Градинарство - моето хоби 26

• 34 155
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • густо майна Филибето
Как се е оживила темичката!

MarietaYo, прекрасно дворче и много красиви композиции в саксии имаш!

Зокумът в Белащица може би оцелява, но долу в Коматево остава без листа и не цъфти. Гледам , че във вътрешността на квартала има насаден, но там е по-закътано между къщите. Тук пролетта пада студения въздух, а топлото е горе при вас, и затова там повече виреят топлолюбивите. Имам наблюдения и за други растения.
Те при мен не са и както във вътрешността, там където са къщите от градски тип, плътно застроени, пролетта идва с 2-3 дни по-рано, отколкото при мен в края Simple Smile

Последните зими са топли, но имаше една с минус 24 градуса, когато ми измръзнаха дори и рози.

Eфибуш и твоята градина е много сочна и изглежда екзотично!   Виждам растения, които не виреят на повечето места в България.  Не само заради температурите, при теб изглежда почвата е кисела.

Момичета, не садете текома и глициния на телена ограда, в никакъв случай! Това са много мощни лиани и ще я съборят.
Отделно, че текомата след няколко години започва да прави издънки и на десетина метра от майчиното растение. Не искам да разубеждавам никого да си я насади, но да го има предвид. Аз си имам и текома, и две глицинии въпреки всичко Simple Smile

Моята ограда е ажурна, и имам 70 метра свободно растящи храсти  по нея Simple Smile Като ни завладя и цветарската страст, станахме като колекционерите, искаме всичко! Естествено, мястото не стига, и градината е заприличала на джунгла, но пък така ме откъсва от света наоколо!

# 526
Част от моята ограда са смесени вечнозелени, на тази снимка вдясно е огромна камелия, в момента е в пъпки, вляво е хебе. Снимах ги днес. Покрай тях са омесени още няколко, на които не знам имената.

Камелията не я поливам въобще, не й пречи. Миналата година за цяло лято паднаха към три капки дъжд, други храсти замалко да се споминат. Ето я цъфнала, от миналия април:

Друго хебе, което в момента е решило да цъфти, може би търси внимание  Satisfied

Още хебе, ако си го подстригваш редовно става много гъсто, тези не са кастрени. Има много разновидности, тези с дългите листа стават високи, стават за плет, но има други с мънички листенца които си остават мънички растения и не стават за ограда. 

Нататък са няколко неща на които не си спомням името, но са вечнозелени, цъфтящи и търпят липса на внимание, който ги разпознае да казва, цъфтят по-нататък, снимките са от миналата година

Това е от днес, не помня името:

Това не цъфти, но прави много як плет, без поливане,  вечнозелено е.  Гушнато с рододендрон от днес:

На друго място имам преграда от бамбук, пираканта и цъфтящ касис. Пиракантата има кичест бял цвят, който после се заменя с червени топчета и дълго време краси мястото, но в момента е  само зелено:

Берберис също се гледа сам без да унива, от миналото лято, мирише приятно:

Това също е много добро за жив плет, не изисква грижи, катерицата каза че било лавър, ама не знам точно Smiley

Клематис Монтана може да пуснеш по мрежа, не изисква грижи за разлика от други видове. Ако сложиш платнената преграда дето предложих по-горе, върху нея се прави или малко тел за захващане като за лоза, или парчета телена ограда, да се захваща растението тук там - лесно ще покриете голям терен само с няколко. Има много вариянти цвят от бяло до розово, този много избуя. Миналото лято:

Дива роза също пуска дълги ластари, но трябва да ги пипате да ги увивате около тел като по-горе, иначе се простира като октопод. Шипковите са красиви растения, ако не им влизаш в личното пространство Satisfied От миналия сезон:

Пасифлората вкъщи оплешивява леко, тези дни валя сняг и всичко беше на лед, температурите са под нулата вече седмица, но не се оголва напълно, може би има разновидности. От днес, наблизо има поилка за врабчета, водата беше солидно парче лед дебело към 5см:

Цвят от миналото лято:

Във Вашия двор много хубави и разнообразни храсти има,то като в ботаническа градина. Искам да Ви попитам за камелията и родедендрона какви грижи полагате? Аз имам родедендрон от 5 години , но цъфтя само когато го купих . Всяко лято цветовете окапват и листата съхнат по краищата, може би от сухия въздух и жегите. Камелията ми за първа зима е при мен и ще видя тази пролет дали ще цъфти. Сега съм я увила заради студа и нямам представа какво се случва.Имам и аз зелена ограда към улицата ни и е с жасмин, но тя става гъста и хубава само през лятото и есента, а в момента е голо и всичко се вижда. Та според мен с туи е най-добре ,защото са вечно зелени.

# 527
Eфибуш, имаш прекрасна градина!
Това рошавото беличкото, дето не се сещаш как се казва, мисля, че е вид японска вишна /има различни/.

В България ли ти е градината?
Дори не знаех, че камелиите виреят навън.
На колко години е твоята?

Аз на вилата се опитвам да постигна жив плет от рози. Но мнооого бавно растат....

# 528
  • София
utro77 страхотни са розите! Тази от втората снимка как се казва?

# 529
Утро, много хубаво става! И си сложила едни от любимите ми рози,тази малката розовичка флорибунда е просто разкош.

# 530
utro77 страхотни са розите! Тази от втората снимка как се казва?

Розариум Утерсен е това. Тя ми е любима. Става направо атракция. Хората се спират да е видят.
Тя е и на първата снимка, но от друг ъгъл. Там на преден план ми е една дребничка, която не знам как се казва.

Утро, много хубаво става! И си сложила едни от любимите ми рози,тази малката розовичка флорибунда е просто разкош.

Благодаря!
Още катерливи съм си насадила, но както казах - бавно растат.
Тези на снимките са ми петгодишни. Вече достигнаха пълния си капацитет.

# 531
  • София
Мерси, имам я от по-миналата година от контейнер, но съм я насадила пред къщата, където почвата е доста зле. Все пак успя да цъфне и пусна клони, тази зима съм заложила резници, ако стане ще си я насадя и в двора на къщата, ако не се получи ще поръчвам нова. Но гледам да избегна даването отново на 35 лв за един корен. Просто моята е малка и не успях да я разпозная. Мисля, че по съвет от тук я поръчах Simple Smile Може ли да споделиш как я подрязваш и кога?

# 532
Невероятни градини имате! И аз си мечтая един ден двора ни да стане толкова красив и нямам търпение да започна с малките стъпки. Сега още няколко въпроса, които ми дойдоха на ум. Понеже правихме много сериозни ремонти, в момента все още двора е като строителна площадка, веднага щом се позатопли започваме да го разчистваме и ще го заравним. Замислих се дали не е хубаво да се направи някакво наторяване на почвата или нещо по-специално? Също така по-голямата част от въпросната ограда е огряна от слънце цял ден, има малка част, върху която пада сянка от къщата. Като цяло целия двор е свободен и слънчев, има само няколко малки плодни дръвчета.
Клематиса направо ме плени! Много благодаря за предложението! Дали ще му е добре цял ден на слънце?

# 533
  • Бургас
На клематиса му е хубаво на слънце, но "краката" му искат да са на сянка.Най му е добре на източно изложение, но аз съм по посадила и на двете огради със съседите и цъфти добре. Тази есен посадих и от северната страна на къщата, дано да се справи  с това изложение. Ако може да се пренебрегне цената /6-12 лв/ на растение в контейнерче, това е много благодатно растение. То е моята тиха лудост.По текомата бях луднала, и за нея направихме "малък асмалък" над портата, защото наистина иска яка подпора. Имам и една жълта, която се вие по една изсъхваща череша в двора, но толкова нависоко цъфти, че трябва винаги да я показвам фукливо.
С орловия нокът съм виждала много красиви огради, но собствениците ги постригват непрекъснато , зеленината става тясна, млади клонки цъфтят цяло лято и ухаят. Беше в къща-хотел в Белоградчик, която беше на три улици и като се седне на двора, нищо не се вижда от улицата. А в селото, в което ходим, в Странджа, животните пасат орловия нокът и собствениците на градината са си опънали бодлива тел на метър извън оградата, за да могат да го опазят. Това пък пречи на подръжката му, не могат да го постригват и той натежава на мрежата и я обръща.
Факт е, че каквото и да посадим, трябва и да го обгрижваме . За съжаление, сме обикновени хора, а не Многоръката Шива

# 534
Мерси, имам я от по-миналата година от контейнер, но съм я насадила пред къщата, където почвата е доста зле. Все пак успя да цъфне и пусна клони, тази зима съм заложила резници, ако стане ще си я насадя и в двора на къщата, ако не се получи ще поръчвам нова. Но гледам да избегна даването отново на 35 лв за един корен. Просто моята е малка и не успях да я разпозная. Мисля, че по съвет от тук я поръчах Simple Smile Може ли да споделиш как я подрязваш и кога?

Моят Розариум е купуван от сайта на Флоров, където розите са без имена. Там се води 32 номер и струва 5-6 лв.
Купих си още един корен от същата, но тя ми е още малка.
От там е и розичката на преден план с дребните цветчета.

Между другото доста пари потроших през годините за сортови рози със сертификати и т.н. Имам около 50 рози в двора си, различни сортове.
Трябва да кажа, че розите на Флоров са ми едни от най-красивите, най-здравите и най-цъфтежните.

За рязането съм абсолютен аматьор. Режа наслуки и по вътрешно чувство!!! Повечето ми рози са катерливи и не се нуждаят от подрязване почти никакво. Специално Розариума изобщо не я режа във височина. Опитвам се да хоризонтирам най-горните клони по оградата. Подстригвам малко в основата, защото пуска много дълги клони, които ми пречат.

# 535
  • густо майна Филибето
Понеже правихме много сериозни ремонти, в момента все още двора е като строителна площадка, веднага щом се позатопли започваме да го разчистваме и ще го заравним. Замислих се дали не е хубаво да се направи някакво наторяване на почвата или нещо по-специално? Също така по-голямата част от въпросната ограда е огряна от слънце цял ден, има малка част, върху която пада сянка от къщата. Като цяло целия двор е свободен и слънчев, има само няколко малки плодни дръвчета.

Няма нужда да торите сега, когато се засаждат растенията може да сложите обгоряла животинска тор в дупките за растенията, или NPK в горния слой почва. За старт можете да използвате съотношение 10:10:10 или друго, в което са равни N (азота)  P( фосфора) и К (калий) Или малко азотен тор.
По-важно е да няма отпадъци от вар.

# 536
Ефибуш, едното ти храстче е Deutzia magnifica.

Ibl, рододендроните искат кисела и влажна почва. Силно лятно слънце не му понася, по-добре да е на сянка.

Утро, нисичкото розово пред кучо енотера ли е? На слънце как хубаво се е разрастнала!

Аз се оплаквам от моите орлови нокти. На слънце завиваха листата и не цъфтяха, преместих ги на сянка, пак не щат да цъфтят. Не знам какво искат. Вечнозелен сорт са, ако има значение.

# 537
Всички сте показали красиви и вдъхновяващи неща, явно правени с много труд - и много поливане! Аз гледам и вземам пример, само с труда не знам как ще наваксам. Smile

У Ljuboznatelna е ботаническата градина, дори иглолистните са най-различни, и особено зимната колекция и въобще всичко е събрано с много вкус, прекрасен пример как в градината лош сезон няма. Подобни аранжировки съм виждала само на места където се влиза с билети 😅

Такомата как издържа зимата? Доколкото знам не търпи минусови температури.

"Planter" си е проста "саксия", но си ги аранжират хората, тъпчат растения нагъсто, нямат навика да пестят Wink Копривките много харесвам на групичка, шаренко става Two Hearts Подсети ме да си търся семенца...

Не се сещам кое изглежда екзотично и не расте в България където расте чудния закум? Thinking За всичко има чалъм, пък и вече за всичко се продават пособия.

lbl, Рододендрон и камелия като се садят се слага кисел субстрат в дупката, после се поливат с добавки за кисела почва, няма значение каква е останалата част от градината. Отгоре може да се добавя подходящ субстрат ежегодно, и мулч. По-лесно е да се садят в саксия. И двете обичат поливане, особено когато имат пъпки и цъфтят. Харесват и лека сянка. Не обичат вятър. И двете искат подхранващи добавки, едни и същи са, специален вид "за азалия, рододендрон, камелия". 

Рододендронът търпи малко студ, но трябва да е на завет. Обича да е насаден на плитко. Ако не цъфти му трябва подходяща почва и храна. Но е нормално лятото да окапват стари листа.

Камелиите са два вида, едницъфтят рано напролет и предпочитат сянка, други късно есента и могат да търпят повече слънце. На студ са доста издръжливи, до към -10, само да се пазят от брулещ вятър и виелици. Подхранващи добавки им се слагат само пролетта.

utro77, плет от рози съм виждала само от азиатска шипка rosa rugosa. За обикновените рози знам, че не обичат да има друго растение наблизо и гледам така ги садят в розовите градини, но при теб така хубаво са гушнати

Phloxx, дойция е, благодаря! Поля ли орловия нокът?? Smiley

Заприказвах се, добре че нямам манджа на печката... Да покажа още картинки с ранно цъфнал цвят:

Първото кокиче!

Саркокока, взехме го защото хубаво мирише, но се оказа, че много бавно расте...

Метла

Анемоната се пробва, ама нещо са й замръзнали ушите

Ерика

Абрицията също тръгна

И популярния у нас вид "не се сещам" 😆

Останала от миналото лято трева

Това се сбръчка от студ

# 538
Поливах, и го валя, пак не ще Grinning

Второто ти е някакъв котонеастер. От всяко плодче тръгва ново растение, плевих го из цялата градина няколко години, накрая го изкоренихме. Корените са огромни. Да си знаеш само Grinning

# 539
Ефибуш - много красиви растения!!!

Общи условия

Активация на акаунт