Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 63 219
  • 790
  •   1
Отговори
# 315
Аз пък по-безумно нещо не съм чувала.
Искаш да кажеш, че и на пожарната плащаш ако се подпалиш? Или на полицията или на Бърза помощ?
В Германия доколкото ми е известно спасителните операции не си ги плащаш от джоба.
Аз съм член на автомото клуба и то не защото застраховката ми не ми покрива проблеми с колата, а за да разчитам на бърза намеса. Много им е голяма организацията тук.
Иначе имам право да плувам в морето на охраняем плаж и без да си плащам разни застраховки и такси и пр. Спасителя си е там/
И изобщо тези застраховки станаха пословичен бизнес. Да взема да си сключа застраховка за безопасно пресичане на светофар и на пешеходна ? Или за скъсана пазарска торбичка? Или за ухапване от катерица?
Нещо много модерна тема ми се вижда са станали застраховките за какво ли не.

Didolinaaa  за чужбина и аз имам, но в държавата в която всички данъци, такси и осигуровки вече си платила ...да си плащаш допълнително за да те спасят от беда . Направо странно.

# 316
Аз пък по-безумно нещо не съм чувала.
Искаш да кажеш, че и на пожарната плащаш ако се подпалиш? Или на полицията или на Бърза помощ?
В Германия доколкото ми е известно спасителните операции не си ги плащаш от джоба.
Аз съм член на автомото клуба и то не защото застраховката ми не ми покрива проблеми с колата, а за да разчитам на бърза намеса. Много им е голяма организацията тук.
Иначе имам право да плувам в морето на охраняем плаж и без да си плащам разни застраховки и такси и пр. Спасителя си е там/
И изобщо тези застраховки станаха пословичен бизнес. Да взема да си сключа застраховка за безопасно пресичане на светофар и на пешеходна ? Или за скъсана пазарска торбичка? Или за ухапване от катерица?
Нещо много модерна тема ми се вижда са станали застраховките за какво ли не.

Didolinaaa  за чужбина и аз имам, но в държавата в която всички данъци, такси и осигуровки вече си платила ...да си плащаш допълнително за да те спасят от беда . Направо странно.
Кога си платила осигуровка за планинско спасяване?
Изобщо не съм сигурна, че в Германия не се плащат планински застраховки. Но съм сигурна за Швейцария - мой бивш колега живее там. И са на цена, от която свят ще ти се завие! И май без нея не можеш да мръднеш по Алпите.
А спасителят е на охраняем плаж, защото някои "балъци" плащат луди пари за чадъри и шезлонги! Аз пък в малкото случаи, когато ходя на море, съм на неохраняеми плажове и влизам да плувам, само когато преценя, че няма проблеми. 
А за данъците, таксите и осигуровките дай да не сравняваме с Германия - тука са в пъти по-малки спрямо доходите ни, не в абсолютна стойност.
Още една разлика - може да се подпали къщата или апартамента, може да се разболееш сериозно и да се наложи линейка. Но това става в ежедневието. Докато ако си гламав и решиш да се спускаш със ски или сноуборд по улеите на Тодорка, кой е длъжен безплатно да те спасява? Между другото, май Каролев ще си остане вегетиращ организъм...

# 317
  • София
Белла, без да искам да ви обиждам.. Хайде да си говорим честно...
Вие, защо имате застраховка за чужбина, тя ви покрива много неща, да факт плащането е предварително, ама ако нещо ви се случи ви покрива сумата. Лично на мен ми се е налагало, в басейна малката скочи, спука вежда, шиха я, платихме 1000 евро, в БГ ми върнаха сумата.
Каква е разликата да платя 50 лв за застраховка в БГ!! Ама хората в чужбина ги плащат и не питат, те са се  научили.
Гледам новини, хора заминали неподготвени в планината, кой им е длъжен с хеликоптер да ги търсят, пак да питам ако сте в чужбина ще платите, но не и в БГ.
Да факт, ако има катастрофа чакаш КАТ, болест, чакаш линейка... Те са длъжни... Според вас. 😁
Аз лично ползвам, златен пакет за помощ на пътя, скъпа ми е услугата 🤗, но ми се е налагало да я ползвам и не съжалявам, и пак ще я платя. Защото да закъсаш на път и да те виждат, че сте 2 жени с 3 деца, е същото като да си в планината..
Нямаш застраховка, човека не ти е длъжен, не е както в града. Той рискува собственият си живот и не ви е длъжен...
Ама всеки вика на мен няма да се случи.. Е докато разсъждаваме така...надявам се да не ви се случва.
Лично аз познавам спасители.. Хич не искам да им ползвам услугите...

# 318
  • софия
Хората, които работят в полицията, пожарната и бърза помощ, получават заплати. Малки, мизерни, но заплати. За тях това е ежедневие, професия. Хората, които работят в ПСС, са доброволци, това не е тяхната работа/професия.
Двете неща нямат нищо общо и са несравними. Тези, които са на бюджетна издръжка, получават заплата от нашите данъци, които се предполага, че ежегодно плащаш.
Спасителите се наемат сезонно и също получават заплата.
Много рядко реагирам на откровена наглост. Не можах да се въздържа. Когато започнат и тук да ни карат да си плащаме за дребните селски тарикатлъци, тогава ще се научим. До тогава ще има една част хора, които си мислят, че сме още в социализма и всичко е безплатно. Естествено е всяка услуга да се заплаща и да има определена цена.
Цъкайте без застраховка и си мислете, че някой ви е длъжен безплатно, но да не се налага да ползвате специализирана помощ.

# 319
Моля престанете с това кой ми бил длъжен , защото така хората се чувстват виновни да потърсят помощ и се чувстват длъжни да плащат по 100 пъти за неща и да търпят да бъдат изнудвани.
Имам застраховка за чужбина, здравна, за държави в които не ми важи здравна карта от европейска държава.

А че някой горкия работел без пари не ми го спрягайте, защото ако няма полза няма да работи.
Така че системата за изнудване на хора и туристи ясвно работи с пълна сила и ако хората искат още и още ... добре. Сами са си виновни.

И изобщо не разбирам как може да се каже на човек, че му се налага да си плати спасителна служба в собствената си държава защото се спуснал със скейтборд по легално обработена и поддържана писта за ползването на която си е платил. Ако това не е рекет не знам как да го нарека.

Балъците, които плащат чадъри и шезлонги са си преценили какво плащат. Ако един плаж е охраняем и има спасител то изобщо не ме интересува кой е балък и кой не. Важно е , че има спасител и той си отговаря за работата.

Плащайте си застраховки, но тази истерия да ги продадете същите на маса хора със заплахи как са щели да плащат незнам какво, защото официални служби искали повече пари си е мизерия направо.

За мен гражданите на една държава трябва да могат да разчитат на първа помощ без да ги изнудва някой непрестанно за какво ли не.

Замислям се все пак по повод изказването на zvаnchе <<Хората, които работят в полицията, пожарната и бърза помощ, получават заплати. Малки, мизерни, но заплати. >> Айде престанете с малките и мизерни заплати на този и онзи защото се излагате. Като се раздвижа край София и видя постройките ми става ясна мизерията на заплатките в страната. И то не само край София. Започвам да се замислям дали не сте прави и дали не трябва да си се плащат по 10000 за спасителна служба в България от българите. 

И спирам по темата.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 07:45 от bella_ciao

# 320
  • Пловдив
Винаги си правим застраховка, като тръгнем на поход. Просто ако се наложи да ни спасят, след това нали трябва някой да покрие тези разходи.
Даже ме е яд, че спасителите не взимат почти никакви пари, а извършват нещо изключително важно и отговорно!
За чужбина до сега не сме правили застраховка, но вече сме с дете и ще правим тази година за Гърция.

# 321
  • софия
.....
Плащайте си застраховки, но тази истерия да ги продадете същите на маса хора със заплахи как са щели да плащат незнам какво, защото официални служби искали повече пари си е мизерия направо.
....
Да ги продадем? Със заплахи?
Мислех, че четенето с разбиране се усвоява в начален курс на обучение. Само съпоставимото сравнение е обективно.

Преди да даваш "компетентно" лично мнение, по която и да било тема, е добре да прочетеш и разбереш това, което си прочела. Никой за нищо не те изнудва. Когато ти се наложи да ползваш ПСС и не си направила застраховка, ще платиш в пълен размер получената услуга. Толкова. По същия начин, по който в чужбина ще платиш ползването на НЕспешна медицинска помощ, ако нямаш допълнителна застраховка и ползваш само ЕЗОК.

# 322
  • Пловдив
Оф, аз подобна грозна наглост скоро не бях чела!
Как си представяш да дойде БП на 2800 метра надморска височина, ако си чупила крака си? Или главата? Някой човек трябва да дойде, да рискува живота си, да те носи на гръб после и да, за това трябва да му се плати. Ако ти нямаш застраховка, не си длъжна да правиш, разбира се, ще си платиш разноските от заплатата или с имуществото. Както и в чужбина, ако си счупил крака, например. Разликата е, че ако там се удариш на 2800 метра, после ще Трябва цял живот да работиш, за да си платиш дължимото. Както ти като работиш, ти плащат за труда, така и хората, които те спасяват, с тази разлика, че те си рискуват живота. Добре, че не изглеждаш човек, който ходи в планината, защото хора като теб нямат място там.
Аз иначе застраховка правих само веднъж, като ходихме в Пирин няколко дни, основно защото ме мързи, но съм приела факта, че ако се наложи, ще платя. Обикновено сумите не са космически, рядко съм чула за нещо над 1000 лева. Особено сега, като няма хеликоптер, което е много тъжно, между другото. И показателно за нивото на държавата. Но, тази застраховка е на съвсем прилична цена и бих я платила, благодаря.
Аз на Бела чао й пожелавам да отиде малко да поживее в САЩ, за да разбере дали някой й е длъжен с нещо в този живот. И заради красивите й очи ще си рискува живота, здравето и времето. И като отиде на спешна помощ да й превърнат леко порязаната ръка, с кеф да получи сметка от 2000 долара после. Толкоз по темата.

# 323
За САЩ никой не говори. Там доста неща са различни. Ние сме в Европа.
А ако някой обработва пистата и иска маса пари за ползването и и съоръжения , то ще се занимае и с първата помощ на ползващите я.
Аз пък подобна наглост не бях чувала. Не сме плащали никакви допълнителни застраховки нито в Австия, нито в Италия, нито в Германия , нито във Франция. Веднъж в Австрия падна една дама от компанията на леда и си удари главата и австрийците дойдоха с линейка, взеха я и я откараха в голяма клиниката на 30 км. в града . Допълнително плащане не е имало.
Но ме мотивирахте да поразпитам обкръжението и колегите за повече подробности и те карат ски с децата си зимната ваканция.
Но поне едно успяхте - демотивирахте ме да карам ски в България. То излиза голям бизнес по всички фронтове. Има достатъчно други условия в Европа и не само.  Ще си питам къде обслужването не е свързано с рекет и дране на кожи, а си е в нормалното заплащане на услугата която продават като цяло и няма скрити разходи.

Както казах ще разпитам, но прочетох и ... ами в Германия за ако се случи проблем при ски или сноуборд на легалната писта си има нормалната здравна застраховка, която си поема лечението и наложителния за това транспорт.
Препоръчват гражданска отговорност за щети на трети. Но това е нормалната и не е нещо изключително и вече ако ще искаш екстри , като да те закарат до собствената ти държава за лечение , ако си в друга или ако искаш разни екстра неща ... а и ако например имаш остатъчни проблеми и други след лечениети има застраховка нещастен случай .Но това е за екстри. Основно лечението и транспорта до болницата си поема касата. Това прочетох. Ошашкахте ме значи с тези вашите екстри.
Днес ще разпитам и колегите. И ще си избирам да карам ски където няма рекет .

За ГЕрмания например е това
Innerhalb Deutschlands übernehmen gesetzliche Krankenkassen die Rechnung für eine Beförderung nur, wenn es zwingende medizinische Gründe für den Krankentransport gibt. Sollten Sie sich auf der Piste in Deutschland also so schwer verletzen, dass Sie schnellstmöglich in einer Klinik behandelt werden müssen, brauchen Sie sich als gesetzlich Krankenversicherter in der Regel keine Sorgen über die finanziellen Folgen machen. Selbst dann nicht, wenn Sie per Rettungshubschrauber transportiert werden. Denn in diesem Fall dürfte ein sogenannter „krankenbehandlungsbedürftiger Hintergrund“ vorliegen. Der ist laut Spitzenverband der gesetzlichen Krankenkassen (GKV) Voraussetzung für eine Kostenübernahme.
Преведени с гугъл
В Германия задължителните здравни осигуровки поемат сметката за транспорт само ако има убедителни медицински причини за линейката. Ако се нараните толкова тежко по склоновете в Германия, че трябва да се лекувате в клиника възможно най-скоро, вие като законно здравно осигуряване обикновено няма нужда да се тревожите за финансовите последици. Дори ако сте транспортирани със спасителен хеликоптер. Защото в този случай има вероятност да има така наречения „фон, нуждаещ се от медицинско лечение“. Според Централната асоциация на задължителните здравноосигурителни фондове (GKV) това е предпоставка за поемане на разходи.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 08:46 от bella_ciao

# 324
  • софия
Карането на ски по официални писти няма нищо общо с карането/пускането по разни улеи извън пистите, ходенето в планината, загубването там, случването на инцидент.
Никой тук не е обяснявал да се прави застраховка за каране на ски по ски писта.
Кой къде и при какви условия ще кара ски е негово решение. Темата не е за ски.

# 325
  • Пловдив
Ох, звънче, явно бела не знае какво е ПСС. Те не се занимават със спасявания по пистите. Разговора се отвори за Дяволската пътека, а тя не е обработена писта.
Между другото за пистата си плащаш също - карта за лифт, която ти е застраховка. Билета в самолета ти е застраховката за инцидент, ако падне самолета. Билета за рейса ти е заСтраховка, ако рейс катастрофира. Нищо общо с планината.

# 326
  • софия
Никога не съм си правила туристическа застраховка, но и никога не съм обикаляла в планините. Ние сме кашкавал туристи. Ходим само до там, до където може с кола. И до Витоша, която ни е под носа, не сме ходили скоро.
Само знам, че ако тръгна да катеря или обикалям планините ще направя застраховка. Достатъчно много релевантна информация има за това какво е ПСС и какво се случва, когато има тежък инцидент в планината.
Със сигурност от репортажа на Недоволна разбрах, че и Дяволската пътека няма да минавам Grinning Събрала е всички мои страхове.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 09:03 от zvаnchе

# 327
Съгласна съм с Недоволна и мога от личен опит да споделя следните неща: 1. Караме ски в Алпите всяка зима, задължително си правим застраховки тук и имаме и европейска здравна карта. Тя върши работа за големите държавни болници ( приятел пада лошо на пистата , удря главата, идва хеликоптер и го кара в болницата в Инсбрук, там седя няколко дни- всичко това по ЕЗОК) . Просто в курортите лекарските кабинети са частна практика и затова там вече със другата застраховка минавате, плащате си всичко и после тук възстановяват парите- личен опит на два пъти. 
Аз се ядосвам какво против имат някои хора застраховките  Туризъм тук ( не сме правили, признавам, но сега ще се замисля) , като сумата едва ли е нещо голямо, иначе на ден за цигари 10 лв не се смята...

# 328
По повод спора за и против планински застраховки видях офертата и за покритие до 10 000 лева сумата не е 30 лв на година, а 150 лв на човек. Тази за 30 лева има покритие до 2000 лв, тоест за мен е недостатъчно ако не дай си боже има инцидент, който изисква сериозна намеса от ПСС. Четете внимателно полиците, за да няма изненадани. 150 лв на човек за едно четиричленно семейство си е цифра както и да го смятаме. А по повод каското - рискът да настъпи застрахователно събитие е в пъти по-висок. Всеки ден си ползвам колата, излизам от дома си и я оставям някъде. В планината ходя рядко и то наистина по безопасни дестинации, където да кажем има риск, но той е доста по-малък.

# 329
az-mama2 застраховка туризъм ли описа за Австрия или Zusätzliche Krankenversichefung für Ausland? Защото сякаш описа второто , а по това никой не спори.
Това е застраховка, която изравнява здравната помощ в различните страни. Но не се прилага в рамките на собствената ти държава. Защото няма смисъл. А започна разговора за спешна помощ в собствената държава.
Но не е застраховка туризъм . За такава никога не съм чувала.
Може ли пример на такава застраховка у нас и в чужбина и какво покрива? Освен да си изгубиш багажа евентуално за друго не се сещам да може да се приложи ... Може ли пример ?
Друг въпрос е ТИ къде живееш. Не ми се вижда в БГ, щом ти възстановяват разходи. Което си е редно, но като слушам дамите в темата ... Не ми се вижда реалистично.

Общи условия

Активация на акаунт