НПМГ - 5

• 60 042
  • 724
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Валя*, коментарът Ви е излишно нападателен. stanislavchen даде отговор на поставен въпрос и изрази мнение. Няма нужда от конфронтация.

# 316
Аз благодаря на stanislavchen за отговора, и наистина, много ви моля, няма нужда от заяждане, защото така само ще отблъснем хората. Аз имам нужда от помощ- нямам познати в НПМГ, няма кого да попитам, и разчитам на форума. За мен информацията, която хората споделят, е много важна, даже разчитам повече хора да споделят опит, точки, дали са ходили на допълнитени уроци...такива работи. Благодаря ви!

# 317
Състезанието на НПМГ и областният кръг на олимпиадата влизат в бала с еднаква тежест нали?

# 318
  • София
Състезанието на НПМГ и областният кръг на олимпиадата влизат в бала с еднаква тежест нали?

Да.

Учете от учебниците на всички издателства по съответния предмет!

# 319
  • София
Да, дъждец, вземат по-високия резултат.

# 320
  • София
Да, и Олимпиадата, и Състезанието могат да послужат за класиране. Моят съвет би бил да се участва и на двете, за да имате повече шанс. За тази година Олимпиадата вече мина. Ако не сте участвали там, остава състезанието. Взима се по-високият резултат от двете, но имаше условие на Областния  кръг да си изкарал поне 70 процента от най-високия резултат, за да го използваш в балообразуването.

Мога да споделя нашия опит с биологията. Олимпиадата е по-поносима. Поне за моето дете, успя да се подготви и класира и на Национален кръг. На Състезанието също имаше висок резултат, но взеха този от Олимпиадата. Аз лично участвах в подготовката й като й помагах с обобщаване на информацията от учебниците и я изпитвах, правихме тестове от наличните в нета. Отделно ходеше на консултации в училище и накрая (от март до юни) беше и на уроци в НПМГ, но тъкмо тогава почна пандемията и не беше най-ефективно обучението.
Мисля, че дете може и без уроци да се справи, ако е амбицирано, има интерес и преговори хубаво целия материал, решава тестовете.
НПМГ е страхотно училище, покрай ДО успявам да чуя някои уроци онлайн, учителите са невероятно активни, млади, надъхани, правят всичко възможно да предадат материала си по най-добрия начин.
Успех!

# 321
За съжаление не е така с кандидатстването за 5 клас. Повдигам темата, понеже нали от тази година ще приемат и 5-класници при вас. Чета Ви от години с идеята, че един ден дъщеря ми ще избере НПМГ след 7 клас, и сега като се появи тази опция за след 4-ти смятам да пробва. Но... балообразуващите състезания са направени така, че само деца които са били на курсове имат шанс. Колкото и да се готви в къщи, явно на тези курсове им показват тънкости, уловки, различни методи за решаване и т.н. Въпросът ми е, така ли е и след 7 клас? И в тези ли състезания има извънкласни задачи/въпроси/теми?

# 322
За съжаление не е така с кандидатстването за 5 клас. Повдигам темата, понеже нали от тази година ще приемат и 5-класници при вас. Чета Ви от години с идеята, че един ден дъщеря ми ще избере НПМГ след 7 клас, и сега като се появи тази опция за след 4-ти смятам да пробва. Но... балообразуващите състезания са направени така, че само деца които са били на курсове имат шанс. Колкото и да се готви в къщи, явно на тези курсове им показват тънкости, уловки, различни методи за решаване и т.н. Въпросът ми е, така ли е и след 7 клас? И в тези ли състезания има извънкласни задачи/въпроси/теми?
Според мен разликата е огромна. Откритите паралелки в 5 клас са заради огромният наплив в СМГ. Там от години не могат да поемат желаещите. Уникална ниша се отвори в 5-7 клас.
Но задачите за прием изобщо не са от учебният материал. Затова и ходенето на курсове е задължително.
За учениците след 7 клас изобщо не е така. Там се използва материала учен е училище.

# 323
Nelika, не е невъзможно детето да се справи със задачите след 4 клас. Наистина са по-сложни от материала в училище, но все пак са за тяхното ниво. С повече подготовка вкъщи или уроци мисля, че е възможно. Детето ти решава ли задачите от минали години - Кенгуру, ПМС и изпитите на СМГ и как се справя?

# 324
При изобилието от сборници (Немо, Математика за таланти, Мат. читанки и др.) изобщо не е невъзможно детето да се подготви само/с помощ от близък и за състезанията за 4 клас. Не е лесно, но то и с курсовете не е Simple Smile

# 325
  • София
Курсове по математика в 4 клас не са задължителни, деца се справят и без тях на изпитите... както и по природните науки в 7клас (първото по приятелче, второто от собствен опит при това 2 предмета в една година ).

# 326
  • София
Откритите паралелки в НПМГ не са заради огромния наплив в СМГ, уточнение само. Причини има няколко, аз само мога да предполагам какви са...
В 4.клас може без курс, ако родителят знае как да обясни на дете на 11 години, как без система, да реши задача, за чието решение в главата му изниква система с уравнения. Joy
Задачите не са чудо невиждано, но трябва да се "преведат" и обяснят на достъпен за децата език.

# 327
  • София
Образно казано "се чудят" как да го усложнят максимално
Само да Ви успокоя, че това с "усложняването" на тест за 7 клас не им е особен проблем. А непростимата грешка, че не са се допитали Вас какъв точно да го направят и коя трудност е точната, предполагам се дължи на факта, че още не са разбрали, че Вие сте най-компетентната. Все още живеят със заблудата, че имат малко повече предства от Вас какъв трябва да бъде изпита.

Мен няма защо някой да ме пита, нито съм особено компетентна, но подходът на съставителите на задачите за състезанието намирам за напълно адекватен. Simple Smile
Със сигурност знам, че въпросите от състезанието умишлено са много трудни и също и каква е причината за това, а именно, че се явяват над 500 отлично подготвени кандидати, а могат да приемат само 100. Няма друг начин да се отсеят децата, освен с трудни въпроси. И кандидатите трябва да очакват наистина труден тест. Съветът да се ползват учебниците на всички издателства е много полезен, защото има малки разлики. Препоръчвам и да се разгледат внимателно дори и картинките и илюстрациите. Преди година две например имаше задача да се определи вида на бактерии по картинка. Да, има го в учебника, но някои деца може да не са обърнали внимание.

# 328
Решава в къщи и редовно ходи по състезания. Но с всяка година все повече грешки. На кенгуру по 5 или 6 грешни задачи прави. Аз не съм учител. Нямам подход да й обясня така, че да разбере. А и има тънкости, и разни методи, които се учат на курсовете. Тъжно е просто, че можещи деца отпадат, защото не са си платили курс. Благодаря за отговорите! Ако не сега, ще пробва след 7 клас, ако я влекат тези науки.

# 329
Извинявайте, за курсове в НПМГ ли говорите?

Общи условия

Активация на акаунт