Египет /Тема 10/

• 52 789
  • 890
  •   1
Отговори
# 735
От мм, който е някогашен водолазен инструктор, знам, че колкото по-шарена и цветна е една риба, толкова по-вероятно е да е опасна.
Когато бяхме в Шарм, многократно ми каза да не пипам нищо... (че имам такива навици... Simple Smile той си плува с ръце отзад на кръста при шнорхелинг и дайвинг) и особено т.нар. lionfish.
Скрит текст:
Красива, но отровна. Самата тя не била нападателна. Видях я в последния ни ден на около метър дълбочина - излязох по най-бързия начин. Grinning

Риби-хирург беше пълно, снимката е моя от над водата
Скрит текст:

# 736
Пипане - в никой случай, на нищо във водата в морето. Коралите е забранено да се вадят, рибите могат да са опасни.

# 737
  • Beyond the Frontiers
Такава рибка lionfish си плуваше до мостчето на хотел Фарао Азур, там където се къпят хората. Този хотел няма затворена лагуна, но пък като си се разхождаш по понтона около него плуват всякакви животинки, можеш да позяпаш.

# 738
В музея къде се заплаща за залата на мумиите, на входа или пред самата зала?
В хотелите в Хургада предлага ли се екскурзия в пустинята и бедуинско селище?
Какво представлява с няколко думи и на каква стойност е била?

Благодаря!

# 739
Здравейте, имам карта на Vodafone с останал интернет около 10ГБ. Валидността й е до края на май. Ако някой желае - подарявам - може да се свърже с мен на лично.

Ъпдейт: Картата е запазена.

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 22:32 от RKelly

# 740
В музея къде се заплаща за залата на мумиите, на входа или пред самата зала?
В хотелите в Хургада предлага ли се екскурзия в пустинята и бедуинско селище?
Какво представлява с няколко думи и на каква стойност е била?

Благодаря!

В кой музей? В сегашния исторически в Кайро ли? Ако питането е за там, таксата е една за целия музей и при мумиите нищо допълнително не се заплаща. Не се плаща нищо и при съкровищницата на Тутанкамон, но това е единственото място  в музея, в което снимането е забранено.
В Хургада по принцип сепредлагат екскурзии, на тези, които тръгнаха с нас, но останаха на почивка, предложиха както разходка до Райския остров, така и сафари в пустинята.

# 741
  • varna
Ползвали ли сте услугите на Alladin Darwish за местни екскурзии от Хургада? Доволни ли сте?

# 742
Ползвали ли сте услугите на Alladin Darwish за местни екскурзии от Хургада? Доволни ли сте?
[/quote

Да , ние ги ползвахме и сме доволни !

# 743
Здравейте на всички. Вчера се върнахме от така мечтаната екскурзия в Египет. Ние бяхме по програмата на Оникс тур със 7 нощувки в Хургада. Хотела който си избрахме е Jasmin Palace Resort. Ние лично останахме много доволни от хотела. Храната беше разнообразна и много вкусна. Стаите не са нещо уау, но ги чистиха всеки ден и ни зареждаха с минерална вода, тъй като тяхната не става за пиене, защото имало някаква бактерия и може да се довлече неприятно стомашно неблагоразположение. От България си заплатихме 2 екскурзии-Луксор, Карнак, гробниците в долината на царете и храма на Хатшепсут. За мен беше уникално удоволствие да посетя тези места такава история, такъв магнетизъм. Единственото кофти, че беше 40 градуса и жегата мноого ни мореше, но въпреки това не успя да убие удоволствието, да се видят тези магнетични места. Който е любител на дайвинга може спокойно да се организира с агенциите там. Ние се спазарихме за 20 долара на човек, което е много добре, а цената от нашата агенция беше 100 лв.Предпоследния ден ни беше екскурзията до Кайро. Тръгнахме в 1 часа посред нощ, защото си е бая път, но всички го проспахме в автобуса, не е най-удобното, но се преживява. Като пристигнахме в Кайро първо посетихме музея. Честно казано очаквах малко повече. Половината артефакти са изнесени към новия музей и този го бяха занемарили. За съкровището на Тутанкамон нищо не се доплаща, то си влиза в билета, но единствено там не е позволено да се снима. След това бяхме на обяд в ресторант срещу пирамидите. И след това дойде и техният ред да ги видим. Такова униклано нещо... аз бях без думи:) Но тези "мухи" както ги наричаше нашия гид са много досадни. На няколко пъти ме изкараха извън нерви. Могат да ти убият удоволствието от това, че си пред 7те стари чудеса на света. Има такива, които ще ви искат билетите, дори и бажове ще показват, но не се доверявайте, ще ви ги вземат и после ще искат пари за да ви ги върнат. Постоянно обикалят да си предлагат стоката и да ви казват как да застанете за снимка, но и от това ще искат пари. Не се качвайте на камила, ако не ви е организирано от гида. Защото като се качите, ще започнат да ви искат повече пари и няма да ви свалят ако не платите. Имаше доста, които се излъгаха. Като цяло навсякъде е така. Винаги се пазарете, те обичат, а и си е традиция. В нашия хотел имаше машина за обмяна на пари. Когато използвахме таксита и за пазар, използвахме тяхната валута. Единствено за бакшиши използвахме долари. Взехме си карта за интернет от магазинчето в хотела 9,5 GB за 15 долара и ни стигна точно за 1 седмица, но и за цената се  пазарихме. Въпреки това беше уникално изживяване и една сбъдната мечта. Ако някой има въпроси и се интересува, не се притеснявайте да пишете, ще помогна с каквото мога:)

# 744
  • Beyond the Frontiers
Благодаря за отзивите.

Да вметна - старият музеи в Кайро от години си е ужас, неподредено, мърляво, нахвърляно, счупени витрини и т.н., не е заради изнасянето.

# 745
Да питам, знае ли някой кои са находките, за които Агата Кристи е участвала в намирането. По документалните филми ги дават, но гидовете все не знаят.

Също, ако се питат местни екскурзоводи може да се отиде до долината на цариците.

# 746
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Да питам, знае ли някой кои са находките, за които Агата Кристи е участвала в намирането. По документалните филми ги дават, но гидовете все не знаят.

...

https://www.capital.bg/light/neshta/2011/04/07/1071685_azbuchni_razkopki/

# 747
Здравейте!
И ние се завърнахме от Египет на 28.04/вероятно с Kaliopa1919 сме били в един самолет🙂

Бяхме с Онекс. Организацията като цяло е добра, но лекооо ни прецакаха /ако може да се каже, че е прецакване/
Имахме планиран обяд в ресторанта до пирамидите, но се оказахме с по 1 торбичка като за училище 😄кроасан и сок 🤷‍♀️
Изключително величествени са пирамидите! За съжаление не можеш да им се изкефиш максимално защото от всякъде те атакуват търговци.
Нашия Гид Хасан /най-добрия/ ни предопредих 10 пъти, да внимаваме!
Идваше ми да фрасна  някой! Само като се разкрещя се махнаха 😄
На входа на пирамидите ни накараха да свалим куфарите, да минем проверка на скенер, да ги мъкнем около 200-300метра по една стръмна пътека.

В музея имаше изключително много народ, снимах каквото ми падне, къде чула, къде не 🤷‍♀️ Забранено е да се снима маската на Тутанкамон, ама..... не и за българи Всички я снимаха Дискретно! 😁

В Хургада ходихме на Сафари. Включваше :каране на Атв, бъги, разходка с джип до бедуинско селище, разходка с камила, среща с бедуини, почерпка с чай. После имаше вечеря /ММ опита, хареса му /и програма.
Препоръчвам го!

За Desert Rose да кажа две думи. 3 басейна/не посетихме нито един / основно бяхме на плажа. Направихме резервация за Ливанския и Рибния.... в първия г/д нещата стават, но в рибния 🤢
Аз съм морско чедо а се отвратих от рибената чорба.
В основния ресторант храната е посредствена да не кажа гадна!
Бюфета със салатите е само един и там става лудница! Чакаш 20 мин за два резена гадна краставица и още по - гадни домати! Два вида маслини г/д ставаха,зеле, айсберг, морков, лайм, разни сосове/гадни/
Постоянно имаше телешко /даже и на закуска 🤢/ картофено пюре, ориз, картофи имаше печени и пържени /ставаха за ядене /разни други бъркочи които директно подминавах. Те основно готвят за руснаците.
Хотела е на 70% пълен с тях.
Сладкишите много добре направени на външен въд, но на вкус 👎
Имаше някакви пастички подобни на червено кадифе, те биваха. Най-много ми допаднаха едни малки жълти тестени с кокос /забравих им името /
Плодовете :банани, портокал, мандарина, ябълка, фурми, пъпеш. Очаквах да са по - вкусни!
Чаках вечерята с нетърпение защото имаше диня. Тя беше страхотна! Тя ми беше основното хранене вечер 🤷‍♀️

На всяка крачка има барче/кафе, може от всякъде да си взимаш каквото искаш.
Предлагат и пуканки и сладолед от машина. До плажа са близо.

Ако някой има въпроси да пита😁

ПП. От Хургада пътувахме за Кайро с нагласата, че на следващия ден ще летим за София... Да ама не! Анулираха полета и ни предопредиха 15 мин преди да слезем от автобуса.
За по - пряко към София минахме през Хургада.
Кайро-Хургада-София.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 09:17 от 💙ROSSE💙

# 748
На пирамидите имаше ли много туристи. Под много разбирам както преди - по 100на на гъсто, 3 мин пред сфинкса и те избутват с тълпата, че има едни други 100на - и кой снимал снимал.

# 749
  • Beyond the Frontiers
На плажа на Desert rose правят гофрети и много вкусни хамбургери с телешко Laughing Лично аз така и не се бутах в ресторанта за обяд.
Има и един бар, където правят пици, пак е близо до плажа - стават. Аз си падам по тестени неща...

Общи условия

Активация на акаунт