COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 025
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 350
  • София
Мислите ли, че е реално след 2 седмици децата да се върнат в училище?
Гимназистите ли? Не. И причината е, че след каквито и да е мерки, дори пълен локдаун, подобрение в бройките се вижда поне на третата седмица. Отделно, че и у нас половината не вярват във вируса. И баровете няма да отворят след 2 седмици.

Добре де разбрахме за лекарството и ваксината. Какво правим няколко години докато се появат?

А какво са правили предците ни по времето на първата и втората световна война? Дали ще ти е до рожден ден с 30 човека, когато може да падне бомба в съседната на мола сграда? Или в мола? Дали ще ти е до парти с 30 човека, когато знаеш, че някой може да е свръх разпространител? Интересно, как са оцелели предците ни, за да ни има нас, такива готини и умни, пък те са се свивали по бункерите, забележете, дори не по собствените си удобни къщи?
А когато бомбардираха Сърбия през 1999 г. дали са ходили нон-стоп по барове, по рождени дни?

# 13 351
Премиерът Бойко Борисов се включи на живо в официалния си профил във Фейсбук по време на онлайн заседанието на Министерски съвет днес. Той е под карантина и води разговора по домашно облекло.
Лайфът започна с обяснение, че коронавирусът "е гадно заболяване" и призив да се спазва карантината.

"Пазете се много, защото това си е гадно. Спазвайте карантината, защото ви следят .
цялото видео
https://dnes.dir.bg/politika/borisov-pazete-se-mnogo-zashtoto-to … -kato-radev-video

Май излиза, че е добре да сме страхливи  и да носим маските.......

# 13 352
Всъщност сработват добре там, където са научили танца. Аз друго се чудя, 9 месеца след началото на пандемията дали пак СЗО и Китай ще са виновни за нашите провали или може би ще има известна самокритика.
Нашият провал е още по-голям, защото виждахме какво идва и как се справят там. Давахме акъл, а какво стана - нито построихме нови болници, нито дори нашите оправихме, с месеци се туткаме, сега се местят отделения. Нито електронни услуги се пуснаха, нито някакви условия за дистанция, не можеш да си вземеш документи, без да се отъркаш в 5 чиновника. Нямаме даже единна система за пълненето на болниците и малкото ни линейки обикалят с часове!!! Пълен лаик да я беше почнал, за толкова месеци щеше и бъговете и да е оправил... Толкова ли е трудно да се направи програма за подаване на заетите легла?! Сега се правят буферни зони, ама и те не достигат. Аптеки, магазини трябваше да направят някакви прозорчета за обслужване, а не всички да се бутат вътре.
Не направиха елементарни клипчета с елементарни съвети - как се носи правилно маска, как да се почистваме като се приберем вкъщи, как и кое е добре да се почиства и дезинфекцира и колко често, как да обработваме храната и други подобни, но необходими съвети. Не обучиха помощници за РЗИ, нито някакви обучения за лекарите, които от днес за утре местят по отделенията и хората нямат достатъчно опит и практика, за да се справят спокойно и адекватно в ситуацията.
 Изобщо, основните ни мерки са по една бутилчица дезинфектант, забутана на трудновидимо място, че дезинфектанта скъп, и много приказки.
Единственото ми успокоение е, че поне навсякъде маските се носят правилно - плътно покриват брадичките.

# 13 353
  • Germany
Габито си има собствена гледна точка и си е нейно право, но все пак ето малко сравнения и всеки може да си направи изводи: София е колкото Мюнхен. В София бройките са над 1000 от последния ден, в Мюнхен, където да, децата носят маски по цял ден днес имаме рекордни бройки - 299. Тук се тества безплатно и по много, дори за сопол например. Катерят се бройките навсякъде, спор няма, но вече мисля и на малките деца им е ясно защо 😉

# 13 354
А оптимистичен вариант има.ли?Самоограничаване на вируса например ?Може ли да се случи нещо позитивно в краткосрочен план?

# 13 355
  • София
Явно много хора не могат да си представят живота без барове, но могат да си го представят без здравна система и лекари. И видно нямат представа липсата им до каква лавина ще доведе. Ще помеле и хора и икономика. Но за да го видиш, трябва да можеш да мислиш няколко хода напред, а за толкова месеци стана ясно, че голяма част не могат да мислят отвъд тук и сега.

# 13 356
  • При семейството си
Магазини с прозорчета и хиляди трудови колективи с десетки,,стотици и хиляди работещи в тях, защото икономиката не може и няма да спре. заради вируса. И не, мнозинството ще оцелее.

# 13 357
При положение, че откакто се е появил всеки ден се обявяват някакви антирекорди, самоограничаването му ми се струва мираж.

# 13 358
Локдаун скоро ще има почти в цяла Европа, в Китай няма локдаун, камо ли пък двегодишен.

# 13 359
  • София
А оптимистичен вариант има.ли?Самоограничаване на вируса например ?Може ли да се случи нещо позитивно в краткосрочен план?
Има, но не и в реалността в която живеем. Що за въпроси задавате?

# 13 360
Всъщност сработват добре там, където са научили танца. Аз друго се чудя, 9 месеца след началото на пандемията дали пак СЗО и Китай ще са виновни за нашите провали или може би ще има известна самокритика.
Нашият провал е още по-голям, защото виждахме какво идва и как се справят там. Давахме акъл, а какво стана - нито построихме нови болници, нито дори нашите оправихме, с месеци се туткаме, сега се местят отделения. Нито електронни услуги се пуснаха, нито някакви условия за дистанция, не можеш да си вземеш документи, без да се отъркаш в 5 чиновника. Нямаме даже единна система за пълненето на болниците и малкото ни линейки обикалят с часове!!! Пълен лаик да я беше почнал, за толкова месеци щеше и бъговете и да е оправил... Толкова ли е трудно да се направи програма за подаване на заетите легла?! Сега се правят буферни зони, ама и те не достигат. Аптеки, магазини трябваше да направят някакви прозорчета за обслужване, а не всички да се бутат вътре.
Не направиха елементарни клипчета с елементарни съвети - как се носи правилно маска, как да се почистваме като се приберем вкъщи, как и кое е добре да се почиства и дезинфекцира и колко често, как да обработваме храната и други подобни, но необходими съвети. Не обучиха помощници за РЗИ, нито някакви обучения за лекарите, които от днес за утре местят по отделенията и хората нямат достатъчно опит и практика, за да се справят спокойно и адекватно в ситуацията.
 Изобщо, основните ни мерки са по една бутилчица дезинфектант, забутана на трудновидимо място, че дезинфектанта скъп, и много приказки.
Единственото ми успокоение е, че поне навсякъде маските се носят правилно - плътно покриват брадичките.
+1000 000 за всичко в този пост!
Ей с това съм много съгласна. Юни месец пишех в тези теми за информационни клипчета. Но тук ми казвахте, късно е вече. Бройките са скочили. ( Под 100 бяха) А къде стигнахме?

# 13 361
  • София
Да, някоя от ваксините да бъде официално потвърдена, че е преминала успешно фазите на изпитание....

Аз до сега не съм видял нищо полезно в мненията на Лили още от първата тема и по-скоро ако ги четях в дълбочина щях да имам огромно паническо разстройство в момента.
Дори това последното не мога да разбера какъв му е смисъла - щели сме да бъдем в локдаун 2 години? Ако човек седне и размишлява над това какво би останало от света след 2 години локдаун едва ли би седнал да напише такава глупост. Та явно изобщо не се мисли какво се пише.

Някои воини в новата и не толкова нова история са продължавали не 2, а 4 години. Хората са ходили за хляб и до работа или на полето, ако са имали късмет. И не е имало ни молчета, ни барчета, нито им е било до социални вечеринки на хората. И я виж какви хубави деца/внуци и правнуци като вас са се пръкнали!
И?

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 23:08 от Ronald

# 13 362
Скрит текст:

Не, няма как да се самоограничи в момента. Иначе съм съгласна с мнението на Папи за подготовката на здравната система. Това можеШЕ да се направи. Вече... не знам дали може.

# 13 363
Kolefff, верно не ги четеш. Нито в дълбочина, нито в плитчина. Никой никъде не е писал, че ще сме в локдаун две години. Не се хаби и да размишляваш. Бъди над тия неща. Wink

# 13 364
Валенцето, за съжаление тези мерки едва ли ще дадат резултат толкова бързо.

За самоограничаването, това едва ли ще стане, вирусът е много разпространен. Освен това другите сарс и мерс не са се самоограничили, бяха ограничени.

Общи условия

Активация на акаунт