Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 37 787
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Така е, това много пъти се каза.
А ако за продавачка, разликите може да са 100лв,
за ИТ, разликите между една или друга фирма може да са няколко хиляди на месец. За което ще си наруша комфорта, вместо 20мин пеш, да пътувам 10-15мин с кола. А после пеш в парка.

# 76
Само че между продавачка и ИТ има десетки други възможности като професия, за които няма как да предвидиш къде във времето ще работиш.
Затова и добър ГТ, по възможност метро, си е плюс на всяка локация.
Смяна на жилището във времето също е вариант, все пак вече не сме в соц-а, че да няма варианти за продажба и покупка на друго. А и жизнените необходимости се менят.

Тези на площад Македония не са ли ИТ фирма? Лош или хубав център, все пак е на 5 мин. пеша от Витошка и Съдебната палата, респективно от метростанция Сердика. А оттам нататък варианти за жилище - много.

# 77
  • София
Моят сектор пък е локализиран около Пиротска и Мария Луиза. Така че с метрото от Младост съм ок. За езиковите школи говоря. 😜

# 78
  • Blondeville
Там май са Telus. И офис в тази част на центъра на голяма IT фирма е по-скоро изключение. Въпросът е, че днес например си там, утре ти пишат от НР и ти предлагат около 1, 2, хиляди отгоре. Да не говорим, че аз там не бих живяла, но това съм аз.

Естествено, че уредената пътна мрежа и метро са огромен плюс, но човек не трябва да си ограничава възможностите само до някакъв периметър, за да може да ходи пеша.

# 79
  • София
Ето че зависи и от професията. Аз лично, за моята професия в момента, съм си избрала така. Въпреки че ... май ще започвам в Кремиковци. Но ще имам транспорт от вкъщи.

# 80
  • София
Telus не вярвам да плащат добри пари. В крайна сметка, те са класически аутсорс. Не са ли повечето кол съпорт. Едва ли плащат 6-10к на месец. Нали точно това говорехме. Не каква да е ИТ фирма, първата срещната, а някоя с възможности.

# 81
Telus е кол център някакъв. Иначе изобщо не е нужно да работиш в голяма ИТ фирма, за да взимаш много пари. Например аутсорсинг компаниите - много са големи, но заплатите са им към средните, ако не и по-малко. ИТ фирми и фирмички има навсякъде, но наистина "по-известните" са скупчени в източните части. Но пък и в Лозенец има доста, което за мен е по-добрият вариант. А има и на България, на Тодор Александров, до Съдебната палата..

# 82
  • София
Хубавите фирми с хубавите заплати предлагат и хубави коли към тях.
За мен, тъй като не шофирам, горната част на България също е не. Но там са Ман Ли, който си пада, е свободен да се засели.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 12:10 от Rockstar

# 83
А какъв е делът на ИТ (чисто ИТ, не кол-центрове) сред работещите? Знаем вече, че ако не са ИТ-тата, имотният пазар ще загине, ама все пак ...

За мен, тъй като не шофирам, горната част на България също е не.

Хахах, днес съм бавнозагряваща Laughing Докато включа, че говориш за булеварда, а не за държавата, много се чудих какво те бърка Северна/Северозападна България в случая.

# 84
  • Blondeville
Работим в много хубави фирми с мъжа ми, но ако се водим от заплатите, неговата е по̀, досега обаче коли не са ни предлагали, и няма смисъл. Като взимаш добра заплата, взимаш и нова кола, не ти трябва служебна. Но пък ни предложиха да плащат на детегледачка за един месец да ни помага, малко след като се роди второто дете. Общо взето голяма част от хората в бранша обяви рядко гледат, тях ги търсят постоянно и им предлагат работа, съответно нещо по-атрактивно от актуалното ако искат да ги привлекат. Та в случая фактора близост на жилището до работата не е постоянен и не е решаващ. Имах колеги със страхотни позиции при нас, купиха жилища също в района, постоянно отказваха оферти, но на една особено добра, на която няма как да откажеш, приеха, и сега си пътуват и това е.

Хубавите фирми с хубавите заплати предлагат и хубави коли към тях.
За мен, тъй като не шофирам, горната част на България също е не. Но там са Ман Ли, който си пада, е свободен да се засели.

# 85
Добре, за ИТ-тата разбрахме, че са концентрирани в едната част на София. Но не са те единствените, които купуват жилища. А какводо прави простолюдието - учители, лекари, инженери, архитекти и др., които могат да работят сега тук, а утре - там? Един лекар, живеещ в Надежда, може да почне работа с Сити клиник (оферта, на която не може да устои), значи ли, че трябва да си смени и жилището. Ама утре може да направят още по-супер болница в Овча купел и да отиде там да работи, пак ли ще сменя жилището. Пък и доста доктори, особено тънките специалисти, до 14 ч. работят в болницата, а след това отиват в кабинет в частен медицински център. И жилището, болницата и кабинетът може да са в 3 различни точки на града. Част от учителите са на същата система - едната смяна са в училището, другата - в частна школа.
Ако имаш деца, които изискват вземане/водене на градина/училище, което е до време, естествено, обикновено жертваш по-високата заплата, ако локацията не ти е удобна заради детето. Като стане 5-6 клас вече, ако е в близкото училище, вече това не е фактор. 5-6 клас вече не искат мама/тате да ги водят/взимат от училище, срамуват се (нали уж са вече големи), ще им се смеят другите деца.  Та ако си избрал жилище в добре развит инфраструктурно район и не се налага да караш детето с кола до училище, хем детето ще е близо до училището, хем на теб ще ти е по-удобно да се придвижваш, дори и с ГТ. А пък след 7 клас въобще тийновете си щъкат сами, тогава наличието на удобен ГТ и сравнително-относително спокоен жилищен район и на родителите, и на тийновете им осигурява удобство.
Ей за такива фактори си обсъждаме при избора на квартал за живеене.

# 86
  • Blondeville
Естествено, че всеки си има критериите, и всяка професия спецификите. Аз давам мойта гледна точка, защото за нас нещата са така, при друг може да са съвсем различни, както и приоритетите. В момента ние сме от вкъщи и е още по-лесно. Но общо взето и при нас всичко е концентрирано в по-източната част на София - офиси, тренировки, пазаруване. Децата още са на градина в Лозен, после училището няма да е тук.  

И естествено, че добрата локация, до удобен транспорт, градини и училища е плюс. Но просто не трябва идеята за ходене пеш и всичко да ти е на две спирки да ти ограничава перспективите в един единствен район.

# 87
  • София
А какъв е делът на ИТ (чисто ИТ, не кол-центрове) сред работещите? Знаем вече, че ако не са ИТ-тата, имотният пазар ще загине, ама все пак ...
Сред работещите, не знам. Но сред купуващите скъпи жилища, е доста висок.
А ако говорим за център, говорим за скъпи жилища.
Едва ли продавачка в макдонълдса ще си купува жилище за 400к лева.
Не знам вече с държавните служби в центъра как стои положението.
Макар че, всъщност 400к можеш да ги плащаш с ипотека при доход 4к на месец, което не е много.

# 88
По въпроса за коли и колела - въртете го, сучете го, все се стига до извода, че просто всеки си гледа от негоавата камбанария. Аз не живея в топ център и имам частна детска градина точно под терасата си (пешеходно разстояние). Това не означава, че хората от другия край на квартала трябва и зима и лято да идват до тук пеш или с колело. С колело щели да ходят до офиса и после не може да се диша направо от такива индивиди. Ще ме извинявате, но ако нямате душ в офиса (малко офиси имат такива удобства) е просто немислимо потни и миришещи да ходите на работа. На тия, които смятат, че колите много зацапват - искайте да се вдигат поголовно данъците за старите бракми, които димят като печки, не на тия дето нищо не им излиза от ауспусите. И се надявайте скоро да започнем масово да караме в града електрически коли. За хората, на които им е нужен автомобил, това е стъпка в правилната насока, а не някакви ремаркета за колела...

По въпроса на тези, които избират работата си и основното им е локацията - вероятно трудът ви е неквалифициран. Някой го беше споменал по-назад в темата. Касиерите например може да си позволят във всеки квартал да работят. Тези, с определена професия - трудно.

# 89
  • София
Не виждам нещо лошо в коментара му.
Проблемите трябва да се борят конкретно, по същество и "в сърцето".
А не да се замазват симптомите с отвлечени социалистически методи.
Който "цапа", той "чисти". Който "ползва", той "плаща". Който има "нужда", "да си прави сметката".

Автомобилът не е изключителна привилегия. Ако можеш да си позволиш, купуваш, плащаш му таксите, паркинга, масрафите. Ако не, има ГТ.
Аз лично съм "за" евтини автомобили, такси и обслужване по тях. Защото са голям катализатор за икономиката, а и за живота като цяло. Но поне някакво малко мръдване в посока, поне задължителните по закон емисии да се спазват, не е радикално "грийн" изхвърляне. Хората така трябва да си направят сметката, че ако купят някое 20г БМВ таралясник, да си предвидят и разхода на филтъра за твърди частици в него. А не да събират последните си стотинки за къдилник-печка, а после да му лепят със скоч ламарините и пластмасите, че нямат 2 лева за поддръжка.

Общи условия

Активация на акаунт