Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 36 653
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
  • София
...Така или иначе, като плащам най-висок данък на кв.м. (което е нормиран измерител на данъка за целите на сравнението), очквам с него  най-напред да бъде обновявана инфраструктурата в моя квартал, а не някъде, където някой е купил с ясното съзнание, че няма да има такава и няма да ползва такава. Разбирам, че е искал да се направи на тарикат, да купи, пък после да иска да му я направят, но мисля, че е справедливо да почака да му дойде редът в приоритетите на общината.

Да направят делегирани бюджети на районите и ще видим кой какво събира и какво разходва. Аз съм "за".

Ето, в твоя квартал общината вече е изградила инфраструктура. Редно е да изгради и в другите квартали. След първоначалното изграждане идва ред на подмяна. И тогава трябва да се почне от най-старите, като твоя примерно. Не е редно след като вече си се възползвала от услугите на общината, да отказваш право на други да се възползват от същото. А дали е изградена преди 5, 50 или 500 години тази инфраструктура, това не би трябвало да има значение-всички жители на града плащат и съответно всички трябва да имат право да получават услугата.

# 661
Е хайде, аз не съм от много обикалялите по света, ама все пак да кажа.

Скрит текст:
Бивша соцстрана, Бърно, прокарват газови тръби под тротоара ли беше, до тротоара ли беше. Не повече от 10 м. дължина, ширина - не повече от метър. 3 работника, след като са положили тръбите, ги засипват. Лазерен нивелир (или както там се казва), на триножник, малък валяк. Насипват нещо си, трамбоват бавно, мерят с нивелира, пак насипват нещо друго си, пак мерят с нивелира. Не седяха да се чешат кой където го сърби, не седяха да пият бира, да пушат, да чакат да дойде кола с матрЯл. Липсваха единствено в обедната почивка. За 3 дни беше готово, асфалтирано.
Да опиша какво виждам в моя квартал - София, център, Сточна гара. В район от 1 каре и половина, където преди 3 години са сменяни тотал най-големите тръби на Топлофикация, онези дето минават над реката през бул. Сливница, поради което цяло лято бяха разкопани улиците, като поне 2,5 мес. не се мерна нито един работник. Та след този тотален ремонт - всяка година се пукат тръбите поне по 2-3 пъти - 1) пред Бърза помощ (паркинга с линейките), до Бърза помощ (ъгъла с Чумерна), на 1 пресечка - ъгъла с Дунав, и веднъж точно на кръстовището пред МРРБ. Идват, разкопават, оправят за ден-два, 1 ден стои открито (да видят дали нещо не тече пак), след това зариват дупката, най-отгоре рехав чакъл, по-скоро малко чакъл с много прах, оставя се така седмица-две да го отъпчат колите, като минават. Няма мерене с лазерен нивелир, дори с канап не гледат нивото, всичко е на око. Като тръгне да вали дъжд/сняг, идват и асфалтират. При естествен наклон на улиците към Сливница, съответно към шахтите, на повечето пресечки наклонът е наобратно. Та при дъжд/сняг локвите не могат да се изтичат в шахтите.
Та така, сигурна съм, че аналогично е положението и във всички останали райони на София.

И да попитам много пътуващите в чужбина - в коя държава, поне европейска да е, примерно, властите ще издадат разрешение за строеж на кооперация без в района да има канализация? И то не на 1 кооперация, а на вече цели квартали с кооперации. Айде - къщи и вили все някак ще се справят с някакви еко-меко решения, дето струват няколко торби с пари, ама кооперации?
И аз смятам, че не купувачите са виновни, че купуват в райони без инфраструктура, а общината, която дава разрешения за строеж на кооперации в тези квартали. Потенциалните купувачи сключват договор за жилище обикновено когато има вече разрешение за строеж, рядко са тези, които купуват преди разрешение за строеж. Именно разрешението за строеж за купувачите е гаранцията от властта, че всичко със строежа е изрядно на етап планиране. Ако общината не дава разрешения за строеж, няма да има строежи в тези неуредени квартали. И толкова.
Абсолютно точно и ясно казано!

# 662
Не мога да въздържа и аз за виновните,лошата инфраструктура и т.н.Да,на първо място е виновна общината-корупция,дето много не я виждат.Кметицата ''светица'' кротка и подчинените и,говорят,че в София има място за още 1млн.души.Ами нормално и затова после строят,където им се отвори място.Няма отстояние,няма тротоар и пр.От време на време се сещат,че и въздуха е ''чист'',колкото в Делхи.
Преди кризата през 2008г.тук в темите се обясняваше колко уау квартал е МЛ и трябва да се купи имот там,точно сега,защото:после ще станат мнооого скъпи.Писах си мнението,че много години ще минат,докато станат  ''много скъпи'' и не бих си причинила тази жертва,евентуално да има удобства за внуците.Пак имаше подмятания за злоба,завист:satisfied:Минаха повече от 10г.и освен по-застроен МЛ,не става по-уреден и уютен квартал.Изборът си е на закупилите имот там,въоръжете се с търпение и чакайте.Абсолютно съм съгласна с Poppea,че можехте да си закупите дори стари панелки с по-голяма площ,да се направи хубав ремонт и да се живее по-уредено и спокойно в Люлин или Дружба.На приказки:''един ден това ще стане много скъпо и престижно'' не се връзвам.Писала съм за едни познати,които мин.год.искаха да купуват апартамент,гледахме след "Сливница''.Блокчета,няма места за паркиране,съборетини и много цигани в тях.Инвеститори,брокери:тези къщи ще ги съборят,ще стане много хубаво,топ център,бла,бла.Тия къщи с по 5-6собственика,дето не мога да се разберат и си правят напук,кой ви каза,че ще ги съборят?!Първо се водят и незаконни по някакви си документи,защото са строени през 19в.,началото на 20 век.Те не знаят с това откъде да тръгнат,колко ще платят,как ще съберат подписи на родата,част от,която е заминала в чужбина,защото е вдигнала ръце от неуредиците тук,тръгнали продавачи да си пробутват стоката.Ами оглеждайте се,мислете,интересувайте се къде и какво купувате,и после се заробвате с изплащане в следващата половина на живота ви.Аз пет пари не давам,че живея в ''непрестижен център под Дондуков'',ама си ми е супер удобно и уютно.Stuck Out Tongue

# 663
Не мога да въздържа и аз за виновните,лошата инфраструктура и т.н.Да,на първо място е виновна общината-корупция,дето много не я виждат.Кметицата ''светица'' кротка и подчинените и,говорят,че в София има място за още 1млн.души.Ами нормално и затова после строят,където им се отвори място.Няма отстояние,няма тротоар и пр.От време на време се сещат,че и въздуха е ''чист'',колкото в Делхи.
Преди кризата през 2008г.тук в темите се обясняваше колко уау квартал е МЛ и трябва да се купи имот там,точно сега,защото:после ще станат мнооого скъпи.Писах си мнението,че много години ще минат,докато станат  ''много скъпи'' и не бих си причинила тази жертва,евентуално да има удобства за внуците.Пак имаше подмятания за злоба,завист:satisfied:Минаха повече от 10г.и освен по-застроен МЛ,не става по-уреден и уютен квартал.Изборът си е на закупилите имот там,въоръжете се с търпение и чакайте.Абсолютно съм съгласна с Poppea,че можехте да си закупите дори стари панелки с по-голяма площ,да се направи хубав ремонт и да се живее по-уредено и спокойно в Люлин или Дружба.На приказки:''един ден това ще стане много скъпо и престижно'' не се връзвам.Писала съм за едни познати,които мин.год.искаха да купуват апартамент,гледахме след "Сливница''.Блокчета,няма места за паркиране,съборетини и много цигани в тях.Инвеститори,брокери:тези къщи ще ги съборят,ще стане много хубаво,топ център,бла,бла.Тия къщи с по 5-6собственика,дето не мога да се разберат и си правят напук,кой ви каза,че ще ги съборят?!Първо се водят и незаконни по някакви си документи,защото са строени през 19в.,началото на 20 век.Те не знаят с това откъде да тръгнат,колко ще платят,как ще съберат подписи на родата,част от,която е заминала в чужбина,защото е вдигнала ръце от неуредиците тук,тръгнали продавачи да си пробутват стоката.Ами оглеждайте се,мислете,интересувайте се къде и какво купувате,и после се заробвате с изплащане в следващата половина на живота ви.Аз пет пари не давам,че живея в ''непрестижен център под Дондуков'',ама си ми е супер удобно и уютно.Stuck Out Tongue
Ще ме извиняваш, ама подчертаните неща звучат доста комплексарско.
Първо, тук освен ти и Попея никой друг не говори за "престиж", "скъпи имоти", панелки и т.н.
Става дума за най-обикновени изисквания от страна на живеещите (данъкоплатци) в даден квартал общината да си свърши работата.
По вашата логика всички трябва да живеят в "уредените" квартали в старо строителство. Това и да искаме, няма как да стане. Градът се разраства, купуващите искат да живеят в новопостроени сгради. Понеже отвори темата за панелките, по-голямата част (да не кажем всички) са закупувани, когато са били построени. Т.е. ти вероятно не си живяла по онова време, но тогава хората също са купували новото за онова си време строителство. Защо се опитвате да убеждавате хората, че трябва да купуват в старите панелки и да нямат изисквания за минимална инфраструктура в "новите" квартали?!

# 664
  • София
Конкретно с Ман Ли май проблемът е, че са реституирали без да оставят за улици. И оттам нататък, това е много трудно за оправяне.
В други квартали, след това са си взели поука и оставят за улици, обществени сгради, детски градини, училища, паркове.
Така че проблемът вероятно е в парцелите, а не че не могат да заделят няколко камиона с асфалт.

# 665
Скрит текст:
...Така или иначе, като плащам най-висок данък на кв.м. (което е нормиран измерител на данъка за целите на сравнението), очквам с него  най-напред да бъде обновявана инфраструктурата в моя квартал, а не някъде, където някой е купил с ясното съзнание, че няма да има такава и няма да ползва такава. Разбирам, че е искал да се направи на тарикат, да купи, пък после да иска да му я направят, но мисля, че е справедливо да почака да му дойде редът в приоритетите на общината.

Да направят делегирани бюджети на районите и ще видим кой какво събира и какво разходва. Аз съм "за".
Ето, в твоя квартал общината вече е изградила инфраструктура. Редно е да изгради и в другите квартали. След първоначалното изграждане идва ред на подмяна. И тогава трябва да се почне от най-старите, като твоя примерно. Не е редно след като вече си се възползвала от услугите на общината, да отказваш право на други да се възползват от същото. А дали е изградена преди 5, 50 или 500 години тази инфраструктура, това не би трябвало да има значение-всички жители на града плащат и съответно всички трябва да имат право да получават услугата.
Ами аз не виждам смисъл да повтарям като латерна. Аз съм купила на мято, където има инфрастуктура, като за тези пари съм можела да купя два на място, където няма. Когато някой е купувал на място без инфраструктура по свой избор и при наличие на други места с такава, този някой  е приел, че няма да има такава. Не виждам защо да е по-приоритетен от място, където има такава и тя се нуждае от подмяна. Затова и смятам, че общината напълно резонно подменя инфраструктурата в моя квартал и ще изгради инфрастуктуа в този без такава на по-късен етап. Който е купувла в квартал без инфраструктира, е приел, че няма да има такава и ще чака. И не, не му отказвам правото да я има, отказвам му претенциите да е най-спешен и приоритетен. Не е.
Скрит текст:
Преди кризата през 2008г.тук в темите се обясняваше колко уау квартал е МЛ и трябва да се купи имот там,точно сега,защото:после ще станат мнооого скъпи.Писах си мнението,че много години ще минат,докато станат  ''много скъпи'' и не бих си причинила тази жертва,евентуално да има удобства за внуците.Пак имаше подмятания за злоба,завист:satisfied:Минаха повече от 10г.и освен по-застроен МЛ,не става по-уреден и уютен квартал.Изборът си е на закупилите имот там,въоръжете се с търпение и чакайте.Абсолютно съм съгласна с Poppea,че можехте да си закупите дори стари панелки с по-голяма площ,да се направи хубав ремонт и да се живее по-уредено и спокойно в Люлин или Дружба.На приказки:''един ден това ще стане много скъпо и престижно'' не се връзвам.Писала съм за едни познати,които мин.год.искаха да купуват апартамент,гледахме след "Сливница''.Блокчета,няма места за паркиране,съборетини и много цигани в тях.Инвеститори,брокери:тези къщи ще ги съборят,ще стане много хубаво,топ център,бла,бла.Тия къщи с по 5-6собственика,дето не мога да се разберат и си правят напук,кой ви каза,че ще ги съборят?!Първо се водят и незаконни по някакви си документи,защото са строени през 19в.,началото на 20 век.Те не знаят с това откъде да тръгнат,колко ще платят,как ще съберат подписи на родата,част от,която е заминала в чужбина,защото е вдигнала ръце от неуредиците тук,тръгнали продавачи да си пробутват стоката.Ами оглеждайте се,мислете,интересувайте се къде и какво купувате,и после се заробвате с изплащане в следващата половина на живота ви.Аз пет пари не давам,че живея в ''непрестижен център под Дондуков'',ама си ми е супер удобно и уютно.Stuck Out Tongue
Ще ме извиняваш, ама подчертаните неща звучат доста комплексарско.
Първо, тук освен ти и Попея никой друг не говори за "престиж", "скъпи имоти", панелки и т.н.
Става дума за най-обикновени изисквания от страна на живеещите (данъкоплатци) в даден квартал общината да си свърши работата.
По вашата логика всички трябва да живеят в "уредените" квартали в старо строителство. Това и да искаме, няма как да стане. Градът се разраства, купуващите искат да живеят в новопостроени сгради. Понеже отвори темата за панелките, по-голямата част (да не кажем всички) са закупувани, когато са били построени. Т.е. ти вероятно не си живяла по онова време, но тогава хората също са купували новото за онова си време строителство. Защо се опитвате да убеждавате хората, че трябва да купуват в старите панелки и да нямат изисквания за минимална инфраструктура в "новите" квартали?!
Защото парите са едни и няма за всичко. Това се предлага тук, а какво искаш ти, си е твоя работа. И другите живеещи в столицата искат разни неща, и те също имат право исканията им да са изпълнени. Дори и повече от теб, защото плащат по-високи данъци. Никой не е длъжен да се събразява с теб само защото ти искаш да живееш в новопостроено. И аз искам да живея в Манхатън, ама няма. Като искаш новопостроени, или вадиш достатъчно пари за НС на мястото на къщи (има предостатъчно такива), или плащаш за НС в ливадите и чакаш да ти дойде реда в приоритетите на общината. Останалото е демагогия.
Когато са строени панелните комплекси, никой не се е съобразявал с пазарните принципи и с частната собственост върху земята. Защото такива нямаше. Така че паралел с онова време няма как да има.
Скрит текст:
Е хайде, аз не съм от много обикалялите по света, ама все пак да кажа.

Скрит текст:
Бивша соцстрана, Бърно, прокарват газови тръби под тротоара ли беше, до тротоара ли беше. Не повече от 10 м. дължина, ширина - не повече от метър. 3 работника, след като са положили тръбите, ги засипват. Лазерен нивелир (или както там се казва), на триножник, малък валяк. Насипват нещо си, трамбоват бавно, мерят с нивелира, пак насипват нещо друго си, пак мерят с нивелира. Не седяха да се чешат кой където го сърби, не седяха да пият бира, да пушат, да чакат да дойде кола с матрЯл. Липсваха единствено в обедната почивка. За 3 дни беше готово, асфалтирано.
Да опиша какво виждам в моя квартал - София, център, Сточна гара. В район от 1 каре и половина, където преди 3 години са сменяни тотал най-големите тръби на Топлофикация, онези дето минават над реката през бул. Сливница, поради което цяло лято бяха разкопани улиците, като поне 2,5 мес. не се мерна нито един работник. Та след този тотален ремонт - всяка година се пукат тръбите поне по 2-3 пъти - 1) пред Бърза помощ (паркинга с линейките), до Бърза помощ (ъгъла с Чумерна), на 1 пресечка - ъгъла с Дунав, и веднъж точно на кръстовището пред МРРБ. Идват, разкопават, оправят за ден-два, 1 ден стои открито (да видят дали нещо не тече пак), след това зариват дупката, най-отгоре рехав чакъл, по-скоро малко чакъл с много прах, оставя се така седмица-две да го отъпчат колите, като минават. Няма мерене с лазерен нивелир, дори с канап не гледат нивото, всичко е на око. Като тръгне да вали дъжд/сняг, идват и асфалтират. При естествен наклон на улиците към Сливница, съответно към шахтите, на повечето пресечки наклонът е наобратно. Та при дъжд/сняг локвите не могат да се изтичат в шахтите.
Та така, сигурна съм, че аналогично е положението и във всички останали райони на София.

И да попитам много пътуващите в чужбина - в коя държава, поне европейска да е, примерно, властите ще издадат разрешение за строеж на кооперация без в района да има канализация? И то не на 1 кооперация, а на вече цели квартали с кооперации. Айде - къщи и вили все някак ще се справят с някакви еко-меко решения, дето струват няколко торби с пари, ама кооперации?
И аз смятам, че не купувачите са виновни, че купуват в райони без инфраструктура, а общината, която дава разрешения за строеж на кооперации в тези квартали. Потенциалните купувачи сключват договор за жилище обикновено когато има вече разрешение за строеж, рядко са тези, които купуват преди разрешение за строеж. Именно разрешението за строеж за купувачите е гаранцията от властта, че всичко със строежа е изрядно на етап планиране. Ако общината не дава разрешения за строеж, няма да има строежи в тези неуредени квартали. И толкова.

А ако няма искане за разрешение за строеж, общината няма какво да даде. А ако няма такива като Фък съгласни да купят на място, където няма инфраструктура, никой няма да иска разрешение от общината за строеж, и няма ди има такива квартали. Коя е всъщност тогава изначалната причина да ги има тези квартали - общината или желаещите да купуват в тях? Търсенето определя предлагането - железен пазарен закон. Щом има търсене в тях, ще има и предлагане. Написах го назад, ама нещо не ти изнася да го коментираш това, подминаваш го и пак си пееш твоето  Wink Защо някой ще иде да купи в квартал, където очевидно вижда, че няма инфраструктура, можеш ли да ми обясниш това? Като има предостатъчно предлагане в квартали с инфраструктура, има и на по-ниски цени.

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 14:19 от Анонимен

# 666
То че реституцията в някои нейни части беше направена лобистки и/или безумно, си е факт.
Но едно голямо НО, поне според мен - дори при реституиране на земи/ниви/ливади/градинки/междублокови пространства, ако общината си беше на мястото, чрез инструментите на градското планиране и устройствените планове, мисли-мисли и прави регулацията на определени все още незастроени квартали. Със строги и премислени изисквания за Кинт-ове, минтове и т.н., така че да се получи приятна градска среда. И официализира тези изисквания както си трябва, без възможности за промяна на парче, според зависи. И почва и изграждането на инфраструктурата, като обезщетява по пазарни цени засегнатите собственици. Пък тогава да издава разрешения за строеж, ако са спазени правилата на плана, който не се променя поне едно 5-10 години. Ако има нужда от промяна (случва се, животът е динамичен), то тогава не се прави промяна на парче, за 1-2 парцела, а за целия кварта или няколко карета да речем.

Каквото и търсене да има, щом не можеш да получиш разрешение за строеж от общината, няма да има строежи. И търсенето ще се пренасочи в други квартали, където има инфраструктура и ще ти одобрят проекта.

И хайде да не се ограничаваме само с последния кмет - още от Янчулев нещата тръгнаха на зле, просто ЕТ-тата и СД-тата от негово време станаха огромни корпоративни структури, при които няма празно.

# 667
Демагогия си е твоето. Какъв ред да се чака за единствения 40 хиляден столичен квартал без детска градина и училище (училището за деца с увреден слух не го броим, защото е специално)? Всъщност аз говоря от името на доста голяма част от квартала, които искат същите неща. За това, че са издадени разрешения за строеж в цял квартал без да се предвиди къде ще има детски градини, училища и т.н. за какво по-точно говори?
Ами липсата на отстояния и неспазване на плътностите на застрояване, строежите върху вече изградени улици и т.н. и за тях ли да се чака да дойде някакъв ред?

Сега видях отговора ти към Мандаринка, ами пак се обвиняват купувачите вместо държавата, че не осъществява контрол, което е изцяло нейно задължение. Те частните инвеститори може да искат и Бурж Кхалифа да праснат на Витоша, ама нещо май ги спира, а? Казах го и преди, но изглежда на теб причинно следствените връзки не са ти силата. Simple Smile

# 668
Демагогия си е твоето. Какъв ред да се чака за единствения 40 хиляден столичен квартал без детска градина и училище (училището за деца с увреден слух не го броим, защото е специално)? Всъщност аз говоря от името на доста голяма част от квартала, които искат същите неща. За това, че са издадени разрешения за строеж в цял квартал без да се предвиди къде ще има детски градини, училища и т.н. за какво по-точно говори?
Ами липсата на отстояния и неспазване на плътностите на застрояване, строежите върху вече изградени улици и т.н. и за тях ли да се чака да дойде някакъв ред?

Сега видях отговора ти към Мандаринка, ами пак се обвиняват купувачите вместо държавата, че не осъществява контрол, което е изцяло нейно задължение. Те частните инвеститори може да искат и Бурж Кхалифа да праснат на Витоша, ама нещо май ги спира, а? Казах го и преди, но изглежда на теб причинно следствените връзки не са ти силата. Simple Smile

Да, но ако нямаше такива като теб, нямаше да искат да строят нито Бурж, нито Вади и ливади. Което и казах, първопричината сте заблудените купувачи, които всеки по-сладокдумен инвеститор може да прекара с фалшиви обещания. И аз го казах и преди, а то се вижда на кого не са му силната страна Simple Smile Аз инфраструктура си имам и я обновяват, а ти можеш да се мислиш за много умен, ама явно не си успял да съобразиш като си купувал, че ще почакаш да я имаш Wink С което приключвам безсмисления разговор.

# 669
Е вече го каза някой, просто всички желаещи няма как да се съберат в старите квартали. Все някой ще трябва да купи и в ливадите и във вадите, независимо дали това е Фък или някой друг. Ако не по собствено желание, то по необходимост. И това не означава, че тези хора няма да имат право на улица. В момента дали всички свободни жилища из старите квартали биха стигнали за всички желаещи да си закупят жилище, теоритично? Попеа, в твоя квартал щом инфраструктурата я има и я обновяват, а мисля, че има и училища и детски градини (поне не съм чула да се оплакваш), тогава какъв е проблемът да почнат да се влагат средства на други места? Какво още трябва да се направи в Лозенец лично според теб, преди да се стигне до заделяне на средства и за другите квартали? И така като заговорихте ми стана интерсно с колко са по-високи данъците в "елитните" квартали спрямо ливадите? Ако може някой да постне тази информация.

# 670
  • София
Всъщност, ако столична община беше на място, още преди повече от две десетилетия щеше точно да се приоритизира изграждането на базисна инфраструктура в местности, подходящи за разширяване на града с нови квартали, и да, това включва Вади и Ливади. Защото София си расте с темпове, които не предполагат, че старите граници на града могат да поберат новопристигащите, както и столичани, търсещи по ред причини нови жилища. Това щеше да се отрази на делегираните бюджети.  Вместо това нищичко не се направи, освен смело да се мятат разрешителните за строеж и затварянето на очи за нередности по регулацията да е в пълна сила. Това направи и МНОГО от старите софийски квартали по-неприятни за живеене, защото доста хора, в това число и аз, предпочетохме да купим в тях, а не в новите. Дали хората закупили в Манастирски ливади си носят отговорност за избора? Разбира се, както завсички решения, които вземаме в този живот, само дето не съм сигурна, че всички те отговарят на профила "тарикат, търсещ мекото на хляба". Осъзнаването на тази лична отговорност също не им отнема правото да искат общината да си свърши работата в техните квартали.

А това кой какви данъци плаща и дава ли му това моралното (Simple Smile) право да има по-приоритетни претенции е несъстоятелен довод - живеем в общество на споделена отговорност, а не див нерегулиран капитализъм. Много добър беше примерът с децата, който обаче удобно беше игнориран - всички средства, които се отделят за образованието и отглеждането на деца, се вземат от общата каца събрани данъци. Аз деца нямам и няма да имам - значи ли това, че мога да тропна на масата и да изискам всички данъци и осигуровки, които ми се събират на мен и на моя работодател, да не се използват за дейности, които не ме засягат пряко?

# 671
Е вече го каза някой, просто всички желаещи няма как да се съберат в старите квартали. Все някой ще трябва да купи и в ливадите и във вадите, независимо дали това е Фък или някой друг. Ако не по собствено желание, то по необходимост. И това не означава, че тези хора няма да имат право на улица. В момента дали всички свободни жилища из старите квартали биха стигнали за всички желаещи да си закупят жилище, теоритично? Попеа, в твоя квартал щом инфраструктурата я има и я обновяват, а мисля, че има и училища и детски градини (поне не съм чула да се оплакваш), тогава какъв е проблемът да почнат да се влагат средства на други места? Какво още трябва да се направи в Лозенец лично според теб, преди да се стигне до заделяне на средства и за другите квартали? И така като заговорихте ми стана интерсно с колко са по-високи данъците в "елитните" квартали спрямо ливадите? Ако може някой да постне тази информация.
Виж какво е предлагането само в Люлин и пак ми говори, че нямало да стигнат. А има и Надежда, Обеля, в Дружба, Младост, ОК 1 и 2. Има хиляди обяви в комплексите, и за СС, и за НС. Ама Фък си го каза - проблемът не е че няма предлагане, проблемът е в това, че иска да гледа само новопостроени сгради наоколо. То и аз искам да гледам само палати на милионери около себе си, ама няма.

Според мен в Лозенец и не само, в старите квартали трябва да се подмени инфраструктурата на 70-80 години. И не смятам, че това трябва да изключва правенето на инфраструктурата във Вади и ливади, също поетапно - и двете паралелно трябва да се движат, а и те се движат, доколкото виждам аз. Просто на Фък му се иска да стане вчера и затова не порпусак да поплаче, а то няма как, ще почака. Просто не си е напарвил добре сметката, когато е трябвало. С темповете на общината, които зависят от наличните средства, това ще се случи (и двете неща, и в старите, и в новите) в рамките на 20-ина и повече години. Обективно и отвъд това какво на мен или на друг му се иска.  
Данъците са в промили по зони.
Скрит текст:
Всъщност, ако столична община беше на място, още преди повече от две десетилетия щеше точно да се приоритизира изграждането на базисна инфраструктура в местности, подходящи за разширяване на града с нови квартали, и да, това включва Вади и Ливади. Защото София си расте с темпове, които не предполагат, че старите граници на града могат да поберат новопристигащите, както и столичани, търсещи по ред причини нови жилища. Това щеше да се отрази на делегираните бюджети.  Вместо това нищичко не се направи, освен смело да се мятат разрешителните за строеж и затварянето на очи за нередности по регулацията да е в пълна сила. Това направи и МНОГО от старите софийски квартали по-неприятни за живеене, защото доста хора, в това число и аз, предпочетохме да купим в тях, а не в новите. Дали хората закупили в Манастирски ливади си носят отговорност за избора? Разбира се, както завсички решения, които вземаме в този живот, само дето не съм сигурна, че всички те отговарят на профила "тарикат, търсещ мекото на хляба". Осъзнаването на тази лична отговорност също не им отнема правото да искат общината да си свърши работата в техните квартали.
А това кой какви данъци плаща и дава ли му това моралното (Simple Smile) право да има по-приоритетни претенции е несъстоятелен довод - живеем в общество на споделена отговорност, а не див нерегулиран капитализъм. Много добър беше примерът с децата, който обаче удобно беше игнориран - всички средства, които се отделят за образованието и отглеждането на деца, се вземат от общата каца събрани данъци. Аз деца нямам и няма да имам - значи ли това, че мога да тропна на масата и да изискам всички данъци и осигуровки, които ми се събират на мен и на моя работодател, да не се използват за дейности, които не ме засягат пряко?
Ами аз все си мисля, че още не сме стигнали там, щото твърде скоро поехме по пътя на дивия капитализъм. А за да стигнем там, трябва първо да забогатеем като Швеция и Германия, и да ни праснат техните данъчни ставки. 'Щото за да имаш "общество на споделената отговорност", трябва първо да имаш частна инициатива и предприемачество, което да изкара парите, за да ги раздаваш на бедните. Тоест, само богатите държави могат да си позволят това. А и те както са я подкарали, Китай ще ги издуха.

И имай предвид, че аз съм живяла доста съзнателни години по соц.-а и по-добре от теб знам какво означава на практика такова общество Wink И дори ергенски данък съм плащала по с-ц.-а, което едва ли знаеш какво е - по повод децата. Такъв модел доказа, че икономически не е устоийчив и може да съществува само ако имаш "богата леля на Запад" (стар соц.-виц).

Несъстоятелен довод беше по соц.-а, при капитализма си е състоятелен и още как. Аз в соц.-а не искам да се връщам, щото знам какво беше от съвсем личен опит. Вие, младите, ако искате да го пробвате, отидете да поживеете в Северна Корея или в Куба, и после ми кажете как е. Laughing

# 672
  • София
Poppea, хубаво е да правиш разлика между социална държава (като вид управление) и социализъм. Не бях забелязала, че нямало частно предприемачество у нас, че всички работни места са държавни като в социлизма... По твоята теория за лошата социална държава, да вземем да премахнем детски градини, училища, държавните болници, градския транспорт, БДЖ, пенсиите, изобщо всякаква инфраструктура...?

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 17:14 от ToniShu

# 673
Аз да попитам - откъде накъде със заема, който ще вземе Столична община, ще ремонтират (отново може би) Тодор Каблешков? Аз искам да ремонтират Ботев от Македония до гарата. Има там такива участъци на трамвайните релси, че дори новите трамваи, ако не пълзят, се клатят така все едно всеки момент ще дерайлират. Тази част на Христо Ботев е център, ерго - високи данъци. Това е и основна пътна артерия.
Не живея в района на Ботев, нито имам имот там, да не кажете, че съм пристрастна.
На мен пък ми е писнало все за южните райони да говорят и пари да наливат в тях.

# 674
Аз искам да ми изгладят вътрешнокварталните улици. Грозни кръпки като нашите в чужбината няма!

Общи условия

Активация на акаунт