Студенти в UK - 12 и 3/4

• 69 987
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
Flash, тъй като и ние се вълнуваме от тези въпроси, ще напиша какво разбрахме от много питане.
Дъщеря ми се обажда в Home office, за да ги попита. Отговориха й, че въпреки, че е получила документа за уседналост 03.2020, периода й тече от 09.2019. Попита ги тези 6 месеца как се засичат- за календарна година или от датата на документа. Отговориха й- за който те пожелаят 12 месечен период- напр. 05.04.202 до 05.04.2021; или 20.01.2020 до 20.01.2021; както те решат. И ние брояхме, следяхме да не се надхвърлят- не става с тази пандемия. Отказахме се. Да са здрави и както казва мъжа ми- до след 5 години може да измислят други правила.
Разликата между двата статута за уседналост е, че в pre- settled status  могат да отсъстват до 2 годино извън страната непрекъснато. При settled status могат да отсъстват до 5 години. Е, естествено, удължава се и времето за придобиване на натурализация, който желае. Но в тези времена не можем да предвидим всичко. А и в документите някъде пишеше, че вземат под внимание тези ограничения, които са наложени/ напр. в имейлите на децата пише да не се връщат в Англия, в университета и да останат във ваканционните си места/.

# 601
  • Варна
Благодаря ти i_nenova.

Според това което казваш дъщеря ми е права явно в нашия 'спор'от  снощи.
Аз четох условията и там пише 'за всеки 12 месеца' - това е което тълкуваме различно или не знаем как точно ....
Според нея това означава - всеки 12 месеца през тези 5 години - т.е. от всяка дата до същата на следващата година. Което за мен е абсурдно и ужасно трудно за изпълнение.
Хаха, чак на човек да му се доще да си състави някакъв математически модел или статистически....знам ли.

Аз си го представях така - щом имаш получени 5 години поредни пресетълмент значи всичко е наред. Щото нали всяка есен подават искане за такъв. Сега наесен ще показва билета че е пристигнала там за новата учебна година , евентуално договора за наем за квартира ... .
Тя няма банкова сметка в английска банка все още. Всички плащания, за всичко - храна, пране, пътувания, спорт, наем за общежитието плаща с Револют. Тя все пак е английска и се надявам да си свърши работа като доказателство.

А всичко тръгна от там, че се чуди дали да и сменя билета за полет след 14 февруари. Сега и е на 28.01.
Ако пътува с него, няма да и възстановят сума от наема от периода 02.01 - 14.02. Писаха и, че ще възстановяват сумите на тези, които отсъстват целия период.
700 лири са си 700 лири, но тя се притеснява за сроковете които коментираме по-горе.

Иначе е в сесия сега. Остана последния изпит, статистика. И чак февруари резултати щяло да има.

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 13:19 от Flash*

# 602
И моята дъщеря трябваше да лети на 04.01. Отмениха полета, смени го за 28.01. И този канселираха- смени го за 04.02 Преди дни отмениха и него, сега изчаква да види кога ще започне семестъра, тогава ще избира дата. Както и да пресмяташе, дните преди издаването на pre-settlement status все правят повече от 6 месеца извън UK с два-три дни. Затова престана да брои, не може да промени вече някои отсъстеия от страната. А и тези рестрикции там- да стои в общежитието, без дори да имат занятия  присъствено, повечето деца са при родителите си, да я мисля дали няма да се зарази... При това положение решихме-по-добре да е тук засега.

# 603
  • Варна
jhbd, твоя син е получил вече постоянна уседналост?
Ако знаеш дали и какви документи и доказателства са му искали да ни кажеш. По-различна ли е процедурата от тази за временна уседналост?

i_nenova, и ние мислим. Както иска тя, така да направи ... до другата неделя трябва да го измисли.

# 604
  • софия
 Всяка година ли се кандидатства за този "пресетълмънт сатус" ?

# 605
jhbd, твоя син е получил вече постоянна уседналост?
Ако знаеш дали и какви документи и доказателства са му искали да ни кажеш. По-различна ли е процедурата от тази за временна уседналост?

i_nenova, и ние мислим. Както иска тя, така да направи ... до другата неделя трябва да го измисли.
Това, че се кандидатства всяка година за пресетълмент статут го чувам за първи път. Може би  се отнася за тези, които ще влизат в Англия след 31.12.2020 година? Явно се променят доста нещата.
Да, синът ми има вече разрешение за постоянна уседналост. Нищо по различно не е като апликация. При въвеждане на апликацията им снима :
 1. За всяка учебна година искаше от университета  удостоверение/Не знам дали точно така се казва/, че е студент редовно убочение там за период от септември до юни. Същото го използвах пред НАП за покриване на здравните осигуровки - 4 броя
2. Диплома за бакалавър и магистър- 2 броя
3. Самолетния билет при влизане в Англия от 19.09.2015 г. за първи път.

Поискаха му допълнително да докаже адрес и изпрати последния договор за квартира, както и извлечение от банковата сметка за последните шест месеца.  Изпрати им ги веднага и си получи одобрението.

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 16:30 от jhbd

# 606
  • Варна
Благодаря ти много.

МНе, не се кандидатства всяка година, ошашавила съм се и го обърках със студентския заем. Извинявайте.

# 607
  • Варна
И аз това щях да пиша, че се кандидатства еднократно за pre settled.
Момичета, не се притеснявайте за отсъствията от страната , има разни "изключения" , поради които се приемат и по-големи отсъствия. Дано, отсъствията на студентите, поради Ковид кризата се счетат за такива.

Flash*, собственика на Револют е руснак и мисля, че тепърва кандидатстват за лиценз за Великобритания. Нека дъщеря ти проучи възможността, да си направи студентска сметка в някоя "реална" банка. Револют са виртуална банка.

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 16:15 от Сребърна паричка

# 608
  • София
https://www.savethestudent.org/international-students/top-intern … -accounts-uk.html

Този сайт е изключително полезен. Можете да си изберете банка. Там има сравнение.

# 609
Сметката в УК банка е много важна. Синът ми си я направи веднага щом пристигна. Месеците и дните не броим. Не се притеснявайте и вие.  Те децата си знаят.

# 610
  • софия
Университета на моята дъщеря удължава годината. При тях е невъзможно да се работи в тези условия. От нея разбрах, че арт университетите са се вдигнали на високо управленско ниво на преговори с правителството да им позволят присъствени занятия при строго и кардинално променен график и изобщо съществуване. Не става номера обаче. надига се недоволство от студенти, които естествено мислят за квартити, работа, учение...
Моята дъшеря намира позитиви във всичко. Слава Богу не се чуства пристисната по отношение на задачите. Тя успя дори в предните забрани за излизаня и спиране на занятие да се справи със задачите и напредна с работата Сега е една от малкото, които се открояват с добра работа. Но на нея това не и е достатъчно. Изобщо не може приложни специалности да се учат онлайн. Не става. Добре, че гледа философски на нещата. Освен това е заобиколена с двама трима човека и засега не успеща "депресивни" недоволства. Каквото такова.
На няколко пъти мислим за банка и всеки път се отказваме. Пак ще повдигна въпроса.

# 611
Моят си е тука, в сесия. След няколко отменени полета. Инженерна специалност, изпитите са ги направили на ниво извънземно. Гърч на макс, който оцелее - оцелее. Сила и успех на всички момичета и момчета в  сесия!

# 612
Моят си е тука, в сесия. След няколко отменени полета. Инженерна специалност, изпитите са ги направили на ниво извънземно. Гърч на макс, който оцелее - оцелее. Сила и успех на всички момичета и момчета в  сесия!

И при моя е така - 60% от студентите, инженерни специалности, отпаднаха в края на 2 курс - миналата година. Основно заради математиката.
Тези дни с ММ (и двамата сме действащи инженери, ММ и преподава) гледахме задачите от последната сесия на 3 курс - Civil Engineering, мноооого висока летва! Динамика, хидродинамика, пътно, геотехника......
Дано да си запазят ентусиазма, въпреки непредвидимите обстоятелства.

# 613
Гордеем се с математическите постижения на българчета на световни олимпиади. Обаче, само в долния курс. Нагоре нещата са в друго измерение.  Първи курс при момъка беше 80% само математика. По едно време беше пред бърнаут, там, не ме питайте... Сега и той ми сподели, че са отпаднали доста студенти, заради математиката.
Но да споделя и нещо позитивно, имаме потвърден стаж вече, детето се вълнува Simple Smile

# 614
Кога започва 2 семестър на вашите деца? Децата, които се върнаха в Англия как са? Какво споделят за ситуацията с коронавируса, има ли проблеми със закупуването на храна?

Общи условия

Активация на акаунт