Живеем в чужбина, а мъжът ми иска да докара майка си.

• 14 135
  • 295
  •   1
Отговори
# 210
  • Шотландия
Поемането на цялостен ангажимент за възрастен роднина в чужбина не е шега работа.Здравните разходи са непосилни,ако ни си се осигурявал там.На 70 годишна жена никой застраховател няма да направи застраховка,или ще е с ограничени,утежнени условия.
Много по разумно е да се  кани жената за по 1 месец-все ще се изтърпят. В България може много по-евтино да се намери жена да я обгрижва или придружава.

Зависи в коя чужбина са. Тук, където живея, здравното обслужване на граждани от ЕС и на местни не зависи нито от осигуровки,  нито от застраховки, а от това, дали човек живее постоянно тук. Всичко е безплатно, включително и лекарства по рецепта и дори транспорт до болници за болни без възможности или близки,  и преводачи.

# 211
  • София
В частните домове за възрастни хора е така. Плащаш тип абонамент докато те няма и обикаляй колкото искаш.
В държавен няма шанс да е.

# 212
Чета темата и реших да се включа с няколко въпроса към авторката:
1. Смятате ли, че като давате избирателна информация за цялата ситуация някой може да Ви даде някаква реална насока?
2. Потребителите тук Ви насочиха към доста важни моменти при преместването на възрастната дама в чужда за нея страна. Вие упорито, обаче не споделяте никаква Ваша гледна точка. Това на какво се дължи?
3. От както съпруга Ви, Ви уведоми за решението си проведохте ли Вие с него някакъв разговор, в които нещо да е било обсъдено?

# 213
  • София
Това е само моя фантазия, но допускам, че сина особняк прилича на майка си, която може да е също особнячка в някаква степен. В тази ред на мисли жената може да няма социален кръг тук, приятелки или познати. Авторката каза, че живее само заради сина си. Свекървата ще се чувства супер близо до сина си и явно ще се вкопчи в неговото семейство. Неизбежно е. При положение, че тя няма какво друго да прави освен да виси в дома на сина си.
И аз си мисля, че този син "особняк" (както казва жена му) се е метнал на майка си, за която пък се написа, че винаги била живяла, чрез децата си, което ме навежда на мисълта, че тя няма приятелки и кой знае какъв социален живот тук, та няма да й е драма и там, но пък ако отиде там, ще е залепена за сем. на авторката, най-малкото заради език и отделно заради начина й на живот - да си живее чрез децата.

# 214
Авторката не е на разпит, не е на съд, нито на отчет пред началника, за да си докладва всичко от-до Simple Smile Тя дойде просто да сподели и се оплаче! Е, оплака се, погалихме я по главицата, чу няколко различни гледни точки и полезни съвети, вие за какво ровите още! Че и назидателно като прокурор Joy
Няма никаква нужда да споделя повече информация, всякакви хора четат тук, може и неочаквани познати да се намерят. Остава и заради любопитните клюкарки във форума да си развали семейството. Ако реши, това тя и сама може да направи, без нашата "помощ"!

# 215
Предполагам, че ситуацията "единият иска да изтегли родител в чужбина" е много често срещана, разликата тук е в размаха - продават се, купуват се имоти, пътува се напред-назад между чужбинския апартамент и старческия дом в години на пандемия и пр. Simple Smile Затова предизвиква голям интерес.

# 216
Е аз пък не смятам, че ако искаш мнение за нещо толкова лично във форум, може да очакваш мнение като не кажеш НИЩО.
Пък и според мен проблема си идва от липса на комунакция в семейството.
Ако темата е била пусната с идеята да “погалим” авторката по главата, за да и се успокои изтерзаната душа се извинявам ХИЧ не съм разбрала, че за подобни неща се пускат теми Hands V

# 217
Ега ти късмета. Да отидеш да живееш чаааак в чужбина и свекървата и там да се натресе. 😃😃😃

# 218
# 219
птица,
Те не увисват. Повечето европейски държави просто изискват парите за уж безплатните операции и прегледи на българските пенсионери в чужбина от българската НЗОК, а тя ги взима от българския данъкоплатец.
Няма безплатен обяд, нито безплатни прегледи и операции. В Бг пенсионерът не плаща (а само доплаща, например в болница леглодните се плащат навсякъде), ако се е осигурявал здравно. А ако отиде в ЕС, тия същите осигуровки си важат и там, нали сме едно семейство в Европата. Само трябва да се попълнят едни документи, писала съм го в предишния си пост.

Не ми е разбираема жалбата за работещия българския данъкоплатец, който на солидарен принцип поема здравните разноски на пенсионерите, а сам почти не ползва здравната система. Споко, и той ще остарее, и той ще ползва здравната система "за без пари", дай боже всеки му да доживее.
Само вметка, без отношение към темата: Работещите пенсионери си плащат осигуровките на общо основание, макар че имат право като пенсионери да не плащат - леко ощетяваща ги врътка в законодателството.

# 220
По принцип си права! Единствено ми възражение е, че мед. услуги у нас и в чужбина са на различна цена, и по тази причина плащането на такива, извършени навън към български здравноосигурен, от нашата пробита отвсякъде Здравна каса, не е никак коректно спрямо останалите здравноосигурени тук и българските данъкоплатци въобще.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 12:56 от птица

# 221
Ега ти късмета. Да отидеш да живееш чаааак в чужбина и свекървата и там да се натресе. 😃😃😃
A пък колко млади двойки има, който реват, че няма кой да им помага с детето...

# 222
  • София
Ейй, andromedax, разбрахме, разбрахме, най-страшното нещо на света е да гледаш собственото си дете! Без баби нЕма как да се случи, ясно. Айде пробвай да приемеш, че има безброй семейства, които успяват да се справят сами с тази тегоба собствено дете. Шокиращо, а?

Авторке, струва ми се, че мъжът ти нещо се е паникьосал, че майка му остарява и се е хвърлил в неразумни решения. Единственият начин да постигнеш нещо, е да пообереш малко емоциите и да започнеш да му говориш делово и разумно. Достатъчно доводи изброиха момичетата с опит, аз такъв нямам, но списъкът с неща, които трябва да се съобразят, изглежда доста дълъг, така че започвайте по него.
Второ, някой назад предложи да дойде първо под наем при такава уговорка, вместо да се хвърляте да продавате и купувате. Предложи му го, апартамент под наем за майка му, не във вашата сграда и с условие, че тя няма да идва у вас (но той с детето ще ходи, когато си реши). Изкарайте така една година и говорете пак.

Изобщо, варианти има много, само да успееш да дишаш дълбоко и да му говориш рационално, а не емоционално.

# 223
Бърди,при двама работещи родители,без помощ наистина си е трудно.Не знам защо е тази омраза към родителите.На други места фамилиите са задружни и си помагат,само тук се делим и бягаме един от друг като дявол от тамян.

# 224
Бърди,при двама работещи родители,без помощ наистина си е трудно.Не знам защо е тази омраза към родителите.На други места фамилиите са задружни и си помагат,само тук се делим и бягаме един от друг като дявол от тамян.
Какво правим, когато бабите и дядовците работят? Те не са длъжни да се грижат за своите внуци. Разбирам да помагат при форсмажорни обстоятелства. Но родителите да не си въобразяват, че могат да разчитат на помощта на възрастните хора при гледането на децата.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 13:28 от Дракарис

Общи условия

Активация на акаунт