COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 005 938
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 470
  • София
Не се притесняваме, че децата ше имат нулева година, което си е гадно, от където и да се погледне. Притесняваме се, че се попва от тях, от гимназистите, като най-лесно, от маските на улицата, като най-лесно...После ама как стана тая работа. Мерките са смешни и неработещи. Не мога да се примиря, с безотговоеността на държавата да налага контрол - не можело до всеки полицай да сложат, личба отговорност било всичко. Айде, де! Ако е да вземат едни пари веднага ще намерят решение. Дискотеки и барове може, учениците виновни. Ами не съм съгласна - лелката на 60 в магазина, през която минават десетки хора с маска на врата, моите деца нон-стоп с маска, пе даже почнахме да ги караме пак, като в начален курс, ама децата са най-страшни. Навсякъде може да се зарази човек.Няма деца, няма възрастни - виждате какво е навсякъде. Стига с това сочене с пръст и обвиняване на този и онзи.

И аз съм на мнение, че училищата трябваше да се затворят последни, защото те са много по-важни за икономиката. Необходими са за всеки отрасъл, защото от тях зависи хората да могат да ходят на работа. И да, тотално недопустимо е да са отворени дискотеки на този фон. Единствено не съм съгласна, че до г*за на всеки трябва да има полицай. Живеем в едно голямо демократично общество и ако не можем да си изградим самосъзнание, става почти невъзможно да се наложи непопулярна мярка. Следват протести, гражданско недоволство, викове за оставки и репресии. Ако си искаме свободата и демокрацията, трябва да ги браним като защитаваме реда, а не да ги превръщаме в хаос и свободия.

# 13 471
Това плюене по западната цивилизация (към  която и ужние принадлежим, но явно не разбираме ) ме кара да се питам, наистина ли искаме азиатския начин?
Нищо общо нямаме със западната цивилизация . УЖ е отлично казано . Западната цивилизация умира , това е очевидно .
Начините са ефективни и не , ние избираме не работещите .

# 13 472
  • Варна
Смятам ,че трябва за всеки ученик на домашно обучение , държавата да пренасочи към семейството, част от парите , които дават на училищата . Така или иначе , ние осигуряваме техниката за обучение на ДО , интернета, допълнително учители по език и т.н. След като, нашите деца, ще са на самообразование и на отговорността на родителите , то искам да ми се прехвърли към семейството част от държавното финансиране на училището. И да, смятам ,че държавата не си изпълни функциите и цяло лято беше пълна анархия и затова сега се наложи да излязат училищата в ДО, защото няма съмнение , че и малките класове скоро ще последват големите. И не мисля, че заради почването на учебната година , се увеличиха случаите. Мисля, че вируса е доста подмолен и му трябва известно време за да се разгърне, сега берем плодовете на разпуснатото лято. И се питам, ако вируса не беше стигнал до управляващите, кога изобщо щяха да се вземат някакви мерки.
То, футболни мачове ли не бяха, градски, селски и махленски събори, отворени чалготеки и прочие , и накрая училищата затворени - браво!

# 13 473
  • Пловдив
Ама то и сега има над 10 000 заразени дневно! Нали според думите на медицински специалисти и форумни математици откриваме едва 1/8 от заразените. Т.е. за вчера би следвало да имаме не 2700 а 21 600 заразени.

Кое ви кара още да мислите, че ще има локдаун тук? От къде пари за заплати? И не визирам ресторантьорите, дето са ви трън в очите а хората, които се очаква да следят и въвеждат локдауна - РЗИ, полиция, пожарна, военни, лекари и прочие. Ей го - едните вече протестират за повече пари а другите са все още на етап искане. Ми хубаво ама държавата пари няма! Ня-ма! Сумати колеги имам болни дето чакат пари по болничен да не казвам колко време вече. Който няма спестени пари ще му е доста тежко ако мога да използвам тези меки думи.

# 13 474
Продължавам да си мисля,че когато ни казват "без паника"
нещата вече са извън контрол..и всеки иска да се вземат строги мерки
но да не го засегне лично,защото психически и материално не може да издържи повече,
това не само в БГ но и в другите страни,наистина не се знае докъде ще стигне всичко това
или пък се знае, но никой посветен* не говори по същество,като СЗО например..

# 13 475
  • Там,където се събуждам щастлива.

Колкото до маските, в Испания цяло лято бяха с маски....и!??

С маски по улиците, заради контрола и глбите. И масово без маски в затънтени краища на страната, купони, семейни празненства и сигурно в дискотеки и барове. И липса на каквато и.да е дистанция. Та, ако нещата бяха други, можеше резултатите да са други.

Напълно съм съгласна, че увеличаването на случаите в Нидерландия е в резултат на развитието на обществото през последните 40 години. Възпитават децата от бебета, че тяхното Аз е най-важно. Първо е Аз-а и след това обществото. Затова съм и казала, че дано да няма някой ден война, защото последните две -три поколения не знаят какво е да подложиш живота си за обществото или някой да ти казва какво да правиш.
Била съм многократно в ситуации, когато деца на 12-13 години ми казват, че тук е свободна страна и това, което правят и мислят е ок. Имат право на това. И няма сила, която да ги убеди, че част от обществото значи нещо друго.

# 13 476
Жалко за младата учителка в Севлиево, но това едва ли ще накара тези които мрънкаха и недоволстваха, че децата трябвало да носят маски в училищата, да се замислят.
Какви драми бяха, че репресирали децата, ама как ще носят маски и подобни.
Явно се оказа , че децата си заразяват, дори и да са безсимптомни, а това е най-опасното.
Гърците вече и в колите въведоха задължителни маски , а тук ми горят маските по улиците.
И ти знаеш със 100% сигурност, че децата са я заразили, а не на път за вкъщи, в магазина или в кафенето? Нали са с маски и шлемове учителите . Майка ми, като такъв слага по 2 маски.
Аз знам за семейство, всички са с положителни ПСР-и. Първата със симптоми е била майката - преподавател в ДГ. Бащата и детето проявяват симптоми няколко дена след нея. Разбира се, нямам доказателства, че е заразена от работното си място, но мисля, че вероятността е голяма.

# 13 477
Да, училищата трябваше да затворят последни, но както назад бяха писали,пазарлъка за мерките е голям. Сега имат коз "затворихме ДАЖЕ училищата". Това е цялата работа. Жалка, да. Съгласна съм.

# 13 478
Много приятна статийка с картинчици за разпространението на вируса и начините на предаване.
https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a … ough-the-air.html

# 13 479
Пак да попитам, за другите държави - не затворили училищата.
Каква е организацията в тези държави в училищата?
Носят ли лични предпазни средства, при констатиране на заразен ученик/учител как се процедира, там има ли починали учители.
Дайте информация, като се сравнява поне да знаем с какво.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 09:20 от Mama_Nana

# 13 480
Около мен доста наплашени хора. Една позната чака затваряне. Даже тръгнала да ми обяснява да се запасявам с храна, че съвсем скоро щели да ни затворят. Вайка се и за детето, че нямало да ходи на училище и то скоро. Ама това затваряне го слушам от къде ли не от август/септември. Иначе вчера ми направи впечатление, че доста тийнове си хойкат напред, назад. Събират си се пак. То това си беше очаквано.

# 13 481
Happy, така е, ще си останат присъствено, където няма друг начин, ясно е.

Наблюденията ми от деца на близки,  тук в Пловдив, че където е възможно още в началото започнаха частично присъствено, сега ще минат изцяло.
Другата страна е, че които са по-социални ще продължат да се събират, други по пример на дете от познати беше обърнало деня в нощ  с чатене,  цяло лято само, родителите се надяваха започвайки първи курс в университет да смени режима, ама....

# 13 482
Гърция всъщност успешно катери бройките, а тестовете които правеха на границите не се взимаха както е по протокол в носа и гърлото, а само в гърлото...

# 13 483
Училищата ги затвориха съвсем навреме. Даже трябва и с ДГ и с началното образование да направят същото.
Реално учебните заведения са единствените заведения, които няма как да кръшнат от заповедта. Другите заведения вече кръшнаха - от нощни стават вечерни. Контрол вътре няма. Снощи приятелка от Фб публикува снимки от фирмен купон в някакъв локал.

# 13 484
Едно време имаше детски дискотеки, от 18 часа. Като чета как масово барове и дискотеки ще почнат да отварят в 18-19 часа, направо ме хвана носталгията към тийнейджърските години...

Общи условия

Активация на акаунт