ОСМИ клас 2020/2021 - Със съученици и училища нови сме пак за подвизи готови :)

• 30 873
  • 821
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Какво означава да бъде прозореца на клапа? Кипнат да бъде, т.е. само отгоре отворен?

# 406
  • София
Хелене, да, само от горе. Имало някакви специални щифчета за защита на самата дограма, които не позволяват да се отвори, но аз сега научих за тях. Реално той бърка от горе, вероятно с кука или нещо друго и си отваря прозореца широко, за да влезне.
Новият домашен любимец:

Мисля, че ако той влезне вътре, няма да го преживея.

# 407
Какво означава да бъде прозореца на клапа? Кипнат да бъде, т.е. само отгоре отворен?

Присети ме пак за темата с непознатите думи Simple Smile На мен думата "кипнат" ми е абсолютно непозната в този смисъл и ако не беше употребена така, че смислово да се разбира, щях да се чудя какво значи Simple Smile Инъче "кипнат" бих използвала за "кипнат чай" например....Simple Smile

Gina, ама какво премеждие само сте имали...и аз не знам как бих реагирала на мястото на детето!
А този "любимец" по добре да не влиза вътре. Мен повече ме е страх от буболечки де...ама и гущери не искам в къщи Simple Smile

# 408
  • София
MollyBy, в случая думата е немска, глагола е kippen, просто вкъщи така казваме на отворените по този начин прозорци, защото сме немскоговорящи и на немски така се наричат. А иначе кипвам на български си е съвсем в смисъла, който ти си употребила - кипвам нещо на котлона.

# 409
Благодаря Helene!
Всъщност се замислих, че ние в къщи нямаме дума за това. Ако трябва да накарам някой от домашните да отвори ще кажа"отвори прозореца" а той ще попита "целия ли или само отгоре" Wink Така че добре би било да има дума за това. За "на клапа" го разбрах, но не бих го употребила аз Simple Smile

В шестокласната стана дума за изразите които децата употребяват и по специално за "Компот ли да ти отворя". Вие чували ли сте го?Simple Smile

# 410
  • Отвъд алеята зад шкафа
Привет. Моята отпуска свърши, но ремонтът е приключен, всичко е почистено и подредено. Чакаме едни огледала само, а стаите станаха много хубави. Децата са много щастливи, особено наборката. Явно е имала голяма нужда от свое лично пространство.

Това с кражбите е много неприятно. Едни познати също ги обраха, докато те са си били вкъщи вечерта, вечеряли са на долния етаж, през това време крадецът си е обикалял из къщата. Те имат и малко дете. Същевременно имат сериозна охрана, включително жива.

# 411
Gina, смело момиче си имаш, истински герой!
Ние нямаме горна част на прозорците, цели са и дори не си представям за какво говорите
Входящите нива се правеха след преговор в училище, нали? Досега не съм се вълнувала, но тази година ще от значение и първото впечатление. Опитах се да го излъжа, че по БЕЛ може да е на произведенията за лятно четене, но веднага реагира да не си измислям небивалици:grinning:.
Всяка вечер си правят барбекюта на една хижичка  до реката и си живее още на лятна вълна. Съсипал е нови кецове с олио покрай готварските изпълнения и се чудя с какво да ги оправя. Ще пробвам с обезмаслител, дано да не ги довърша.

# 412
И нас така са ни обирали, майка ми, баща ми, брат ми и аз. Никой не беше чул нищо. На майка ми пръстените и пари бяха взели. Аз отворен прозорец на първи етаж не държа, но и в това няма гаранция.
Детето добре е реагирала, дано не се е стреснала много Heart

# 413
Аманда Simple Smile те прозорците са си цели, но се отварят само отгоре. Така:
Скрит текст:

За кецовете съсипани от олио не знам как се оправят Simple Smile но аз си съсипах двата пръста преди 2 дни с горещо олио...Та да внимават децата като готвят! Много, ама много болеше. Сега има едни големи мехури, които аз спуках, защото ми дърпат много неприятно,  а се оказа, че не трябвало Simple Smile Но поне сега не боли изобщо вече. Само цапам всичко с дефламол Simple Smile

Последна редакция: пн, 31 авг 2020, 08:48 от MollyBy

# 414
  • София
Ние казваме "отварям на ножица" или "отварям отгоре".

# 415
Ужас, това за крадеца. Имам и аз познати, които така са пострадали. Страшно и много гадно. Ние нямаме нищо за крадене, но това, че някой ще влиза и рови из нещата ни, още повече докато сме там или дори спим...
Наборката се опитва да довърши една книга... И чак тогава ще почне христоматията. На плажа опитите не вървят много успешно Simple Smile

# 416
  • Отвъд алеята зад шкафа
Знаете ли къде е описано какво представляват входните нива, каква цел имат и дали оценката от тях може да се използва като текуща? Съответно и изходните?

# 417
Входните нива са на материала, който е бил предаден предходната година/и. Оценките от тях са обикновени текущи.
Наредба 11, чл.11
(2) В триседмичен срок от началото на учебната година чрез текущо изпитване се установява входното равнище на учениците по учебни предмети или модули, които са изучавали през предходната учебна година в задължителните учебни часове.
Чл.12
(2) В минималния задължителен брой текущи изпитвания по ал. 1 се включва текущото изпитване по чл. 11, ал. 2.

# 418
Наредба за оценяването
Чл. 11.....
2) В триседмичен срок от началото на учебната година чрез текущо изпитване се установява входното равнище на учениците по учебни предмети или модули, които са изучавали през предходната учебна година в задължителните учебни часове.
(3) Текущото изпитване по ал. 2 е писмено и има диагностична функция с цел установяване на степента на усвояване на основни понятия, факти и закономерности и на придобитите компетентности, които ще се надграждат през учебната година, както и идентифициране на дефицитите и предприемане на мерки за преодоляването им.
.........................
В минималния задължителен брой текущи изпитвания по ал. 1 се включва текущото изпитване по чл. 11, ал. 2.

Изходно равнище се установява в спортните училища по учебния предмет спортна подготовка по вида спорт и в училищата по изкуствата по учебни предмети от специализираната или професионалната подготовка.

# 419
Досега входните нива са били по различно време, както си решат учителите май. При някои още първата седмица, при други след преговор. Миналата година някои от учителите по новите предмети - химия, физика и биология, казаха, че няма да вземат предвид оценките от входните нива след това, при оформяне на срочната оценка.
Тази година ще видим как е. Всъщност изучавани предмети ще са му само БЕЛ, математика и английски. Философия и информатика ще са нови. Не знам ИТ имат ли в осми клас.

Общи условия

Активация на акаунт