На море в Гърция 2020 - VII

• 54 265
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
Аз на Магас Лакос видях едно куче, хем мокро хем се беше отъркаляло в червения пясък, беше много смешно Grinning Жената, обаче беше в по-отдалечената част, където нямаше никой освен такива като мен дето ходят да търсят гнездата, не че имаше нещо интересно наоколо, но исках да ги видя. Разходих се чак до края в лявата част, където има скали и водата беше по-спокойна и бистра. Този червен пясък много се мъти даже при леки вълни, а мокрия на плажа изглеждаше като кал от изорана нива.

# 526
  • София
Здравейте! Готова съм с разказа за нашето пътуване до Патмос. Дано ви хареса, че май стана доста дълго. Приятно четене!
Скрит текст:
Въпреки голямото напрежение преди тръгването, пътуването до Солун мина неусетно и на обяд вече бяхме на плаж Потамос до Епаноми. Имаше доста хора на плажа, но водата беше чиста и видях огромни риби с дължина около 50 см. Вечерта се разходихме из града (Солун), тъй като досега го бяхме пропускали. По нищо не личеше, че има пандемия, хората бяха наизлезли навън като всяка лятна петъчна вечер. На следващия ден летяхме до Самос с обеден полет на Олимпик и в късния следобед вече се излежавахме на плаж Потокаки. Питагорио, както вероятно се досещате, е родното място на Питагор, но освен това е древно пристанище на повече от 2 хилядолетия и старата столица на острова. Не знам дали сте се замисляли, но Питагоровата теорема на гръцки е α2+β2=γ2, като разбира се, това може да впечатли единствено любителите на математиката, тъй като в България ние използваме гръцките букви за означение само на ъгли. Освен това се оказа, че Питагор не е измислил теоремата и я е научил в Египет и основната му заслуга е масовото й разпространение.
В момента Питагорио е изключително чаровно градче, в което има всичко необходимо за идеалната почивка - прилични плажове в близост (градският също се оказа чудесен, макар и с камъчета), множество таверни и заведения, както покрай морето, така и навътре из тесните улички, разнообразни магазини, главна улица, която вечер се затваря за автомобили, удобни комуникации - пристанище и летище. Питагорио има артистичен дух и красиви цветни къщи в различни стилове, но без да се конфронтират. Освен това има крепост (замък), древна пещерна църква и тунел - аквадукт, построен през 6 в. пр.Хр.
На третия ден по обяд се качихме на ферито Нисос Калимнос и се отправихме към крайната си дестинация - о-в Патмос. По пътя корабът спря на две малки, слабо населени островчета - Агатониси и Арки (местните го наричат Аркьос). За второто бях чела пътепис миналата година и там беше описано като островче с 50 постоянни жители, които живеят без аптека, банкомат и свещеник. Естествено веднага го включих в wish list-а ми, но не очаквах да се реализира толкова бързо.
Първият ни ден на Патмос всъщност прекарахме на прекрасен целодневен круиз до няколко съседни островчета, вкл. Арки, на който имахме около 3 часа престой за хапване и разглеждане. Останалите спирки бяха за плуване в невероятно чисти и достъпни основно по море места - Макрониси, Аспрониси, Тиганакя и Марати. За разходката избрахме капитан Яков Мелянос и едноименната му лодка. Организацията беше идеална и преживяването - неповторимо. Никога досега не бях плувала в такива води!
На следващия ден посетихме Пещерата на апокалипсиса, в която Апостол Йоан написва Откровение на Йоан от свещената християнска книга Библия. Невероятно е да посетиш място с такава история! След това се качихме и до Хора и манастирския комплекс от 11 век Св. Йоан Богослов. Видяхме и Патмоските вятърни мелници, които са спечелили висока оценка за автентична реставрация. Всички изброени места посетихме пеша от Скала в рамките на предиобеда.
В 14.15 ч., след известно лутане, хванахме автобуса до Камбос бийч в северната част на острова (на около 5 км. от пристанището), където планирахме да прекараме лежерно следващите 5 нощувки във Филио Апартмънтс. Посрещна ни Ева (след като пътуването ни е вдъхновено от Библията, в библейските имена няма нищо случайно) – изключително сърдечна млада жена, която ни беше оставила в стаята пълна купа с прекрасни зрели смокини от семейната им градина. По-късно ни достави и продукти за салата (отново домашни, тъй като в единствения магазин в селото, намиращ се на повече от километър по един баир, нямаше), диня и още смокини, естествено без заплащане. Освен това ни съдейства за наемането на кола за един ден на преференциална цена, като човекът ни я докара до Камбос от Скала, тъй като лежерната почивка ми омръзна още на втория ден и започнах да кроя планове къде да отидем. А и все още не бяхме ходили на най-хубавия плаж на острова, който оставаше почти недостъпен без кола или лодка. Избрахме колата, за да го комбинираме с пазар от Скала.
И сега за Псили Амос: Името му, разбира се, не е случайно – пясъкът е фин, мек и златист. Водата е прекрасна, тюркоазена и кристално чиста (както и по целия остров, но Псили Амос е единственият изцяло пясъчен плаж на Патмос с всичките неудобства на пясъка да полепва по всичко и да лети от вятъра и с несравнимата му мекота и способност да приема формата на лежащия върху него). Най-хубавото обаче беше, че на всички плажове на Патмос има естествена сянка от Тамариксови дървета и чадър не е необходим, дори в най-горещите часове. Освен това на Псили Амос има таверна, която се напълва по обяд, дори и по време на пандемия, но ви гарантира, че няма да останете гладни или жадни, след като сте покорили 1,2 километровата пътечка до плажа под жаркото гръцко слънце. Ако последното би ви отказало да посетите плажа, може да го направите с лодка, но внимавайте с вълнението. За мен определено вървенето си заслужаваше, въпреки че бяхме отседнали на 100 м. от най-лъскавия плаж на острова Камбос.
Камбос бийч е чудесен, има голяма организирана част, но цените не са за всеки джоб – мен лично ме изненадаха – 15 евро за сет без консумация, а на съседното заведение – 24 евро с включени напитки, но не знам какви и колко. За сравнение, на неповторимия Балос на Крит цената е 10 евро за сет. Разбира се, има и не много голяма свободна зона с естествена сянка от дървета, но там пясъкът е примесен с камъчета и на влизане във водата дъното е каменисто в началото, което не е голям проблем за плуващите, но не се нравеше на дъщеря ми.
В съседния залив до Камбос или на около 10 мин. пеша се намира Вагхя̀ бийч – напълно неорганизиран и натурален, но изцяло с обли, цветни камъчета. На мен лично много ми хареса, защото не държа на пясъка.
Всъщност ние плажувахме само на тези три плажа, а има и други прекрасни на острова, които заслужават внимание, но ние нямахме постоянен превоз и затова не можахме да им се насладим.
Може би тук е редно да отбележа, че около пристанището Скала, което е и най-оживеното място на острова с безброй заведения и магазини, както и много хотели, няма истински плаж. Но архитектурата е интересна, сградите – красиви, предимно бели, като при Цикладите, уличките – тесни и уютни, макар и като в лабиринт. Като цяло, Скала е лъскаво и луксозно място, без обаче да е лишено от чар. Интересно е, че островът е много тесен точно при Скала и разстоянието между източния и западния бряг е по-малко от километър.
По пътя към Псили Амос се отбихме и в другото по-голямо селище на острова – Грикос, което се намира в едноименния залив. Там е и скалата Каликатцу с открояващата сe форма, разделяща залива на две части.
Това са накратко впечатленията ми от нашата 11-дневна почивка по време на пандемия. Със сигурност много неща съм пропуснала, но се надявам да запаля пламъчето на любовта ви към тези два острова – Патмос и Самос (както се случи при мен) и да ги посетите някой ден!

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 23:32 от миленка_д

# 527
Миленка_Д,
благодаря за разказа! Видя ли ти се Патмос като цяло (за плажа в Камбос разбрах) по-скъп от другите острови?

# 528
  • София
Честно казано, мисля че е по-скъп. Но не във всичко. Определено в Питагорио беше по-евтино, даже евтино - фрапе на плажа - 2,5 Е, еспресо - 1,5 Е, и то в порцеланова чаша, калмари (пресни) - 9 Е, октопод - 9,5 Е. На Патмос обаче така и не вечеряхме в таверна, защото влязохме в един голям супермаркет и напазарувахме за 80 Е, които после трябваше да изядем за 2 дни. Направи ми обаче впечатление, че един пакет д. превръзки Always (ще ме прощавате за сравнението) имаше 1 Е разлика в цената между двата острова, което е с 50% отгоре.
Круизът, на който ходихме, струваше по 30 Е/човек, вкл. и за малката. Отначало ми се видя доста, но в действителност си заслужаваше всеки цент. За сравнение лятото ходихме четиримата до Св. Анастасия и цялата история за няколко часа ни излезе 100-тина лева и отгоре, ако включим и обяда в Бургас. Преживяването беше несравнимо.

# 529
  • софия
За оставащото лято през септември Blue Heart. Преди малко го прочетох и не мога да не го споделя тук.
Скрит текст:

# 530
  • София
Благодаря, Миленка, за прекрасния разказ за тези два острова! Heart

# 531
  • Варна
Анаис е това. Ние много харесваме мястото. Аз не съм казала, че е лош плажът, даже напротив - за мен е един от най-хубавите плажове. Но като ви гледам в темата, все ходите по разни екзотични места на юг, обикаляте по 2-3 плажа на ден, пък ние едва ли не сме се цопнали на първия сносен плаж след границата. Но да си призная това ни беше и целта. Размазване 5 дни, мързел, спане и пак мързел. Това ми е на мен почивката за зареждане на батериите.

То това е малко исторически.Първите пробиви за пътуване в Гърция бяха преди 20 тина години едни многобройни автобусни екскурзии по за 2-3 дни в Паралия Катерини -  една глъч , гмеж , ма то и сега е така там с тюрлю гювеч от сърби , македонци , руснаци и съвсем обяснимо българите избягаха от там. Все пак останалите 150 , че и 300 км.  вкл.Коринос от горна страна , Неа Пори , Агиокампос , т.н. Лариски плажове и вкл. Пелион чак до Волос са доста добри с много екзотични места и хубави плажове и все повече българи ги обикалят.

# 532
Точно така беше 2006 г. , автобусни екскурзии, но нашата беше до Атина, където имахме две нощувки. Да ви кажа така измарително и мизерно оттогава не съм пътувала към Гърция, но пък първият път си е незабравим като емоция. Отделно за това допринасяше и организаторката на екскурзията - едно бабе от бившия Балкантурист вероятно, която беше много печена лъжкиня🤪🤪🤪 И това с добро чувство го казвам, умирахме си от смях как сменя предварително обявения хотел в Атина с друг , доста по-евтин и мизерен, а пък нощувката в Катерини паралия, смени направо с нощувка в съседно село, нещо като Олимпиада ми е по спомен. Разбрахме, че сме на друго място случайно, защото двама братя с бизнес в България си бяха уговори среща с гръцки партньор в Катерини и той звъни и ги търси къде са, та накрая те му обясняваха какво виждат наоколо си, та така разбрахме де. Иначе бабето и на таверна ни води с програма (голямо набутване много ясно) , като тя сядаше в края на масата и си вадеше тайно едно патронче алкохол и си пийваше🤣  Тогава ходихме и в Навплио, което всъщност и най ми падна на сърце, а повторихме чак миналата година, вече семейно и с деца, още по-хубаво ми се видя някак ❤

# 533
И аз съм започнала пътуванията си до Гърция с организирана екскурзия с автобус, но до Тасос Simple Smile Истината е, че супер си изкарахме, но бяхме и тумба приятели, наехме си рент-а-кар там и обиколихме острова. Мисля, че годината беше 2005.
Това остана и последното ми организирано пътуване до Гърция, а май и изобщо.

Паралия Катерини е ужас през сезона, но за попътен отдих към/от по-далечни места сме спирали в Паралия Пантелеймонос, Палеос Пантелеймонос и Олимпиаки Акти (последното гони Паралия по Китен-щина, но не успява да я стигне Simple Smile), както и в самото градче Катерини на сушата, и не е толкова зле. Попадали сме на чудесни хотелчета и ресторанти като за веднъж.

# 534
Параход, точно това беше селото, благодаря🤪🤪🤪

# 535
Понеже ние ходим обичайно на доста диви и зафичкани места и дъщеря ми, която е повече по светския живот, викаше едно лято (като по-малка) за алеите със заведения, сергии с джунджурии и светкащи и пискащи клатушки - аууу, колко е хубаво тук! Grinning

# 536
  • София
Не е много по темата, но реших да попитам Simple Smile
Заслужава ли си да си взема някакви лекарства от гръцка аптека? Имам предвид без рецепта - обезболяващи например?
Благодаря!

# 537
Доста неща са ми излизали по-евтино, отколкото в България, но съм купувала конкретно лекарство при необходимост - не сме се запасявали.
Единственото, което винаги купувам, защото го няма тук, е стик с амоняк срещу ухапвания от насекоми, то е нещо съвсем просто и евтино, но ефективно.
А и съществува аптека "Промахон" на границата, която доставя до София (а може би и в цяла България?) при действителна нужда от лекарства - вкл. с рецепта, изпратена сканирана.

Иначе всички аптекари в Гърция говорят английски, добре подготвени са и като цяло на по-малките острови и населени места изпълняват основните функции на джипи. Подобно на България, доста лекарства с рецепта могат да се купят и без.

# 538
Нурофен, панадол са на подобни цени или малко по-евтини, ако не се лъжа. Аз купувам понякога, а също и някои детски мазила или сиропи за имунитет или против простуда. Последно ей това ми препоръчаха в една аптека
https://www.pharmacydiscount.gr/ygeia/kryologima-gripi-paidia/si … paidia-apo-3-eton
https://www.aptekapromahon.com/frezyderm-baby-hydra-milk-ydrogal … 200ml-p-1380.html

# 539
  • София
За първи път чувам за този стик. Ще опитам да обясня в аптеката, дано ме разберат Wink

Общи условия

Активация на акаунт