Живеем в чужбина, а мъжът ми иска да докара майка си.

• 14 139
  • 295
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Скрит текст:
Папа Смърф, обикновено харесвам мненията ти, но това изказване в стил- той е мъжа, той решава, той плаща, това е майка му, така ще е .."а съпругата безгласна буква ли е?Често срещам тук- който плаща, той решава.Отношения с плащания не се градят, има си специалистки за тая цел- плащаш, поръчваш и си много велик за малко и в собствените си очи. Simple Smile

Не, коментарът ми няма нищо общо с това кой е мъж и кой - жена.

Но ако човекът продава собствено жилище, не му е нужно позволението на авторката. Мило е, че се допитва до нея, но до там.
Скрит текст:
Това е бизнес, все пак - дали да натресе майка си, на мен ми е все едно. Авторката си го познава, от 12години са били заедно - ако за 12 години не е разбрала той що за човек е (неуважителен, несъобразителен, капризен), аз няма как да ѝ помогна.

Тъй че да се стяга - за Коледа свеки ще готви.
Ами не е точно така. Когато живееш с някого, и преместването на родител в друга държава, което ще доведе до това да сте лични асистенти с жена ти и което ще коства сериозни финансови инжекции от общия ви бюджет, е редно да бъде обсъдено и одобрено от двамата партньори. Жилището нито е негово, нито на майка му до колкото помня от коментарите, та май още хора ще са замесени в това преместване. Отделно грижите за възрастен човек в чужбина са си солена цена, която ще падне пак на техните плещи, няма бабата да си плати сама. Така че не обяснявай, колко било мило, че я уведомявал за намеренията си и до там. Така като те чета явно жена нямаш, но при двойки такива решения се взимат от двамата.

# 121
Няма начин едно човешко същество да забрани на друго да се погрижи за възрастен/болен родител. Има такива, като авторката, които се съгласяват "на условието", защото явно така им е по-удобно, а и имат оправдание - аз много ги обичам, ама той/тя не дава.

Семейните им проблеми са много по-сериозни от закупени билети и планувано преместване.

# 122
С мъжа ми винаги сме имали отношения, основани на респект и доверие.
Това се случва за първи път и за това е толкова болезнено.
Преподавам в едно училище и работното ми време е такова, че мога да си гледам детето с малко помощ, която имам и сега.
Да, мъжът ми е съгласен тя да не идва, да нямаме например отношения, но това са глупости.Не е нормално да е така.
Всичко е в мярката. Както за моите, така и от негова страна.

# 123
Така и не отговори защо родителите ти не  идват. Респект и доверие споменаваш, как ли пък не.

# 124
  • някъде в орбита...
Ако е добре ментално,може да поеме грижите за дете на 3-4г.Вие колко пъти сте викали линейка,пожарна,полиция за детето си тук или в чужбина?Аз николко.Винаги може да се обади на родителите и те да съдействат в ситуация,когато е нужен превод.
Ама разбира се. Когато нещата опрат до спешна помощ, най-логично е да се правим на развален телефон...
Викала съм линейка. Не само за поколението. Радвай се, че не ти се е налагало, стреса е отвратен.

Няма начин едно човешко същество да забрани на друго да се погрижи за възрастен/болен родител.
Не става въпрос за забрана, а за обсъждане. Това е което се иска - да си отвори устата и да говорят като зрели хора. А не поставяне пред свършен факт.

# 125
  • София
Няма начин едно човешко същество да забрани на друго да се погрижи за възрастен/болен родител. Има такива, като авторката, които се съгласяват "на условието", защото явно така им е по-удобно, а и имат оправдание - аз много ги обичам, ама той/тя не дава.

Семейните им проблеми са много по-сериозни от закупени билети и планувано преместване.
Че той може да се погрижи за майка си и в България, което според мен би било доста по-леко финансово и по - добре за самата баба. Тук поне си има приятели, знае езика, може би има някакви занимания, може да й се наеме персоанл или да си стои в домът за стари хора, където има по цял ден да комуникира със себеподобни на разбираем за нея език, и където има персонал, който да се грижи за нея. В чужбина 3-годишното ли ще се грижи нея или авторката ще си напусне работата за да й стане личен асистент или ще се отклоняват сериозни суми за персонал/хоспис? А самата баба без език и шофьорска книжка (то и да имаше на 70 не е препоръчително много да я използва) какво ще прави сама по цял ден? Ни с някой да поприказва, ни на курс да иде, ни ТВ да гледа?

# 126

Така е. Имат големи разминавания по основни теми - от рода с контактите и грижата за родители, - което няма как да е изолирано в пространството и времето.

# 127
Бих оставила детето си на жена, която вече е отгледала едно такова.Полу-грамотни ромки раждат по 10 деца в Кралството и си ги гледат успешно,
Жената това дете го е отгледала като по-млада, в родната си страна, където се говори родния й език. А за полуграмотните ромки се грижат всякакви организации и гледат да не им се нарушават "правата". Също така физическото оцеляване до пълнолетие не значи, че детето е отгледано качествено - при ромите колелото на мизерията, материална и духовна, продължава да се върти с всяко ново поколение. За съжаление, защото от много от тях сигурно биха излезни пълноценни хора, ако бяха отгледани в нормана среда.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 12:28 от winni_

# 128
Скрит текст:

Че той може да се погрижи за майка си и в България, което според мен би било доста по-леко финансово и по - добре за самата баба. Тук поне си има приятели, знае езика, може би има някакви занимания, може да й се наеме персоанл или да си стои в домът за стари хора, където има по цял ден да комуникира със себеподобни на разбираем за нея език, и където има персонал, който да се грижи за нея. В чужбина 3-годишното ли ще се грижи нея или авторката ще си напусне работата за да й стане личен асистент или ще се отклоняват сериозни суми за персонал/хоспис? А самата баба без език и шофьорска книжка (то и да имаше на 70 не е препоръчително много да я използва) какво ще прави сама по цял ден? Ни с някой да поприказва, ни на курс да иде, ни ТВ да гледа?

Ама, виж сега - ние не можем да кажем какво и за кого е по-добре. Всеки има своя истина.

Аз за първи път чувам, че някоя баба на 70 години дава мило и драго да напусне родното си място и да отиде да живее "на майната си" - авторката споделя, че бабата сигурно вече събира багажа. Възрастните хора, които познавам, искат да живеят и да умрат там, където са родени и израснали.

Отдавна се коментира в темата, че огромна част от информацията ни се спестява.

# 129
Не мога да разбера защо сте против да вземе майка си в държавата, в която живеете. Все пак тя му е майка. Защо почти, подчертавам че не слагам под общ знаменател всички жени, искат да отделят мъжете си от семейството им - от родители, брат и/или сестра. Все пак той не е сираче. Майка му е самотна и иска да бъде близо до вас. Тя няма да живее във вашето жилище и кооперация. Когато Вие остареете и Вашите деца постъпят по същия начин с Вас или двамата, как ще се почувствате?

Да допълня само - бих седнала и поговорила с мъжа си да поговори с майка си дали ще може да свикне с живота в тази държава и дали ще може да научи бързо езика, защото без език в друга държава си загубен. Също така трябва да е наясно, че и двамата нямат да имат никакво време да й обърнат внимание, защото все пак са в чужда държава и имат дете.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 12:36 от Jennifer_w

# 130
  • София
От цялата въртележка остава настрана това, през което са минали някои, на някои им предстои - грижата за остаряващите ни родители. Не е справедливо, но така е устроен света.
Не е казано да се превърнеш в болногледач и санитар, но има човешки условности, които не могат да се прескочат.

Тук авторката се прави, че тези въпроси не стоят на дневен ред. Тя е харизала техните на брат си, пък пили, че девера е зарязал маман на нея.
Мъжа ѝ подхожда с пасивна агресия, защото знае авансово нейното несъгласие.
Пък вече, защо той не харесва тъстовете - даже и авторката няма сили да признае.

# 131
Така и не отговори защо родителите ти не  идват. Респект и доверие споменаваш, как ли пък не.

Няма и да отговори.
Дебнат се да отиде милото в командировка за да види родителите.
Жалка история.

# 132
  • Варна
E, това си е нейна работа. Може и да не казва.

# 133
E, това си е нейна работа. Може и да не казва.

От една страна така е - не е длъжна, но пък, като е решила да пуска тема и да иска мнения, не е много ок. Излиза, че темата е пусната за да посъчувстваме на авторката и да я ожалим какво я чака евентуално. Но, докато не са ясни поне основните взаимоотношения, няма как човек да даде мнение. А да се пише наизуст, няма полза за никого.

# 134
Няма нужда да се влиза в безкрайна конкретика. Достатъчно е обяснила - той е поставил условие да не вижда нейните родители, тя се е съгласила. Може би е вярвала, че в живота има някаква гарантирана реципрочност, и че той ще се съгласи с нейното нежелание свекървата да се премести до тях, но светът не е устроен така. Той иска да се грижи за майка си по този начин и не виждам нещо, което да може да му попречи. Нейният избор родителите й да са грижа на брат й явно няма да му повлияе, да не казвам, че може и допълнително да го мотивира.

Общи условия

Активация на акаунт