COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 457
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 14 745
Искам да ви попитам, знаете ли къде в София може да се даде кръв за плазма?
Само на едно място може

Почти съм сигурен, че може и във кръвния център на ВМА.
Трябва да се провери..

Моя грешка, във ВМА първи започнаха. Членувам в тази група във фейса и ми се набива в главата за там и изключих за ВМА.

# 14 746
Често кръвното ми е 60/90. Голяма радост ми е ако видя 70/110. Това без да съм болна, просто си ми е ниско.

# 14 747
Петър Велков

📌ВАЖНО: Седмично-месечен анализ на данни, Covid-19, България, 01.11
Катастрофални тенденции и изводи, прочете, моля:
❗ Най-притеснителното число – 467 заразени медицински специалисти само за последните 7 дни, като бихме (почти утроихме) рекорда от преди две седмици и надминахме със 130 този от миналата. Това е средно по 67 на ден тази седмица ...умопомрачителна тенденция...
❗ Месец ноември е най-ужасяващият от гледна точка на този важен критерий за криза в здравната система. 51% от всички заразени медицински кадри за 8 месецапандемия са само през месец октомври – 1187, средно по 39 на ден…Тези лекари + карантинираните техни контактни медицински лица изваждат от системата за поне 10 дни достъпа на хиляди нуждаещи се пациенти от всякакви нужди до медицинска помощ.
❗ Леталитетът сред медиците е най-висок. Скоро и дългосрочно (години дори) ни очаква вторична смъртност от всякакви заболявания в резултат от липсата на икони в медицината, починали от Ковид-19. Криза, която на места (области, а и на национално ниво, и в определени специалност) ще трае десетилетия, докато изградим такива специалисти. 4 медици загинаха само последната седмица.
👤Най-смъртоносната седмица от началото на пандемията с 195 починали от Ковид-19. Смъртните случаи обичайно закъсняват с около 3 до 5 седмици от пика в заразените. Той ще нарасне няколко пъти скоро. Проста статистика, за съжаление. И този показател е възможно скоро да мине смъртността от всяко друго заболяване….а за разлика от тях, то е заразно и срещу това има активна превенция, водеща до висока ефективност, ако се прилага.  Почти 6 пъти е скочила смъртността спрямо около месец по-рано - седмица 21-27.09, когато започна силното увеличение на случаите у нас.
👤 15,2% от всички починали от Ковид за последните 8 месеца са през тази седмица. Ако приемем, че смъртните случаи закъсняват с 4 седмици, Тихомир Безлов е пресметнал, че седмично от средата на септември до тази седмица процент се е движил така: 19.9.2020 - 4,25%, 26.9.2020 - 3,84%, 3.10.2020 - 5,87%; 10.10.2020 - 5,83%, 17.10.2020 - 8,30%, 24.10.2020 - 9,85%, 31.10.2020 - 12,82%. Т.е. за последния малко повече от месец, леталитетът е скочил повече от 3 пъти.
🏨Ръстът при хоспитализирани за малко повече от месец е 3,64 пъти (от 718 до почти 2612 днес). Ръстът за последната седмица е 32,19%. През последните 4 седмици около 30% е седмичният ръст. Хората започват да умират вкъщи, защото няма места в болниците. Тези случаи ще стават все повече. И не само от Ковид.
👤Ръстът на критичните случаи за последния малко повече месец от месец е 4,65 пъти. Средно през миналата седмица сме имали по 105 човека в критично състояние, тази седмица числото е средно 152. Дори % хора, намиращи се в критично състояние от всички активни случаи, расте - от 5 % през по-миналата седмица, до 6% през миналата и почти 7% тази седмица...показател, който е изключително притеснителен.
🔴24,84 % - най-високият среден процент позитивни за месеца, като е няколко пъти по-висок от почти всички предни месеци.
🔴Имайки предвид горните данни и това, че 12% е смъртността на хората в болнично лечение (до 1 септември, вече със сигурност е над 15%), а 44% при тези в интензивни отделения и 80% при интубираните, сметнете до 14-21 дни колко смъртни случаи на ден ще имаме. Няма да ви плаша….проста статистика…
🔴Починалите, без обявени придружаващи заболявания в момента на качване в системата, са 21,8% от всички смъртни случаи у нас. Няма толкова високо число в световен мащаб. Като цели 13,6% от тях са под 50 години.
🔴Октомври месец е най-смъртоносният за хората без открити придружаващи заболявания. 38,4% от починалите от Ковид през този месец са обявени без придружаващи заболявания - 107 човека.
🔴Ръстът в новооткритите за последната седмица е 81%, а двуседмичният ръст е 210%. При направените тестове ръстът е драстично по-малък - на едноседмична база е 19,5%, на двуседмична е 75%. Т.е. направените тестове нарастват средно около 3,5 пъти по-бавно, отколкото нарастването на откритите случаи. България е на последно място по тестване в ЕС.
🔴 В заключение ще ви дам едни важни данни и едни от най-притеснителни изводи. В момента имаме 31 520 активните случаи, а едва 33 369 карантинирани лица. Нарастването на карантинираните лица се забави до толкова, че почти спря…Спрямо миналата седмица направо е спряло. Реално вече се карантинират само позитивните лица…
🔴Последните 2 седмици в София (и на немалко други места) системата и за проследяване и карантиниране я няма, приключи…предупреждавах, че РЗИ имат капацитет (най-вече човешки), цяло лято ви говорих….това беше едно от малкото неща (професионални извън късмета), което въпреки много си недостатъци, ни спасяваше….Без него нарастването на случаите и разпространението (както е в момента) става експоненциално, дифузно и напълно неконтролируемо най-вече в София (където поне има и по-висок % спазващи мерки), но скоро и в страната като цяло. Без локдаун, на регионален принцип поне, вече няма да овладеем нищо, за съжаление…

https://www.facebook.com/petarangelovvelkov/posts/10217330752282655

# 14 748
PURE, аз се виждам и с приятели, но задължително навън. Навсякъде ходя с маска, но понеже имам дете, което ходи на училище, не знам е какъв момент може да ми лепне нещо. Затова се срещам навън и без физически контакт.

И аз много се притеснявам за близките в България. Ние тук ще се оправим. Чакам да ми пристигнат едни поръчани маски и ще ги изпращам към София (ффп2).

# 14 749
  • на пъпа на Златията
Скрит текст:
Много въпроси има при тоя частен случай
Например
Какво се е случило с този млад човек  та кръвното му е паднало 90/60?
Кой му измери кръвното ?
Заблуден ли е/ от незнание , невнимание /  ЛЛ та да му   дава съвети как да вдигне кръвното?
При ковид не се ли "сгъстяваше " кръвта и тогава кръвното , колко ли ще да е?
Този човек  имал ли е придружаващи заболявания ?
Не разбрах и  кога са извикали линейка . Още в началото ли ? Или са  търсили  напред болница да го настанят и накрая са извикали линейка ??

Някъде назад вече написах че здравето е отговорност 50 на 50  между лекар и пациент .

За шефът на  4-та градска .
Само аз ли чух че той попита  лекаря от СП - дали е с гърч . И лекарят отговори - не точно ??
Дете с 40 градуса и възрастен с 39 градуса , не са ли спешни??
А щом го карат , не може ли да го приеме да го стабилизира и после може да го премести където трябва??

Така че  това са все частни случаи .
Не помня  точно какво се отнасяше за различните  случаи .

Но е факт че системата се натоварва и лекарите  не са в състояние и да преценяват правилно .
[/spoiler]

Когато умира едно 33 годишно момче поради неадекватност на системата, това не е честен случай. Това е случай от високо обществено значение. И престанете с глупавите въпроси относно починалото момче, ама кога му паднало кръвното? ама кога извикали линейка? Цял свят разбра, че линейката се е забавила 4 часа!!! Толкова по въпроса, смирете се накрая пред изгубения млад живот!

Аз не съм компетентна за определяне качеството на системата .
Нямам намерение да ставам министър на здравеопазването .
Разбира се че други имат право . Аз коментирам  болестта , не системата .
Мисля че темата е за болестта , не за системата .
Имате ли да кажете нещо за болестта??

# 14 750
  • София
Т.е. вие си мислите, че сто процента няма да го хванете, а ако го - ще го изкарате като грипче?

Ако сте сигурни по някаква причина, дали враческа, или друга, то евала, че сте се свили дома само заради другите.

# 14 751
Предполагам, че ще го изкараме вкъщи и вероятно не тежко, но кой знае...Но ще съм направила всичко по силите си да не го предам нататък.

# 14 752
МонДьо от Нова и той коронясал.
На Мондьото последно гост му беше мъжа на Гала - тоя пчелар дето казват короната не го лови,  каза, че си спели заедно с коронясаната Гала ... направих онлайн една инфекциозна верига Satisfied

# 14 753
Мъжа на Гала вероятно е в карантина сега. Последен гост му е бил Иво Димчев.

# 14 754
  • София
В София са регистрирани 900 лекари по обща медицина, над 5000 лекари в специализираната извънболничната медицинска помощ. Общият брой на лекарите с тези в болниците е близо 9000, а на специалистите по здравни грижи 3500. Има разкрити 74 болници с общо над 12 000 легла, поне 1/3 от които са било незаети в този ден. За този млад човек свободно легло, обаче нямаше, а най-големият център за спешна медицинска помощ в страната нямаше и линейка за него.
Годишно болниците в страната извършват над 2 милиона хоспитализации. Как така по-малко от 10 000 хоспитализации на пациенти с К19 за последните 7 месеца, които са 0,5% от всички, станаха проблем на болниците, че да „няма легла“?
https://www.czpz.org/jurisprudence/control-and-regulation/13735- … 20-11-01-08-13-42

# 14 755
Ако сложим инкубационният период нещата се връзват.

# 14 756
Спряхме да аплодираме медиците вечер. Мисля, че е време отново да покажем, че оценяваме техните усилия да ни спасят! Да се обединим и в 9 часа да ръкопляскаме от терасите си.

# 14 757
# 14 758
Май не остана незасегната телевизия.

# 14 759
Медик след смяна, а някои се оплакват от маските.

Общи условия

Активация на акаунт