COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 208
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 775
Не ми се зарежда на мен предаването...само една реклама
явно не са го качили цялото. Надявам се по - късно.

# 14 776
Рекламата е 30 секунди и след това започва предаването. Аз го гледах като го излъчиха по Нова.

# 14 777
  • София
Половината от населението на Словакия или 2,5 милиона души е тествано за 1 ден. Открити са 25,850 положителни, което е 1% и те ще бъдат карантинирани.

Тестват се всички над 10 години. Тестването не е задължително, но всеки, който откаже да се тества, ще трябва да стои под карантина.

https://www.theguardian.com/world/2020/nov/01/half-slovakia-popu … VaNgUdRNxmzLmwzJ8
Това е много интересно. Как са успели 2,5 млн за 1 ден, кой им помага, и локдаун ли са, в смисъл - не излизат? Представям си в България да кажат - стойте си в неделя вкъщи ще тестваме 2 милиона, примерно - цяла София град и област, Благоевград област, Видин област и пр. Такъв вой ще се надигне....как така пазарЯ ще иде на кино, а кафето със съседката, ми бирата с баджанака от съседния вход и оня баджанак от другия блок? А Мимето как ще заработва през събота, като е най-голям оборота тогава....
Чудя се колко хора взимат пробите, кой ги е обучавал, има ли помощ от чужбина за този експеримент....

# 14 778
В Словакия тестването е с бързите антиген тестове, които от няколко месеца чакаме да се появят и у нас. Там за 5.5 млн население са закупили 13 млн теста , част от тях използват за масовото тестване. Целта е да се избегне локдаун.

# 14 779
  • София
Malina, писали сме едновременно, мерси за инфото! Това обяснява доста неща, при нас обаче, с толкова много села, паланки и лоши пътища - подобен експеримент е немислим. А и сме пред преброяването, дето уж ще се състои през февруари 2021, та инфото кой, къде и как е ситуиран е от 2011....

# 14 780
Рекламата е 30 секунди и след това започва предаването. Аз го гледах като го излъчиха по Нова.
Ако линкът е за филма на Благой Цицелков, може да се види и на неговата фб страница.

# 14 781
Явно от чужбина не може да се гледа

# 14 782
Това е много интересно. Как са успели 2,5 млн за 1 ден, кой им помага, и локдаун ли са, в смисъл - не излизат? Представям си в България да кажат - стойте си в неделя вкъщи ще тестваме 2 милиона, примерно - цяла София град и област, Благоевград област, Видин област и пр. Такъв вой ще се надигне....как така пазарЯ ще иде на кино, а кафето със съседката, ми бирата с баджанака от съседния вход и оня баджанак от другия блок? А Мимето как ще заработва през събота, като е най-голям оборота тогава....
Чудя се колко хора взимат пробите, кой ги е обучавал, има ли помощ от чужбина за този експеримент....

5000 станции за тестване с над 40 000 души персонал.

Хората, които имат положителен тест, ще имат възможност за карантина за 10 дни у дома или да се преместят в обект, предоставен от правителството. Тези, които не желаят да се тестват, ще бъдат поставени под карантина в продължение на 10 дни или ще бъдат изправени пред глоба от 1650 евро.

Всички тествани ще получат сертификат, а полицията ще извършва проверки, за да открие всеки, който се стреми да избегне тестването.

https://www.theguardian.com/world/2020/oct/30/slovakia-to-test-a … 0-for-coronavirus

# 14 783
  • в страната на чудесата
Изключително грамотен анализ в капитал. Предполагам, че сте го чели, но все пак си заслужава. Силно се надявам, че групата 3К - Коце, Кунчев и кантара Simple Smile, си помислят малко, след като го прочетат.
Този път мисля, че ще е последен. 20 години всяко правителство си измива ръцете с мантрата лошите и алчни доктори. Сега и Коце захвана рефрена с Хипократ. Няма генерал, спечелил битка с анти поведение към своите си.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/11/01/413 … n_za_covid-haosa/

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 20:22 от bubanka

# 14 784
Роналд,
"Повече от 40 хиляди медици и помощни екипи от войници, полиция, административни работници и доброволци са организирали около 5 хиляди пункта за извършването на антигенните тестове."

# 14 785
За който представлява интерес: карта на разпределението на резултати след първия ден на тестване в Словакия:
Скрит текст:
Искаше ми се да мога да кача и статията, но е заключена за абонати на вестника.

Съвсем очаквано по границата с Чехия е мазало.
В Братислава, която като население е грубо 420 000 са били тествани 230 670 души от които 717 са положителни.

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 20:35 от lion_queen__

# 14 786
Директорът на IV градска болница в София: Съжалявам
"Грешката е повече от фрапантна. Съжалявам и не знам защо това се е получило. Пациентът е докаран с линейка, с доказан COVID-19", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на софийската IV градска болница доцент Аркади Иванов.
"Мъжът е имал дихателна недостатъчност, болки в корема. Вместо да бъде приет за 15-20 мин е стоял 2 часа пред лечебното заведение. Абсолютно недопустимо за мен. Ако медицинското състояние на пациента е такова, че той е в тежко състояние, то с COVID-19 и без COVID-19, той подлежи на хоспистализация", допълни доц. Иванов по повод това, че пациент със заразното заболяване да чака два часа за преглед.
Жизнените показатели на въпросния пациент се подобряват, като той е настанен в съответния сектор на болницата. Предстои медицински одит да извърши проверка, допълни телевизията.

Пациентски организации са категорични, че е недопустимо пациенти с доказан COVID-19 да не бъдат приемани в болниците.
От утре министър Костадин Ангелов започва и лични проверки за това как работят болниците в условията на пандемия.
https://novini.bg/zdrave/bolnici/627121

Реалната обстановка в Александровска болница е тежка, коментира проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ "Александровска".
Според него влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки в обществото, както и на двойния стандарт, който се приложи към отделни сектори – нощните заведения и дискотеките, стадионите.

„Има един момент, който е много важен при пациенти с влошено състояние – началният момент на преценка на клиничното състояние. Дали да постъпи в болнично заведение, или да се лекува вкъщи и когато тази граница се размие във времето и пациентът постъпи по-късно в болничното заведение, тогава вероятността за по-леко протичане на неговото заболяване е по-малка", обясни той.

цялото интервю
https://bnt.bg/news/prof-temelkov-vloshenata-epidemichna-obstano … 0-285546news.html

# 14 787
  • Другата България
Изключително грамотен анализ в капитал. Предполагам, че сте го чели, но все пак си заслужава.
Наистина страхотен.
Благодаря ти за него, не го бях чела.
Дано всеки отдели време, да го прочете и осъзнае, да помисли над него преди да седне да пише или дори да си помисли нещо негативно за онези хора в хазмат костюмите, които са едни от нас, и които също като нас са жертва на нечие безхаберие.
Само края ще сложа, има над какво да се помисли.
Скрит текст:
Парите в здравната каса са на всички, а не на министъра, за да заплаши едни пациенти, че вече няма да могат да се лекуват в определена болница, само защото лекарите им не могат да лекуват COVID-19, а мозъчни болести например.

COVID кризата вече е тук и вместо вайкане е време за стройна организация за справяне с епидемията. Това е работа единствено на правителството и по-точно на министерството на здравеопазването. Положението е тежко, но това, което в момента го превръща в трагедия, са не само месеците безхаберие, но и видимата неспособност на властта да се справи с последствията от собствените си грешки. В случая тези грешки се измерват с човешки живот и отговорността за това трябва да е не само лична, но и съдебна.

По-добра организация на приема в болниците и спешната помощ е първото, от което трябва да се започне. Следва скоростното организиране на обучения за спешна допълнителна квалификация на лекари и справедливото им заплащане за това.

Защото следващият път, когато някой почине, защото не е стигнал до болницата, а Корнелия Нинова влезе там с леки оплаквания, без да чака и час, следващият път, когато няма линейки, а НСО обяви поръчка за 10 нови коли за 665 хил. лева, протестите няма да са със забавни и смешни лозунги. Хората ще търсят виновните.

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 21:00 от Merri_An

# 14 788
Директорите на болниците са излезли с предложение към министъра - една болница да се преобрази в болница за лечение на Ковид и всички заразени да се лекуват само там, като всяка болница се ангажира да изпрати свои специалисти там /това, което ние коментирахме тук/. Интересно дали би приел това предложение, което лично за мен е в пъти по-логично и правилно от това, което е в момента

# 14 789
  • на пъпа на Златията
Първите доброволци във ВМА

https://www.facebook.com/mma.vma/posts/3903948709629111

Общи условия

Активация на акаунт