Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 11

• 44 651
  • 767
  •   1
Отговори
# 465
  • Нидерландия
Аз все още чакам дата за махане на миомен възел и поставяне на Мирена (заради обилни кръвоизливи) но заради Covid имат проблеми с капацитета. Чудих се, четох и режих на дърт заман да слагам спирала 🤣

# 466
quote author=Madelief link=topic=1247207.msg41493077#msg41493077 date=1601828634]
Аз все още чакам дата за махане на миомен възел и поставяне на Мирена (заради обилни кръвоизливи) но заради Covid имат проблеми с капацитета. Чудих се, четох и режих на дърт заман да слагам спирала 🤣
[/quote]

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 20:50 от виви@н

# 467
  • тук и там
Аз ако имах обилни кръвотечения-не бих се колебала.Но дори и сега -цикълът ми е слаба работа. Ако сложа хормонална -съвсем ще спре и ще се чудя от спирала ли е липсата на кръвотечение(защото при слаб цикъл,много жени казват че нямат кървене  или е няколко капки само  когато са с Мирела),или просто ми е спрял щото съм влязла в менопауза..

# 468
  • Нидерландия
#Кaisia а има ли някакво значение от какво е спряло кръвотечението? И да си и да не си в менопауза важното е да се чувстваме комфортно. В моят случай спиралата уж е против обилни кръвоизливи, в други: като превенция за нежелана бременност или регулиране на хормоните. Ако нямаме оплаквания или са поносими и се живее с тях, съм против всякакви хормонални намеси. Та ще видя как ще се нагаждам тепърва.

# 469
Аз ако имах обилни кръвотечения-не бих се колебала.Но дори и сега -цикълът ми е слаба работа. Ако сложа хормонална -съвсем ще спре и ще се чудя от спирала ли е липсата на кръвотечение(защото при слаб цикъл,много жени казват че нямат кървене  или е няколко капки само  когато са с Мирела),или просто ми е спрял щото съм влязла в менопауза..

Аз почти нямах цикъл с Мирена. При мен е в поставена по предписание. Слагат я обикновено при менорагия, тежък пмц, миоми. Ако нямах тежка менорагия с нисък хемоглобин нямаше да ми я препоръчат. Тя не влияе премено паузата. Като дойде този период с мирена или без все тая, тя просто изтънява лигавицата в следствие на което липсва цикъл. А аз винаги съм имала обилни цикли с много съсиреци, болки и склонност към натрупване на лигавица и затова с нея ми е ок. А когато ми дойде момента за навлизане в премено, повярвайте ми все едно не бях с мирена - Имам същите симптоми като всички други, единственото което нямам е всичко свързано с цикъла  защото почти нямам такъв.

# 470
  • тук и там
Madelief,  за мен има- защото я слагам с цел предпазване от забременяване.Ако повлияе добре и на хормоните -би било бонус.Но ако знам че съм във менопауза-тоест без цикъл ,защо да слагам спирала?

П.П. Всъщност, _re_ge e изяснила че и със спирала и без-разбираш кога си в менопауза,защото симптомите са същите.Тоест-ще разбера дали ми е спрял цикъла от спиралата,или съм в менопауза.На мен това не ми беше ясно..
 Благодаря.Flowers Hibiscus

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 21:24 от Kaisia

# 471
  • София
Тоест-ще разбера дали ми е спрял цикъла от спиралата,или съм в менопауза.На мен това не ми беше ясно..
 Благодаря.Flowers Hibiscus

Проблемът при мен е в точно това. Не разбирам дали цикълът ми спря от спиралата или от това, че вече съм в менопауза. Симптоми освен обилно изпотяване нямам, но то може да е и от ИР. Преди две седмици бях на преглед и не получих категоричен отговор. Правих кръвен тест на FSH и стойността беше 24,8 ?! Гинеколожката предложи да махне старата спирала и ако след няколко месеца кръвоизливите започнат отново да сложи нова. Това ми изглежда малко несериозно. В най-лошия период бях с хемоглобин 80 и не искам това да се повтори.

# 472
Да попитам - може ли да започнат обилни менструации без предварително да е имало някакви други проблеми, поставяне или махане на спирали? Примерно редовно идващ МЦ, нормален или слаб, след това да започнат обилни кръвотечения и след това да стане нередовен ?

# 473
Възможно е, на тази възраст започва да преобладава естрогенът ,от него се удебелява лигавицата и кървенето става по-обилно ,цикълът идва по-начесто,гърдите почват да болят .....

# 474
Дороти, мисля че гинеколотът ти нещо се бърка... според мен . Ето сега ще се поясня защо.
1. Нагаждането към спиралата хормоналната,  изтъняването на лигавицата отнема месеци. Няма прчина да ти маха едната спирала да изчакат лигавицата да се възстанови и тогава да ти слагат друга и от там отново да чака изтъняване. При мен гинеколожката махна едната и сложи другата на един ден именно с такова обяснение.
2. С цикъл или без показателите за фсх са ясен знак за това накъде вървят нещата. С този показател си в премено вървиш към менопауза .  Менопауза по определение е период от две години без цикъл в който има възможност обаче всеки момент яйчниците да се събудят и да ти дойде цикъл ,сътветно да се случи забременяване. Така че ти не знаеш в рамките на тези две три години когато си без цикъл дали си в мено - само предполагаш и си следиш показателите. Но дори и да високи нивата на фсх пак се случват случки. Така че тази спирала да седи на място до крайния си срок от пет години не пречи. Тя дори с доставяния прогестерон не може да върне времето обратно и да те извади от премено и мено. При мен фсх като ми сложиха втората спирала беше беше 9 , на следващатагодина-12, тази , тази пролет,  година и половина по-късно , имах 27 което според писанията е в показателите на постмено  и при все имах цикъл последните 14 месеца без прекъсване до септември месец. С изтънена лигавица съм и няма полипи. Така че не виждам защо на теб да не ти сложат нова. Както казах тя може само да помага, няма такова нещо на което да пречи.

# 475
  • тук и там
Аз тъкми се похвалих ,че  нямам обилно кървене и всичко е точно..и  ми дойде пак.Според календара ми е на ден 14 ти от МЦ. Сега ще видя дали ще мина само със зацапване,или направо си е менструация..И пак на лекар трябва да ходя. Писна ми вече..То нито да ходиш през месец на лекар,нито да не ходиш..

# 476
Възможно е, на тази възраст започва да преобладава естрогенът ,от него се удебелява лигавицата и кървенето става по-обилно ,цикълът идва по-начесто,гърдите почват да болят .....

Ох, "зарадва ме"....аз май съм така. Гърдите не ме болят,  но са ми много чувствителни зърната. И този цикъл за пръв път от години е силен.
Чудя се дали и честата консумация на пилешко месо не е допринесло за по-висок естроген. Преди почти не ядях, но от 2-3 месеца ям 2 пъти седмично.

# 477
  • София
_re_ge, много благодаря за отговора. И аз мисля, че така ще бъде по-добре.

# 478
  • В градината...
Аз съм писала, но пак да споделя. На 39 бях с ФСХ 36. Това преди 7 години. Още цикълът ми е почти редовен. На 41 родих след инвитро, като преди това имах още една неуспешна бременност след инвитро. Така че, чудеса се случват. Дори не изключвахме и по естествен път да стане. Макар че, уви, въпреки че никога не съм се пазила.

# 479
  • На планетата земя
Аз тъкмо се похвалих с тази спирала и от вчера пак кърви.То цикъла ми стана 9 девет дена вече,аман.Звънях на докторката,каза да пия до края на седмицата калций и вит ц и ако не спре другата седмица да отида на преглед.Да изчакаме до 3 месец и ако така продължава ще я махаме.Уж трябва да намали цикъла,а моите вече два след поставянето се увеличиха с по няколко дена.

Общи условия

Активация на акаунт