Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 325
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
Какво е мнението ви за червеното цвекло? Може ли да се консумира от време на време на салата с много магданоз и оцет? При положение, че от него идват единствените въглехидрати за деня.
Последно време се храня много нисковъглехидратно. Ям само месо със салата.

Много ми е добро мнението. За мене това е суперхрана, от корените, през стъблата, та до върха на листата.

Листата са много богати на антиоксиданти и витамини и супер полезни за ИР. Съдържат много витамини, А, В1, В2 и в 100 грама се съдържа 5 пъти дневната доза витамин К1.

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2352/2

Може са се накълцат стъблата в електрическа резачка и да се задушат в малко зехтин с лук и чесън. Става прекрасна гарнитура към месо, яйца и даже риба. Може и стъблата първо да се сварят ако ги искаме меки. Може и сурови в салатата.

В корените на червеното цвекло има много малко ВХ, около 9гр за 100г, но има много фолат, манган, които са полезни за ИР.

Съдържат много нитрати (да не се бъркат с вредните нитрозамини в месото). Отварят кръвоносни съдове, свалят кръвно и подобряват кръвообращението и оросяването на мозъка. Друго вещество, което прави същото е аргининът от бадеми. Третото е цитрулин от диня, примерно.

В малки количества спокойно се вместват в кетогенен режим, но са толкова вкусни и полезни, че си ги ям и на ВВ режим. Понякога ям само цвекло цял ден.

Можеш и да изядеш половин кило преди тичане и да ги изгориш

И, хм, ако решиш да не се тровиш с тях можеш да ми ги пратиш 😻.

И един въпрос - Може ли адреса на майка ти? Благородно ти завиждам.

Джени, наистина е малко протеинът. Сиренето е половината мазнина, че и наситена. Количеството храна е малко като Нюкасълската, ако не и още по-малко.

Джени, а защо не пробваш един ден да си дори и над 1600 калории, а на следващия да си на по-малко? Не мисля, че ще е фатално...А и рибата не е нещо силно калорични, освен ако не е добавена още мазнина към нея.
Днес май източих последната вода, ще видим утре. Grinning

И аз това щях да предложа.

Това за последната вода не го разбрах.
Ох, Невена камък ми падна от сърцето. Много ме зарадва! Благодаря !
Толкова да обичам цвекло! А домашно, току що изкарано от земята е страхотно на вкус. На обяд ще си направя една голяма салата и излизам на разходка с бебето след това.
При майка ми си е истински рай. Къща с огромен двор на края на малко градче(така се води, но си е чисто село). Без съседи в близост. Само полета, чист въздух и най-различни птички. Гледа си голяма градина с домати, чушки, цвекло, магданоз, моркови, спанак, тикви, тиквички, марули и разни други зеленчуци. Има си и билкова градинка. Отглежда и щастливи кокошки, които снасят вкусни яйца. По време на карантината не можех да си ходя толкова често и ми се налагаше няколко пъти да си купя яйца от магазина и имаха вкус на картон.
Тази година си взе и патици. Единственото лошо нещо там е едно голямо лозе с разни стари сортове грозде, които не съм срещала другаде. Много ме изкушава, но стоя далеч от него, че гроздето е убийствено сладко.

# 376
Аз грозде хапвам, но не като преди. Твърде ми е сладко.
Вкъщи сега купуват. Ама на ден ям 2 зрънца.
Цвеклото си е полезно.
Зимата го ядем. Ама много ме мързи да го стържа. Но в блендера става, ама не е така вкусно.
Имам позната, която си оправи кръвното само с него.
Сутрин пиела сок от цвекло и махнала хапчетата за кръвно. Иначе е възрастна, не е на режим.

# 377
Аз правя така наречената витаминозна салата с цвекло .Настъргвам  1 средно голяма глава цвекло, 2-3 моркова , нарязвам 1 връзка магданоз,  овкусявам със сол ,зехтин и лимон. Става уникално вкусно.
Аз вече 3-ти ден се храня без въглехидрати.
 По принцип никога не съм закусвала .
Вчера за закуска пих кафе , за обяд изядох едно твърдо сварено яйце , междинно хапнах около 20гр кашу , и за вечеря руло стефани. Днес , за закуска кафе,  обяд нискомаслено кис.мляко 1.5%  с настъграна ябълка , междинната още не съм я измислила , и за вечеря ще ям скумрия на скара .

# 378
  • София
Писах, писах и всичко ми изчезна. Сега ще го съкратя Grinning Исках да кажа, че режима и на мен ми е доста скъп. Надявам се да успея да издържа. Освен това се надявам да си намеря работа и нещата да добият съвсем нов облик.

# 379
През есенно-зимния период, салата от червено цвекло и настърган морков ям доста често.

Dreamer<3, това меню не ми звучи добре.

Джени, и аз подкрепям, че ти е направо оскъден протеина. То по принцип е малко трудно да се достигне оптималното количество спрямо ръст и кг, а и с годините нуждите на организма от протеин се увеличават.

# 380
Виж си вит. Д и Б12 и чети темата, ще ти е доста полезна и за пред ендокринолога и за здравето.

Витамин Д ми е 27, приемам по 3000 IU дневно, преди 4 месеца беше 12.6, така че съм го вдигнала почти двойно. Вит. Б12 ми е 360 при максимална горна референтна стойност 900 - и него го приемам в допълнение.

# 381
Аз също знам една салата, братовчедка ми си я прави често, ще опитам и аз. Настъргано цвекло, праз лук, варени яйца, домашна майонеза със зехтин, и целина.

# 382
Момичета някоя от вас ли беше писала, че има кростренажор и вместо вървенето пеша върти на него или се бъркам🤔
Аз нещо не се спогаждам с моя...Все си мисля, че една пътека ще ми върши по-добра работа. Опасявам се обаче че вече ще ме изхвърлят от нас🤣В кръга на шегата.

# 383
  • Paris, France
Скрит текст:
Толкова да обичам цвекло! А домашно, току що изкарано от земята е страхотно на вкус. На обяд ще си направя една голяма салата и излизам на разходка с бебето след това.
При майка ми си е истински рай. Къща с огромен двор на края на малко градче(така се води, но си е чисто село). Без съседи в близост. Само полета, чист въздух и най-различни птички. Гледа си голяма градина с домати, чушки, цвекло, магданоз, моркови, спанак, тикви, тиквички, марули и разни други зеленчуци. Има си и билкова градинка. Отглежда и щастливи кокошки, които снасят вкусни яйца. По време на карантината не можех да си ходя толкова често и ми се налагаше няколко пъти да си купя яйца от магазина и имаха вкус на картон.
Тази година си взе и патици. Единственото лошо нещо там е едно голямо лозе с разни стари сортове грозде, които не съм срещала другаде. Много ме изкушава, но стоя далеч от него, че гроздето е убийствено сладко.

Мръсница и подстрекателка 🥳! Не те е срам! На мястото на мъжа ти щях да се оженя за майка ти 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩.

Сега ми текат лигите и май ще ида да закуся. То вече стана време за обяд, 11 часа е, ама ми се ядеееееееееее.

А това цвекло как го свържете- варено или сурово? В блендер?????? имате предвид резачката на брендера, чопър сигурно.

Dreamer, ябълка + кисело мляко си е ВХ + мас. Няма протеин. В едно яйце и малко руло Стефани има по-малко протеин, отколкото в нюкасълската. Ядейки малко калории и с малко протеин ще загубиш много мускулна маса и после няма да има кой да гори глюкозата. Ще се озовеш в по-лошо положение от това, в което си сега.  На нюкасълската от 600 калории дневно + 200 от листа ядях по поне 6 яйца дневно, дори когато не ми се ядяха. Ябълки не ядях.

Ябълката, изядена сама в условия на липса на наднормени мазнини, вдига КЗ по-малко отколкото ако се изяде с кисело мляко, но изкарва от кетоза. Простичко казано можеш да я ядеш след като си вкараш всичко в норма, а дотогава няма смисъл.

# 384
Невена, какво ще кажеш за комбинацията плод + яйца? По-скоро знам какво ще кажеш Grinning  но исках да питам яйцата в случая повече като протеин ли да се разглеждат или като мазнина заради жълтъците?
Въпроса ми е свързан с това, че ако вгх се комбинирал с протеин, нямало да има рязко покачване на КЗ.

# 385
Аз тотално съм се омотала с това какво може и не може да се комбинира 🙁И по колко трябва да се яде .Свършвам работа днес и довечера си налягам парцалите да чета сериозно и да ви питам дали изобщо нещо правилно правя.
Междувременно си намерих още една дружка с която заедно ще сме на Кето.И тя е с ИР и поне няма да ми е самотно 😁
Иначе само от факта че орязах въглехидратите за две седмици бедрата ми се стопиха.По принцип здраво трупам в ханша и имам целулит от както се помня .

# 386
И аз бях така с целулита, дори и слаба, все си имах. Сега все едно някой го изсмука със сламка.

# 387
Скрит текст:

Мръсница и подстрекателка 🥳! Не те е срам! На мястото на мъжа ти щях да се оженя за майка ти 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩.

Сега ми текат лигите и май ще ида да закуся. То вече стана време за обяд, 11 часа е, ама ми се ядеееееееееее.

А това цвекло как го свържете- варено или сурово? В блендер?????? имате предвид резачката на брендера, чопър сигурно.

Невена, след появата на малкото дете вкъщи ни стана тясно и с ММ се чудихме къде да се преместим след време. Аз исках да построим къща, а той да се преместим при майка ми 😀 Успях да го убедя и сега започваме да си строим къща. Има и дворче за моите био зеленчуци. Обичам да се занимавам с това.
Майка ми обаче е много грижовна за разлика от мен и там щеше да му е добре 😂. Преди  той не ядеше нищо домашно. При вида на домашно пиле излизаше от кухнята, че му се гади. Цвекло не беше ял никога. Сега се научи да яде повечето неща, цвеклото даже му стана любимо. Той го стърже сурово на обикновенно ренде. Мен ме мързи, а в кухненския робот стои по-смачкано, не толкова сочно.

# 388
Здравейте момичета,
Чак сега откривам темата и виждам доста полезна информация която сте споделили.
Искам да ви помоля за коментар на изследването ми.

Моят предишен гинеколог-ендокринолог, който смених, твърдеше че нямам ИР. Според HOMA индеска, който излиза 1.91, ако го смятам правилно е прав Thinking
Ще съм ви благодарна за мнение понеже съм с Хашимото (пия л-тироксин) и ПКЯ и бебето не се получава и вече почвам във всичко да се съмнявам Confused

# 389
Не съм спец по обременяването, но тая захар и инсулин на 60м по-ниски отколкото на 120м ме учудват.

Общи условия

Активация на акаунт