Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 33 242
  • 795
  •   1
Отговори
# 585
Ириш, мисълта ми бе не да напомням , че има още болести от които да умрем, а да не се натоварваме психически до побъркване само с ковид. Някак да разтърсим глава и да се осъзнаем, че болести има и ще има - от нас зависи да не живеем като мърлячи, за да си спестим доста от тях. И да мислим трезво, обмислящи тази едностранна информация , с която ни заливат

# 586
Така и не успях да схвана логиката на сравненията с грипа. Понеже и грипът е опасен, дайте да не говорим за Ковид, който също е опасен, така ли? Това че до сега за сезонния грип не се вземаха особени мерки е вярно, но не значи че е правилно. Всъщност, мерки се вземаха, но не се настояваше толкова да се спазват. Помня миналата зима, точно по времето когато се обяви грипната ваканция в София, аз ходех  цял месец на терапия в една от софийските болници. На регистратурата в отделението беше сложена кутия с маски и табела, която любезно приканваше всеки, който влезе, да си сложи маска. Безплатни бяха, а нямаше проблем да се вземе и повече от една, че бяха почнали да стават дефицитни. Освен  това на  две места бяха сложени дезинфектанти. Почти никой обаче не ги ползваше, а повечето хора не вземаха и от маските, нито носеха свои. В същото време ежедневно идваха придружители на пациенти, които бяха хремави или кашляха и съвсем спокойно си се смесваха с пациентите, които по начало са с компрометирана имунна система, въпреки че точно под носа им бяха поставени безплатни ЛПС. Мен ме беше страх да не хвана грип (заради опасността от усложнения и спиране на терапията) и затова носех маска и си дезинфекцирах ръцете на влизане и на излизане. Повечето от хората в отделението ме гледаха като слязла от друга планета.
      И малко по темата. В нашето училище също се отбелязаха два случая на болни ученици с Ковид. Едното дете, доколкото разбрах от дъщеря ми, е в девети клас, а другото- в дванайсти. Двата класа ще минават на ДО от утре. В класа на дъщеря ми едно дете е отсъствало днес. Ще чакаме развоя на събитията.

# 587
Сезонният грип изобщо не е малък проблем, надявам се вече да не държат децата до последно в училище и само хън-мън материал щели да загубят, за какво им била грипна ваканция да се мотат по моловете. Не знам какво гледаха и смятаха РЗИ-тата, ама последните години грипна обявяваха все след като почине някое дете. Реално докато се стигне до ваканция, половината деца се чудеха как да наваксат след седмица-две на легло, да не говорим за онези, които стигаха с тежки усложнения да болниците и се възстановяваха с месеци. А по молове и кафета си се мотаха едни и същи, които и в учебно време стоят повече там, отколкото в училище.
Знаете ли кое ми е интересно на мен?!
Живея в страна, в която зимата е половин година, но досега никога не се е обявавала грипна ваканция или дървена и т.н.

Явно има и нещо друго в цялата конфигурация, а то е финанси. В най- студеното не се ходи на училище,  децата са изнежени или има и друго. Какво мислите?

Последна редакция: вт, 06 окт 2020, 18:22 от Анонимен

# 588
Yummy Mommy, стресът също е фактор, който прави имунната по-податлива на заболявания, а в България и градини, и ясли, и училища са изключително стресова среда за децата. Можеш да погледнеш проучвания за психичното здраве и къде са българите в класациите за щастливи и спокойни хора. Предполагам липсата на грипни ваканции не е единствената разлика, която намираш между при нас и при вас?

Aleksandropulis, на грип е податлива малка част от населението - има ваксини, някакъв 3-5 години имунитет. Дори при нов тип грип е така заради кръстосания имунитет. Ковид няма сезон, почти всички са податливи и още няма яснота нито колко продължава имунитета на преболедувалите, нито дали има дълготрайни последици от самото заболяване. И да има сходен риск от усложнения, ако пламнем ще са в пъти повече в болниците, а в разгара на сезона и за грипавите няма места по принцип. Най-лош сценарий за здравната система до миналата година е бил нов грип, а се появява нещо, което ще засегне в пъти повече хора. Страшен апокалипсис не е, но светът се промени и ще се променя, очаква се подобни епидемии от нови вируси да зачестят. Хората трябва да го приемат и да се адаптират, а не да си мислят, че всичко ще се върне постарому и да им е идея фикс да си затворят очите и да търсят конспирации. Защото няма да се върнат нещата към старото нормално, дори след 1-2-3-5 години, когато отшуми ковид-пандемията. Облъчват ги с новини, за да им напомнят, че нещата не са както преди; когато мнозинството свикне и го приеме, ще спрат да облъчват. Образованието също трябва да се адаптира.

# 589
Ириш, мисълта ми бе не да напомням , че има още болести от които да умрем, а да не се натоварваме психически до побъркване само с ковид. Някак да разтърсим глава и да се осъзнаем, че болести има и ще има - от нас зависи да не живеем като мърлячи, за да си спестим доста от тях. И да мислим трезво, обмислящи тази едностранна информация , с която ни заливат
Не съм съвсем съгласна. Какво едностранно има в обявения брой заразени и от тях колко са в болница, като същевременно се сочи и броят на оздравелите. По - сухо и обективно от това няма накъде. Не информацията е едностранна, мисленето ни е такова, вкл. на държавно ниво. Лашкаме се от едната крайност в другата  - от черните чували до "корона чао", от голям страх до пълното отричане. А истината, както в повечето случаи, е по средата. Ако се правим, че няма проблем, в момента ще ни е спокойно, но това спокойствие е илюзорно, защото рано или късно проблемът ще ни се стовари на главите.
      Впрочем, всяка година ни информират и за сезонния грип. Нали помните картите, с нарастващите всеки ден червени области. Освен това по време на сезонните епидемии, винаги по медиите е имало информация за епидемичната ситуация по области, репортажи от болници и поликлиники, интервюта с Кантарджиев и т.н. Разликата е, че тогава никой не пищи от възмущение, както сега с информацията за Ковид. Вярно, за него ни информират малко повече, но е разбираемо- болестта е нова и доста тежки ситуации създаде по света. Просто трябва да свикнем с това и да го приемаме спокойно и разумно.

# 590
  • Бургас

Живея в страна, в която зимата е половин година, но досега никога не се е обявавала грипна ваканция или дървена и т.н.

Явно има и нещо друго в цялата конфигурация, а то е финанси. В най- студеното не се ходи на училище,  децата са изнежени или има и друго. Какво мислите?

И аз винаги съм се чудила дали в другите страни децата боледуват често като нашите. Наши приятели се преместиха да живеят в Норвегия. Детето им тук постоянно беше болно в детската градина, а там не.

# 591

И аз винаги съм се чудила дали в другите страни децата боледуват често като нашите. Наши приятели се преместиха да живеят в Норвегия. Детето им тук постоянно беше болно в детската градина, а там не.
Отдавна го наблюдавам и го отдавам на изнежване, високи температури в детски заведения без проветряване, отказ на родители децата им да са извеждани във всякакви климатични условия, навличане с дрехи/ пантофи/терлици , свръх консумация на лекарства и т.н.

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 05:36 от Анонимен

# 592
Дистанционното обучение стартира реално от днес. Вчера не са успели да направят работеща връзка. Засега аудиовръзката е съвсем читава, видеото- не съвсем, забивало и не успявала да проследи и запише всичко от дъската. Днес й се обадиха по телефона, г-жа по ИТ, не нейната, а друга, непозната и й даде указания къде какво и как да направи, за да се включи към реално течащия процес в тяхната класна стая. Имаха известни затруднения заради съвпадения на имена, но накрая се оправиха.  Мисля, че детето се забавляваше пълноценно, обаждала се с отговор на всеки зададен въпрос и смятам, че следващ път учителките ще трябва да й обяснят да си трае, като не я питат нея. Успяла да си спечели похвала за активно участие по математика, показа ми я гордо в школото.
Няма да присъства засега онлайн на часове по музика, ИТ, трудово и физкултура, защото не са в същата сласна стая. Ще видим за тях какво ще решат. От един ден опит е ОК.
И съвсем навреме остана вкъщи, защото аз от вчера съм с температура и днес взет ПСР, на който чакам резултата надявам се, утре, и надявам се, отрицателен. Понякога се бавят и 4 дни.

# 593
  • Бургас
Yummy Mommy, точно обратното, не само че се проверява, ами прозорците стоят по цял ден отворени. В нашата градина винаги имаше по един отворен прозорец в стаята, дори и в най-ниските температури, защото парното бичи на макс. Течението беше голямо. За извеждането в студено време, мисля че родителите не са против извеждането, а по скоро против извеждането неадекватно облечени. Когато са малки някои още не могат да се обличат сами и излизат разкопчани. После ако са изпотени не се преобличат. Никой не им обръща внимание на това. Моят син е стоял цял ден и бузата му е изсъхвала на гърба.

# 594
И в чужбина никой не следи дали детето е потно и да му сменя дрехите.
А таксите са 4 цифрени и си носите и храната , памперсите и прочие.

Това само детегледачка с 1-2 деца би го правила.

Апропо, и аз никога не съм проверявала дали е потна и не съм сменяла дрехите  й.

Последна редакция: вт, 06 окт 2020, 21:52 от Анонимен

# 595
  • пустинята Гоби
Потното дете е български патент. Най-любимата ми гледка е майка по потник и дете с зимно яке и шапка.

По темата с короната - стресът определено може да те довърши. В момента паниката е излишна, но някои вече мислят за домашно обучение. Защо? Не е ясно. Детето ми ходи на градина от 5 месеца и съм си съвсем спокойна. Боледува тежко наскоро, ковида не беше изключен, но се оправи и ние не се заразихме. Демек всичко е точно. Нямам намерение да го спирам, нямам намерение да се психясвам и за ученика - госпожата съвестно връща болни деца и всеки път напомня такива да не се водят. Вярвам, че дори и най-недотам схватливите родители в един момент ще се светнат или поне ще им стане неудобно и ще почнат да си държат болните деца вкъщи. Даже има полза от цялата работа, децата ще боледуват по-малко. Ковид, настинка, грип, обикновен вирус - все е гадно да го лепнеш, защото друг смята, че има сополи от времето или неподходящото облекло.

# 596
По това време на годината не е имало случай, в който детето ми да пропусне вирус. 36 часа с температура абсолютно всяка година преминава някакъв сезонен, но и резонен донякъде, защото се променя ритъмът на живота на децата и започва режимното живеене. Тази година кихна три пъти и започнах да си го тормозя моето с дублиращо мерене на температура. В учиелище си минават през температурен контрол. Това е една безумно патова ситуация, в която се прехвърля проблем, който дори не знаем дали съществува директно  към джипитата.  "Докторе, ей тука ви водя това дете , защото аз не знам какво да правя с него, но трябва да му вземем за това време, в което ще решим какво да го правим едно листче, което да ни дадете". Е, с трите кихания си остана.
И се радвам, че от училището  се държат повече от адекватно в ситуацията. Спазват протокола, при дете с оплаквания го изпращат при сестрата без да настава паника (първия път децата по собствена инициатива са си сложили маските, защото едно дете е казало, че го боли гърлото и добре, че бързо им е минало). Няма масово разболяване, по 1 или 2 деца отсъстват за ден или два. Получаваме ежеседмицна сводка за извадените в карантина класове. Дотук са 3 и първите два ги връщат поетапно в реална среда. Училището има пълна готовност да мине на обучение в електронна среда и вече е доказано, че се справя блестящо с това, но по никакъв начин не се натяква, че след входните нива, или до средата на октомври макс, или там каквито набирания за родителите упражняват на други места. Вирусът го има, има много тежки случаи, но и с това чудо ще живеем оттук насетне и колкото и да ни се ще да се появи вълшебно хапче или уау ваксината, това не се знае дали и кога ще се случи. 
Едни от основните препоръки за правилна употреба на този вид ЛПС е с тях по възможност да се говори минимално. След новите изисквания, които поставиха на учителите, може би от тях се очаква да се отдадат на писане.     

# 597
Вероятно детето е в добро училище.
За нашето мога да кажа същите неща. Няма напрежение и психоза. Децата си гонят задълженията. Носят си маските където трябва, без да им се отдава голямо значение.

# 598
  • София
Даже ми се струва, че за едно и също училище говорите. Wink

# 599
Сигурно не е само едно такова 🙂

Общи условия

Активация на акаунт