Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 384
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
  • Paris, France
В едно яйце има 155 калории и 10.61 г мазнини. За 3 яйца това са 465 калории и 31.83 грама мазнини. На който му е ок, да си ги хапва, на мен не ми е.

Не знам какво е това яйце. Аз купувам средно големи и в тях има 60-70 калории и 5 грама мазнина. Посочените данни са за 100 грама яйца, а кокоши такива няма. На нюкасълската ядях по около 7-8 понякога.

https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/medium-egg,142025/

Ако яйцето е с течен жълтък там има и лецитин и той помага за кисти. Разгражда се на инозитол и холин.

Даже яйце от щраус, което тежи 1400г съдържа под 1200 калории и цели 176 грама протеин и 133г мазнина.

https://www.fitbit.com/foods/Medium+Eggs/537185044

Да, яйцето е мазна храна ако се яде с ВХ, но на ВМ и високо протеинова си е ОК.

За мене яйцето е храна номер 1 по всички показатели, че и вегетарианска. Богато е на полезни вещества.

# 481
Невена, отново споделяш нещо полезно, което не знаех. Добре, че обичам яйца с течен жълтък. По този повод утре ще си направя забулени. Може и по панагюрски.

# 482
И аз така ги обичам най-много. Макар да ги приготвям по различни начини. Вчера вечерях с точно такива яйчица на очи с течен жълтък, отгоре сол, черен и червен пипер. Салатата беше домат, 1 връзка магданоз, червен лук, зехтин, сол и малко оцет (напоследък слагам и на салати с домати). Много вкусно беше.

# 483
  • Cobrs
Момичета, след девет дни опит за нисковъглехидратно хранене, се наложи да върна месото в менюто си. Хапвам риба и месо през ден. В останалите дни откъм протеини съм основно на яйца и около 50 грама сирене плюс кофичка кисело мляко. Вчера закусих две яйца, обядвах около 200 грама сварен и пасиран спанак с магданоз, плюс 50 грама сирене (явно в някои дни смесвам млечни с месо), един домат, половин чушка и малко парче печено месо (около 150 грама), 5 печени фъстъка междинно, но вечерях пасирано авокадо с какао и малко стевия (за първи път си позволявам нещо сладко). Онзи ден вечерях риба на фурна с домат и лук. Меря се на кантара, защото съм с висок инсулин (133 на 60 минута и 44 на 120-та) и няма особен смисъл да меря КЗ. (която на гладно и на 120 минута е около 5, а на 60 минута - 6.2). Преди няколко дни си позволих да хапна печени семки - около две шепи, вместо вечеря. Овъртоли ми се главата и реших да си измеря КЗ - 6.2. С авокадото днес се почувствах по същия начин. И в двата дни кантарът беше нагоре с около 500 грама. Правилно ли разбирам, че имам проблем с приема на мазнини, въпреки че приемам въглехидрат само от зеленчуците? С яденето на ядки за втори път имам проблем, но може би прекалявам с количеството и вида. Моля ви, дайте ми насоки какво да правя? Трудно ми е с протеините и не знам как да ги меря като процент и грамаж. Невена ме посъветва да спра млечните, може би трябва да опитам отново, истината е, че без кисело мляко, с което обикновено закусвам или редувам с яйца, и без малко парче сирене, се чувствам гладна.

# 484
Според мен печените фъстъци и семки изобщо нямат място в менюто ти, да не говорим пък, като заместител на хранене. Някой подсладители знам, че качват инсулина. Не съм сигурна точно дали стевията е от тях, но аз не бих я яла докато не вляза в ритъм. Авокадото само по себе си също не ми се вижда ок за самостоятелно хранене. Ако ти е трудно да махнеш млечните, недей да ги махаш точно сега. Свикни първо с режима и после ги отрежи постепенно. На първо време недей да ядеш ядки изобщо. Между другото, "ядките", които си яла първо изобщо не са ядки, второ не са режимни. Фастъците са бобови. По принцип може да се ядат по малко сурови бадеми, орехи, лешници и други подобни.
А какъв ти е проблема с месото? Защо да не го ядеш?
Докато се напаснеш към режима бих ти препоръчала да се храниш по-просто с храни, с които няма какво толкова да объркаш.
Примерно за закуска разни вариации на омлет, с някакво зряло сирене, с чушка, гъби, маслини, спанак или варени яйца, или пастет от яйца и масло, които можеш да използваш, като дип за разни нарязани на пръчици зеленчуци (чушка, краставица), друг вариант е домашен пастет от пилешки дробчета с яйца (много е вкусен).
За обяд основно месо, яйца или риба с гарнитура от салата. Към залата можеш да сложиш малко маслини, авокадо или малко сирене. Следобедното хранене е желателно да го махнеш. Пий едно голямо кафе без добавки или чай.
За вечеря пак нещо, като на обяд.

# 485
  • Cobrs
Лимонче, благодаря! Изходих от идеята, че ядките са мазнини и не би трябвало да е проблем да ги хапвам. Проблемът ми с месото е, че го бях изключила дълго време от менюто си по етични причини. Хранех се основно със зеленчуци, плодове и бобови. Хапвам междинно, за да не се натъпча на вечеря. Мога да заменя междинното хапване със зеленчук или малко извара. Опитвала съм да правя и фастове, но след тях ми в трудно да се вкарам в релси, затова засега ги избягвам. Искаш да кажеш, че трябва да се огранича да три хранения на ден, заради ИР ли? Ако е така, така ще направя. Разбирам, че авокадото трябва да се комбинира с протеин? Тоест мазнините вървят с протеин, правилно ли е? Благодаря за търпението.

# 486
Ядките освен мазнини имат и известно количество въглехидрати, а освен това фъстъците и слънчогледа не са ядки.
За месото, остави етичните причини. Бъди етична първо към себе си.
 При ИР не е хубаво да имаш чести похапвания. Хубаво е да махнеш междинните хранения. Желанието да се натъпчеш ще започне да избледнява с времето. С фастовете също ще се получат нещата в някакъв момент. Просто не трябва да прибързваш. Първо нека организма ти свикне с орязването на ВХ, след това сам ще намали количеството храна и чувството за глад.
Авокадото не е много подходящо за самостоятелно хранене, то не е само мазнина. Всъщност е плод. Можеш да го добавяш към някоя салата. Идеята е хранене да ти се състои основно от мазнина+ протеин.

# 487
Лимонче, сподели рецепта за пастета от дробчета, който споменаваш. Страхотни идеи за хапване. Все се каня и все забравям да си взимам по-редовно гъби.
На мен ми помага това, че разкарах всякакви междинни храненета. Сега ям 2 пъти на ден - обилно. За сега не ми  пречи вечерта, че изяждам много храна - вечерям по-рано, разхождам се след това или въртя велото, а и като следващото ми хранене е след 16-18 ч .... Дори кафето го пия непосредствено след основно хранене -като един вид десерт, за да не го отчита тялото като отделно хранене, защото ползвам сметана. Всичко междинно ми разбърниква захарта - така установих.
Фъстъците много ги обичам, но и те установих, че ми разбърникват захарта - не много, но не е и за пренебрегване. Затова реших много рядко да си позволявам, много малко количество, в края на основно хранене пак вид “десерт” и това само, ако след това ще имам възможност веднага да се движа и то доста

# 488
  • Cobrs
Лимонче,🤗 има ли някъде систематизирана информация кое какво се води. Оказва се, че доста бъркам в представите си кое какво е.

# 489
Аз си свалих на телефона приложение, в което може да си записвам кз, хранене, то брои въглехидрати, движение. Смята калории, съотношение протеин, мазнина, въглехидрат... Понеже е американско някои храни (готови) като хранителни стойности са по-различни от тукашните (напр кисело мляко, фъстъчено масло и др под - при тях има много по-голямо количество захар), но не целя пълна точност е ориентир. Малко е досадно въвеждането, но ми дава по-добър контрол

# 490
Деси, пастета е много лесен и търпи разни вариации. Измиваш си дробчетата и ги кипваш . След това по желание изхвърляш първата вода. Не е задължително. Аз го правя понеже има съсирена кръв. Връщаш ги отново да се варят с малко лук. След като се сварят ги пасираш с варени яйца. Съотношението може да варира. Аз на половинка дробчета слагам 2-3 яйца, половин малко масло, малко черен пипер, сол и от лука с който са се варили. По време на пасирането доливаш от бульона до получаване на желаната консистенция.

Лимонче,🤗 има ли някъде систематизирана информация кое какво се води. Оказва се, че доста бъркам в представите си кое какво е.
Виж първият пост в темата за ВМ НВХ. Проверявай какво представлява всичко, за което не си сигурна.

# 491
  • Cobrs
Аз си свалих на телефона приложение, в което може да си записвам кз, хранене, то брои въглехидрати, движение. Смята калории, съотношение протеин, мазнина, въглехидрат... Понеже е американско някои храни (готови) като хранителни стойности са по-различни от тукашните (напр кисело мляко, фъстъчено масло и др под - при тях има много по-голямо количество захар), но не целя пълна точност е ориентир. Малко е досадно въвеждането, но ми дава по-добър контрол

Деси, моля те, напиши и на лични кое е приложението.
Лимонче, благодаря, ще погледна групата!

# 492
Мммм, страхотно звучи - ще си направя непременно Simple Smile

# 493
Сладури.Тези, които са спазвали кето диета и могат да се похвалят с ефекти биха ли споделили колко грама въглехидрати са приемали?Аз мога под 50.Под 20 ми е невъзможно.Не знам дали и за моите 74 кг не е твърде малко , но искам да го пробвам, води се най ефективната гъвкава диета.

# 494
  • София
Миоки, не знам в коя част н света си, но пилешките дробчета от Лидл са невероятно вкусни. Не знам каква им е цаката да са толкова мазни, не са сухи и ронливи както и да бъдат приготвени. Иначе аз ги пъхам в тавата с масло, сол, червен пипер и лук и това е. Просто самите дробчета са вкусни.
И без това се чудех днес какво ще се яде. Ето, измислих го. 😁

Общи условия

Активация на акаунт