Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 40 559
  • 777
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Защо ще трябва да местите детето след 4-ти клас от КО? Имате някакви отзиви от познати ли? Освен училищата, изброени от Хоуп, Изи, ЕСПА също не са далече от Дианабад, може и тях да видите. СС също не бива да изключвате. И там учат деца от Дианабад. В Питагор не мисля, че могат да тестват съвсем точно "математически заложби" на тази възраст. По-скоро внимание, концентрация, мотивация и т.н.

# 256
  • Пловдив/София
Напълно съм съгласна с Мецан (макар че преди май не мислеше така?). И не говоря за възпитанието- едно буйно дете може да е дисциплинирано в клас, но това, че полага усилия да не е себе си и да му е неприятни почти по цял ден не значи, че училището е подходящо. Моето дете е чист пример- той е от много енергичните, буквално може цял ден са тича без да седне, чак плашещо. Но в ДГ и училище е от сравнително примерните, даже стяга другите как трябвало да се държат. Не се оплакват от него. Но като го питаш за академичната работа- това му е най-неприятната част от деня. За три години няча промяна и не обича оцветяване и задачки. Прави ги задоволително, но с нежелание, само защото знае, че трябва. Да, ще издържи 10 часа на чин, но особено преди 7г просто ще е предпоставка да намрази училище и за него то да е нещо ужасно. А в тазо възраст търсим именно любов към ученето. А той е много любознателен, но ако пипа и разглежда нещо навън например.
И не казвайте, че всички са така, познавам няколко деца, за които е удоволствие оцеетяването и изписването на букви и молят за повече. За мен те са подходящи за Питагор и СС.
Обаче за догодина се замислям дали да не търся стандартен първи клас, но зависи кои учители ще са, ще следя.
Мона Лиза, напълно разбирам, пак добре, че вече си наясно и готвиш детето. Аз започнах чак ноември и към януари нямаше нужните “знания”, април вече ги имаше, та и възрастта, и времето за работа с детето играят роля. Обезателно вижте Изи, в района си е и за мен е сред най-добрите.

# 257
  • София, България
Да, за КО имам информация, че след 4ти клас нещата не били добре, но разбира се това може и да се е променило. Иначе КО ми харесва точно заради семейния тип училище, хем се учи ( не харесвам прогресивните), хем училището е малко.
Имам вариант да се върна в жилище в Бъкстон, което ще е буквално на 5 минути от СС. ОТ също ми харесва като училище, познавам 2 деца, които учат там и съм доволна от това, което виждам като спокойствие и възпитание на децата.
Благодаря много за насоките за изпита на Питагор, ще се учим значи да събираме и изваждаме, умна е моята, но губи концентрация много бързо, успокоявам се, че е защото е още малка.

# 258
Моето момиче никога, никога не е обичала да оцветява, а изписването на букви и беше голяма мъка. Седенето на едно място и в момента на 11 г. и е проблем. Вечеря и се разхожда в кухнята. Спортува активно 3 спорта. Simple Smile И учи в СС. 90% от съучениците и са подобни на нея.

Simple Smile

# 259
  • София
Като не им харесва - да не оцветяват. Не зная защо е толкова любимо на учители, логопеди и психолози това оцветяване. Изписването на букви е друга работа, но пак трябва узряване мускулите на ръката като координация и узряването на възприятието.

# 260
Това оцветяване беше някакъв кошмар за нас. И понеже моята много отсъстваше в ПУК и познайте колко се събираше за оцветяване. Имаше специална книжка с оцветявки.
Скрит текст:
Не е за хвалба, но някои аз ги оцветявах скришом, защото в противен случай трябваше да прекарваме по няколко часа над книжката.

# 261
  • Пловдив/София
Моето момиче никога, никога не е обичала да оцветява, а изписването на букви и беше голяма мъка. Седенето на едно място и в момента на 11 г. и е проблем. Вечеря и се разхожда в кухнята. Спортува активно 3 спорта. Simple Smile И учи в СС. 90% от съучениците и са подобни на нея.

Simple Smile
Фенси, или преувеличаваш с тези 90% (при моите познати деца над 50% са от “кроткия” тип, а работя с десетки), или всички деца ходят насила на училище и не го харесват. Не виждам как ще мразиш нещо(занима ивта на чин), ще те заставят да го правиш по 10 часа на ден, а ти ще се кефиш. Или смяташ, че не е важно детето да ходи с желание? Наистина питам, ако детето е от подвижните ми е интересно защо си избрала такъв тип училище.

# 262
Мона Лиза,Азбуки също ви е близо. И миже да си изкара до университета там детето Grinning

# 263
  • София, България
Понеже ми е прясно да кажа и аз за оцветяването. Между 2 и 3 години много й харесваше да оцветява и когато му намери цаката да не излиза от контурите и й омръзна ама рязко. Сега не мога да я накарам да оцвети почти нищо. С 300 зора оцветява по 1-2 неща от картинката и толкова. Може да преброи калинките, цветята, да каже кое е по-голямо, кое е отпред и отзад, но после оцветяването го пропускаме. Не го намирам за проблем, дано не се окаже.

# 264
Това с 10 часа на чин винаги води у мен до бурен смях.
В ПУК имат май по 9 часа. Не съм сигурна трябва някъде в мейлите да търся програма. 2 /два от тези часове са свободно избираеми -баскетбол, футбол, народни танци, тайкуондо и подобни/. Остават 7 часа които по 30 минити правят 3 часа и 30 минути. В тези часове имат физическо. Остават 3 часа. В тях имат четене на книжки, забавна математика /сглобяват кубчета, играят танграм/. В ПУК имат килим и пуфове. Даже имаше деца които заспиваха като им четат приказки седнали на пуфовете.
Та се чудя тези 10 часа дето нон стоп се развяват във форума,  кой ги измисли. Или гроздето е кисело?  Simple Smile

Последна редакция: сб, 03 окт 2020, 13:03 от Hope for Two

# 265
  • Пловдив/София
Това с килими и пуфове е ново за мен, не сме ходили никога в Питагор, знаете мнението ми за отдалечеността на училището.
В интерес на истината от “академичните” съм била само в Ко и Изи (в СС пропуснах отворени врати, мислех да не ходим изобщо, но отидохме само на изпит- не видях много от базата уви). И ако за Изи още ме гложди дали не трябваше да се запишем (бяхме “приети” при определени условия), то за КО ми остана много неприятно чувство. Малки стаи само с чинове, до обяд си учат плътно на чин, мисля към 4 астрономически часа се падаха. Самата учителка си каза, че търси деца с голяма концентрация, да седят на място и да работят състедоточено. Оттам мнението ми, ако има училища като Питагор с приказки и пуфове, това си е друго.
Хоуп, ясно е, че говорим за учебни часове.

Мона Лиза,Азбуки също ви е близо. И миже да си изкара до университета там детето Grinning
Обаче трябва да говори свободно английски към днешна дата, т.е с изречения- или в езикова градина, или домашна среда ако се говори изцяло. В Изи е сходно, ако не сте ПУК 5 годишни, може английският да е проблем.

Последна редакция: сб, 03 окт 2020, 11:40 от Фран

# 266
  • София
Пипи, а какъв тип училище трябва да се избере за подвижните деца? Освен горските училища в не помня коя скандинавска държава бяха? Че кое дете е влюбено в стоенето на чин? Аз не познавам нито едно дете /включително собствените ми 3/, което ще предпочете занимания на чин пред тичане, игри, спорт и т.н. Ходенето с желание на училище съвсем не е синоним на любов към статичните занимания и на любов към ученето. Изобщо това с любовта към ученето е термин, използван само от родителите с малки деца. 😂 Малко е като Неси - всички са чували за него, но никой не го е виждал. Единици деца наистина обичат ученето, като процес. И големият ентусиазъм е предимно в началните класове. Повечето харесват някои часове, други не са им особено интересни. И вида училище няма значение.

# 267
  • Пловдив/София
Санака, Прогресивни, Фюжън, Валдорф, ето няколко варианта. Друг вариант е да се започне просто в първи клас, никак не харесвам от ПУК, че в някои от трета група, че те част от децата са 4 годишни. Ако ще и 3 часа на чин- много е (по-скоро са 4-5 часа).
Аз съм ходила с желание на училище например, имах неприятни часове, но много обичах да взимам участие, да се изявявам. Има деца спят и блеят на чина и само чакат да свърши... не е ок Sad Затова има и термин училищна готовност, при някои е на 7.5 години чак, а ние говорим за ПУКчета на 5-6г.
Има и различна степен на “мрази на чин”- едни деца буквално не могат, стават сами посоянно, ами няма да ги вземат в КО (тук не говоря за моето, той както казах е от седящите, но с нежелание). Други отказват да участват- седят, но не пишат. Случаи и деца всякакви, няма как да има само един верен отговор.

# 268
  • София
Всички деца са подвижни - това им е в длъжностната характеристика като деца. Но и училището все пак е място, на което се седи и се учи, а не ясла или летен лагер сред полето. Като "мрази на чин", значи още не е готово за интензивна учебна дейност, а поне към момента повечето училища са с такава организация и се иска покриване на определени критерии.

# 269
  • София
Влизам да дам отчет за моето ПУК-че. Очаровано е от училището. Всичко е много яко, много суперско и въобще не е скучно като в детската градина. Храната е вкусна, има вече двама, трима приятели и въобще всичко му е страхотно. Сутрин тръгва с огромно нетърпение, вечер не иска да си идва. Имали са и часове по компютри и сега иска нов лаптоп Joy. В светлината на дискусията - говорим за много активно и игриво дете, момче - такова, което никак не пасва на профила “тихо, мирно и спокойно”.

Според мен има деца, на които всяко училище би харесало, както и такива, на които просто не им харесва в училище - независимо дали ще са в Питагор или в Прогресивното. И до 7 клас няма да им захаресва особено, щом “мразят на чин”. За това може голям принос да има и някоя кофти учителка, макар че, ако имам някакви спомени от моето детство, те са свързани с привързаност към училището, въпреки кофти госпожа-другарката, която ни беше класна.

Постът на Мецан разбрах по съвсем друг начин - но не и че детето няма да се чувства добре. По-скоро, че самото училище не би толерирало свръхпалаво поведение. През годините познавам само едно дете, което си тръгна за несправяне с материала - останалите си отидоха заради дисциплина (като говорим за общата колосална бройка от 4 деца, които напуснаха от два випуска за 3 години).

Общи условия

Активация на акаунт