COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 004 135
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 14 670
коя е 'истината'? Щото си спомням, че щяхме да сме 'в ада' след Великден според големия бел вожд. Докато ходеше да целува икони и да се мазни на поповете.

След това бяла тишина цяло лято...тогава истина имаше ли, нямаше ли?
Това, че нямаше "ад" при нас през пролетта бе точно в спазването на мерките!
За лятото - според "видни" хексперти, които щяха да си късат дипломите, ако до месец юни вируса не изчезнел. Но: цяло лято хората бяха навън, сградите с отворени прозорци - това основно бе причината да няма пик у нас през лятото.  И ако ББ бе няколко идеи по-умен, наистина щяхме да опазим и летния туризъм, но не би. Месец май му щукна и свали всичко отраз, което веднага дигна нивата през юни. А отделно протестите от юли му спихнаха всякакво желание да наложи нови мерки. От септември пък е тотал щета. И остана един Господ да ни пази...

# 14 671
От пролетта ни молят да си ограничаваме контактите, не ни е виновен "еретичния" празник.
Съгласен съм, но дай да гледаме числата на 9.11.? Можеше все пак една мини-кампания да направят по медиите...

# 14 672
Скрит текст:
Три страници вчера чепкахте заплатите и студентите в чужбина, веднъж се включих с конкретни официални цифри за заплати и изчезна Smiley Брей, ще се старая и аз да пиша за Иванка, Стоянка и Драганка, не знаех, че трябва да кача така стремглаво нивото. Ще се опитам, обещавам. Flowers Four Leaf Clover

За Австрия - има от вторник нова форма на локдаун.
Повече на лични, след като явно за умните в темата е спам.
На мен ми беше интересно да прочета за заплатите в Австрия. Тук в Италия са същите (имам близки лекари) и са общо-взето платени ниско. Мислех, че тук традиционно е по-зле и се изненадах, че в Австрия заплатите са същите. Явно и на двете места данъците са голямата резачка, понеже брутно е едно, но реално  накрая се взима половината.
По време на ковид кризата в Италия не е имало протести за заплати обаче. Напротив, имаше много доброволчески акции сред медиците. Жал ми е за българските лекари с всичките тези истории, но вече за N-ти път, когато стане напечено, подават оставки или искат заплати. Управляващите не са солидарни с тях, но и те не са никак солидарни с хората!

В Германия са по-високи заплатите от Австрия. Сега в момента като току що завършил лекар започваш с 4700 бруто, което е 2800 нето. Това е без дежурства. С дежурства отиваш вече на около 3500 нето. Всяка година ти се вдига основната заплата като специализант.

# 14 673
Мисля, че един от големите проблеми с коронавирус по света е, че психиатриите също са намалили капацитета и разпуснали пациенти. Това неприятно явление се наблюдава и реално, и виртуално. Бъдете внимателни, мили хора! Ще потърся конкретни цифри и ще ги публикувам, за да бъда максимално полезна.

Те при нас отдавна са разпуснати.

За други държави не знам, но у нас имат право да държат срещу волята им само болни, които представляват риск за себе си или околните с прокурорско нареждане. Никой друг не може да бъде лекуван насила...

# 14 674
  • София
Банско е любимия ми пример.

При 5 човека ще затворим цял град, но след това дружно целокупният български народ да спасява летен туризъм.
При 40 човека ще затворим държавата, но при хиляди доскоро твърдяхме, че всичко е наред.

Нонсенс е това, а не просто противоречиви послания.

# 14 675
Банско е любимия ми пример.

При 5 човека ще затворим цял град, но след това дружно целокупният български народ да спасява летен туризъм.
При 40 човека ще затворим държавата, но при хиляди доскоро твърдяхме, че всичко е наред.

Нонсенс е това, а не просто противоречиви послания.

Лесно може да провериш, в началото на септември месец, когато беше края на сезона, колко човека е имало в ковид отделенията.
Само един пример ще ти дам с Австрия. Искат ни тестове за влизане в страната им цяло лято , тестват масово, уж прекъсват вериги и за един месец от 8 хиляди активни случая , скачат над 30 хиляди.
Но понеже там нямат протести и не смятат , че с маските запушват устата на опозицията могат да им забранят да не излизат след 20 часа.
Тук ако въведат тази забрана, няма да може да се хвалиш, че ходиш на въстанията и 10 страници ще бъде обявена за най глупавата.

# 14 676
Ако на управляващите не им пареше под опашката,отдавна щяха да са взели по-крути мерки,вместо това те раздават пари ангро изцяло популистки,и всъщност тази им тактика ще им доизяде главата.Дано го осъзнаят по-бързо,да не е с цената на много човешки животи.
Ама честно казано,аз нямам подобни надежди за проблясъци в кухи тикви!

# 14 677
  • на пъпа на Златията
На Австрия, като държава, явно ѝ е важно, всеки който има нужда от помощ, да може да я получи. Можеш да сравниш числата, колко починали, в каква възрастова група, колко тестове са направени, колко са достъпни тези тестове.

В Австрия не умират хора, докато чакат линейка или защото няма места в болницата. Главната цел на локдауна е да се предотврати триаж.

Да де , те тези в Австрия са давали по 10 бона до сега на мед, сестри , и бяха  много готови та си купиха един самолет  от България .

# 14 678
  • София
Защо се потрисаш, хората изпълняват това, което се тръби - да се обадят на БП и да чакат линейка. Аз не бих ги обвинявала, никой не знае как ще реагира в толкова стресов момент.

# 14 679
  • София
А биха ли го приели някъде из болниците, като не е доведен от Спешна помощ?

# 14 680
Цитат
Между другото онзи ден в Пловдив Мангъров е бил на някаква дискусия за Ковид и хората страшно са го напъплили с въпроси и овации. Човекът печели все повече поддръжници и това не е случайно.
Не е случайно. Напълно логично е. Всяко общество си има определен процент умни/идиоти и няма общество, в което да липсват представители и на двата вида.

# 14 681
А биха ли го приели някъде из болниците, като не е доведен от Спешна помощ?

Както се видя, и доведените от СП се приемат с доста зор. Ако въобще.

# 14 682
Е браво! Как ще викат такси да товарят тежък случай заразен. Таксито няма ли семейство, близки. То за какво е карантината тогава? Всеки да се мята къде си иска и заразява.
Постъпили са отговорно хората. Търсили са варианти непрекъснато. Не знаете какво е да си отчаян и търсещ помощ. Звъняли са, молили са се, намерили са частна линейка и нищо не е последвало. И да го бяха закарали със собствена кола или такси пак нищо нямаше да стане, защото нямаше да излезе лекар да го прегледа, както този в 4-та градска и с линейка при това от СП закаран и придружен от лекар човек.
Не обвинявайте близките на починалия мъж. Да, много ще тръгнат с болните си да търсят помощ-с таксита, със свои коли ...не ми се мисли какво ще става.
Направи ми впечатление , че на младия мъж са казали за легло в 4 -та градска свободно единствено , че има. Там е закаран и другия пациент с лекаря и са чакали. Дали  биха го взели и там е под въпрос.
Не са се забързали според мен от другите болници, защото просто не са очаквали 31 г. мъж (така е изписано в статистиката) да почине толкова бързо и изобщо, че е сериозно. Нали младите го карат леко и неусетно, та...още една лъжа на Мангъров. Дано спи спокойно, че е виновник за това положение според мен.
А къде е ЛЛ на този човек, само по телефона пак и да си вдигнел кръвното. Защо той не отиде да прецени , да вземе мерки, да търси помощ и линейка. Нали личните се обаждали за линейка при тежки случаи и тяхна преценка. Така знам, дори ми беше тогава предложено от моята , а нямах и тест за ковид. Сега доказани , в критично състояние и няма кой, не е виновна СП за мен. Не стигат за всички, няма линейки, няма коли и персонал за толкова нород. Там е проблема, че всичко легна на СП и лекарите в ковид отделенията.

# 14 683
Мисля, че един от големите проблеми с коронавирус по света е, че психиатриите също са намалили капацитета и разпуснали пациенти. Това неприятно явление се наблюдава и реално, и виртуално. Бъдете внимателни, мили хора! Ще потърся конкретни цифри и ще ги публикувам, за да бъда максимално полезна.
Ами да, вярно е. Мой близък приятел е психиатър. Работи в три болници (понеже са общ регионален комплекс) и в най-голямата и централната закриха "временно" психиатричното отделение, за да го направят ковид легла. Временно, ама през лятото не го разтуриха, оставиха леглата в готовност за ковид. Междувременно пациентите на психиатрията разпределят по по-малките болници и дневните центрове, но то е ясно, че няма как да не приемат по-малко, щом са редуцирани.

Бтв, по повод на коментари и триене.
Аз тук пиша само за Италия и в частност Ломбардия, понеже това ми е от първа ръка. Гледам да не коментирам много много дори България, макар че ми е най на сърце, разбира се. Обаче чета с изключителен интерес включванията от различни страни и съм благодарна на потребителите, които го правят системно! От Швеция до Индия. Може ли, ако обичат по-нервните юзъри, да не се докладва като спам и даване на акъл информацията от чужбина? Благодаря!

# 14 684
Сега се наблюдава друг феномен. Хора, които от самото начало са "вирус няма, всички ще го минем, лека настинка", при заплаха за тях, или близките им са готови безогледно и без мисъл дали заразяват по пътя си да щурмуват рентгени и спешни отделения и да се бият до кръв за медицинска помощ.
То си беше ясно, но много бързо някак си стана. Резултата е, че продължават да увеличават хаоса, за който са допринесли немалко.

Общи условия

Активация на акаунт