Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 33 281
  • 795
  •   1
Отговори
# 435
Да се върнем на темата:
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/169-novi-zarazeni-s-koronavirusa- … -za-denonoshtieto
% положителни от направените проби расте. Надхвърли 6%.
Разбрахме, че заразяването върви по план, въпросът е в кой момент по плана ще се превключи на ДО. Ако изобщо има такъв.

# 436
Мнението на д-р Балтов е също за рязък скок след около 2 с-ци, когато инкубационният период ще премине.

# 437
  • Бургас
Няма връзка с темата, но понеже се спомена за прословутата кибиратака на НАП. Както винаги в нашата държава накрая се оказва, че то не са компютри, а компоти. Прословутата хакната "база данни" всъщност се оказаха папки със някакви много стари справки правени от незнайно кого. Имаше такива от 2005. Най-вероятно са отлежавали на някой стар компютър и са попаднали по неведоми пътища при момчето.
Относно хакването на МОН, в интервюто той косвено си признава, че е влязал с акаунт на служител на РИО.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 11:01 от Irene Adler

# 438
За да се сложи точка по въпроса за опасностите, ще разкажа част от четиво по действителен случай:

Поръчано е убийство поради бизнес отношения. Наети са килъри и са изследвани всички навици на лицето - момент на излизане и връщане в дома, пътища, по които се движи, часов график....Нощта преди деня, в който е планирано убийството, човекът перфорира язва и постъпва по спешност в б-ца. Търпи операция и е изписан след продължителна хоспитализация. На входа на болницата, след изписването му, поръчката е изпълнена.

Изводът е: ако някой е целеположил нещо, ако се интересува от конкретно дете на конкретен родител, не е нужна онлайн-среда по повод ДО. Има хора, има методи....Оставете крими-романите. Нека мислим за оптималните възможности, предоставяни на децата за компенсиране вредите от потенциална изолация при евентуално влошено протичане на заразата.

# 439
  • София

За да приключим темата можем да обобщим: законите, наредбите и подзаконовите актове са за да се СПАЗВАТ. Както в частите, вменяващи някому задължения - примерно да носи маска на устата И носа - така и в частите, даващи ПРАВА - примерно правото дете да не бъде снимано, образът му излъчван или каквото друго се сетите, без изричното съгласие на родител. Нарушаването на задълженията, както и накърняването на правата на другите (примерно да няма целенасочено пратени болни деца в групата, посещавана от детето на някой "друг") следва да водят до незабавни санкции. Вярно, че напоследък свикнахме да има хора с права, каквито си пожелаят - да задръстват улиците, да си водят болните деца в детските заведения, да влизат в затворени помещения без маски и да се снимат / хвалят с това (вчерашния форум  на БСП, примерно), но примиряването с такива практики води до увеличаване на криминалната дейност от всякакъв характер - и да, впрочем, и на корупцията също. Т.е. премълчаването и преглъщането на болните деца в групата "щото да не си развалям отношенията" в последна сметка е вина на всички, както и стискането на очи и палци и допускането на разпространяването на образ на детето от родители, които всъщност не са съгласни с това. Или махането на маската в затворено помещение "щото всички са без маски и ще гледат на мен по-така" въпреки, че не искате.

# 440
Шарлот права си, нека мислим за оптимално образование! Само че, моето дете още си спомня как му се подиграваха децата в първи и втори клас, защото не можеше да говори. И спря да си отваря устата в училище и не искаше да стъпи там. А как му се е отразило това, на кой освен на нас му пука? Пък викаш и да може да го запише някой съученик и след години да продължат да му се подиграват! И това с говора му е малък проблем. Има и други. И да, и на друго място може да му се подиграват, но училището е задължително. А запис да видиш, повече боли.

# 441
Ето тогава ще дойде на помощ репресивният апарат. Ще я има реалната вреда, за която питаше по-рано Санака. Сам по себе си записът не води до вреда. Уронващият достойнството запис и неговото разпространяване е елемент от деликтното поведение. Като платят обезщетения Н броя родители за игрите на децата си и това се огласи, хлапетата ще спрат да го правят. Всичко това сега е хипотетично. Дано не се случи! Отказваме се от единственото работещо нещо /с уговорката - при повсеместна нужда/ поради предполагаема угроза. А ако е възможна аудиовръзка, никой не може да задължи детето да включи собствената камера. Едно листче с лепенка върху нея гарантира, че тя няма да бъде дистантно сработена.

# 442
Не съм по този тип новини, но понеже  вчера и миналия ден ми направи впечатление високият брой положителни проби в Габровска област...
https://gabrovo.bg/bg/news-article/9517
Общият брой на положително изолираните до момента педагози от училището е 16 души, като всички са поставени под домашна карантина и няма хоспитализирани. За сега в РЗИ – Габрово няма данни за заболели деца или такива с грипоподобни оплаквания от СУ „Райчо Каролев“.

# 443
  • София
Хайде, още едно училище-клъстер! Учителите не са си носили маските в учителската стая. Сигурно са карали на онези набрадници, ако изобщо са слагали нещо.

# 444
  • Стара Загора
С такива набрадници са масово в училището на дъщеря ми. Беше много възмутена Sad. Имат и болен учител вече, нямало да карантинират класове, защото носел маска (дано да е бил от стриктните)

# 445
Не съм по този тип новини, но понеже  вчера и миналия ден ми направи впечатление високият брой положителни проби в Габровска област...
https://gabrovo.bg/bg/news-article/9517
Общият брой на положително изолираните до момента педагози от училището е 16 души, като всички са поставени под домашна карантина и няма хоспитализирани. За сега в РЗИ – Габрово няма данни за заболели деца или такива с грипоподобни оплаквания от СУ „Райчо Каролев“.
Тези 100% са решили да си спретнат един тиймбилдинг в Гърция😉 Няма нито един хоспитализиран, трябвали са им резултати от pcr -и.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 19:43 от Warwick

# 446
  • Стара Загора
Warwick, твърдиш че  с кварталните полицаи и
с лаборантите и с РЗИ имат уговорка да си нагласят почивката учителите 😜 Нещо слабо вероятно ми се струва

# 447
  • София

16 учителки в Габрово (май са са тествани без да имат симптоми), учителка в Пазарджик...

https://news.bg/bulgaria/16-uchitelki-v-gabrovo-sa-s-covid-19.html
https://news.bg/bulgaria/tsyal-klas-v-pazardzhik-e-pod-karantina … a-s-covid-19.html

ПП
Шарлот, нямаше никакъв проблем с дистанционното в курсовете само с аудиовръзка. Не мисля, че изобщо някое от децата имаше камера, а учителката по мат и да е имала камера споделяше прозорец. Щото е по-целесъобразно. Т.е. родителите по време на ДО могат да и чудесно се съобразяват със собствените си възгледи и изобщо това си е техен избор (вида на комуникацията) и тяхна отговорност. Проблем е, когато някой "добронамерен" учител реши, че има право да прави преценки без да се информира и започне да разпространява информация от училищната стая - там родителите нямат и не могат да имат контрол. Иначе никой тук не се изказва против ДО на основание видеоинформация, както и никой не би бил толкова глупав да се изкаже против присъствено обучение на основание разговори (не тормоз - да речем, потенциално лошо влияние) м/у учениците. И едното, и другото е въпрос на личен избор.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 18:56 от katiABV

# 448
Хайде, още едно училище-клъстер! Учителите не са си носили маските в учителската стая. Сигурно са карали на онези набрадници, ако изобщо са слагали нещо.
В учителската стая трябва ли да се носят маски?

# 449
Пардон, че връщам досадната тема за онлайн обучението и вредите и апокалиптичните заплахи от него, но от личен опит. До 10 септември и през ум не ми минаваше да спирам детето от присъствено обучение. Родителската среща, която спонтанно се превърна в обсъждане на най-невероятни конспиративни теории и договорки кога да протестираме срещу маските в коридора, рязко ми промени мнението. Прецених, че или трябва да спра контактите на детето с роднини и приятели, или с голяма част от класа му, съдейки по настроенията на родителите.
Сега сме онлайн, 3 деца от класа. Общо заявления са подали 8, но двама решиха, че все едно не е далеч до първата карантина и ще спрат децата след нея, а три майки засега не са успели да се договорят за хоум офис(въпреки че през пролетта прекрасно са си работили от къщи, ама работодатели разни). Не знам как ще бъде, когато всичките тези деца минат онлайн, но сега с трите се получава прекрасно. Сядат си на компютрите в началото на учебния ден, гледат уроците, учителката ги пита чат пат по нещо, както и другите деца в класа. И, о, ужас, с включени камери, за да може не само те да виждат учителката, но и тя тях. Детето има пълно усещане за присъствие, почива, когато класът е в междучасие, сяда пред компа облечен като за училище, а не по пижама, както си позволявахме през пролетта. Не знам доколко такава форма би била подходяща за големи ученици, но за малките (моят е в 3 клас) на мен ми се вижда идеална. След като така или иначе сме принудени да се съобразяваме с реалността, в която, уви, вирус има, колкото и да не ни се иска, то това е начин децата да учат на практика пълноценно.

Скрит текст:
Трябва да призная, че видяхме доста зор да убедим училището в лицето на директор и учителка, че изобщо не е толкова трудно и страшно, и че децата ни няма да останат неграмотни. Въпросът се реши след като подарихме на учителката нов лаптоп и камера, насочена към дъската, и някои татковци се включиха в техническото обучение кой клавиш за какво трябва да се натисне.Simple Smile))

А, да, Кати, каква е разликата дали учителката ще вижда детето на екрана или на чина? Според мен и в двата случая го вижда.

Общи условия

Активация на акаунт