Живеем в чужбина, а мъжът ми иска да докара майка си.

• 14 114
  • 295
  •   1
Отговори
# 225
Повечето стари хора се радват на внуците си и търсят вниманието им.Не всички баби и дядовци са ангажирани в кариери или искат да си живеят живота,защото"вече са отгледали дете и им е минало времето".Особено както ние сме огледани повечето-летни ваканции и уикенди при баба и дядо.Или забравихте?Има много деца по малките градчета,на които родителите са на гурбет,а тук ги гледат бабата и дядото.И не се оплакват,а се радват.

# 226
Много измествате темата.
Изобщо не става дума за помощ в отглеждането на малкото дете, а за това, че човек с не особено приятен характер иска да бъде по-близо до семейството на сина си.

# 227
Иска не е точната дума,McKitty.

# 228
По принцип си права! Единствено ми възражение е, че мед. услуги у нас и в чужбина са на различна цена, и по тази причина плащането на такива, извършени навън към български здравноосигурен, от нашата пробита отвсякъде Здравна каса, не е никак коректно спрямо останалите здравноосигурени тук и българските данъкоплатци въобще.
Няма как иначе да стане. Жената си е осигурена и има право да бъде лекувана. Към здравите коректно ли е да са здрави и да не ползват услуги, а са си ги платили! Шегата настрана, бабата си е плащала (предполагам) вноските и е съвсем коректно да получи обслужването, където и да е в ЕС.

За твое някакво утешение да кажа, че сега заплатите в Бг са 45-50% от западняшките, а преди време си спомням, че говорихме с колежка от Норвегия - 17 пъти й беше по-висока заплатата, 17 пъти! Тук всяка година средната заплата се вдига с поне 5% и повече (може би не и за тази година с короните, но следя от години), на Запад няма такова нещо.Така че ги стигаме поетапно и се надявам скоро въпросът ти да не стои.

# 229
  • Варна
Явно бащата на авторката е посочил гласно лошите страни на съпруга-особняк и сега родителите на авторката са персона нон грата.

Авторката защото не вижда лошите страни на мъжа си, та трябва баща и да ги посочи. Моят баща е също с остър език и поради тази причина и двамата му зета гледат да не се прибират когато гостува, пък останалите роднини го търпят заради майка ми.

Относно казуса на авторката и на мен ми се струва най-удачен варианта първо да се пробва с квартира за около година и след това да се вземат кардинални решения.

# 230
Авторке, а мъжът ти споделял ли е откровено с теб истинската причина да реши да купи апартамент до вас и да настани майка си в него? Това, все пак, не е малка промяна, и то за всички участници – за нея, за теб, за него, за семейството ви като цяло.
И на мен не ми се струва много далновидно да се купува апартамент по време на пандемия, че и да се разхожда възрастна жена в тази ситуация напред-назад.
Друго, ти се опасяваш, че тя ще ви се меси в семейството ли с подобна близост? Има ли подобни индикации?

# 231
Ами тя бабата нали идва за по месец и половина, преди повече се е бъркала, сега уж по-малко, но авторката си се бои. Парен каша духа.

# 232
Квартира за около година са си хвърлени залудо пари, които, ако ги имат (а те с продажбата тук ще имат не малка сума), е по-добре да влязат в купуването на собствен имот. А при връщането в България, бабата нали се е настанила в старчески дом.

Защо все или в едната, или в другата крайност отиваме? Баби и дядовци не гледат и не е нужно да гледат внуците си, но наличието им е от полза и помощ и за малките, и за големите.
Имам чувството, че противниците на баба/дядо под ръка, просто по някаква причина са били лишени от такава помощ и сега си отмъщават на другите. Един вид, на мен ми беше зле, нека и на вас сега да ви е зле... Grinning
Не разбирам и ултиматуми от сорта "няма да идва у вас, той и детето ще ходят при нея"! Защо чак толкова? Тази баба какво, посегнала е на живота на снахата, опитала да я оскубе, набие, отрови или какво!? Вие с вашите родители така ли постъпвате!

Скрит текст:
По принцип си права! Единствено ми възражение е, че мед. услуги у нас и в чужбина са на различна цена, и по тази причина плащането на такива, извършени навън към български здравноосигурен, от нашата пробита отвсякъде Здравна каса, не е никак коректно спрямо останалите здравноосигурени тук и българските данъкоплатци въобще.
Няма как иначе да стане. Жената си е осигурена и има право да бъде лекувана. Към здравите коректно ли е да са здрави и да не ползват услуги, а са си ги платили! Шегата настрана, бабата си е плащала (предполагам) вноските и е съвсем коректно да получи обслужването, където и да е в ЕС.

За твое някакво утешение да кажа, че сега заплатите в Бг са 45-50% от западняшките, а преди време си спомням, че говорихме с колежка от Норвегия - 17 пъти й беше по-висока заплатата, 17 пъти! Тук всяка година средната заплата се вдига с поне 5% и повече (може би не и за тази година с короните, но следя от години), на Запад няма такова нещо.
Така че ги стигаме поетапно и се надявам скоро въпросът ти да не стои.
Дано Simple Smile Засега обаче сме само губещи. А сме прекалено бедни, за да попълваме чуждите здравни системи.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 13:58 от птица

# 233
Скрит текст:
Квартира за около година са си хвърлени залудо пари, които, ако ги имат (а те с продажбата тук ще имат не малка сума), е по-добре да влязат в купуването на собствен имот. А при връщането в България, бабата нали се е настанила в старчески дом.

Защо все или в едната, или в другата крайност отиваме? Баби и дядовци не гледат и не е нужно да гледат внуците си, но наличието им е от полза и помощ и за малките, и за големите.
Имам чувството, че противниците на баба/дядо под ръка, просто по някаква причина са били лишени от такава помощ и сега си отмъщават на другите. Един вид, на мен ми беше зле, нека и на вас сега да ви е зле... Grinning
Не разбирам и ултиматуми от сорта "няма да идва у вас, той и детето ще ходят при нея"! Защо чак толкова? Тази баба какво, посегнала е на живота на снахата, опитала да я оскубе, набие, отрови или какво!? Вие с вашите родители така ли постъпвате!

Скрит текст:

За твое някакво утешение да кажа, че сега заплатите в Бг са 45-50% от западняшките, а преди време си спомням, че говорихме с колежка от Норвегия - 17 пъти й беше по-висока заплатата, 17 пъти! Тук всяка година средната заплата се вдига с поне 5% и повече (може би не и за тази година с короните, но следя от години), на Запад няма такова нещо.
Така че ги стигаме поетапно и се надявам скоро въпросът ти да не стои.
Дано Simple Smile Засега обаче сме само губещи. А сме прекалено бедни, за да попълваме чуждите здравни системи.
Тази баба не се разбира със своята снаха, а това означава токсична среда за тях.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 14:05 от Дракарис

# 234
Приемам аргумента ти и двете с теб решаваме: на бабата ако й прилошее в чужбина, ще я занесат под някой мост и ще чакат реката да придойде. Wink
Не попълваме чуждата здравна система, а се лекува българска пенсионерка, здравно осигурена в ЕС.
То никога не може да е съвсем справедливо при една солидарна система. Ето ти примерно си 100% здрава, но плащаш същите осигуровки, каквито и аз, която примерно съм зле болна и ми правят по 4 операции на година. Същото е и в случая: в Бг или нейде в ЕС, няма пълно равенство, но де факто и не може да има.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 14:28 от Uncommon

# 235
  • някъде в орбита...
Засега обаче сме само губещи. А сме прекалено бедни, за да попълваме чуждите здравни системи.
Споко. Вече писах - чуждите здравни си изискват парите само по линия на спешната помощ. За всичко останало пациента трябва да си е постоянно пребиваващ в дадената държава и не могат да го поискат от НЗОК.
Точно както аз сега в Бг мога да ползвам само спешната помощ и частните услуги.

# 236
  • Най-красивата страна
Разбирам мъжа ти.

Ако живеехме в чужбина,не бих оставила майка си съвсем сама тук на стари години.
Съпругът ми също не би зарязал майка си.

Казваш,че бабата няма да живее във вашето жилище.
Това е един плюс.

# 237
Според мен въпроса е принципен и опира само до отношенията м/у порасналите  (и семейни деца ) и техните родители , просто има различни хора - едни се вкопчват в родителите и/или родителите в тях и други които предпочитат да си живеят самостоятелно дори и да запазват най-добри чувства помежду си.
От нещата дотук изложени от авторката изглежда че в тяхното семейство има доста различни виждания по въпроса, оттам нататък подробностите като пари, апартаменти и т.н. не са от решаващо значение, и мисля че хора които нямат подобни проблеми/виждания, не могат да дадат подходящ съвет за ситуацията.

# 238
  • София
Птица, за да се стигне дотам, че при новината, че свекървата може да живее в същия град, жената да обмисля как ще се справя при развод, ясно е, че положението си е много зле и няма какво да се усложнява допълнително.
Парите за квартира може да са на вятъра, а може и да са разликата между развод или не; между продажба на дома на свкървата или не. Решението е прекалено голямо, за да се хвърли човек в него ей така. Много по- хвърлени на вятъра ще са пари за купуване на апартамент и след това осъзнаване, че схемата не работи, само че жената няма къде да се прибере.
А и, честно казано, при забрана на нейните родители да идват, не виждам защо трябва аршинът да е различен за неговите.

# 239
Тя авторката изобщо не се включва вече.Ние тук обсъждаме ли не обсъждаме нейните неразбории.....тя сигурно свекърва й вече дойде и си пият кафенца готвейки се за свмвйната идилия.

Общи условия

Активация на акаунт