Препоръчайте ми книга като ... - тема 3

• 88 725
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, може би е вече питано, но не открих, та бихте ли препоръчали книга като "Глина", "Грехът на Малтица", "Сайбиевата невеста"? Може и да е от класическите автори. Благодаря.

Чела съм само "Глина" от изброените. Бих предложила Мравки и богове на Стефан Цанев. Както и Сърце на Виктория Бешлийска. Третата ѝ обаче - не.

# 481
  • Майничка
"Яловата вдовица" на Бойка Асиова

# 482
Здравейте, може би е вече питано, но не открих, та бихте ли препоръчали книга като "Глина", "Грехът на Малтица", "Сайбиевата невеста"? Може и да е от класическите автори. Благодаря.

От изброените съм чела само "Грехът на Малтица" и беше окей, но не незабравима. Ако не сте чели тетралогията на Талев, започваща с "Железният светилник", горещо я препоръчвам.

Историческите романи на Цончо Родев включвам също, например, "Тътени".  И в двете поредици има семейни саги и изключително добре изградени образи.

# 483
Книгите на Цончо Родев са чудесни, препоръчвам и аз.

# 484
Тетралогията ми е любима от ученическите години. Heart Благодаря на всички за предложенията, записвам си ги!

# 485
Аз съм чела "Глина" и "Грехът на Малтица", но не намирам общо между двете, освен времето на действие в края на турското робство и трагичните женски съдби на героините. Може би "Яловата вдовица" на Бойка Асиова, "Снаха" и "Татул" на Георги Караславов, " Балканска рапсодия" от Мария Касимова-Моасе биха ти допаднали. "Чифликът край границата" на Йовков, ако случайно си го пропуснала.
Днес видях нова книга от Кармен Мишу - "Дъжд", която също звучи интересно по анотацията на корицата, за априлското въстание, може би ще я прочета в някакъв момент.

# 486
Да, точно тези две прилики са, които ми допадат! Може би ще се насоча към "Чифлика" на Йовков. Благодаря за чудесните предложения!

# 487
  • Майничка
Може би би ти допаднала "Жътва" на Константин Петканов (има едно издание с кафяви корици, което включва "Хайдути" и "Старото време"). Евентуално може да се намери като антикварно.
Доста е подценяван този автор, а е с толкова красив език!

# 488

Нестинарка на Кармен Мишу

# 489
Здравейте!!
Може ли да ми препоръчате тъжни книги, такива които просто ще ми съсипят психиката и ще ме накарат да рева?
Малко странно звучи да, но тези книги са ми най - интересни...
Днес разгледах книгите на Достоевски...
Може ли да си кажете мнението за книгите му и дали си заслужават

# 490
  • Пловдив
Книгите на Светлана Алексиевич - Чернобилска молитва, Войната не е с лице на жена.
Лично на мен те са ми били по-тежки книги.
Здравейте!!
Може ли да ми препоръчате тъжни книги, такива които просто ще ми съсипят психиката и ще ме накарат да рева?

# 491
“Клетниците”, Виктор Юго? Или “Чичото Томовата колиба”, “Сърце” (тук уточнявам- на Едмондо Де Амичис), тези книги в детско-юношеска възраст са ме разплаквали. Сега избягвам да чета истории, които разкъсват сърцето, подарили са ми “Червените орхидеи на Шанхай” и не мога да стигна до тях, струва ми се подходящ кандидат за търсеното. Както  и “Последното момиче” на Надя Мурад.

# 492
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Специално за тези жени за утешение на японската имперска армия освен Червените орхидеи има и още една много хубава книга, която препоръчвам "Бяла хризантема" на Мери Лин Брахт. Гнусно, отвратително и нечовешко е било това, което основно корейки и китайки са били принудени да правят и търпят. Жалкото е и, че до днес Япония отказва да се извини и признае. Точно от Бялата хризантема научих за този позорен и удобно забравен епизод от войната, само мога да им се възхитя на силата на духа и куража на всички тези жени.

# 493
Здравейте!!

"Толкова близо до хоризонта", Джесика Кох
"Нощ в Лисабон", Ерих Мария Ремарк
"Щиглецът", Дона Тарт

# 494
Здравейте!!
Теодора Димова - "Майките", "Поразените",
Марийке Лукас Райнефелт - "Неудобството на вечерта", "Моя небесна избранице".
"Часовниците в стаята на мама" - Татяна Трифунович
"Вятърът, духът, дъхът" -Андреа Расучану
"Тъгата на ангелите", "Между рая и ада" - Йон Стефансон (тези двете са ми особено любими).
"Стъклената градина" - Татяна Цъбуляк.
"Затворисърце" - Константин Трендафилов.
"Рай" - Радослав Гизгинджиев.
"Нежна песен" - Лейла Слимани (много любима).

Общи условия

Активация на акаунт