Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 11

• 44 609
  • 767
  •   1
Отговори
# 555
Olia Nik, а на гинеколог ходи ли?

Миналия ноември бях на профилактичен - леко изтъняване, всичко е наред, цитонамазка също. Хормони не съм изследвала, няма особен смисъл, почти на 49 съм. Декември имам час за ехограф на гърдите, имам мастопатия и ходя периодично.

# 556
Към днешна дата дори не помня имената на колегите си с които работя всеки ден, на някои по-далечни приятели имената на децата....

Аз бях в потрес когато забравих името на малката племенница от страна на мъжа ми при една среща...наричах я малката , тя , детето ...и вътрешно се гърчех че не мога даже да се сетя даже първата буква. После казах на мъжа ми , а той подходи с чувство за хумор - докато си спомням кой е той и името му - всичко било наред...

Последна редакция: пт, 09 окт 2020, 07:11 от _re_ge

# 557
По темата за пробиотиците - имам много добър опит с Ентеросан. Преди години след антибиотици бях с такава дисбактериоза, че на всяка хапка или глътка тичах до WC. Една по- възрастна аптекарка ми го препоръча. За няколко дни ме вкара във форма.
При мен първите сигнали на пременопаузата бяха на 44 г. Сега съм на 49 и все още се мъча. Толкова зле никога не съм се чувствала. Физически и емоционално. А имам две дъщери на 9 и 11 години, които имат нужда от уравновесена и разбираща, а не изкрейзила и вечно уморена майка. Мъжа ми и той страда от ситуацията.

# 558
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Към днешна дата дори не помня имената на колегите си с които работя всеки ден, на някои по-далечни приятели имената на децата....

Аз бях в потрес когато забравих името на малката племенница от страна на мъжа ми при една среща...наричах я малката , тя , детето ...и вътрешно се гърчех че не мога даже да се сетя даже първата буква. После казах на мъжа ми , а той подходи с чувство за хумор - докато си спомням кой и името му - всичко било наред...

По дяволите, мислех че е защото гледам прекалено много английски филми, а то било от периода. на 41 съм, не е честно да забравям така

# 559
Здравейтеуче съм в пременопауза е ясно:disappointed: ,много от признаците изброени тук ги имам,а и съм на  45г, взех си инозитол ,може ли да го пия с вечерната иглика,пия и витамин Д по 1капка.Този месец просто започна цикъла/не знам дали е въобще цикъл/ на 17ден и е кафеникъв и с вечерната иглика да го регулирам ,до колкото мога ,поне така си мисля.

# 560
Аз доколкото знам, вечерната иглика не се пие по време на цикъла.
А аз вчера се оплаках и снощи ми дойде. Да съм знаела, да го направя по-рано. 😂

# 561
От години пия вечерна иглика от М до М. Никога не съм я спирала по никое време на цикъла и не ми се е отразявала по какъвто и да е начин. Единствено я спирам за по месец на всеки 3 месеца. Aadii, едва ли ще ти регулира цикъла. По-скоро ако имаш ПМС, ще повлияе там. С иглика и без, ако е оскъден, ще си остане оскъден.

# 562
  • тук и там
И аз имам една хранителна добавка- вит. Е,  вечерна иглика и масло от лавандула .В указанията пише да го вземам 10 -12 дни преди цикъл само.  Аз не мисля че тези добавки влияят кой знае колко,но наистина не се пие по време на менструация .
За регулиране на цикъла,ако са първи симптоми де- прогестерон,(примолут нор и др.)

ПП. Извинявам се, не прочетох че  потребителката е на 45, в този случай не знам прогестерона дали би свършил работа. Аз го пих,ама бях съвсем в началото-на 41-42 гд.

Последна редакция: пт, 09 окт 2020, 18:49 от Kaisia

# 563
Аз пих примулутнор този и миналия месец. Моят гинеколог поиска. За да се регулира малко цикъла, че имах прокървява е между циклите един два пъти. Идва ми на 28-ия ден по часовник, а инак на 22-рия. Но пак ми правеше впечатление, че около 22-23 ден имах всички признаци сякаш като да ми дойде. После отшумяваха. Тялото си знае как трябва. Не искам повече да го пия. В края на краищата то не може възрастта да не се отразява. Беше ми интересно да прочета дето някой беше писал за холандките - колко въобще нищо не пиели и не го преживявали. (Някой по-нагоре беше споделил)

Инак съм на лека диета от началото на юни. За съжаление не се претеглих колко тежа. Явно свалям нищожно малко. По дрехите си усещам лека промяна. Но то и диетата е много лека. Просто спряхме да ядем тестяно, хляб, сладко с мъжа ми. Само веднъж седмично си позволяваме от тези неща. Знам, че ако си карам тренажора ще тръгнат нещата по-бързо. Но засега съм доволна и от това, че 4 месеца не съм яла хляб. Чак не мога да повярвам. Гледам да не съм нетърпелива. Нали всички казват, че в тази възраст е трудно.

# 564
  • Нидерландия
Беше ми интересно да прочета дето някой беше писал за холандките - колко въобще нищо не пиели и не го преживявали. (Някой по-нагоре беше споделил)

Това бях аз, но холандките по принцип са странни същества, много еманципирани, раждат си все още доброволно по домовете, знаят само за парацетамол като лекарство, и гаранция че не са чули за пременопауза, а за менопаузата си я приемат със всичките екстри без да се тръшкат много много.

Инак съм на лека диета от началото на юни. За съжаление не се претеглих колко тежа. Явно свалям нищожно малко. По дрехите си усещам лека промяна. Но то и диетата е много лека. Просто спряхме да ядем тестяно, хляб, сладко с мъжа ми. Само веднъж седмично си позволяваме от тези неща. Знам, че ако си карам тренажора ще тръгнат нещата по-бързо. Но засега съм доволна и от това, че 4 месеца не съм яла хляб. Чак не мога да повярвам. Гледам да не съм нетърпелива. Нали всички казват, че в тази възраст е трудно.

Аз имах също период в който не ядох никакъв хляб, с цел сваляне, но се отказах, в един момент не се чувствах добре, нямах енергия за нищо. Сега ям по 2-3 филиики (тънички) но само през деня и определено съм по добре. Хляба ни е нужен,  няма нищо вредно в него, стига да не е бял. Аз взимам хляб с лимец, защото пълнозърнестият ми е гаден, а най много обичам бял, но уви,..

# 565
Вземайте си Хляб Езекил.

# 566
Това бях аз, но холандките по принцип са странни същества, много еманципирани, раждат си все още доброволно по домовете, знаят само за парацетамол като лекарство, и гаранция че не са чули за пременопауза, а за менопаузата си я приемат със всичките екстри без да се тръшкат много много.

Аз имах също период в който не ядох никакъв хляб, с цел сваляне, но се отказах, в един момент не се чувствах добре, нямах енергия за нищо. Сега ям по 2-3 филиики (тънички) но само през деня и определено съм по добре. Хляба ни е нужен,  няма нищо вредно в него, стига да не е бял. Аз взимам хляб с лимец, защото пълнозърнестият ми е гаден, а най много обичам бял, но уви,..

Хубаво правят. Ние се изнежихме прекалено. Четем и се зверим във всевъзможни добавки. Това облекчава това, пък другото - онова. Съзнавам, че заради храната най-вече в телата ни влизат много повече отрови отколкото е било при нашите баби и че това няма как да не се отрази на женското здраве. Обаче и ние съвсем психясахме де. Заради храната възрастовата граница се измести с десетина години. Но какво да се прави, те цели сезони в природата се изместиха та женския цикъл ли няма? Освен грижа за костите не бива да се занимаваме прекалено с друго. Колкото повече се вглеждаш в себе си, толкова повече признаци и болежки ще откриеш. Имам приятелка, която от няколко години толкова тежко преживява възрастта си, че стана двойна откачалка спрямо това, което и без туй си беше. Не искам прекалено да се вглеждам ни в бръчки, ни в цикъл, ни в болежки, защото и без това имам неимоверен страх от смъртта. Предпочитам да си гледам хобито, мажа се само с крем Нивея, опитвам се да се радвам на малките неща, ходя на църква в неделя и внимавам да запазя работата си. Не ща да мисля по цял ден за пре нещото. Щото ако подкараме така с изследвания от 40 и кусур, след 10 години как ще е?
Само дето... ама много ме мързи да спортувам бре! Т'ва мързелът е голяма работа.

Що се касае до хляба... липсва ми, но веднъж седмично си позволявам я хляб, я пица така че не откачам от крайната липса. Имам си един ден (обикновено събота, че ми е по-готино когато почивам да излезнем някъде и да хапнем нещо забранено), чакам си го и знам, че това не са неща, които няма да вкуса до края на живота си.

# 567
  • София
Много ми допада този начин на мислене. Не се вторачвам много в огледалото и в кантара. Не мога да си представя да не хапна пица или нещо тестено. Противник съм на крайностите. Гледам всичко да е умерено. Е, не винаги успявам. Например, прекаляването с кафе.

# 568
  • тук и там
При рускини и изобщо -при живеещи на по-студено ,менопаузата настъпва доста  по -късно .Подозирам и че при холандки,и по скандинавието също е така.Генетично им е заложено явно,щото аз рускиня на 45 в менопауза не съм срещала-след  50 май чак ги захваща.. При азиатките не знам как е-ама на 45,изглеждат повечето като на 25гд, подозирам че и при тях настъпва по- късно...Та сигурно са много факторите-климат,начин на живот,хранене , ген и т.н.

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 10:32 от Kaisia

# 569
Стана ми интересно, с какво ви е полезна темата, щом не се интересувате от състоянието и вида си?

Общи условия

Активация на акаунт