Градинарство - моето хоби 26

• 34 151
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
  • София
utro77 мерси за отговора. Имаш ли освен Розариума и друга любима роза, която би препоръчала?
Аз също поръчвах и от разсадних нелицензирани рози, но не знам реално на коя отговарят, избирах ги на картинка. Миналата година не пораснаха особено, но не съм ги обгрижвала и поливала, тази година мисля да им обърна повече внимние. През годините съм поръчвала доста остинки и други рози, които насадих в градинката пред блока и сега от тях си захванах с резници доста за къщата. Направо бях изумена колко много се хванаха, предвид че нищо специално не съм им правила. Но  при мен нямам никакъв план и идея, кое къде и тези резници есента ги наслагах между розите от разсадника и спроед мен след няколко години ще им стане тясно. Може би е разумно да ги преместя по-рано, но ми е трудно да "виждам" нещата и да преценя кое как ще изглежда след 3-4 години примерно.

# 541
Айла, няма ли около теб "стари" градини, които да разгледаш? На съседи, приятели и познати, или някой поддържан парк наоколо. Да видиш как стоят порасналите рози и храсти, да прецениш разстоянията.
Аз също в началото садих всичко много нагъсто, от втората година се наложи да размествам и разреждам Grinning много труд е, и не всички растения го понасят добре, бих си го спестила ако можех да се върна назад.
Най-добре е да се спазват препоръчаните отстояния, така храстчето пораства симетрично и с хубава корона. Ако нещо го притиска или засенчва, ще се изкриви, ще търси светлината.
В празните места между храстите насях миналата година невени, иберис, скабиози, алисум, правят хубави туфички и цъфтят много дълго.
Ако след време отстоянието се окаже твърде голямо, винаги може да се добави нещо.

# 542
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Всички сте показали красиви и вдъхновяващи неща, явно правени с много труд - и много поливане! Аз гледам и вземам пример, само с труда не знам как ще наваксам. Smile

У Ljuboznatelna е ботаническата градина, дори иглолистните са най-различни, и особено зимната колекция и въобще всичко е събрано с много вкус, прекрасен пример как в градината лош сезон няма. Подобни аранжировки съм виждала само на места където се влиза с билети 😅

Такомата как издържа зимата? Доколкото знам не търпи минусови температури.

"Planter" си е проста "саксия", но си ги аранжират хората, тъпчат растения нагъсто, нямат навика да пестят Wink Копривките много харесвам на групичка, шаренко става Two Hearts Подсети ме да си търся семенца...

Не се сещам кое изглежда екзотично и не расте в България където расте чудния закум? Thinking За всичко има чалъм, пък и вече за всичко се продават пособия.

lbl, Рододендрон и камелия като се садят се слага кисел субстрат в дупката, после се поливат с добавки за кисела почва, няма значение каква е останалата част от градината. Отгоре може да се добавя подходящ субстрат ежегодно, и мулч. По-лесно е да се садят в саксия. И двете обичат поливане, особено когато имат пъпки и цъфтят. Харесват и лека сянка. Не обичат вятър. И двете искат подхранващи добавки, едни и същи са, специален вид "за азалия, рододендрон, камелия". 

Рододендронът търпи малко студ, но трябва да е на завет. Обича да е насаден на плитко. Ако не цъфти му трябва подходяща почва и храна. Но е нормално лятото да окапват стари листа.

Камелиите са два вида, едницъфтят рано напролет и предпочитат сянка, други късно есента и могат да търпят повече слънце. На студ са доста издръжливи, до към -10, само да се пазят от брулещ вятър и виелици. Подхранващи добавки им се слагат само пролетта.

utro77, плет от рози съм виждала само от азиатска шипка rosa rugosa. За обикновените рози знам, че не обичат да има друго растение наблизо и гледам така ги садят в розовите градини, но при теб така хубаво са гушнати

Phloxx, дойция е, благодаря! Поля ли орловия нокът?? Smiley

Заприказвах се, добре че нямам манджа на печката... Да покажа още картинки с ранно цъфнал цвят:

Първото кокиче!

Саркокока, взехме го защото хубаво мирише, но се оказа, че много бавно расте...

Метла

Анемоната се пробва, ама нещо са й замръзнали ушите

Ерика

Абрицията също тръгна

И популярния у нас вид "не се сещам" 😆

Скрит текст:

Останала от миналото лято трева

Това се сбръчка от студ

лавровишня?
http://www.morskatagradina.com/index.php?page=detail&id=16
и май има щитоносни въшки на листата. Sad

текомата си растеше без никакви грижи в Северозападна България, на Дунав. но камелии и рододендрони там не съм виждала.
в София лятото видях една ограда с пасифлори, ще следя дали са оцелели зимата и пак ще пиша. аз съм ги виждала като жив плет само в Бургас и надолу към Синеморец, но там е друга губерния Wink

# 543
Понеже в Пловдив/Белащица междувременно падна и почти изчезна Simple Smile сняг ето малко зимна приказка, от тази същата градина, която по-горе споделих

Един много приятен вид Юниперус Андора компакта, който през зимата става червеникав, в Аранжировка с Ерика.
Това е Текома Simple Smile . Инстслирах я в една метална арка от Лидъл, поиграх си да й увия стеблата.

Ето го лешника, зимен къдравелко Simple Smile

А това са сухите пъпки на Ружата

А това една стара ютия Simple Smile

Аранжировката с треви

# 544
Утро, нисичкото розово пред кучо енотера ли е? На слънце как хубаво се е разрастнала!

Да, такова е. Едно коренче, двегодишно. Даже ми се вижда прекалено разрастната и се чудя дали да не я махам...

Текомата е безпроблемна и в Североизточна България, където съм аз.
Моята е още сравнително малка, отпреди няколко години ми е. Още не ми е залесила хубаво оградата, както бях запланувала. Но не мръзне.

utro77, плет от рози съм виждала само от азиатска шипка rosa rugosa. За обикновените рози знам, че не обичат да има друго растение наблизо и гледам така ги садят в розовите градини, но при теб така хубаво са гушнати.

Ето ви жив плет от рози. От страницата на Флоров, от който споделих, че ми е Розариума. Впоследствие си купих и останалите от снимката, но още са ми малки.

# 545
  • Карлово
Ох, тези рози - ще си купувам двор.
Иначе благодаря, че сподели сайта на Флоров за рози - ще поръчам може на съседите в двора да ги сложа.

# 546
  • София
Айла, няма ли около теб "стари" градини, които да разгледаш? На съседи, приятели и познати, или някой поддържан парк наоколо. Да видиш как стоят порасналите рози и храсти, да прецениш разстоянията.
За съжаление съседните дворове, са си класически селски градини и има само зеленчуци и евентуално полянка при единият съсед. При другият около пътечката има насадени цветя и това е.
Знам, че не трябва да ги садя много наблизо, но есента, когато мъжът ми пожела да изоре мястото, където бях сложила резниците на розите и трябваше бързо някъде да ги преместя, единственото място беше между другите рози. Нямам поглед върху нещата и освен това спазвам някакви правилни геометрично пропорции, а градините които ми харесват на снимки, определено не са организирани в квадрати  Simple Smile Дворът с който разполагаме е от година наш, 1700 кв, но към 400 кв са отделени за зеленчукова градина, част е заета от постройки и останалата част е за полянка и цветя.

# 547
Ох, тези рози - ще си купувам двор.
Иначе благодаря, че сподели сайта на Флоров за рози - ще поръчам може на съседите в двора да ги сложа.
И аз реших, че ми трябва нов двор !

# 548
Aila
“. Нямам поглед върху нещата и освен това спазвам някакви правилни геометрично пропорции, а градините които ми харесват на снимки, определено не са организирани в квадрати”
МНОГО ПРАВИЛНО Simple Smile
Относно “геометрията” - гледай формите да са плавни, преминавай От група в група.
Това което научих, е че е добре да се сади в групи. По-малките растения. Ще дам пример: имам група от хортензия, тя е достатъчно голяма, на 50тина см от нея 2-3 вейгели, пак през 30тина см и 2 физокарпуса. Така има разлиен цвят в цъфтеж, по различно време на годината.
Цверята също - на групи от един вид.
Най-трудно се намира разнообразие от жълтокос и и червенолистни растения

Последна редакция: чт, 28 яну 2021, 13:23 от MarietaYo

# 549
Много са ви красиви градини, момичета! Да идва вече пролет, да има повече красоти!

# 550
utro77 мерси за отговора. Имаш ли освен Розариума и друга любима роза, която би препоръчала?
Скрит текст:
Аз също поръчвах и от разсадних нелицензирани рози, но не знам реално на коя отговарят, избирах ги на картинка. Миналата година не пораснаха особено, но не съм ги обгрижвала и поливала, тази година мисля да им обърна повече внимние. През годините съм поръчвала доста остинки и други рози, които насадих в градинката пред блока и сега от тях си захванах с резници доста за къщата. Направо бях изумена колко много се хванаха, предвид че нищо специално не съм им правила. Но  при мен нямам никакъв план и идея, кое къде и тези резници есента ги наслагах между розите от разсадника и спроед мен след няколко години ще им стане тясно. Може би е разумно да ги преместя по-рано, но ми е трудно да "виждам" нещата и да преценя кое как ще изглежда след 3-4 години примерно.

Aila  Извинявай, не съм ти видяла въпроса!

Заповядай в темата за рози! Тази е обща за градинарство. Да не я приватизираме.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1097428

Имам и други любими рози, но Розариума ми е най-любимата.
Другата ми любима роза е Wedding bells. Тя обаче не е катереща, а е ЧХ, въпреки че при мен направи доста висок и широк храст. Цъфти с големи единични цветове. И е много здрава.

Аскот. ЧХ с уникален цвят и много красиви цветове.

Разбира се, добре познатият Уестърленд. В квартала има една, която вече е като дърво, толкова е голяма. Моята още е малка. Бързо опадват цветовете, но много ми харесва какви са оранжеви.

# 551
  • Бургас
Аз сложих семена от домати да ги рътя и утре ще ги посея в контейнерчета за разсади. Алено сърце, Розово сърце и Ален дар- за първа година. Те са за студена оранжерия. След 2-3 седмици ще заложа нови, за садене на открито. Започна се зеленчуковата одисея!

# 552
  • Deutschland/HE
А какво представлява рътене и защо се прави?

# 553
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
овлажняване на семената за да омекне "кожата" на семенцето и да покълне по-бързо.

# 554
  • Deutschland/HE
Благодаря!

Сега ще ходя и за това да чета Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт