Египет /Тема 10/

• 52 829
  • 890
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте.
Ние благополучно се завърнахме от екскурзията Хургада - круиз по Нил до Асуан - Кайро. Много сме доволни, вкл. синът ни, който по принцип не обича екскурзии, защото го измарят. Той сам каза, че тази била първата, която му харесвала.
Организацията на фирмата беше отлична - всичко, за което се договорихме и зависеше от нея, бешще на ниво и според уговорките. Посетихме всички обекти от плана си и всичко много ни хареса.
Сега си чакаме само резултатите от ПСР-тестовете, за да ги подадем в РЗИ, ако са отрицателни.
Няма да правя тук пътеписи, но мога да отговоря на всякакви конкретни въпроси на тези, които се интересуват. Особено що се касае до обектите по маршрута.

Излязоха и ПСР-ите, уведомихме РЗИ - не сме и в карантина вече.

Кога изпратихте резултатите към РЗИ и върнаха ли ви отговор, ако да - след колко време.

# 691
Не са ни върнали още отговор. Резултатите изпратихме на обяд. Значи преди около 2 часа. Аз и не мисля, че днес ще ни върнат от РЗИ.
А при вас?

# 692
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не твърдя, че е 100% истина, но...
пристигнахме в събота, направихме тестовете, излязоха резултатите, изпратихме ги в РЗИ още същия следобяд и зачакахме.
нищо. нито в събота, нито в неделя...
в понеделник се обадихме на личната да провери ка излизаме в системата. в момента, в който тя ни провери дойде и смс-а.
изпитвам силни съмнения, че може би са "вързали" някак системата и падането на карантината е когато личната отвори базата данни.

ще мога да проверя съмненията си най-рано на 30 април.

# 693
Тестовете направихме вчера, резултатите изпратихме тази сутрин около 10.30. Отговор нямаме все още. Някъде напред в темата бях чела, че РЗИ отговаряли в рамките на деня... Чакаме. Утре всички сме на работа и градина, освен ученичката, която е онлайн. Да се надяваме, че ще получим отговор от РЗИ. На летището обясниха, че карантината пада, когато се получи отговор, въпреки отрицателния резултат.

Да споделя и аз нашите впечатления. Пътувахме с Емералд програма Кайро-Хургада (1+6) - като цяло организацията на агенцията с настаняване, трансфери и ориентиране кога, къде , какво беше на ниво, като изключим приключенията с настаняването по хотелите. Първата вечер ни настаниха в хотел Le Passage в близост до летището. Настаняването на семейство с две деца става в две двойни стаи със свързана врата между тях. На едното семейство беше дадена само една двойна стая за 4-ма. След съдействие от агенцията я замениха с тройна стая с допълнително легло, поради липса на две двойни като описаните по-горе. Подобно беше и положението при пристигането ни в Desert Rose - по една двойна стая за 4-ма. Казаха, че ще поставят по две допълнителни легла за децата, но като цяло стаите са малки и по мое мнение 4-ма човека вътре, ще си е истинско приключение. След малко по-дълги преговори с агенцията и хотела ни настаниха в тройни с 1 допълнително (което си е с 11 м2 повече) и доста по-комфортно. Не доплащайте за гледка море - няма да бъдете настанени в такива стаи така или иначе и ще си спестите разочарованието! Такива стаи почти няма в Desert Rose , освен от тези, които се водят като апартаменти (това са само 2 ниски сгради на лагуната). До тук съм с лошите впечатления.

Както казах организацията на агенцията беше много добра -  на летището ни чакаха автобуси ( на 50% пълни) - от там оставяне на багажа в хотела и екскурзия до пирамидите. Имаше лек шок с температурата, но се преживява. Имахме местен ексурзовод, който говори приличен български - името му е Хасан - човек с чувство за хумор и дълбоки знания за историята на Египет. След пирамидите и Сфинкса , обядвахме на Нил в ресторант корабче - после във фабриката за папируси и етерични масла. Приятно беше като цяло (макар и с лек дъх на комерсиализъм). На другия ден бяхме в стария музей на Кайро - наистина полуизпразнен, но въпреки това изключително много артефакти за разглеждане.  За Кайро мога да кажа - изключително колоритен град - постоянно се преплитат лукс и тотална нищета.

След музея в Кайро 6 часа с автобус през пустинята - аз бях изключително изненадана от тази пустош - пейзажът се променя постоянно - долини, хълмчета, планини, равнини - цветовете обаче - не - само жълто, кафяво и тук там червено. Горе-долу на половината път спирахме за почивка и да хапнем (само това не беше включено в цената на екскурзията) - беше крайпътен комплекс с различни неща за ядене - пица, бургери, агнешко, скара, магазинчета. Тоалетната се плаща 5 паунда на човек, но взимат колкото дадеш - 1, 2, 3 - ако нямаш други дребни. Там можеш да плащаш  в долари, EGP, постерминал - и в двете посоки смятат 1 долар = 15 паунда. Когато купувахме храна платихме в долари и поискахме рестото в EGP - нямаше проблем. От там директно в Хургада. Ние бяхме общо 7 автобуса, от агенцията се бяха постарали да разпределят хората в един хотел в един автобус. Пристигнахме около 7 вечерта , събраха ни в една конферентна зала да попълним карти за настаняване - взеха ни паспортите, по едно копие PCR тестове и ваучерите за настаняване. Изпратиха ни да вечеряме , докато ни обработят документите и разпределят по стаите. Хотела е страхотен, сигурността и хигиената е на ниво. При влизане в хотела се минава през скенери, има постоянна охрана както на входа на хотела, така и на всяка сграда за настаняване. Изключително поддържани общи части, с много зеленина, палми, цветя, чисти басейни, пътеки, кошове на всяка крачка. Персоналът е много любезен, всички знаят английски, голяма част и руски - отговарят на всякакви въпроси - кое къде е , как е и т.н. Лагуната е страхотна - въпреки многото хора - чадъри и шезлонги на плажа винаги могат да се намерят. Хавлии могат да се ползват безплатно както на басейните, така и на плажа. Водата в лагуната беше по-топла и ставаше за плуване. Веднага след лагуната има риф със изключително много и разнообразни рибки, които могат да се видят и с невъоръжено око. Храната е разнообразна и вкусна - всеки ден имаше пилешко, риба и телешко, но приготвени по различен начин. Ориз, картофи, много зеленчуци, салати, сирена (на мен лично колбасите и сирената им не ми допаднаха, но то си е въпрос на вкус). Всеки ден имаше и по нещо "по-екзотично" - калмари, патешко, пъдпъдъци. Има 4 а-алакарт ресторанта , но само три безплатни (италианският се заплаща) . Ако искате да ги ползвате , опитайте да направите резервации още в началото - ние успяхме само за мексиканския да направим - алакарт ресторантите работят на 50% капацитет.

Ние отидохме с идеята за почивка и единствено правихме дайвинг до хотела и разходка с корабче и шнорхелинг до остров Paradise - струваше си всеки лев. Програмата беше - пътуване до острова - там 1 час свободно време, после спирахме на един голям изключително красив риф - 1 час шнорхелинг, след това спряхме до някакви малки островчета - имахме обяд на корабчето, след това шнорхелинг на по-малки рифчета и накрая риболов от кораба. Корабчето (Athena) беше изключително чисто и поддържано, персонала на борда - уникален - като отношение, емоция, всичко беше прекрасно. По плажа постоянно обикалят фирми да предлагат различни екскурзии ( цените са в пъти по-ниски от нашите ТА), но си иска як пазарлък. За разходката до острова бяхме група от 12 човека (6 възрастни и 6 деца) - тръгнаха от цена 800 долара, накрая стигнахме до 370$ , но след около 30 минути надлъгване.

Изобщо всички се прибрахме с прекрасни впечатления. Извинявам се за дългия и разбъркан пост. Опитах да споделя максимално неща, но и да не бъда много многословна. Ако някой има конкретни въпроси, с радост ще отговоря.

Желая на всички, които им предстои пътуване до Египет безаварийни и незабравими емоции! Simple Smile

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 16:50 от RKelly

# 694
Не е задължително да е в рамките на деня.
Заповед на МЗ РД-01-196/31.03.2021 г. казва, че:
 "т. 9: Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина на лицата по т. 8, при представяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от
 представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19
."
т.е. при резултати, изпратени днес в 10.30 срокът на РЗИ е до утре, същия час.
Ако си спазват задълженията. Защото имам познати, които с дни не са получили нищо.

# 695
Изпратила съм отрицателни резултати в РЗИ на 14.04., до днес не са ми върнали нищо. Не съм чула да са върнали на някой изобщо, карантината ви пада след като сте изпратили имейла.

# 696
Проблемът е, че в поредната им заповед на МЗ пише по-различно - директно съм я цитирала от сайта на МЗ, не преразказвам такива неща.
Аз ще взема да пусна едно запитване директно до МЗ с копие до РЗИ да ми отговорят ако РЗИ бездейства аз какво да правя.

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 17:30 от Judy

# 697
Аз знам какво пише, но мислиш ли, че някой ги чака? При мен са минали повече от 10 дни, което обезсмисля правенето на ПСР изобщо. Ако направят проблем - вие сте си пратили мейла, пък те да са си свършили работата.

Пак казвам - на никой от познатите ми не са върнали отговор. От Египет, от Занзибар, от Малдиви... Освен да не ходим на работа още месец 😂

# 698
Като всичко у нас, що опира до държавна служба.

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 17:29 от Judy

# 699
Аз знам какво пише, но мислиш ли, че някой ги чака? При мен са минали повече от 10 дни, което обезсмисля правенето на ПСР изобщо. Ако направят проблем - вие сте си пратили мейла, пък те да са си свършили работата.

Пак казвам - на никой от познатите ми не са върнали отговор. От Египет, от Занзибар, от Малдиви... Освен да не ходим на работа още месец 😂
На нас ни върнаха мейл след няколко часа , дано не сме единствените Simple Smile)

# 700
Да, има хора, на които връщат мейли с отмяна на карантината. И така е редно да бъде. Просто днес е почивен ден и никак не очаквам някой да се размърда. На от утре почвам да досаждам на администрацията.

Само да напиша - евала им на РЗИ - Варна - имаме три отделни заповеди, получени на имейл току-що, за всеки по отделно. Очаквах да ги пуснат едва утре, защото днес не е работен ден, но ето, че и в неделя хората са на линия.
Не мога да не пиша и да не ги похваля!
Тези хора очевидно работят.
Както и Абакс - организацията им е наистина отлична.

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 17:30 от Judy

# 701
  • София
Здравейте, когато си на круиз с целият багаж ли си? Леглата в каютите на 2 етажа ли са?

# 702
Здравейте, когато си на круиз с целият багаж ли си? Леглата в каютите на 2 етажа ли са?

Да, с целия багаж, защото не се връщаш в началната точка, от която си тръгнал. Когато си по програмата, за която споделих.
Има круизи, които не са по програми от български туроператори - там може и да е различно.
Леглата в каютите ни бяха на един етаж и ние бяхме тройка, т.к. бяхме с детето ни. Три нормални легла имаше в каютата ни.

# 703
Здравейте,
Имам желание да пътувам с дата 12.05.2021г.
Колебая се между хотел Албатрос Цитадела и Дезърт роуз.

От изчеенето до тук оставам с впечатление, че един от основните оператори е ТЕЗ тур. Там цената на екскурзията за тези дати е с 200 евро по-евтина от тази в Онекс тур, където първоначално гледах.
Да разбирам ли, че Онекс купуват от Тез тур и разликата в цената е комисионната им?

Също така ще се състоят ли тези полети, тъй като знаете, всичко е свързано с платени отпуски, замествания от колеги и тн Simple Smile

И последен въпрос има ли тоалетни по екскурзиите на пирамидите?

Благодаря Simple Smile

# 704
Semana15, от нашата група имаше в Албатрос Цитадел и нещо имали коремни неразположения, погледнете трипадвайзъра.... май и там имаше нещо такова, бих заложила на Дезърт Роуз /ако има места, май е на стоп/. На пирамидите не ни препоръча тоалетните екскурзовода, но ние имахме в автобуса работеща. Колкото до полетите ние искахме за 18,04 , но имаше само комбинирана, другите дати бяха отложени.

Общи условия

Активация на акаунт