Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 366
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Скрит текст:
Високомазнинно ли се храниш, как са кг, в случая има по-притеснителни неща от б12, и общия и лошия холестерол са много зле, триглицеридите също не са оптимални, гликирания също не е ок, изследвай желязо и феритин. Хубавото, е че чернодробните са ок, но защо няма ггт. Ако храненето е базирано на много животинска храна може да се получи такъв резултат на б12.
jerami, не мисля, че се храня високомазнинно, но определено избягвам бързите въглехидрати и основно се храня с месо и яйца. За година съм свалила около 10 кг и сега съм 60 при височина 163. Още имам да свалям, но аз отдавна се боря с висок холестерол. ЛЛ преди години ми изписа статини, които отказвам да приемам. Дано не греша Rolling Eyes
Скрит текст:
Nel тази граница за В12 е занижена, малко е завишен да кажем. Друг път изследвала ли си го? Има вариант да имаш нисък литий и да не усвояваш В12 и да "плува" в кръвта.
Иначе холестерола е висок, триглицеридите също е хубаво да са до 1. Вит.Д трябва да се вдигне още, гликирания е на горната граница.
Относно щитовидните , Т4 е добър т.е. дозата е добре, но конверсията е много лоша  и Т3 е поднормен.
mibobo, Да, винаги изследвам витамин В12 и винаги е оптимални граници. Днес за пръв път изследвам в Кандиларов и се ужасих от резултата.
Благодаря за коментарите. Yellow Heart

# 526
Добър вечер,с хашимото и хипотиреодизъм съм.Обаче ме повали преди 19 дни ковид инфекция и сега хормона ми е

Мисля че съм изпаднала в хипертиреодизъм.Ръцете и краката ми изстиват и съм изморена.Така ли е според вас в хипер функция ли съм?

# 527
Само по едно ТСХ аз не бих коментирала нищо, за мен това не е достатъчен показател.
А в предвид, че си имала вирус съвсем вероятно все още това да са последствия от него.

# 528
ивка1986 последните ти резултати носят на още малко вдигане на доза. Но може и от това да не ти е добре, щом си видяла разлика при намаляне. Но, може да се чувстваш зле по ред други причини, не знам изследвала ли си всички неща които обикновено проверяваме при проблем с ЩЖ. А именно вит. В12, Д, желязо, кр.захар, инсулин?

Nel тази граница за В12 е занижена, малко е завишен да кажем. Друг път изследвала ли си го? Има вариант да имаш нисък литий и да не усвояваш В12 и да "плува" в кръвта.
Иначе холестерола е висок, триглицеридите също е хубаво да са до 1. Вит.Д трябва да се вдигне още, гликирания е на горната граница.
Относно щитовидните , Т4 е добър т.е. дозата е добре, но конверсията е много лоша  и Т3 е поднормен.

Взимам Вит.Д, фолиева киселина и Вит.Б12,понеже не бяха в оптимални стойности. Имам пусната ПКК,която ще правя в понеделник или вторник.
Предишните ПКК бяха с някакви малки отклонения,почти незначителни по отношение на някои изследвания.
Желязото беше добр.,захарта също. Трябва да проверя дали съм изследвала инсулин,че не помня. За 8 месеца направих поне 5 ПКК -та...

# 529
  • Столичанин ама не в повече :D
Скрит текст:
Високомазнинно ли се храниш, как са кг, в случая има по-притеснителни неща от б12, и общия и лошия холестерол са много зле, триглицеридите също не са оптимални, гликирания също не е ок, изследвай желязо и феритин. Хубавото, е че чернодробните са ок, но защо няма ггт. Ако храненето е базирано на много животинска храна може да се получи такъв резултат на б12.
jerami, не мисля, че се храня високомазнинно, но определено избягвам бързите въглехидрати и основно се храня с месо и яйца. За година съм свалила около 10 кг и сега съм 60 при височина 163. Още имам да свалям, но аз отдавна се боря с висок холестерол. ЛЛ преди години ми изписа статини, които отказвам да приемам. Дано не греша Rolling Eyes
Скрит текст:
mibobo, Да, винаги изследвам витамин В12 и винаги е оптимални граници. Днес за пръв път изследвам в Кандиларов и се ужасих от резултата.
Благодаря за коментарите. Yellow Heart
Значи бъркаш някъде много сериозно, защото айде с такова хранене толкова висок общ и лош холестерол е нормалнo, но да имаш такава кръвна захар и гликиран хемоглобин е доста странно, най-вероятно ядеш много млечни, те са инсулиногенни, и аз съм с особено мнение относно статините, но трябва да вземеш мерки, най-точната формула по която се мери риска от сърдечни заболявания (освен това, че трябва да е във норма), е Cholesterol - HDL < 3.37, тоест недобрия холестерол трябва да е под 3.37. Просто това хранене не е за теб, наблегни на много сурова растителна храна (плодове зеленчуци сурови и термично обработени, броколите и карфиола свалят много лошия холестерол, да гоитрогени са, но при термична обработка това им действие намалява, а засищат), за свалянето на триглицеридите, много фибри от пълнозърнести, бобови храни, чесън куркума, (също помагат лененото семе и чиата, макар, че при проблеми с щж са леко спорни), наситените мазнини е също много препоръчително да ги намалиш ако търсиш подобрение де.

# 530
  • София
Скрит текст:
Значи бъркаш някъде много сериозно, защото айде с такова хранене толкова висок общ и лош холестерол е нормалнo, но да имаш такава кръвна захар и гликиран хемоглобин е доста странно, най-вероятно ядеш много млечни, те са инсулиногенни, и аз съм с особено мнение относно статините, но трябва да вземеш мерки, най-точната формула по която се мери риска от сърдечни заболявания (освен това, че трябва да е във норма), е Cholesterol - HDL < 3.37, тоест недобрия холестерол трябва да е под 3.37. Просто това хранене не е за теб, наблегни на много сурова растителна храна (плодове зеленчуци сурови и термично обработени, броколите и карфиола свалят много лошия холестерол, да гоитрогени са, но при термична обработка това им действие намалява, а засищат), за свалянето на триглицеридите, много фибри от пълнозърнести, бобови храни, чесън куркума, (също помагат лененото семе и чиата, макар, че при проблеми с щж са леко спорни), наситените мазнини е също много препоръчително да ги намалиш ако търсиш подобрение де.
jerami, ясно, все си мислех, че съм изчистила храненето, като съм се съобразявала да намеря "златната среда" - Хашимото с хипо и ИР. Премахнах преди години всички храни с глутен, поне така ме посъветва ЛЛ, че глутена вдига МАТ и ТАТ. Е, от над 1000 спаднаха 200-300, но все още са високи. Заради ИР премахнах всички плодове, бели брашна, захар.  Дълго време ползвах безглутеново брашно за хляб и глезотийки. Оказа се, че  КЗ ми хвръкна до небесата. Оставих млечните, не мога да кажа, че са ми основна храна, но обичам да прихапвам от тях. Основно се храня с месо и зеленчуци и огромно количество гъби. Карфиол и броколи също са ми в менюто - супи, салати - обожавам ги. Ползвам само зехтин и масло.
jerami, благодаря за съветите. Отидох в лабораторията с мисълта, че ще имам перфектни резултати от новият начин на хранене. Чувствах се лека, пълна с енергия, никакви оплаквания. Даже замайването което имах преди, от месец изчезна. Все си мислех, че съм на прав път, да ама не. Битката ми продължава!

# 531
Nel антителата не се свалят само с диета, понякога е достатъчно но не всеки път. За тях има причина, която е някакво възпаление, бактерия, вирус, алергия трябва да се открие причината. За МАТ се търси в червата проблем - примерно Кандида, Хеликобактер други бактерии или проблеми в СЧТ. За ТАТ се търси в уши, нос, гърло, зъби, пикочо-полова система.
При сина ми ТАТ се вдига от стафилокок в носа, вече два пъти го лекуваме. Първия път антителата стояха в норми 2 години, сега пролетта пак се развихри стафилокока и антителата тръгнаха нагоре и пак го лекувахме.

# 532
И МАТ и ТАТ при мен са четирицифрени числа. Търсила съм черва,стомах,пикочо-полова система,уши,нос ,гърло и зъби. Резултати нула. Само по време на бременността ми бяха паднали много.
Само аз ли не мога да разбера какво се случва и къде точно греша?!!!

Последна редакция: сб, 24 окт 2020, 23:23 от Sissy

# 533
# 534
Здравейте, приемам Еутирокс 37.5мкг..Днес пуснах хормони-ТСХ-2.72 ( 0.27-4.2)
F4-15.17 (12-22) F3-4.29 (3.10-6.10).
Да ли е достатъчна дозата на хормона?Моля за мнение.Благодаря, предварително.

# 535
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз се храня без глутен поради непоносимост, но никога не ползвам безглутеново брашно за хляб. Това си е нишесте с гуар - по-зле и от бялото брашно!

Като ми се яде нещо хлебно - търся традиционни рецепти, правя си тип палачинка или ако искам филийка: кето вариант.
Мъжът ми постоянно ми купува хлебчета, пици и подобни  -  ми то само на вид е такова 🙄, вкус никакъв, консистенцията също не винаги е очакваната.

Моите Тат и Мат не ги пускат вече, нямало смисъл 🙄
След като спрях глутена, окачвах Мат да падне, но се беше вдигнал. След бременността не е изследван, по време май също....🤔

# 536
  • София
То и аз ще спра да изследвам ТАТ и МАТ. През тия седем години не успях да ги вкарам в граници, независимо, че изчетох и изпробвах всичко. От АИП, НВВМ и сегашния ми начин на хранене - НВ, заради ИР, която имам като "бонус " Smile Толкова са скъпи тези изследвания, че вече не ми се дават тия пари.

# 537
Това с антителата не при всеки се получава разбира се. Не всеки път причината се открива, не всеки път безглутенова диета или АИП повлияват. Но е хубаво да се опита в началото, да се потърси от какво може да е, а като не се получава не се получава...
Аз на сина ми следя 2 пъти годишно как са.

Здравейте, приемам Еутирокс 37.5мкг..Днес пуснах хормони-ТСХ-2.72 ( 0.27-4.2)
F4-15.17 (12-22) F3-4.29 (3.10-6.10).
Да ли е достатъчна дозата на хормона?Моля за мнение.Благодаря, предварително.

Според мен си за по-висока доза в хипофункция си в момента.

# 538
  • Бургас
Какво мислите за резултатите ми от вчера?

TSH          0,17 /0,27-4,20/
  FT4          19,90 /12,00-22,00/
  FT3          4,32 /3,10-6,80/
  Anti-tg /TAT/       129 /до 115/
  Anti-TPO /MAT/       9,02 /до 34/ , приемам Л тироксин 75, чувствам се добре.

В началото на юни са били
TSH       0,91 /0,27-4,20/
FT4       18,50 /12,00-22,00/
 FT3      3,49 /3,10-6,80/ при същата доза.
Според вас да променям ли дозата?

# 539
Доста ти е спаднало тсх-то.

Общи условия

Активация на акаунт