Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 63 207
  • 790
  •   1
Отговори
# 330
  • до най-прекрасния мъж
Аз мисля, че неслучайно, всички организирани туристически мероприятия и екскурзии имат включена Медицинска застраховка в цената. Била съм доста години на планина с организирани пакети, в които се включват походи в планината и други подобни активност. Абсолютно винаги е имало включена Планинска застраховка и си го пише в условията на пакета. Явно има защо... Пък нека някои хора да си мислят, че държавата е длъжна да ги спасява безплатно. Да не ме е пратила държавата да обикалям езерата на Пирин и да катеря камънаците, та да е длъжна да ми праща помощ безплатно? Това си е въпрос на личен избор и застраховката дава сигурност на тези, които не са готови да извадят едни хиляди, ако пострадат.
За еднодневни екскурзии, които сами си организирахме до скоро, не сме си правили застраховка. Но и ние не ходим по рискови места, а само леки разходки по леки пътеки, където рискът да се наложи някой да ме спасява е почти нулев.

# 331
blue.angel а теб държавата задължава ли те да се застраховаш здравно, пенсионно и други данъци и такси? Аз пък съм на мнение , че когато един гражданин е редовен платец, то би трябвало да се чувства в безопасност в собствената си държава. Спорт, разходки , излети и пр. по означени пътеки и т.н. са част от живота. Не са нещо извънредно.

# 332
Живея в БГ, всяка зима си правим застраховките тук  в Уника ( поне последните 10 г), застраховка за ски туризъм в чужбина. Когато двегодишният ми син преди години настина  и се закашля много, частния лекар в курорта го прегледа , дадоха му всички лекарста , платихме около 150 евро и когато се върнах тук, със документа в офиса на Уника ми възстановиха сумата след няколко дни. И втори случай имаме с изкълчване на крак, пак така. Но това казвам по курортите са частни лекари и там не върви европ.здравна карта. С нея може в държавните болници. А вс лучая с хеликоптера, то той е платен от застраховката на ски картата ти, и те кара в голяма болница, там вече ако имаш карта Ок, ако не ще си плащаш после

# 333
  • софия
Разговорът започна от случване на нещастие в планината, поради необезопасени маршрути. Нито имаше нещо общо със ски, нито със ски туризъм.
https://bg-mam.ma/p/1252377/42995191

Планинска застраховка

# 334
az-mama2 Ами това при нас е  допълнителна здравна застраховка за чужбина, полицата ми е от прди  20 години , важи за цялото семейство и струва около 13 евро годишно. Всяка година си ги теглят сами . Не се занимавам с тях. Но няма общо само с каране на ски .
Пак ти казвам , че тук разговора започна за застраховка за спешни случаи при туризъм в собствената ти държава. Това ме озадачи. Сякаш туризма е някакво извънредно нещо.
Но както и да е . Може пък да е правилно така да се плаща в България. Допълнително. ОК , Не бях разбрала и сега разбрах.
zvаnchе и аз така разбрах. Но после разговора продължи за каране на скейтборд по нормална обработена писта, плуване на охраняем плаж, раходки в планината и пр.
Айде спирам вече. Може да е съвсем нормално да се плаща в БГ. Аз за себе си разбрах .

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 11:17 от bella_ciao

# 335
Мен повече ме притеснява липсата на възможност да се ползва хеликоптер. В много от случаите това е ключово за спасяване на човека. Май доста се отклонихме от темата, съжалявам за което.

# 336
Не смятам, че туристическите застраховки трябва да са задължителни. Човек следва да може да си поема рисковете и сам да си преценява. Много станаха задължителните плащания на хората.
Още повече, че у нас няма техника за спасяване и не си струва да се плаща за нещо, което може и никога да не ти свърши работа.
Ние ходим основно по туристическите пътеки, в хубаво време, не поемаме излишни рискове, имаме здравни осигуровки, едни допълнителни застраховки и - стига толкоз!
Който иска - да се застраховка за каквото друго си иска. Изборът следва да си остане свободен. На мен задължителните плюс допълнителното, което сме избрали, ми стига напълно.

# 337
Допълнителната застраховка е личен избор и всеки сам преценява рисковете, които ще поеме.
Ние също сме кашкавал туристи и ходим само по еко пътеки и се опитваме да не поемаме рискови изпълнения, но за съжаление човек не е предпазен от инциденти. Доро по пенсионерската пътека Бистрица- Железница си има риск, тъй като там се движат много с велосипеди при това бързо и понякога трябва да реагираш за секунди.
Наистина имаме право на спешна помощ, обаче тя е спешна писле започват екстрите, както някой ги нарече по-горе. Чупиш крак на планинска пътека, но някой трябва да те отнесе до линейката - екстра - плащаш. Реално никой не е длъжен да те занесе до линейката, дотам може да е час ходене по стръмен терен. Нито спешния медик, нито на шофьора им е работа да го направят. Тогава идват и доброволците от ПСС, те ще те открият, щети окажат първа помощ и ще те занесат до линейката. За тази "екстра" никой не плаща, държавата най-малко, така че някой трябва да плати, всеки сам избира чрез застраховка или да ги извади от джоба си.....
Ако си мислите, че екстрите свършват дотук се лъжета. Спешна помощ гипсира с гипс, новите материали се заплащат допълнително, след свалянето на гипса имаш малко рехабилитация, но тя е недостатъчна, ако искаш допълнително -плащаш, лекарства и т.н.
В крайна сметка изборът е наш и за голямо съжаление при нас дори със здравни осигуровки се налага да си платиш доста неще допълнително.

# 338
Разбрахме вече. От достата мнения ни стана ясно за какво се юркат @доброволците@ ... не е за без пари. Т.е. човек изпада в беда. Държавата, която е задължена , но е неподготвена ... никаква я няма и се отваря терен за бизнес с човешката беда. не е  ок.
Застраховки ви трябват хора. спор няма.

# 339
Извинявай, ама нали разбираш, че тези доброволци жертват собственото си свободно време, а понякога и живота си, за да са спокойни хората в планината. Освен това имат нужда от екипировка, която не е никак евтина и накрая никой не е длъжен да си рискува живота да спаси някой без паро. Не знам какви пари лично взимат доброволците, но вероятно са малко, тъй като доколкото съм гладала репортажи за ПСС имат нужда от още хора, но доброволци няма. И определено с твоето мислене са все повече хора, които си мислят, че някой им е длъжен и определено това отказва хората да се жертват и да поемат рискове....

# 340
  • Велико Търново
Доброволците го правят, защото са Хора с главни букви. Ако смятате, че да те вдигнат през нощта от сън, да се качиш на 2000 + метра, за да спасиш някой, който без теб ще умре, се прави за заплащане, значи сте много далеч от манталитета на тези хора. Никой от тях не е застрахован, че ще се върне при децата си след като Ви спаси. Понякога изумявам от това как хората виждат всичко само на повърхността и на плоскостта на някой лев Simple Smile

# 341
Ако държавата си организира процесите и си поеме отговорностите може дори като плаща акциите на подобни организации ... но не е редно да се прави бизнес с хора изпаднали в беда.
Според мен. Ако за теб е ок, то е ок. Затова и е така.

Да се връщаме на темата за родопите?  Никой не каза за хотелче с кротичко басеинче с минерална вода в източните родопи, странджа или сакар ? 

# 342
Като не искате, не се застраховате. Само да поясня, че се счупих много нелепо, на равна пътека без камъче дори. А като знам по какви места съм ходила без проблеми...
За спасителите - наистина не получават пари, само смехотворното командировъчно за времето, когато са в акция.
Относно здравната застраховка за чужбина - след потрошаването лежах оперирана в Пирогов с млада румънка. Прибирали се от Гърция и катастрофира и. Тя беше с натрошен гръбнак в горната част. Само имплантите й струваха 5000 евро! Като интелигентен човек си е направила застраховка. И тя поемаше всичко, дори и транспорт с линейка от София до Букурещ.
Ако разчиташе на европейската карта, трябваше да плаща всичко това.

# 343
Бела, Прочете ми мислите, и аз това исках да питам за топъл външен басейн в Родопите? Ч е като ги сложат за визия, а те не могат да се стоплят само от слънцето дори Август , много ме е яд. Питам за района на Кърджали и Златоград

# 344
В Родопите топъл външен басейн е трудна работа, освен ако водата не е минерална.

Общи условия

Активация на акаунт