Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 40 567
  • 777
  •   1
Отговори
# 240
ВТМЕДГ- Виктория Трансперанта Ментолка Ефраимова Дългия Чорап. Без Гугъл и без справка в книгата.
Мерси за инфото, Пипи, много е полезно.

Хаха, грешна ти е последната буква, Пипи, трябва да е "Ч".

# 241
  • София
ВТМЕДГ- Виктория Трансперанта Ментолка Ефраимова Дългия Чорап. Без Гугъл и без справка в книгата.
Мерси за инфото, Пипи, много е полезно.

Хаха, грешна ти е последната буква, Пипи, трябва да е "Ч".

Виктуалия Транспаранта ....Дългото Чорапче Simple Smile

# 242
  • Пловдив/София
Да, да, Ч е, моя грешка. Виктуалия Simple Smile) ама ше ни местят в спам, да знаете.
Браво Мецане, на твоя литературен гений разчитах Wink

# 243
Не съм я чел на немски или шведски, щото не знам ни единия, ни другия, но почти съм сигурен, че в българския превод, поне този, който съм чел като дете, беше Виктория. Сега верно ще отида да проверя в книгата. Че е Ланг Щрумф, това знам, ама...

# 244
  • София
Не, Мецане, аз поне на бг винаги съм си я чела с Виктуалия.

ПП
Скрит текст:
На немски  много по-късно я видях (не в детска възраст) и там, като на шведски, e  не Ментолка просто, а някаква си люта мента преди Ефраимова. Сега погледнах в нета какво е Krusmynta на шведски, същото като Pfefferminz  auf Deutsch .Стана ми интересно и защо е Транспаранта на бг, идва от транспарант, не от  прозрачен, Rollgardina, перде на ролка... Никога не  е късно човек нещо ново да научи.

Последна редакция: пт, 02 окт 2020, 18:52 от пенсионирана русалка

# 245
Проверих в книгата на детето, той я прочете това лято. Виктуалия е. Фу, сбъркал съм. Обаче Пипи, английски всеки ден има във всички ЧУ, и дори по два часа на ден имат всъщност, физическото при нас е три пъти, а музика два пъти също всички имат, така че това не е нещо забележително. Виж, за дисциплината в прогресивните паралелки не е учудващо предвид това какви са "прогресивните" разбирания за възпитанието на децата, лично аз не ги споделям.
Разбира се, другата крайност също не е много добре и в тази връзка на въпроса, който по-горе имаше за Питагор - според мен не, не е подходящо училище за всички деца. И не става въпрос само дали имат математически способности. Има деца, които не са тихи и послушни и макар и много умни и способни, понякога примерно стават и се разхождат в час, правят смешки, не винаги внимават, не са склонни да стоят мирно и неподвижно и да слушат десет часа на ден учителите с вперени в тях очи. За такъв тип деца Питагор няма да е подходящо. За прилежни и послушни момиченца обаче е идеално 😀 и за момченца де, което е по-голяма рядкост.

# 246
  • София
Мисля, че някак по дефиниция се приема, че в най-желаните от частните или държавните училища, децата са тихи и послушни. Според мен са първо добре възпитани, освен че имат данни. За всички училища важи, във всеки клас ги има на всяко училище. За да се поема голям обем материал и да се обработва, трябва това дете да е научено на дисциплина и да знаят кога е време за работа и кога за търчане и викане, а това се прави със семейното възпитание.

# 247
Ми не съм съгласен, но не ми се спори. Ако някое дете е по-подвижно, и не спазва десет часа на ден идеална дисциплина, това не значи, че не е добре възпитано. Да, таргетът на тези училища са тихите и послушни деца и това е с предимство дори и пред способностите им.

# 248
Може ли по-точни координати къде си мести Питагор? Не намирам в сайта.

# 249
  • София
Е, сега, Мецане, децата в тези училища да не би да са неподвижни? Много са си подвижни даже и шумни - търчат и викат като луди, гонят се, скачат, падат и съвсем не винаги внимават в час. Но не се разхождат из класната стая и не правят смешки по време на час, защото така пречат на другите и провалят часа като цяло. Честно казано, не знам къде би се толерирало такова поведение.

# 250
Проверих в книгата на детето, той я прочете това лято. Виктуалия е. Фу, сбъркал съм. Обаче Пипи, английски всеки ден има във всички ЧУ, и дори по два часа на ден имат всъщност, физическото при нас е три пъти, а музика два пъти също всички имат, така че това не е нещо забележително. Виж, за дисциплината в прогресивните паралелки не е учудващо предвид това какви са "прогресивните" разбирания за възпитанието на децата, лично аз не ги споделям.
Разбира се, другата крайност също не е много добре и в тази връзка на въпроса, който по-горе имаше за Питагор - според мен не, не е подходящо училище за всички деца. И не става въпрос само дали имат математически способности. Има деца, които не са тихи и послушни и макар и много умни и способни, понякога примерно стават и се разхождат в час, правят смешки, не винаги внимават, не са склонни да стоят мирно и неподвижно и да слушат десет часа на ден учителите с вперени в тях очи. За такъв тип деца Питагор няма да е подходящо. За прилежни и послушни момиченца обаче е идеално 😀 и за момченца де, което е по-голяма рядкост.
Шегуваш се. Моето Питагорче беше точно такова, шумно, разхождащо се, правещо маимуджулъци в час. И към днешна дата не седи мирно и неподвижно.
Аз имам теория,  че именно активните деца имат страхотни логически връзки.

# 251
  • София
Едното няма нищо общо с другото.  Макар че на много активните физически често им е доста трудно да мислят и да говорят, ако ги посадиш неподвижни. Както и по-съзерцателните не обичат много да се движат. И при едните, и при другите въпросните логически връзки са си все същите. Както писах, въпрос на самоконтрол е всичко и на възпитание и е повече културен феномен това как се държат децата. Нали има едно клише, че японците първо си учели децата на търпение и япончетата са много кротки и тихи по нашите стандарти, а ние им изглеждаме сигурно хиперактивни и свръхемоционални и невъзпитани.

# 252
  • София
... Виж, за дисциплината в прогресивните паралелки не е учудващо предвид това какви са "прогресивните" разбирания за възпитанието на децата, лично аз не ги споделям......
Не съм много сигурна какви са "прогресивните" разбирания за възпитанието на децата Smile, но понеже сме в Прогресивно /не БШ, а Прогресивно/, само да споделя, че основните мотиви във възпитанието е, че учат децата на отговорно и толерантно отношение както към другите, така и към себе си. Всъщност основно спазват принципите на IB и по мои лични наблюдения, доста добре им се получава, поне в нашия клас - имаме спокойни, отговорни и доста разбрани деца. Естествено, това зависи в голяма степен и от децата /дори не и от възрастта толкова/ - виждала съм и случаи на доста недисциплинирани деца, но дори при тях забелязах прогрес в последния им 7 клас. Може би основната разлика с други училища е, че проявяват доста повече търпение да променят децата и не ги изключват веднага при лоша диспицплина, а се опитват да работят с тях. Естествено, това може да е минус за родители/деца, които спазват правилата и в годините мен също ме е дразнело на моменти, но не мога да не призная, че постигат успехи. Ако вляза в подробности ще стане доста лично, защото класовете са малки и някой може да се разпознае.

# 253
  • София, България
Здравейте,
Включвам се и аз в темата. Дететето ми догодина ще кандидатства за ПУК и сега като прочетох за тези ранни дати за Питагор малко се притесних, защото тя ще е сред най-малките, декември е родена. При нея определено ще има разлика за 2-3 месеца по-рано или по-късно. Струва ми се безумно да се прави селекцията една година по-рано. Както и да е, въпросът ми е знаете ли къде е новата база в Красна поляна? Както и другите са писали, няма информация на сайта на училището. Ние живеем в Дианабад, така че сега и Питагор и СС ще са ни еднакво неудобни, но пък сме буквално на 5 минути пеш от КО, което обаче не е вариант, защото не ми се иска да местя детето след 4ти клас, особено при положение, че най-вероятно и никъде няма да има места.
Още нещо, може би съвсем глупаво, как толкова малко дете се тества дали има математически заложби? Детето ми като кандидатства ще е на 5, как да разбера дали изобщо да го пробвам за Питагор? Брои до 20-30, решава си там някакви задачки от Моливко и Бърборино, но за мен това не е математика.

# 254
Мона Лиза детето ми кандидатства в Питагор на 5год и 2 месеца. В класа повечето деца бяха родени в края на годината. След септември. Имахме и няколко родени в началото на следващата. И няма да те лъжа разликата в емоционалното им развитие с тези родени по-рано беше огромна.

Моето е кандидатствало преди 100 години. И изпита сигурност се е променил в пъти. Но на срещата с психолога ни допускаха като наблюдтели по него време. И задачите бяха само логически. Моето със сигурност събираше и изваждаше от 1до 10. И четеше,  но само това помня от онова време.
И не забравяйте, че децата ви отново кандидататват след 4 клас. За моето това се оказа стрес въпреки, че е устойчиво психически дете.
Иначе за Дианабад и Азбуки са вариант и ОТ както и Мердиан 22.

Общи условия

Активация на акаунт