Сватба, булките на 2020 г. и 2021 г., тема 6

• 51 417
  • 727
  •   1
Отговори
# 660
Дегустация на вина и сирена, с които младоженците имат история, подаръчета - тапа за вино.
Ние щяхме да имаме кът с настолни игри ("Не се сърди, човече" с шотове, "дженга" с шотове), cards against humanity и др. за тези, които не искат да танцуват. Мислех да наема и някой от комиците от comedy club да вдигне скеч-тост като изненада за гостите. Всичко това остана в сферата на мечтите, поради забраните.

И добре, че бяха забраните - вече имам първи гост обявил ковид. Единственото, което ме крепи да не превъртя напълно в момента е, че бяхме на открито, спазвайки тях. Confounded

Супер идеи! Беше ли избрала откъде да са тапите за виното (на мен също ми се въртеше тази идея в главата, но открих само такива, които бяха скъпички)?

Стискам палци всичките ви гости да са добре! И не се чувствайте виновни - спазили сте правилата.

# 661
Супер идеи! Беше ли избрала откъде да са тапите за виното (на мен също ми се въртеше тази идея в главата, но открих само такива, които бяха скъпички)?
Дегустацията и тапите бяха от сватба, на която бяхме гости. Не знам от къде са. Тапите представляваха обикновена коркова тапа с декорирана керамична плочка, капачка, не знам как да го нарека, залепена за завършек отгоре. Тя обаче много бързо се отлепи и ми стана много криво, защото беше първия подарък, който наистина щеше да взеле в употреба и исках да ползвам дълги години.
Нашите подаръци за гостите в ресторанта бяха декорация за елха.

# 662
  • Пловдив
Най-грозните неща помня от една и съща сватба.Опашка за уелкъм дринка,всеки си подаваше пликчето като билетче за вход.Пускаха се в кутия с форма на къщичка с две гълъбчета отгоре.Доста кичозно беше за мен.Подаръците бяха снимка на двойката,от сесията направена по обед.Бяха им готови самите картички,но шаферките лепиха снимките вътре доста време.Младоженците не минаха лично да ги раздадат,а мина свекървата.Не ми хареса.

# 663
Най-грозните неща помня от една и съща сватба.Опашка за уелкъм дринка,всеки си подаваше пликчето като билетче за вход.Пускаха се в кутия с форма на къщичка с две гълъбчета отгоре.Доста кичозно беше за мен.Подаръците бяха снимка на двойката,от сесията направена по обед.Бяха им готови самите картички,но шаферките лепиха снимките вътре доста време.Младоженците не минаха лично да ги раздадат,а мина свекървата.Не ми хареса.

Благодаря за отговора, и на мен ми е правило впечатление, че изглежда като билетче за вход. Чудя се как да го направим при нас, снимка с гостите и приемането на подаръци. Няма да имаме време да обиколим всеки по отделно по масите, а и не искам, защото бях на една сватба, на която имаше около 120 гости, булката и младоженеца минаха да кажат наздраве на всеки - отне им час и половина, в които не се случваше нищо. Хората не танцуваха, защото всеки чакаше да му дойде реда и да се поздрави с тях и да си даде подаръка. Час и половина тиха музика на сватба.. ами беше си доста тъпо.

# 664
  • София
Няма как да не отнеме много време, като сметнеш 70 двойки по средно 1 минута на двойка, си е час и нещо. Ние успяхме за 45 минути май.

При нас беше, хората са вътре вече, ние влизаме последни, вдигаме наздравица и диджеят призова хората да ни поздравят и да се снимат с нас за спомен. Наредихме се пред къта за снимки и хората започнаха да идват като се трупаха по 4-5 и идваха следващите. Даваха ни те подарък, снимка и след това ние нашия. За да може да са с празни ръце на снимките. Според мен няма как при голяма сватба да се прескочи така снимка с всеки гост. Всеки гост има нужда от малко внимание, да те поздрави, да се снимате. Роднините ги бях предупредила да става по-бързо това.

Така за мен не е като просия, защото имахме едни гости например, които не дойдоха там и съответно не ни дадойшха подарък, но никой не разбра.

Не казвам, че нашият начин е най-правилен, но на нас така най ни допадна, защото хората не са на безкрайна опашка.

# 665
За мен е задължително да обиколките масите. Може да предупредуте диджея да не спира музиката, но е важно. На мен пък най-кофти спомен ми е как дебнехме къде да хванем младоженеца, за да разменим поне 2 приказки с него на една сватба, на която бяхме гости.
Ако искате да имате кутия и гостите да оставят подаръците там без вас, трябва координатор, който да им каже, иначе става неловко, въртят се и се чудят какво и дали да правят - и това съм го гледала.
Не мога да дам лично мнение и пример - ние не чакахме подаръци и мазалото стана пълно, защото не бяхме подготвени за тях. Но някои бяха наречени и с история, без която щяха да са много смотани, ако просто ги намериш в купа.

# 666
След гражданския ритуал ние се наредихме в редичка за приемане на поздравления и снимки. Аз и мъжът ми, кумовете, моите и неговите родители. В поканата бях написала "Х часа Граждански ритуал, У часа Приемане на поздравления". Близките ми ми казаха, че било супер неясно и никой нямало да разбере, че трябва да ни даде подарък тогава, но да ви кажа честно, всички се ориентираха. Нямахме минаване по масите с кутия, което на мен въобще не ми допада, но пак успяхме да се видим с гостите, понеже да танцуваме във всеки един момент, успяхме да мина през всички гости, да питаме как са, наред ли е всичко, да си разменим по някоя дума. Даже и по отделно се заседявахме по нечея маса. Така не се прекъсваше купона, а и се надявам, че никой не се е чувствал пренебрегнат.
Ние бяхме свръх точни на нашата сватба, времето не само стигаше, а и оставаше и това предвид, че сватбата почна от град А, мина през град В, венчаваха ни в град С, фотосесия в село D и изнесен ритуал и купон в село Е. Joy

Два съвета, които ми хрумват в момента.

1. Разкажете на родителите си какво ще се случва - така ще си спестите 90 процента от тяхното лутане съответно притеснение и нерви за вас и тях. Аз седнах веднъж със свекърите ми и веднъж с моите родители, взех плана за целия ден пред мен, обявих време за брифинг Joy и им разказах какво ще се случва от предишната вечер до разрязването на тортата единствено пропускайки една изненада за баща ми (рожденик). Зададоха си въпросите, обсъдихме това-онова и буквално усетих как хората ги заля облекчение, че няма да са като в небрано лозе. На самия ден родителите нямаха ангажименти освен да се забавляват, да са до нас и да е празник и за тях.
2. Освен ако не държите на американски тип фотосесия с шаферките - направете фотосесията само с кумовете и младоженците. Аз имах осем шаферки (разказвала съм защо), но даже и две-три да имах, пак допълнителните хора означават допълнителна олелия и забавяне. И фотографът ни го препоръча, и аз си го мислех - много съм доволна. След гражданският ритуал имаме и няколко снимки заедно - за мен е достатъчно. Аз лично щях да се побъркам от фотосесия с десет човека и сигурно щеше да се наложи да закъснеем, което на мен не ми е опция, мразя да закъснявам и нещо да ми нарушава графика.

# 667
Бях булка преди повече от 16 години. Тогава модерни неща, като днес- нямаше. Но задължително още в първите минути(след наздравицата, първи танц и т.н.) минахме по масите, за да приветстваме гостите и да си кажем по приказка и лично наздраве. Не сме взимали подаръци, пликове с пари и букети, така че бързо се получиха нещата. Личното "добре дошли" от младоженците за нас беше важно.

# 668
Мога да споделя само отзивите за нашата сватба, не смятам за правилно да коментирам какво не ми е харесало на чуждите защото така са го искали - така са го направили.
Приемахме подаръците и се снимахме с гостите след изнесеният ритуал по време на уелкъм дринка. Така нямаше опашки, водещата дори изпя няколко песни и настроението от ритуала държеше всички ни. Снимките бяха пред арката, а гостите по- късно споделиха, че идеята им харесала повече от снимки през масите( това в случай, че бяхме обикаляли по време на вечерята).
Друго, което изтъкваха, че им е харесало как всички се познавали на сватбата. Това вече не си го преписвам защото роля има на какви сватби са присъствали преди.
Неща, които са ми направили впечатление на чужди сватби са
- булката имаше шест или седем шаферки - буквално разкости букета си и даде на всяка по едно цвете вместо да го хвърля.
- булката и младоженеца се появиха преоблечени в средата на празненството - тя с къса бяла рокля, а той с бяла тениска и тъмно сини къси панталонки като препратка към предишните им облекла. Беше Августовска жега и тоалетите им напълно отговаряха на температурите.  
- Булката беше направила гривни с цветя за най-близките й дами, които поради една или друга причина не могат да са шаферки( в моя случай - бях родила преди няколко месеца и още нямаше как да поема такава роля).

# 669
При нас също беше така - след изнесения ритуал приемахме поздравленията и подаръците.Тогава беше и коктейла.Бяхме го написали в поканата и се получи супер.Така имаме снимка със всеки гост , останалите си отдъхнаха , успяха да се видят един с друг.

# 670
И ние ще правим снимки и ще приемаме поздравления след изнесения ритуал, а коктейлът ще е започнал 30 мин преди него, за да се климатизират малко гостите. Пише го в поканата, диджеят също ще помага с координацията. На мен не ми допада идеята да обикаляме по масите, защото наистина замира купонът за доста дълго време. Годеникът ми обаче държи все пак и по време на вечерята да минем да кажем наздраве, но се надявам да се случат бързо нещата.

# 671
  • Пловдив
Поздравленията и подаръците приемахме след изнесения ритуал. И ние си имахме кът за снимки и всеки от гостите минаваше. Имаха си най-различни напитки и не са скучали. Барът си беше отворен ,имахме welcome drink с шампанско, отделно бяхме поръчали и барман за специални коктейли, които се оказаха много вървежни. Тъй като тези коктейли бяха с определено предварително време (мисля, че за два часа бяхме ангажирали бармана), едва сколасах и на мен да ми направи Joy В последните минути го хванах,когато и заготовките му бяха на привършване. Нормалния бар си функционираше през цялото време, бяхме заредили предварително всякакъв алкохол за шотове и в крайна сметка се наложи да доплатим много малка сума, главно за води и безалкохолни. Малко се отместих от темата Joy  Исках да кажа, че за себе си, не виждам кога бихме могли с младоженеца да минем през всяка маса да си говорим. Всичко ми мина на толкова бързи обороти. цялата вечер не седнахме от танци, а ми се искаше да има още. И да, може да не сме били най-възпитаните, успяхме да разменим едва по няколко думи с гостите, но двамата много се забавлявахме и хич не ме интересуваха другите хора. Танцувахме си, пяхме си, мятах я тая рокля. Предварително мислех да си взема резервна къса рокличка, но така се вклюбих в моята, че и за миг не помислих да я сменя. Охх, много хубаво си прекарахме.

# 672
Виждала съм доста глупави игри . Например младоженците сядат на столове  с гръб един към друг , задават им въпроси и те си вдигат обувките  за отговор .

# 673
Виждала съм доста глупави игри . Например младоженците сядат на столове  с гръб един към друг , задават им въпроси и те си вдигат обувките  за отговор .

Играта е доста актуална в момента.
Аз също не виждам смисъл в нея. Предпочитам хората да танцуват, вместо да гледат игри. Само да гледат. Без да участват.

# 674
  • Wonderland

Тази игра я има на всяка сватба....... и аз я намирам за доста глупава, защото въпросите са винаги едни и същи и освен за младоженците, не е интересно за почти никой друг, но пък кумовете ни много са я харесали и искат да я правим. Grinning
Сигурно за по-възрастните, които не са ходили на сватби от 10-тина години, би било интересно и различно, но съм гледала 10 варианта на играта само последните 2 години, хаха.

Общи условия

Активация на акаунт