Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 340
  • 749
  •   1
Отговори
# 390
Арвен, тази салатка звучи супер добре Simple Smile харесва ми, че има и нещо по-солидно като яйце и майонеза. Ще пробвам нещо подобно и аз. Идва си сезона на кореноплодните, а те май колкото и да имат някакво нишесте в суров вид имат страшно много полезни вещества и елементи и хубави фибри Simple Smile
Dreamer - не ти ли е много гладно с тази диета, звучи ми буквално като гладуване, а същевременно 4 подхапвания, които само те раздразват.
Аз вече няколко дена успявам да правя фаст по 16-18 ч (по-скоро 18, че дори и +) и 2 солидни храненета в прозореца за хранене. Не се чувствам изобщо гладна, докато “постя”. Имам усещането, че доста съм свалила на обиколки по това, че в доста дрехи почнах да влизам и не са ми тесни (вероятно е основно течности). Като килограми не съм свалила много, но хората ми казват, че съм отслабнала. Вчера обаче имах доста странно преживяване. Много натоварен ден -  преди вечеря работих и то на сериозни обороти, кз преди вечеря 5.7, след вечеря + разходка 5.5 и се наложи да седна да работя още, резултатът към 12 вечерта беше кз 6. Това скачане от 5.5 на 6 е без никакви хапвания. Храната за вечеря беше само зеленчуци, салата, месо Sad  на обяд бях на ресторант и беше риба, малко Дзадзики с авокадо и малко печени зеленчуци. А ходенето ми беше за деня над 13000 крачки (сутрешна разходка, разходка преди обяда, след вечеря и после малко преди лягане)- не са по схемата на Невена поради сложен график от срещи ... Сутринта обаче вече кз ми беше много по-добре 5.1. Чудя се този ефект на какво се дължи, стрес ли е причината за този скок от 5,5 на 6 без храна

# 391
  • Paris, France
Здравейте момичета,
Чак сега откривам темата и виждам доста полезна информация която сте споделили.
Искам да ви помоля за коментар на изследването ми.

Моят предишен гинеколог-ендокринолог, който смених, твърдеше че нямам ИР. Според HOMA индеска, който излиза 1.91, ако го смятам правилно е прав Thinking
Ще съм ви благодарна за мнение понеже съм с Хашимото (пия л-тироксин) и ПКЯ и бебето не се получава и вече почвам във всичко да се съмнявам Confused

Странни резултати. За пръв път виждам подобни. Не ми прилича на ИР, защото много малки количества инсулин (изключая на гладно) държат захарта изключително ниска.

1. Инсулинът ти на гладно е доста висок, два пъти над норма, а глюкозата с супер нормална. Наднормено тегло, дори качена мускулна маса могат да дадат подобен резултат.

2. На първи час захарта е паднала,но и инсулинът е паднал. Да не си яла достатъчно калории предишния ден,мускулите ти да са опразнени от глюкоза и глюкозата да е влязла лесно, понеже глюкоза там просто няма и няма нужда от много инсулин.

3. След хипогликемията на първи час черният дроб е избълвал глюкоза, нивото на глюкоза се е качило и инсулинът се е вдигнал.

На мене тези резултати ми приличат на резултати на човек с наднормени мазнини, не точно тегло, който в момента се храни с малко мазнини и/или малко ВХ. Имаш ли мазен черен дроб, холестерол и триглицериди как са ти?

ПКЯ само кисти ли са или е СПКЯ.

Нива на селен? Много важни в твоя случай. Б6, Б9,Б12, Д3?

Деси, случилото се е нормално. Почнала си да ядеш със захар над 5, даже не си изчакала да падне под 5, камо ли още 30 минути и си седнала. Не е стрес, а неизразходвана енергия. Може да се получи и от мазнини, не само от ВХ. Ти си избрала да гориш глюкоза, а си похапва доста мазничко, което леко пречи.

Другото е глюкостата в кратуната. Той се стреми да ти държи  КЗ еднаква, а доскоро е била над 6. С времето, ако я държиш с хранене и спорт под 5 непрекъснато той ще се нагоди и ще запомни новата стойност.

При много диабетици като изядат 50гр ВХ, КЗ скача с 5ммол/л и от 6 става 11, примерно. Ако изядат 100гр ВХ, КЗ не скача с още толкова, а само с още 1ммол, примерно и става 12. Ако изядат 150гр става 13. Това показва, че освен, че няма място за захар има и някакъв друг механизъм, бактерии, вируси, които са хакнали системата и я карат да поддържа КЗ около 11-12, защото това са идеалните за тях условия

# 392
Странни са наистина тия резултати...
Почти съм сигурна че не е това, но все пак да питам - да не би дамата да е била в движение между вземанията на кръв, вместо да си кротува на едно място? Само това ми идва на ум като що-годе логично обяснение. То ясно че така не се прави, ама имаше и други в темата дето не знаели, щото никой не им казал. Единственото друго дето се сещам е евентуална лабораторна грешка с втората проба нещо. Което би било доста кофти, все пак не е изследване дето да може да се прави често.

# 393
На мен пък Алина ми е много симратична.Тя е олицетворение на истинския човек-страдащ, тревожен, търсещ, хедонистичен.Другото е психопатия.Не съдете никой, без веднъж да сте били "в неговите обувки".Тук на моменти нещата звучат малко като в женски концентрационен лагер.Кр.захар под 5, другото е диабет...спрете да раздавате диагнози с лека ръка.Иначе има и много полезна информация, но...по-деликатно.

# 394
Nevena, natka благодаря за отговора и че ми отделихте време. Hug Ето малко пояснения:
- със СПКЯ съм, не се бях изразила правилно, бях 16 г. на противозачатъчни и преди 6 месеца започнахме опитите и ми откриха Хашимотото
- не съм дебела (68кг на 186 см) но си имам корем от както се помня, моят АГ казва че се дължи на завишените мъжки хормони които се съм повкарала в норма.
- не съм се движила между вземанията на кръв
- относно храната, изобщо не се храня здравословно, няма нужда да се лъжем - хапвам доста сладко и тестено, не обичам месо, ям го рядко, но пък хапвам доста плодове и зеленчуци
- изследвах витамините наскоро

Честно казано бих пуснала изследването отново, но хич не искам пак да си натоварвам допълнително организма с глюкоза. Не съм проверявала до сега черен дроб, холестерол и триглицериди. Селен започнах да приемам тази седмица заради Хашимотото.

# 395
Раулиста, желязото е добре да е около средата на референтните. Не казвам, че задължително имаш проблем- при изследвани феритин и ЖСК можеше да се види по-ясно.
Бенджамин, чак пък концентрационен лагер... Grinning Аз лично се чувствам по съвсем друг начин при КЗ под 5.
Скрит текст:
А Алина...беше ми симпатична до момента в който прояви към мен поведение което не заслужавах...Не беше зле да се беше поставила и тя на мое място поне за момент, но уви. Confused Това така и не се случи...

# 396
  • София
Момичета някоя от вас ли беше писала, че има кростренажор и вместо вървенето пеша върти на него или се бъркам🤔
Аз нещо не се спогаждам с моя...Все си мисля, че една пътека ще ми върши по-добра работа. Опасявам се обаче че вече ще ме изхвърлят от нас🤣В кръга на шегата.

Ох, питай ме как си купих пътека от Технополис, прибрахме се, сглобихме я, а тя шумна, та шумна. Не самия мотор, ами като вървиш по тази плоскост направо усилва стъпките ти многократно, за тичане пък думи нямам, блока се клатеше. Ужас!! Мечтая за пътека няма да ти казвам от кога и направо ми се ревеше, че не става за апартамента.
Та айде в магазина, не може да си ни върнат парите, но може да си купим други неща на същата цена - котлони, микровълнова, ютия.... Триста и тридесет неща си накупих дето нямах баш нужда. Умирам си от яд!!
Сега си търся кростренажор. Grinning

# 397
Е ми сори, че на някой не му харесва, ама захар над 5 не е ок и нанася щети на организма. Не списващите в темата са определили тази стойност за граница.
Ако ще се сърдите на някого за това, сърдете се на тоя дето ни е създал. Иначе всеки е свободен да си я вдига колкото иска и му е по силите, живота и здравето са си негови.

Елена, голяма прецакня. Разбирам човек да иска пътека или друг уред за тренировка вкъщи, ама впечатленията ми са, се се ползват в началото докато са новички и после се праквилифицират в място за закачане на дрехи Satisfied
Знам, че някои хора си ги ползват по предназначение, но болшинството май не. Може и да греша.

Raulista, не се натоварвай, пробвай да намалиш ВХ и виж как ще се чувстваш и дали ще има подобрение, особено в задържането на вода и коремните мазнини. На никой не се е отразило зле спирането на сладкото и значителното орязване на тестото. Ако нямаш излишни кг, няма да отслабнеш повече от нормалното, но ще ти се промени композицията на тялото в правилна посока.

# 398
  • София
Сигурно си права, имах колело. Ползвах го известно време и свалих килограми, после ми по омръзна и го дадох на приятелка. Сега обаче съм по мотивирана, а ми се иска и дъщеря ми да мобилизирам да тренира нещо вкъщи.

# 399
Моя уред има различни фази в живота си. Бил е и закачалка, ползван е и по предназначение.
Сега ще му се наложи да поработи.Чак ми хареса тренировката, която си спретнах днес, няма повече да казвам, че не е хубав като пътека.😁
Понеже разучавам първата страница идвам с тъп въпрос и моля за извинение предварително.
Какво значи, че инотизол+фолат=метформин🤔
В смисъл наистина ли тази комбинация може да замени лекарството и ако да защо изобщо някой ще пие такова?
Аз в четвъртък съм на ендокринолог и гледам уж да се подготвя с някакви въпроси 🧐

# 400
Аз имам от години велоергометър - до сега в повечето време не съм го ползвала за друго освен за закачалка. Тези дни, обаче, от както се преместихме в града и времето стана по-лошо ми върши супер работа. Преди не съм имала такъв проблем за решаване пред мен като тази кз, а и работеха всякакви зали и т.н. Каквото и да си взима човек, обаче е добре да гледа да е що годе компактно, освен ако не живее в палат Wink

# 401
И моя крос скърца вече. Но е втора ръка.
Мисля следващия да ми е новичък.

# 402
За мен пък кростренажорът си е по-хубав от пътека, особено като за нас дето ходене е по-добре от тичане като че ли. То и тичането не че ме е влечало някога, не е моето нещо просто. Ама с кростренажора се раздвижва човек изцяло, нали там и дърпа и бута с ръцете. Освен по-малкия шанс да се обадят болежки, понеже по-лесно се поддържа правилна стойка на гърба и коленете не правят остър ъгъл както пък при велото. Супер си е за домашен уред. И да, в сравнение с пътека е направо тих.
Така де, хубав е когато не ме мързи да го ползвам. Но времето все още позволява разходки навън и гледам да се прибирам от работа пеша всеки ден, та не ми е съвсем гузно че уредът си почива вкъщи.

# 403
Здравейте, има ли някой който е овладял ИР само с диета и спорт, без лекарства? Нова съм и имам някои въпроси към по-опитните, след овладяване как се храните, позволявате ли си от време на време забранени храни. Мен ме мъчи мисълта, че цял живот ще съм на салати и месо и изпадам в депресия. Благодаря предварително ❤️

# 404
Е ми сори, че на някой не му харесва, ама захар над 5 не е ок и нанася щети на организма. Не списващите в темата са определили тази стойност за граница.
Ако ще се сърдите на някого за това, сърдете се на тоя дето ни е създал. Иначе всеки е свободен да си я вдига колкото иска и му е по силите, живота и здравето са си негови.

Не знам кой го е измислил, но явно лекарите масово не го знаят 😕, или пък не е баш така. Ако някой ми беше казал, че 5 и нещо на гладно не е ок, можеше и по-рано да разбера, че нещо не е наред, само че и личен и гинеколог от известна клиника ми казваха, че си е ок. А дори и ендокринилогът ми не е казвала, че след хранене трябва да е под 5, та съм се подготвила да я питам за тези работи. Моля, посочете лекари, които могат да дават нужните насоки за решаване на проблема, а не просто лекарства, тук, в Бг.

Общи условия

Активация на акаунт