Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 39 788
  • 777
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Какво имаш предвид под "средни частни училища"?

# 466
  • Отвъд алеята зад шкафа
На мен ми се струва, че Питагор доста години задържаха таксата си по-ниска от на другите ЧУ, докато нямаха стабилна тенденция на високи постижения. Сега, веднага след 1- во място на НВО мат, вдигнаха таксата до нивото на останалите ЧУ.

# 467
  • в страната на чудесата
Пак са по-ниски от много ЧУ - СС са с по-висока такса или бъркам, Азбуки са с по-висока такса, Веда, СГ, ДТ...

# 468
Средни частни училища - визирам средно образование/ гимназиален етап.

# 469
  • София
С частните гимназии има проблем - малко са и само някои от тях покриват някакви сносни критерии.
 Хората повече се натискат за начално и основно, защото така децата са заети по цял ден, отпада проблемът с "кой да гледа детето, кой да го води на извънкласни, кой да помага с домашните". Там каквито и такси някой да сложи, дори да е чисто ново училище без грам постижения, пак ще има кандидати. С гимназиите е по-трудно, но ПЧМГ е от желаните.

# 470
  • в страната на чудесата
И кое е основанието да сравните начално училище с голям наплив с частна гимназия, в повечето случаи без изпит?

# 471
Пак са по-ниски от много ЧУ - СС са с по-висока такса или бъркам, Азбуки са с по-висока такса, Веда, СГ, ДТ...

Ами бъркаш. СС са са с по- ниска такса, в която влиза всичко, ама съвсем всичко, включително транспорта и учебниците по английски и допълнителните помагала. Ако сметнеш таксата и за транспорта на Питагор, излиза по е с 200 евро повече от СС, а ако се плащат и учебниците по език, както е в повечето училища, става още по-скъпо. Веда не е по- скъпа от Питагор, според сайта им е по-евтина и то не символично. И азбуки не са. ДТ и аз не знам какво е, но да, Британка и СГ са по-скъпи, но те, както знаем, са друга бира.

Все пак не е добре да се правят сметките на другите хора дали са, или не са за частно училище и да, има хора, които 700 евро увеличение ги затруднява и това съвсем не значи, че не са за ЧУ. Всеки си решава кое му е приоритет, дали нова кола или частно образование. Супер е да може и двете, но хората, които търпят лишения в името на образованието, имат само адмирации от мен и никога не бих им казал, че като не могат да дават 50 евро на месец в повече, значи че не са за ЧО.

Кои са средни ЧУ не е ли ясно - АК, Иван Апостолов, Златарски, и Веда, ЕК и Уве имат гимназии...

# 472
И ДТ 🙂

# 473
  • София
Таксите, според мен, са безумно високи. Не разбирам и на какво основание. Ще дам пример, защото във ФЛ финансите се управляват от родителския комитет и всеки има поглед. При 10-12 000 лв годишна такса в зависимост от образователния етап, се покриват космическите заплати на учителите французи, таксите на децата им, космически наем на сграда, вносни учебници, книги и прочее. Отделно и разходите за ток, почистване и тн. Себестойността на всеки ден в подобно училище е в пъти по-висока от тази в българско с български учители, които са и с български заплати, учебници и тн.
Учудвам се, че масово таксите са такива, а и по-високи и то при нашия стандарт.

# 474
И кое е основанието да сравните начално училище с голям наплив с частна гимназия, в повечето случаи без изпит?

Сравням ги не по наплив, а чисто капиталово - специализирани кабинети и преподаватели,проекти и състезания,клубове по интереси, спортни събития и отбори. В гимназиите често има чуждестранни преподаватели по някои предмети, които също изискват ресурс. Не казвам, че в началния етап тези неща липсват, но не са толкова застъпени според мен.

# 475
  • София
Мецане, според мен ти бъркаш. Таксата на СС без транспорт тази година е колкото таксата на Питагор за догодина (без транспорт). Все пак още не знаем СС каква такса ще има догодина. Ако я вдигнат, както правят всяка година откакто имам ученици, СС ще е с по-висока такса от тази в Питагор, както предположи и Лейка.

# 476
Да бе, Уоруик, ДТ, сега ми светна, че вероятно е Дорис Тенеси. Е, за тяхната такса не знам, но едва ли е по-висока от на ЧНУ Питагор.

# 477
Тенеди 🙂

# 478
Телефонът саморедактира, аз го бях написал правилно. Тенеди, разбира се.

# 479
  • в страната на чудесата
Мецане, нЕма нужда скачаш.
Погледни сайтовете и ще видиш таксите. Веда, Азбуки, ЕСПА, Златарски, Увекинд са с по-високи такси. Разликата със СС ще я видим през май 21.
За другото ще се въздържа. Ти може да си в адмирации, но аз твърдя, че който не може да даде 50 евро повече, определено не е за ЧУ и може да използва останалата част доста по-рационално и в полза на детето. Ако едва връзва бюджета и 50 евро го вадят от баланс има проблем с приоритета. Останалите 450 би могъл да ползва успешно за допълващо образование, и да спестява. Няма нищо срамно да завършиш държавно училище.
Мен началното училище не ме вълнува вече де.

Общи условия

Активация на акаунт