Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мнение за името Далия

 • 3 759
 • 68
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 716
Не бих си кръстила детето Далия.Всички ли ще й казват на цяло име?Помислихте ли за вероятността да й казват Дали?Не бих го причинила на детето си.
Не смятам за неоходимо име от 5 букви да има галено. Не съм фен на Диди, Вики, Теди и тн... както казах, исках името да е такова,че да не налага галено.
Всичко е въпрос на възприятие.
Моето име е дълго-9 букви и никога моите родители не са ми говорили на галено, а галеното на името ми ми звучи мъжко и не го предпочитам.
Вие може да й казвате на цяло име,но не забравяйте,че това дете ще ходи на градина,училище и т.н.Няма как да сте сигурни хората как ще й викат.И ние си кръстихме детето с име,което не харесваме галено,но все ще се намери някой който вместо на цяло Катрин,да й каже Кате.Разбира се винаги правя забележка,че детето не е Катя,а Катрин.Но в случая галеното Дали звучи абсурдно.

# 31
 • Мнения: 15 692
И аз не исках галени за дъщеря ми,хем тя е с дълго име. Цяла одисея беше с тия галени и още е.
  Държа на това да не се съкращава. Със 7 букви й е името.
Но ако се съкрати вече не се дразня. Наясно съм,че тук е прието да се съкращават имената и това е.Неизбежно е това.
 Бъди сигурна обаче,че никой няма да й казва Далия,освен вие в семейството да речем.
И аз знам,че един ден като тръгне моята дъщеря на училище все някой ще й каже на галено както му дойде.
Но вече съм го приела. Поне в моя случай галените са  приемливи.
Казвам ти го от опит и да си имаш едно наум.
 Моето дете няма установено галено. Съкращавам цялото име на "ка". В твоя случай дори на "ка" не можеш да съкратиш(Далийка или Далийче ще й казваш).
Името е хубаво. Но помисли и затова. За да не се ядосваш един ден.
Само като съвет,в крайна сметка решениета си е твое.
Моето име е с 9 букви. Цялото съм го чувала амо като ме извикаха на дъската или по институции.

Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 20:57 от Мис Каролин Бингли

# 32
 • Мнения: 307
Името е хубаво и все по-често го чувам.Мисля,че ще измести Дария . Според мен двете имена често ще се бъркат.Поне аз се обърках първия път като го чух. Това ,по скоро ще ме притесни отколкото произхода му.

# 33
 • Мнения: 3 141
Това име е популярно в толкова много страни, най-разпространено е в САЩ, Египет, Англия, Израел, Мексико, Италия, ЮАР, Португалия, Бразилия, Скандинавските страни и в Европа.
Ще дойде и в България.
На латиница има вариации Dalia, Dahlia, Daliah.
Цветето е далия или гергина (бълг.), на арабски означава "лоза", на иврит "лоза или маслиново дърво (дълго клонче)".
На една конференция срещнах една жена с изписано  име  "Dalia", рускоговоряща, каза, че името и на кирилица се пише "Даля" Simple Smile
 

# 34
 • София
 • Мнения: 1 383
Харесва ми.

# 35
 • Мнения: 360
Според мен Далия е прекрасно име. Така щяхме да кръстим дъщеря ни. Аз много харесвам това име и ММ беше съгласен, но поради причини избрахме друго име в последния момент. Даже сега връщайки времето назад тези причини бяха глупави, но няма значение. Ако харесвате името, давайте смело.

# 36
 • Мнения: 127
Харесвам името Далия. Какво ако е с арабски произход? Вие ще го свързвате с цветето далия. Звучи много добре и извън БГ.

# 37
 • София
 • Мнения: 3 414
Аз лично го свързвам с цветето, харесва ми. Не съм чувала да е арабско. Защо това ви притеснява? Едва ли някой точно така ще го почувства.

# 38
 • Мнения: 2 361
Далия е много красиво и нежно име.

# 39
 • Мнения: 8 592
Далия е латинско име на цвете.
На български цветето се казва гергина.
Харесва ми много.Благозвучно,женствено с хубаво значение,има имен ден.

Арабкото име е Далиа с ударение на последната сричка.И има друго значение.

# 40
 • Мнения: 2 697
Не съм чела коментарите, само отговарям на първия пост: Далия е просто име на цвете. Всеки може да го смята за арабско, китайско или занзибарско, но е българско цвете и не виждам  защо търсят под вола теле.

# 41
 • Мнения: 6 732
Бърза справка с гугъл показва, че цветето далия е с родина Мексико и Централна Америка, откъдето е пренесено в Европа. През 1963 е обявено за цвете-символ на Мексико. У нас името се свързва с цветето, не е често срещано, но набира популярност, защото традиционно у нас, пък и навсякъде май, цветните имена се възприемат добре. Самото цвете е много красиво, звученето на името е много нежно, заради л, и, я. Ще има имен ден на голям християнски празник. Какво повече за женско име? Направо съжалявам, че не беше сред имената, от които аз избирах, защото и моя избор беше от цветни имена с Д.
И последно, цветето е кръстено на шведския ботаник Даал, т.е. и тук нищо арабско.

# 42
 • Мнения: 84
Доста интересни мнения има в темата. Не си кръщавайте детето Далия, че щели да го съкращават. В България почти не познавам човек към когото да се обръщат с цялото му име.  Дори на 2-3 буквени имена пак се търси галено. Ая става Айче, Рая и Мая-Райче и Майче. Познавам дете Иво и пак му казват Ивчо. Какъв бил смисъла детето да се казва Катерина, като щели да и викат Кате. Ама някой като пусне тема "Какво мислите за името Миро" и го изяждат с парцалите, че било съкращение, а не име. Ей няма угодия.
И по темата-името Далия изобщо не звучи арабско. Л-то го омекотява и звучи много по-нежно от Дария. Галеното Дали/както най-вероятно ще я наричат поне в детската градина/ съвсем не звучи чак пък толкова абсурдно и глупаво. И не е много рядко име. В последните  няколко години го срещам по-често от Дария.

# 43
 • Мнения: 214
От Дария и ДаЛия определено харесвам повече варианта с р. Както и други потребители се изказаха, за мен лично това колко разпространено е едно име не е критерий за избора, по важно е името да бъде харесвано от мен и таткото разбира се  Simple Smile
 Ако се спрете на Далия плюсът е, че ще има имен ден на голям празник. Относно галените имена , в случай че държите да има такова може да не е Дали, а Лия Simple Smile сега се сетих, че имах една съседче на времето Делия Simple Smile

# 44
 • Мнения: 955
Не, не искам да е нечувано, но не искам да е като всяко второ. Имам 5 приятелки с деца и 4 от тях са Никол. В момента на площадката пред нас всички са Никол, Дария и Теа/я.
Ами за да не е като всяко второ няма да избираш някое от "най-популярните". Сред изброените 3 си изтървала нещо много важно - Рая и Виктория. Та по твоята логика искаш обикновено име като Виктория, но тъй като всяко второ дете се казва така и какво да правим? Вместо да избереш друго име ти пишеш Виктолия (няма такова, само пример). Уникално нали. Това че звучи почти като "всяко второ" не те бърка, важното че все пак има различна буква. На площадката ще има 3 броя Виктория и 1 Виктолия - ама тя е с напълно различно име и няма нищо общо. За мен е много неразумно да избираш име на принципа "сега това е модерно", но реалността показва, че има хиляди с такова мислене.

Общи условия

Активация на акаунт