COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 029
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 955
А, другите държави гледат да оправят себе си, не се интересуват от нас да ни се смеят или пък да се успокояват, че имало и по- зле.

# 14 956
Скрит текст:
Човек, който се задушава и въобще е зле ако шофира става потенциален убиец и самоубиец на пътя.

Ами ще го закара някой от семейството, много е трудно да се сети човек.
Фани, казаха го, имаше интервю с непознат за мен човек. Около 35-40 години, с очила.

# 14 957
  • София
Нали болният е в карантина – ако хукне на някъде нарушава закона. Това първо. Второ, какви близки да го закарат? Те пак ще нарушат карантината, и своята, и неговата. И най-вече, вижда се и с линейка ако закарат някого какъв е шанса да го лекуват в болница, а ако се яви сам на вратата не искам и да си представям.
Това с такситата и полицейските коли изобщо не мисля да го коментирам. Не, че няма и необорудвани линейки, но линейка се вика, защото някой има нужда от спешна помощ, в случая, не може да диша. Таксиметъра с газовата уредба ли ще го обдишва.

Потрисам се вече от безумието на системата у нас. 7 месеца имаха да организират нещата, да знаят при какви прагове трябва да се вземат мерки, за да не крещят сега през сълзи, че сме били на война. Допреди седмица бяхме на парти, сега изведнъж акк стана война? И после защо хората откачали, ми то трябва човек да се ощипе, за да е сигурен, че не сънува и да си води дневник, за да е уверен, че не е загубил връзка с реалността за тази седмица на неочаквани обрати.

# 14 958
  • Bulgaria
Ще има такива, които ще се транспортират с градски транспорт. И такива, които ще извикат такси. Нали вчера и в темата имаше такива предложения...

# 14 959
А който няма кола и няма кой да го закара да умира направо.

# 14 960
Като започнат братята роми да обсаждат болниците с родата и много бързо ще се състави алгоритъм за действие при спешен случай, докаран с личен транспорт. Изведнъж ще се окаже, че можело.

# 14 961
Скрит текст:
Нали болният е в карантина – ако хукне на някъде нарушава закона. Това първо. Второ, какви близки да го закарат? Те пак ще нарушат карантината, и своята, и неговата. И най-вече, вижда се и с линейка ако закарат някого какъв е шанса да го лекуват в болница, а ако се яви сам на вратата не искам и да си представям.
Това с такситата и полицейските коли изобщо не мисля да го коментирам. Не, че няма и необорудвани линейки, но линейка се вика, защото някой има нужда от спешна помощ, в случая, не може да диша. Таксиметъра с газовата уредба ли ще го обдишва.

Потрисам се вече от безумието на системата у нас. 7 месеца имаха да организират нещата, да знаят при какви прагове трябва да се вземат мерки, за да не крещят сега през сълзи, че сме били на война. Допреди седмица бяхме на парти, сега изведнъж акк стана война? И после защо хората откачали, ми то трябва човек да се ощипе, за да е сигурен, че не сънува и да си води дневник, за да е уверен, че не е загубил връзка с реалността за тази седмица на неочаквани обрати.

В Германия може да си ходиш на лекар спокойно с личния автомобил като си под карантина. Не ти викат специална линейка. Няма как за всички под карантина, които имат нужда от преглед и изследвания, да се вика линейка.
Честно казано не разбирам защо нарушаването на карантината стои изобщо като въпрос в този случай. Сигурна съм, че всеки съдия би го оправдал. Нама как да чакаш линейка с часове(в случая на 33-годишния мъж) или с дни, за да те види лекар.

Не, Уейв. Ако тези, които имат кола и не чакат линейка, за да ги закара за снимка и изследвания, ще има свободни линейки за тези, които наистина нямат вариант да се придвижат.

# 14 962
  • София
В такива моменти, най-последната ми мисъл ще бъде глобата.

# 14 963
В ход е естествен подбор. Очакваше се, не знам защо се изненадвате Бройката ни лекари е ясна последните десетилетия, нима не виждате какъв прием осъществяват МУ и  Как още от 90-те години не можеха да специализират и започнаха да излизат навън.
Да следваш медицина тук е доста скъпо начинание и са малцина онези, които могат да "си го позволят", те пък на свой ред излизат навън, за да си върнат вложеното.
Наистина явно на луната живеете, или защото у нас е прието повече да се самолекуваме, да няма профилактика и някак липсата на кадри последното десетилетие на никого не е направило впечатление. Та трябваше да ни дойде ковид до главата, за да видим както упадъка на образователната ни система, така и тотално отсъстващата здравна такава.

# 14 964
Ще има такива, които ще се транспортират с градски транспорт. И такива, които ще извикат такси. Нали вчера и в темата имаше такива предложения...
Нас например няма кой да ни кара. Аз книжка нямам, скъсаха ме и така не ходих повече. Кола също нямаме в момента. Ами възрастни хора в карантина, децата им далече...примерно. Съседите ли да молят и да заразяват в колата. Да, може и някой да се отзове, ама какво бих му причинила и как после ще го гледам примерно.
Ама как така с колите си да ходим не го проумявам. То ясно е, че ще има такива вече се видя, но...това е безумно за мен и кола да имам и книжка. Частните линейки са вариант, ползвала съм ги тази година, нямаше начин дори и с кола да прибера болен, трябва легло за превоз, доволна съм от услугата (без значение е цената, когато ти се налага, дори и платено си благодарен, че ги има), ама сега и тях прибират май към СП.
 Мани, мани...загинахме си ей-тъй , уфффф.

# 14 965
  • София
Скрит текст:

В Германия може да си ходиш на лекар спокойно с личния автомобил като си под карантина. Не ти викат специална линейка. Няма как за всички под карантина, които имат нужда от преглед и изследвания, да се вика линейка.
Честно казано не разбирам защо нарушаването на карантината стои изобщо като въпрос в този случай. Сигурна съм, че всеки съдия би го оправдал. Нама как да чакаш линейка с часове(в случая на 33-годишния мъж) или с дни, за да те види лекар.

Аз не осъждам, само казвам, че е незаконно, а е незаконно, защото няма предписания, които да го правят легално. Инструкциите от пролетта бяха при съмнения за Ковид да се обадим на ОПЛ или ако сме зле да се вика линейка. Говорят се всякакви глупости от онзи момент до днес, но това не е променено, затова и хората викат линейка.
И мисълта ми изобщо не е глобата, а поредното противоречие от страна на управляващите, които приемат всички тези взаимноизключващи се норми и препоръки. Иначе е ясно, че ако близък е зле карантината ще бъде последната ми мисъл, дори и собственото ми заразяване няма да ме притеснява, бих взела предпазни мерки, но няма да оставя обичен човек сам, защото е в карантина. Просто нещата не са измислени, дори на базисно ниво. Колко пъти тук се питахме ако самотен родител с дете се разболее кой се грижи за него или за детето при положение, че са в карантина. Отговори няма.

# 14 966
Нека уточним все пак за тези, които не са гледали интервюто на живо, че съветът да се тръгне с личен автомобил беше от представител на пациентска организация - не е препоръка на държавата и измислилите останалите препоръки.
Цитат

Таксиметъра с газовата уредба ли ще го обдишва.

А, докато чака 6 часа линейка, която може и да не дойде, близките с прахосмукачката ли да го обдишват?
Идеята за МВР и такситата като допълнителен транспорт е една от малкото лекинко, символично вдъхващи надежда идеи в последно време.

# 14 967
София например. Пред Пирогов е зона. Места за паркиране няма. Самозакарваш се, спираш ей така, защото няма как иначе. Влизаш  Пирогов на собствен ход да търсиш спасение, връщат те. Колата ти е вдигната на наказателен междувременно. Ха-ха. И хващаш трамвая, до къде?

# 14 968
  • Bulgaria
Според Националната информационна система у нас лицата-медицински служители, при които е констатиран COVID-19, са 2365. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 26. От тях 6 са установени при лекари, 10 - при медицински сестри, 4 - при фелдшери и 6 - при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 1298. 19 от случаите са изминалото денонощие. Починали са:
Скрит текст:
мъж на 48 г. с онкологично заболяване;

жена на 84 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 56 г. със сърдечно заболяване;

жена на 39 г. с хронично белодробно заболяване;

мъж на 73 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 79 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 74 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 79 г. със сърдечно заболяване;

жена на 63 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 64 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

жена на 61 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 80 г. със сърдечно, хронично неврологично, хронично белодробно и хронично бъбречно заболяване;

мъж на 74 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 87 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 70 г. със сърдечно заболяване;

жена на 72 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 61 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 74 г. със сърдечно заболяване;

жена на 71 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/1125-sa-novodiag … vid-19-lica-u-na/

48    M           
56    M    Търговище    Омуртаг   
39    F    Хасково    Харманли                   
73    M    Благоевград    Разлог   
74    M    Шумен    Шумен                   
79    F    Варна    Варна   
63    F    Шумен    Венец   
64    F    Варна    Варна   
84    F    Хасково    Хасково   
74    M    Русе    Русе   
87    M    Стара Загора    Стара Загора   
61    M    Кюстендил    Кочериново   
71    F    Шумен    Велики Преслав   
74    M    Сливен    Сливен   
61    F    Сливен    Сливен   
72    F    Разград    Завет   
80    M    Пловдив    Първомай   
70    M    Хасково    Харманли

# 14 969
  • София

Цитат

Таксиметъра с газовата уредба ли ще го обдишва.

А, докато чака 6 часа линейка, която може и да не дойде, близките с прахосмукачката ли да го обдишват?
Идеята за МВР и такситата като допълнителен транспорт е една от малкото лекинко, символично вдъхващи надежда идеи в последно време.
Ние линейки имаме. Организация няма.

Ето новина от този февруари. Да не говорим колко още линейки бяха подарени след това. Какво ги правят щом не ги използват? Не могат ли парамедици да работят в тях? Това с такситата и полицията е лудост, буквално.

https://www.mediapool.bg/veche-162-novi-lineiki-rabotyat-v-spesh … 113-3RiugGamTjQUc

Общи условия

Активация на акаунт