво иска. Не показва с причъст части от тялото си, но като му кажа дай на мама да изяде краче или ръчичка ми дава. Когато иска да отвори вратата, ако му кажа няма ключ се отказва, а ако му кажа тук е ключа взима го и се опитва да отключи вратата и подобни. Но елементарни неща като цяло. Просто когато му се говори не се концентрира, винаги си има своя програма и виждам как някои го гледат сякаш е малоумен..

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 4 551
Хайде стига драми, от едната крайност "ще никне пред телевизора от ранна детска възраст" (представям си какво значи "ранна детска възраст", щом в момента е на 2 години), до другата "гледат го като малоумен". Успокой се, детето има нужда преди всичко от адекватна майка.

# 12
 • Terra incognita
 • Мнения: 7 054
Детето ти още е бебе, не знам какво очакваш да прави. Намери си някакви странични интереси, вместо да мислиш само глупости и да се вглеждаш в детето на всяка крачка. Вредиш му.

# 13
 • Мнения: X
Така е, прави сте! Приемам всякакви критики или съвети. Ами беше на 8 месеца като започнах да му пускам но от 1г. до 1,6г. гледаше доста, явно тогава се е забавило развитието му. Не искам да правя драми, просто чувството за вина не ме оставя. Определено трябва да се стегна, че скоро аз ще имам нужда от специалист.

# 14
 • Terra incognita
 • Мнения: 7 054
Защо реши, че има забавено развитие?

Общи условия

Активация на акаунт