Четвъртокласници 2020/2021

• 42 650
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Няма ги още задачите, да видим, аджеба, лице ли е трябвало да намират и на коя точно фигура Laughing  Четири различни деца дадоха 4 различни версии на условието Laughing Риба ли е излязла от бУтуша И днес или сешоар.

Sob Sob Sob
2 квадрата, залепени един за друг. От общата страна на квадратите и двата им диагонала  е образуван триъгълник. Трябвало е да намерят лицето му.

# 436
  • Пловдив
Няма ги още задачите, да видим, аджеба, лице ли е трябвало да намират и на коя точно фигура Laughing  Четири различни деца дадоха 4 различни версии на условието Laughing Риба ли е излязла от бУтуша И днес или сешоар.

Sob Sob Sob
2 квадрата, залепени един за друг. От общата страна на квадратите и двата им диагонала  е образуван триъгълник. Трябвало е да намерят лицето му.
Общата страна на квадратите и двата диагонала не затварят триъгълник....
Какво е дадено? Страните на квадрата ли? Или нещо друго?

Последна редакция: пт, 28 май 2021, 14:03 от ilik123

# 437
  • European Union
И на мен ми стана интересно. Току що ѝ се скарах, че нямам нищо против да е сгрешила задача, но съм много против да не знае лице ли е търсила или обиколка. А то се оказа масов проблем.

# 438
  • София

Sob Sob Sob
2 квадрата, залепени един за друг. От общата страна на квадратите и двата им диагонала  е образуван триъгълник. Трябвало е да намерят лицето му.
Какво е дадено? Страните на квадрата ли? Или нещо друго?
Алисса, от общата страна или от двете страни, че нещо не мога да си го представя?

# 439
Laughing Риба ли е излязла от бУтуша И днес или сешоар.

JoyJoyJoy
Това става за заглавие на темата направо.

Имало е някаква задача, която моята дъщеря преразказа, че било четирицифрено (това не е много сигурно обаче Stuck Out Tongue Winking Eye) число умножено по 5 в скоби и знак за деление след това. Трябвало е да изберат за делител 0, 1 или 5, за да не се налага да се пресмята. Тя е писала 5, но много деца са написали 0. То ясно, че деление с 0 не е възможно, но как точно ли е била формулирана задачата - дали че се търси решение без пресмятане, или че изобщо не трябва да се смята...

Алисса, всъщност, образуван от диагоналите и двете страни, нали?

# 440
  • Sofia

Алисса, всъщност, образуван от диагоналите и двете страни, нали?

Това начерта, когато се прибра.

# 441
Да, извинявайте. Така съм го обяснила и аз...
Luthien, точно това е - триъгълникът е образуван от двата диагонала и двете страни на квадратите, т.е. общата страна го разполовява на 2 еднакви по-малки триъгълника. Страната на квадрата е 20 (нещо си). Дано сега да е по-ясно. Надраскаха ми го тука набързо, но е толкова грозно, че ме е срам да го покажа. Grin
Ани, точно, същото ми скицираха и на мен.

# 442
  • Пловдив
Даа и моят се обади, че било много лесно. Аз веднага, имахте ли лица, декари, добиви, а той - не бе, само едно лице на триъгълник!? Аз шах с пешката, ми вие не сте учили, а той обясни, че било там една фигурка дадена...хаха...блейковци малки

# 443
  • Пловдив
Ще трябва да изчакаме точното условие. Но каквото и да е, лице на триъгълник в трети клас...!? /ако наистина се търси лице Simple Smile/. Да, може да се реши, половин квадрат е, но това не е задача за НВО, а за някое състезание по математика.

# 444
  • Sofia
Ще трябва да изчакаме точното условие. Но каквото и да е, лице на триъгълник в трети клас...!? /ако наистина се търси лице Simple Smile/. Да, може да се реши, половин квадрат е, но това не е задача за НВО, а за някое състезание по математика.

Е да де, но нали трябва да се докаже, че диагоналът разделя квадрата на два еднакви тръгълника примерно, за да твърдим, че лицето е половинка от това на квадрата. Еднаквост не е учена също. Аз затова чакам условието.

# 445
Има го вече в сайта на МОН
Бих казала на пръв поглед, че изглежда по-трудно от моделите от минали години. Малко са прекалили с геометрията.

# 446
Обаче учиха за ъгли и мереха. Вероятно тази задача е била за логика/ досещане/ дедукция, а не за доказване. То какво и да й доказваш - вземи квадрат и го разреже по диагонал - получаваш два еднакви триъгълника. Децата нямат нужда да доказват по друг начин - ще ги наложат един върху друг.
В случая е съобразяване - имат квадрат, т.е четири еднакви страни, следователно и два еднакви триъгълника.

# 447
ilik123, четвърти, четвърти клас са децата. Stuck Out Tongue Closed Eyes
Иначе съм съгласна за задачата.
И изобщо, много творчески НВО-та са им спретнали на четвъртокласниците, и вчера, и днес.

# 448
Аз се успокоих, че на 13 задача все пак се търси стойност на израза.

# 449
  • Пловдив
ilik123, четвърти, четвърти клас са децата. Stuck Out Tongue Closed Eyes
Иначе съм съгласна за задачата.
И изобщо, много творчески НВО-та са им спретнали на четвъртокласниците, и вчера, и днес.
Ми..., побъркаха ни... Satisfied Satisfied Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт