Градинарство - моето хоби 26

• 34 144
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мокриш обилно салфетка, слагаш я в еднократна кутия за храна(примерно), слагаш семената върху нея и си готова.

# 556
Aila, как прави резниците от рози? И аз се глася да кръцна от една и да я размножа, та събирам идеи.

За идеята, в розови градини обикновените рози нещо ги слагат на такова отстояние помежду им (тези на по-долу сме ги гледали по екскурзии), с големите храсти явно е различно. Може би растоянието е нужно и за достъп да може да се подрязват.

# 557
мокриш обилно салфетка, слагаш я в еднократна кутия за храна(примерно), слагаш семената върху нея и си готова.

Аз набучках смело домати и чушки разни за разсад. + се опитвам да си захвана някакви ТУЯ-подобни от семка и резници ... Simple Smile И една лавандула...
Поне дребното е доволно от процесите Simple Smile

# 558
  • София
Aila, как прави резниците от рози? И аз се глася да кръцна от една и да я размножа, та събирам идеи.
Аз нямам голям опит, 2019 година есента просто нарязах пръчки от розите ми пред блока и ги наслагах директно в земята под лек наклон. Напролет повечето бяха ок, лятото понякога ги поливах, не ги местих пролетта, есента си бяха повечето леки храстчета и отдавна цъфтяха. При тези никакви условия сигурно едни над 60 процента се бяха хванали, а аз бях нарязала доста пръчки Simple Smile Не съм слагала шишета и не съм ги гледала по никакъв специален начин, може би само една идея леко на сянка да са били. Предполагам, че с шишета, поетапно отвъване и тн ще е по-добре. Става въпрос за село на 35 км от София, до Елин Пелин. Има си сняг зимата, оцеляха си. Тази година съм сложила резници само от Розариума и от малините, да видим дали ще като миналогодишният успех.
П.П Тъй като исках и помпонела да имам, една потребителка от форум хоби кафе ми прати три резника по еконт, доста тънички пръчки, но два от тях също се хванаха от което съм много доволна. Ще видя тази година как ще се чувстват, след като ги преместихме на уж постоянните им места.

# 559
  • Варна

Покълват ли семенцата? Едни семена ми дадоха от два вида клематис, пише да се сложат в мокра салфетка в хладилник два месеца преди засаждане. Сложих ги, но ги затворих в zip-up пликчетата, в които бяха, а те са много мънички. Мисълта ми е - ще им трябва ли пространство, да ги сложа в по-голям съд? И дали няма да мухлясат/изгният затворени - трябва ли да дишат? Ей на как съм ги спретнала

# 560
  • София
Няма как да не се похваля!
Пристигнали са ми в ЕКОНТ луковиците на далиите и гладиоли. Вечерта ще ги взема, нямам търпение .
Поръчах си ги през хоби кафе, малко съм прекалила, половинката хич няма да ми се зарадва, но не се сдържах Simple Smile Поръчах ги точно за 5 минути, тъй като беше много преди крайният срок и основното, което гледах е да са различни видове, височини и цветове, да има разнообразие. Пък после ще реша, коя ми харесва и без това всяка година се вадят Simple Smile
Скрит текст:
https://seme.bg/search?query=402373

4401789 Cannes S Тъмно лилава
401787 Toto Бяла с жълто
401684 Eveline Бяла с бледо розов център
401691 Golden Sceptre BB Жълта
401693 Little William Червено+бяло
401695 Snowflake BB Бяла
401700 Art Nouveau S Пурпурно розова
401704 Darkarin Тъмночервена с по-светъл край
401762 Little Tiger Червена и бели връхчета
401761 Pink Isa Светло розова с тъмно око
401753 Yellow Perception S Жълто-зелена с бели връхчета
401637 Color Spectacle Ярко оранжева с бели връхчета
401647 Jeanne d’Arc Розова
401604 Caribbеan Fantasy S Нежно розова с червено око
401625 Rosella Пурпурно розова
401790 Wine Eyed Jill S Кремава с лилаво око
402331 Bristol Stripe Лилава с бели черти
401785 Café au Lait Кремава Ф22 см
402332 Ferncliff Illusion S Бяла преливаща в лилаво
402373 Fleurel Снежно бяла
401774 Manhattan Island S Вишнево червена с жълта основа
401768 Go-Go Red Червена
401769 Go-Go Specled Розова пръскана с тъмно лилаво
401772 Go-Go White Бяла
401675 Apache Ярко червена
401777 Tzuki Yori BB Бяла
401683 Veritable S Тъмно розова с бял център
402336 Dark Fubuki S Много тъмно червена
401665 Kogane S Оранжево жълта разригана
402337 Pineland’s Pam S Оранжево червена с жълт център
401932 Mix Butterfly Смес от различни цветове
401926 Mix largeflowering Смес от различни цветове
402467 Glamini Mix Мини микс
401898 Parrot Mix FP Смес от различни цветове

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 11:48 от Aila

# 561
Aila, супер!
И аз съм така с това хобикафе. Само до видя поръчка и полудявам.

Аз пък чакам луковици за лилиуми да пристигнат скоро от там.
И аз се поувлякох и вече ги мисля къде ще ги слагам...

# 562

Покълват ли семенцата? Едни семена ми дадоха от два вида клематис, пише да се сложат в мокра салфетка в хладилник два месеца преди засаждане. Сложих ги, но ги затворих в zip-up пликчетата, в които бяха, а те са много мънички. Мисълта ми е - ще им трябва ли пространство, да ги сложа в по-голям съд? И дали няма да мухлясат/изгният затворени - трябва ли да дишат? Ей на как съм ги спретнала
Скрит текст:

това е така наречената "студена стратификация".
най-простичко казано - в природата смената падат под растението майка, вали ги дъжда есента, зимата са под снега, омеква им "кожата" и напролет покълват.
без цикъла мокро-студено, "кожата" на семената не може да омекне достатъчно и новите кълнчета не успяват да пробият.  Simple Smile
рътенето е без студената част. Simple Smile

# 563
В такъв случай има ли смисъл семената да се държат в хладилник или може направо да се намокрят  и след това да се засеят???
Аз имам семенца от делфиниум, които ми казаха, че също трябва да сложа в хладилник...

# 564
  • Варна
Да съм спокойна, тогава, няма да покълнат в хладилника. А има ли опасност да мухлясат или загният? Така в торбичките добре ли са?

# 565
  • София
Не се сдържах и отидох в обедната почивка да си ги взема Simple Smile

# 566
утро, хладилникът имитира зима. за делфиниумите не съм специалист, но може би ще си покълнат и без хладилник. опитай и пиши. така ще знаем всички. Simple Smile
вещица, не би трябвало да изгният. колко време вече ги държиш там? клематиса май по-лесено се захваща от резник. не съм пробвала със семена.  като ги засееш, сложи прозрачно кухненско фолио отгоре, така ще им имитираш парникови условия.

айля, Simple Smile ще купуваш и съседния двор май. Wink

# 567
  • Варна
Днес ги сложих, Добри. Пише на опаковката два месеца преди засаждане да се сложат в мокра хартия в хладилник.
Семена са - на големи клематиси - Sweet Autumn и Apple Blossom - от щатите ми ги пратиха, затова са семенца. Абе - ще ги мъча - да видим като начало дали нещо изобщо ще покълне, а е ясно, че поне 2-3г. ще бъдат в саксии на терасата...

# 568
Айла, така ти завиждам на китките... аз съм още строителна площадка и мноооого далече от цветятаааааааа...
Обаче единия двор съм решила да набучкам с какво ли не, макар и той да не е докрай разчистен... Поръчала съм семена 30тина пакетчета Simple Smile Simple Smile та ще бадне здраво бучкане..
И понеже не съм много наясно кое до кое не може да се сади, май ще карам 1:гьоторе... в полза на гьоторето Simple Smile

Ей това преставлява дворът (500 кв е), като зелените кръгчета са дървета овощни (много големи са всички), щрихованото е още обрасло с храсталак (постепенно и системно го дялкам Simple Smile ).. а това кафявото по средата е една купчна каманаци, които също ще изчезнат...

Всичко е изорано есенно, зимно, всякакво, че ММ голям мерак за тракторчето.
Засега съм бучнала малко ягоди (Айла Heart) и чесън Simple Smile който даже си расте безнадзорно..
Ако имате стратегически насоки ще съм благодарна Simple Smile

# 569
Duhi - най: добре проектче, мила, не е толкова скъпо. Ще получиш добри насоки и идеи от ландшафтния архитект.
Трябва да съобразиш и къща, пътеки, тези овошки ще капят и правят сянка. Къде и какъв зеленчук ... Зависи и от изложението, от местоположението...

Общи условия

Активация на акаунт