Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя с орхидея, която изглежда има черни петна?
Как да отглеждаме и грижим за водни орхидеи?
Как да се справя с орхидея, чиито корени са загнили и как да се грижим за орхидеи, които показват признаци на проблеми с корените?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя с орхидея, която изглежда има черни петна?
Ако орхидеята има черни петна, препоръчително е да я извадите от субстрата и да проверите състоянието на корените. Отстранете всички мъртви или гниещи части, включително листа. Ако откриете загнили корени, отрежете ги. След това използвайте фунгицид за третиране. Важно е да наблюдавате растението без поливане и излагане на пряка слънчева светлина.
-
Как да отглеждаме и грижим за водни орхидеи?
Отглеждането на водни орхидеи изисква внимателно наблюдение и регулиране на водните нужди на растението. Корните трябва да се потопят във вода за кратко време, след което да се оставя да изсъхне. Важно е да следиш количеството консумирана вода от растението, тъй като това може да варира в зависимост от сезона и състоянието на растението. Поддържайте стабилност в температурата и светлината, избягвайки ниските температури. Поливането във вода може да бъде разредено през сухия период, като се наблюдава реакцията на растението.
-
Как да се справя с орхидея, чиито корени са загнили и как да се грижим за орхидеи, които показват признаци на проблеми с корените?
Ако корените на орхидеята са загнили, препоръчително е първо да извадите растението от саксията и внимателно да прегледате корените. Отстранете всички загнили части и използвайте фунгицид, за да обработите останалите корени. След това оставете растението без саксия и го наблюдавайте внимателно, като регулирате поливането според нуждите му. Проблемите с корените при орхидеите могат да бъдат причинени от различни фактори като сух въздух, лошо осветление или неправилно поливане. Важно е да наблюдавате микроклимата около растението и съответно да коригирате условията. Например, ако орхидеята има загнили корени, трябва внимателно да отстраните повредените части и да я пресадите в нов субстрат с добра вентилация и дренаж. Поливането трябва да се извършва внимателно, за да се избегне задържането на вода, което може да доведе до гниене.
-
Как да премахна белите петна от субстрата на орхидеята?
-
Как да се отърва от гъбите по орхидеята?

толкова ми трябваше. Бързо го метнах във вода и аз. Второто още веднага и него приводних. За сега да не чуе дявол, вървят добре. 

Много ми харесват, едни такива чистички, нежнички. 
много ми харесват така като са накачени на цветоноса.
Затова всяко следващо листо расте не нагоре, а настрани. Имам две съвсем полегнали, растат си хоризонтално, скоро няма да има в какво да ги държа.
Дали ще мога да я спася ? 😞