Египет /Тема 10/

• 52 867
  • 890
  •   1
Отговори
# 645
Скрит текст:
Здравейте,
Току що се прибираме от Египет. Посрещна ни отвратително време, за да ни е още по-гадно, че сме се прибрали 
И  понеже тук намерих ценни съвети, бързам и аз да напиша нещо полезно, докато още помня всичко. Пътувахме с Абакс, хотела беше Desert rose
Първо за PCR-ите. Туроператора ви ще ви даде указания в кой ден трябва да направите тестовете преди тръгване, не е нужно да се чудите и притеснявате. Само трябва да кажете в лабораторията, че са за пътуване и ви трябват на английски, както и задължително да носите документа с който ще пътувате, т.е. паспорта, защото му пишат номера. Резултатите ни бяха готови още същия ден късно вечерта, на другия ден отидохме да ни ги разпечатат.  Искаха ни ги на нашето летище преди чекирането на багажа, само да ги погледнат, на летището в Хургада пак само ги погледнаха,а ни прибраха здравните декларации. За декларациите – стюардесите в самолета помагаха за попълването, за който не си носеше. Едно копие от тестовете ни прибраха в хотела. На връщане на летището чака автобус, който ни закара до Рамус, тествнето стана бързо, въпреки че бяхме около 200 човека, имаше отделна опашка само за нас. Резултатите станаха за 2 часа и веднага ги пратихме на посочен мейл на РЗИ. Отговор от тях нямам, но утре отивам на работа!
Хотела – аз съм очарована! Огромен комплекс с 3 басейна – един тих, за четене и почивка, вътре в басейна има бар, но водата е студена; другия е с топла вода, но е много шумно, всички руснаци с дечурлигата си са тук, както и водните занимания – аеробика, водна топка…; третия е за плувци, с коридори, водата отново е студена. Плажа е огромен залив с много шезлонги, барове, зумба, волейбол, возене на камила, на единия бар слеедобяд правят гооолеми палачинки. Водата е ОК, не ви трябват обувки – има преграда от мрежи към морето и не идват гадинки. След преградите също се минава и може да видите коралите и много цветни рибки.
Храната е разнообразна, плодовите сокове са супер, кафето на баровете също. Всички от персонала са с маски и ръкавици, постоянно, даже и тези на плажа. Постоянно някой нещо мие, дезинфекцира, чисти, подрежда…абе като пчелички са. На единия от баровете вечер има дискотека, местна група ни пя едната вечер, другата свириха на саксофон.
В стаите ни оставят всеки ден по 2 големи бутилки мин.вода. Предупредиха ни да не искаме да ни слагат лед в питиетата, защото бил направен с чешмяна вода, но ма само нас ни гонеше параноята за тази вода. Във всички питиета на руснаците и румънците имаше голямо количество лед и хората си бяха живи и здрави по басейните и на плажа.
Също така искам да опровергая всички опасения, че не вземали долари емисия от преди 2000г-няма такова нещо, пазарувахме с такива, оставяхме ги и като бакшиш в стаята. Те дори не ги поглеждат, просто ги мушват в джоба си и толкова. Само имайте дребни, щото не връщат. Всеки банкомат обменя пари, пъхваш доларите и ти пуска EGP
Ходихме сами с мъжа ми до Хургада, на 20км. от хотела. Изтормозиха ни да ни предлагат такси, но ние държахме да е с градски транспорт за по-интересно. Между другото таксито е 3$ за 20км!!! Та, градския транспорт е малки бели бусчета, без каквото и да е обозначение, но като те видят да ходиш по тротоара, спират да те качат, цената е 50 EGP, т.е 0.50лв!!! Пътя е около 20 мин. И е истинско приключени, защото пътуват предимно местни екземпляри. Спират те на главната улица, оттам е близо пристанището, където има хубави заведения, както и джамията El Mina. Тук всичко беше много евтино, накупихме сувенири, за които изобщо не сме се пазарили /как да се пазариш за шал, който ти излиза 1.50лв!/, а и търговците тук не са толкова агресивни, около хотела и пирамидите е ужасно!
За Луксор, Карнак и гробниците няма какво да кажа, неописуемо е! Пътя е 4 часа, пейзажа е лунен, магистралата е перфектна и само ние се движим по нея, с въоръжена охрана в автобуса през цялото време. Поносимо горещо беше – 35 градуса, но в гробниците е 20 градуса и въобще не е задушно, както ми разказваха. В  Луксор ни превозиха с корабче от единия бряг на Нил до другия, беше много готино, тоя Нил е по-широк, отколкото очаквах.
На връщате към Хургада спирахме на нещо като крайпътно заведение за почивка. Покрай него се бяха наредили няколко забулени в черно жени, всяка с по 2-3 деца, до тях по едно магаренце, а върху магаренцето стои бебе яренце с размерите на коте. Дават ти го да се снимаш с него, срещу някоя дберна банкнота. Понеже слизахме да доядем остатъците от сухия пакет, даден ни от хотела за из път сутринта, децата протягаха ръчички ……та всички от автобусите си дадохме остатъците от сандвичи, бисквитки, плодове, а те се бутаха по между си, за да се докопат ….. абе малко кофти преживяване, на всички ни беше тъжно.
Пътуването но Кайро е малко кофти, защото се тръгва в 2ч през нощта, но се спи в автобуса, тъй като возят по не повече от 20-30 човека и има двойна седалка за всеки. Пътя е 6 часа. Между другото повечето автобуси са чисто нови и с тоалетна.
На морски мероприятия като дайвинг, корабчета с прозрачно дъно, не сме ходили, ще бъде другия път.
От хранителния магазин в Senzo mall, на 10 мин.пеша от хотела, си накупих египетска козметика – шампоани, балсами, масла, кремове…на изключително ниски цени, само там имаше етикети с цената, а не все да питаш. Плаща се само в EGP или с карта.
Руснаците много купуват козметика за лице EVA, едни розови кутии, има ги навсякъде, та и аз купих ампули с колаген, 10 бр в кутия за 11лв. Както и прословутото „1,2,3“ за настинка.
Египетския музей /стария/ - там ни водиха, наистина много от експонатите са изнесени, някои са там, но опаковани за изнасяне, но въпреки това е останало огромно количество за гледане.  Два часа и половина бяхме там и останаха толкова неразгледани зали…Има останали няколко мумии, всичко на Тутанкамон е там. Малко е занемарено и прашлясало, но явно не виждат смисъл да го поддържат, въпреки че новия едва ли ще отвори скоро. Видяхме го, отвън изглежда още в строеж, наоколо си е пепел, няма още път. Казват, че щяло да има тунел между него и пирамидите.
Най-ужасен беше тормоза от продавачите на сувенири около пирамидите и Сфинкса. Направо не можеш да се снимаш спокойно, завират ти стоката в лицето, ходят до теб и ти говорят, дват съвети къде да се снимаш и ако ги послушаш искат пари за съвета.  Не им давайте да ви снимат, ще искат пари! Возих се на камила до на-малката пирамида, там камилите са най-много, но не се пазарете сами. Египетския водач говори с тях и го урежда за 5 $, иначе на слизане ще искат още.
Ми, сигурно има още неща, които пропускам, ако искате – питайте!
Най-важното – няма Ковид, никой не го споменава дори! Дето се вика – оцеляхме, не се изпозаразихме, и вече плануваме следващата безковидна дестинация
Добре дошли у дома! Сърдечно Ви благодаря за изчерпателния обзор! Simple Smile Ние пътуваме на 21-ви април и след Вашия разказ много от притесненията ми отпаднаха! Имахме известни колебания дали ще можем да се разходим сами в града, както и дали да отидем до Луксор, но сега вече колебанията ги няма, отиваме! Simple Smile Приятна почивка и още безброй безковидни дестинации да посетите!
Здравейте.И ние ще пътуваме на 21.04 с Караджа тур сме и полета ни е в 8 сутринта Simple Smile

# 646
Момичета, каква е цената на 1,2,3 в аптеката, предполагам цените са твърди и не се сваля.

# 647
Момичета, каква е цената на 1,2,3 в аптеката, предполагам цените са твърди и не се сваля.
Аз го купих от малка дрогерия в Хургада за 15 EGP /1.50лв/

# 648
Благодаря за бързия отговор, а фиксирана ли е цената или по тяхна преценка и може лив долари.

# 649
Благодаря за бързия отговор, а фиксирана ли е цената или по тяхна преценка и може лив долари.
Фиксирана е, но не е написана, трябва за всяко нещо да питаш и проверяват на компютъра.Може и в долари.

# 650
А какво е там наименованието на лекарството...може ли снимка, ако сте го закупили?

# 651
Какво е това лекарство, че ми стана интересно.

# 652
А какво е там наименованието на лекарството...може ли снимка, ако сте го закупили?
това му е името "1,2,3" като им  кажеш one, two, three, те знаят

# 653
Относно лекарствата, имахте ли проблем на летището. Руснаците се оплакват, че ги претърсват и им ги конфискуват. Трябва ли да са в чекираният багаж

# 654
  • Асеновград
Здравейте, много ще съм благодарна ако споделите мнение за тази туристическа агенця ако някой е пътувал с тях - Онекс тур. Харесали сме си с мъжа ми тази екскурзия и предполагам цената е таква защото 7 дни си на едно и също място (има си и допълнителни екскурзии, ние мислим да посетим само Луксор), като последния ден е в Кайро, това ни стига, не държим да разглеждаме всичко. Майка ми сега е в Египет на екскурзия, но те имат много по-натоварена програма, спят почти всеки ден на различно място и цената е двойна, както и забележителностите които ще видят, но ние искаме по-олекотена програма. Цената ми се вижда много ниска, но не пише нищо за пср тестове, предполагам ме ние ще си платим 400 лв от нас, утре ще звънна да питам.

https://grabo.bg/ekskurziia-do-egipet-0fmqbhz

Или ако сте били в този хотел в Хургада да споделите мнение, може и на лично. Simple Smile

# 655
Здравейте, много ще съм благодарна ако споделите мнение за тази туристическа агенця ако някой е пътувал с тях - Онекс тур. Харесали сме си с мъжа ми тази екскурзия и предполагам цената е таква защото 7 дни си на едно и също място (има си и допълнителни екскурзии, ние мислим да посетим само Луксор), като последния ден е в Кайро, това ни стига, не държим да разглеждаме всичко. Майка ми сега е в Египет на екскурзия, но те имат много по-натоварена програма, спят почти всеки ден на различно място и цената е двойна, както и забележителностите които ще видят, но ние искаме по-олекотена програма. Цената ми се вижда много ниска, но не пише нищо за пср тестове, предполагам ме ние ще си платим 400 лв от нас, утре ще звънна да питам.

Или ако сте били в този хотел в Хургада да споделите мнение, може и на лично. Simple Smile
Здравейте. Ние летим за Египет в 8 часа сутринта. Офертата ни е от Караджа Турс. Ние също сме избрали този хотел. Когато пристигнем и разгледаме ще ви пиша за отзиви.

# 656

Здравейте. Ние летим за Египет в 8 часа сутринта. Офертата ни е от Караджа Турс. Ние също сме избрали този хотел. Когато пристигнем и разгледаме ще ви пиша за отзиви.
Kaliopa, лек полет и приятна почивка! Ще чакаме отзиви за хотела и всично,около него като разположение  Ние летим след седмица и сме избрали също този хотел.

# 657
Относно лекарствата, имахте ли проблем на летището. Руснаците се оплакват, че ги претърсват и им ги конфискуват. Трябва ли да са в чекираният багаж
Няма такова нещо, имах и в ръчния и в чекирания и то доста. Никой нищо не претърсва, само на скенер гледат. Даже не правят проблеми за надвишено тегло на чекирания.

# 658
Благодаря, почти никакви не съм взела, освен 1,2,3 и едно за гърло. Може ли някой да ми препоръпа нещо за имунитет, питах за две и двете били спряни от производство, фармацевта ми препоръча едно, което ми е на цена, като в БГ.

# 659
  • Асеновград
Калиопа, приятно изкарване, много благодаря, ще чакам отзиви значи!😍

Общи условия

Активация на акаунт