COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 935
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 055
Корнелия Нинова е приета във ВМА- положителна.
Да и аз гледах новините и по интересното е , че е даваха , че днес по обед е била в парламента и даже се караше от трибуната.
Не изглеждаше, на човек който , няколко часа по късно, се нуждае от болнично лечение.
Уж болниците бяха препълнени и само за тежки случаи, пък явно за нея веднага са намерили легло.

# 14 056
Къде е това училище, което даваха току що в новините по НОВА. Мерят температури, пропускат по малко деца, разделен коридор, за да не се смесват потоци, пръска дезинфектант. Всичко е чисто, ново и добре организирано. Вероятно частно......

dazel, не съм гледала новините и не зная кое училище са давали.
Но дъщеря ми учи в частно училище в София. Работиха доста по реорганизация и не само през цялото лято. Мерят Т на входа, пръскат с дезифектант отново на входа. На етаж има поне по 3 стенни. Във всяка класна стая има достатъчно количество също така. Раздават им безплатни маски (който поиска или поради някаква причина няма). Разделиха потоците, на важни места имат плексигласови прегради, промениха режим на хранене в стола (по-голямата част от децата се хранят в него), направиха преимуществено блокова система на обучение ... през изминалата седмица направиха безплатни тестове на всички деца (изключение са тези, на които родителите са отказали) - няма положителни, учителите ни също са негативни. В класа на дъщеря ми преди около 3 седмици имаше положително дете. Близначета. Едното беше положително и беше карантинирано, другото беше негативно и ходеше на училище. РЗИ си беше свършила идеално работата (и не, не става въпрос за държавните ни мъже). Позитивното дете тази седмица присъстваше на учебни занятия.
Забравих - в началото на учебната година имаха разяснителни кампании - обширни, проведени от специалисти. Д-р Симидчиев примерно ходи цяла седмица ежедневно. И не беше само той ... имаше масирана, мащабна кампания.
Всичко това направиха без да ни увеличат таксите. Поне не го направиха сега.

Вижда се, че когато се прави нещо с мисъл, отделят се средства - има смисъл. Но сега учениците са под един общ знаменател - разнасят зараза.

И в нашето училище - квартално в София мерят температурата, все още, всяка сутрин и на входа има дезинфектанти и децата не се мешат. Въпреки това имаше дете с положителен тест в класа на дъщеря ми. За щастие другите деца не се заразиха, няма и заразени родители. Карантината на класа свърши днес.

# 14 057
Проверяват ли децата под карантина?

# 14 058
  • София
Не.

# 14 059
Да, такава информация имам както споделиха, дори някой родител пропускат да проверят, но детето задължително ... ето:
Цитат
Малко информация от вчера
След около 11 дена чакане дойдоха от РЗИ да донесат предписанията на жената и сина, накараха ги да слезнат пред входа и там им ги дадоха, после вечерта около 9 часа минаха на проверка от полицията като искаха да видят сина ми, жена ми не я потърсиха въпреки че и тя е карантинирана

# 14 060
  • на пъпа на Златията

И на мен ми е интересн този момент .
Като е малолетно не могат да го хлобят , чото нарушението е на малолетно .
Но нали има  опекун?
Що не съдят опекуна , или там както  му казват на родителя??
Той е пълнолетен и с доходи .

# 14 061
Интересна, но много тъжна статия в Капитал. ((
От столичната "Спешна помощ" потвърдиха, че средно 20 души на час се обаждат със съмнения за COVID или с потвърдена диагноза и влошено състояние.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/10/30/413 … YYW7H5cdCtFmZjJB0
"В момента заради неспазването на мерките и масовото разпространение на вируса ситуацията в част от българските болници трагично започва да прилича на пролетната в Италия, при която в различни клиники избираха кой има по-голям шанс да оцелее и да бъде лекуван, както и да се чака някой да почине, за да бъде приет друг на негово място."
Скрит текст:
Бързото разпространение на коронавируса усложнява здравната криза с всеки изминал ден, а местата в болниците се изчерпват с много бързи темпове. Двама софиянци се обадиха в "Капитал", че са в тежко състояние, но не са могли да получат места в нито една столична болница, защото капацитетът се е изчерпал. От столичната "Спешна помощ" потвърдиха, че средно 20 души на час се обаждат със съмнения за COVID или с потвърдена диагноза и влошено състояние. От университетските болници "Пирогов", "Александровска" и "Св. Анна" съобщиха, че нямат нито едно свободно място. От "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда" казаха, че имат свободни места само за леко болни, а реанимационните 10 легла са напълно заети, като при тях се лекуват пациенти от цялата страна. От Столичната регионална здравна инспекция отвърнаха, че информацията, че няма празни легла за лечение на коронавирус, не е вярна. 1376 са леглата за неусложнено състояние, като от тях са заети 450 легла. Леглата за интензивно лечение са 135, като от тях са заети 102. При 10222 активни случаи в София днес, столицата изглежда шампион по хоспитализация, ако числата на хартия са верни. Освен това близки на пациенти твърдят, че обикалят по 3-4 часа болниците с линейката и не ги приемат, защото местата са свършили, въпреки обявените свободни легла.

Нужна е по-добра организация и единен протокол за прием в болница
При огромният наплив от пациенти здравната система редом с всичко друго има нужда и много добра организация и информация, за да не се губи време.

Семир Абумелих, собственик на университетската болница "Дева Мария" - Бургас, обяви пред "Нова тв", че е готов да заплати за изготвянето на електронна система, в която всяка болница в България да въвежда свободните си легла четири пъти дневно за удобство на линейките и пациентите. Болницата върнала четири линейки, а след това бургаският щаб организирал Viber група на всички клиники, в която да обменят информация за свободните легла.
"Капитал" получи сигнали, че болници в страната приемат всеки случай със съмнение за коронавирус, като на места пациентите чакат по два дни, за да излезе тестът им, и така заемат легла за по-тежко болни. По този повод отправихме питане към здравното министерство съществува ли някакъв алгоритъм за прием на пациенти или превеждането им в интензивно отделение, както и дали има нужда от централизирана система за свободните легла, или това е уредено по области. До момента няма такъв официален документ и пациентите се приемат в болница по преценка на екипите на спешна помощ, спешните отделения или центрове или по преценка на лекуващите лекари.

В същото време в различни европейски страни има разработени такива алгоритми. В едни държави те дават предимство на пациентите, който са с по-голям риск - като възрастни хора (например над 70 г.) и хора с по-тежки хронични заболявания. В други пък приоритетът, напротив, е върху хора в активна възраст в по-тежко състояние, докато на най-възрастните пациенти (над 75-80-годишна възраст) може и да се откаже прием, ако има чакащи по-млади пациенти в тежко състояние. Идеята е лекарите да имат единни стандарти за прием, за да не се налага в най-натоварените моменти сами да взимат тежките решения на кого да дадат приоритет, още повече че подобна преценка е индивидуална.

В момента заради неспазването на мерките и масовото разпространение на вируса ситуацията в част от българските болници трагично започва да прилича на пролетната в Италия, при която в различни клиники избираха кой има по-голям шанс да оцелее и да бъде лекуван, както и да се чака някой да почине, за да бъде приет друг на негово място.

# 14 062
Да, такава информация имам както споделиха, дори някой родител пропускат да проверят, но детето задължително.
А как е организирана проверката, защото не съм сигурна, че трябва да размятам телефона на подрастващ насам натам...а ако детето няма телефон? Или пък да се звъни на вратата и детето да отваря на непознати, ако е само.

# 14 063
Сега пък прочетох, че и дясната ръка на президента , главният му секретар Димитър Стоянов и той бил приет във ВМА.
Явно леглата във ВМА и ремдесивира , ще се дават не на най нуждаещите се, а на правилните хора. 
Замислих се че за да говори преди 5 часа в парламента Нинова без маска, явно е нямала положителен тест.
Интересно ми е кога успя да си направи тест и да е приемат във ВМА.
Ако вчера си е правила тест, защо днес е била в парламента без маска.
Ако след парламента си е направила тест, значи за няколко часа и резултата й е излязъл и легло са и послали във ВМА.

# 14 064
Да и аз гледах новините и по интересното е , че е даваха , че днес по обед е била в парламента и даже се караше от трибуната.
Не изглеждаше, на човек който , няколко часа по късно, се нуждае от болнично лечение.
Уж болниците бяха препълнени и само за тежки случаи, пък явно за нея веднага са намерили легло.

Точно тази, която постоянно неглижираше вируса. Положителен тест и хайде във ВМА... всички са равни, но някой са по-равни.

# 14 065

Точно тази, която постоянно неглижираше вируса. Положителен тест и хайде във ВМА... всички са равни, но някой са по-равни.
Няма как председател на втората най-голяма партия да поемат риск да се усложни от ненавременно лечение. После е ясно, че ще се използва като аргумент това.

# 14 066
Нинова се почувствала зле жената, недейте така. Притеснила се нещо, отишла в болница и я тествали. Ми..
Сериозно не знам как са направили толкова бързо теста и е станал готов, но има там бързи тестове за прием и ги разпределят (пращат ги в ковидното някъде) На майка ми отиде там с температура и зле без тест, с линейка. Усъмниха се за ковид и направиха с костюмите бърз тест, през това време всички в коридора се изпокриха чакащите (набутаха ги навътре в коридорите) Чакахме с лекарите от спешното някъде 15мин и казаха, че е отрицателен. После освободиха хората, сложиха я в един кабинет и приеха след 4 ч. Но не я изведоха към ковида. Явно има някакъв начин там да излизат бързо тестовете или Нинова си е отишла с главоболие и притеснена за ковид, приета е за всеки случай под наблюдение, не знам...така си мисля. Но има начин явно и бързо да разберат дали е ковид за прием в болница спешен там.

# 14 067
entwickler,
Как да няма начин.
 Има още няколко депутати от опозиционната БСП, дето са заразени , но на домашно лечение.
Въпросът е как за около 5 часа и направиха на Нинова тест, излязоха и резултатите и е приета във ВМА.
Днес на обяд като е говорила от трибуната на парламента без маска, никакви симптоми ли е нямала...
Ако е била безсимптомна преди няколко часа, значи не се нуждае от болнично лечение.

# 14 068
  • Пловдив
Явно на никого не му хрумва, че детето може леко и безсимптомно да изкара ковид, макар аз да имам друг пример, но като се смеси с грипа, децата ще трябва да останат вкъщи. Защото от грип децата боледуват масово в комплект с всичките неразположения. И родителите пак няма да ходят на работа. Здраво дете може да стои само вкъщи, но болно.....И защо трябва да разболеем масово децата, които да блокират и родителите. Ама щом казвате, че това е по-добрият вариант, така да бъде.

И нека не намесваме неграмотността. Българското образование умря много отдавна. Всяка следваща година резултатите от матурите са все по-голяма трагедия! Без сериозен авгажимент, от страна на родителите, скоро нищо няма да се промени в образованието. Всъщност убедена съм, че с ковид и без него, ще става още по-зле. Образовайте сами децата си.

# 14 069
Интересна, но много тъжна статия в Капитал. ((
От столичната "Спешна помощ" потвърдиха, че средно 20 души на час се обаждат със съмнения за COVID или с потвърдена диагноза и влошено състояние.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/10/30/413 … YYW7H5cdCtFmZjJB0
"В момента заради неспазването на мерките и масовото разпространение на вируса ситуацията в част от българските болници трагично започва да прилича на пролетната в Италия, при която в различни клиники избираха кой има по-голям шанс да оцелее и да бъде лекуван, както и да се чака някой да почине, за да бъде приет друг на негово място."
И по зле може да е Sad

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 20:09 от reninel

Общи условия

Активация на акаунт