Градинарство - моето хоби 26

• 34 141
  • 746
  •   2
Отговори
# 570
Аз съм сложила компас за изложението... Имам и още толкова парцел с къща и за китки - това е само за зарзавати... За тоз двор със сигурност проект няма да правя, ще сея пък квото поникне.. И капково съм приготвила, та поне от суша няма да ги уморя 😁

# 571
  • София/Варна
BЕЩИЦА моя мъж по-предната зима нася всяка странна семка която видя. Имаме два вида клематиси и от двата си събра семена и ги нася. В кутийки за маслини с капак в пръст от градината. Седяха така в хладилника затворени. След два месеца ги изкара и доста поникнаха. После ги преместих в сандъчета. Миналата зима за спорта прибрах едното сандъче на студено и светло, а другото зарязах навън. Това вътре въшляса и се борих с гадини. Онова навън му опадаха листата, но пролетта си тръгна без проблем. Началото на лятото една част ги прехвърлих в една стара бъчва и си имаха добри корени вече. Но са си доста рахитични растения и не знам кога биха цъфнали.

# 572
  • Бургас
Gerundiq, клематисът сигурно ще цъфти това лято. Аз нямам опит със семената. Опитвала съм с резници, натопени във вода, някои от които са пускали корени, но като ги посаждах си умираха. Възможно е аз да не съм свършила тази част от работата както трябва. Основно клематиси разсаждам чрез отводи, и някои видове ми се получават. Но ако ги извадя пролетта и ги преместя на постоянното място, много трябва да им треперя, да ги поливам , да ги пазя от кучетата да не се търкалят в тях , и често загиват. Затова вече ги местя чак есента и те напролет си тръгват юнашки. Впечатленията ми са, че някои видове се вкореняват по-лесно от други, но за това са и разсадниците.

# 573
Айла, аз се включвам като черна станция Blush
Далиите ти са чудесни, но са любим деликатес за охлювите, почвай от сега да мислиш как ще ги опазиш.
Също искат много поливане, за да станат като на снимките.

Духи, из нета има таблички кое с кое се сади, но според мен смесените култури се развиват най-добре. Най-лесно е, между зеленчуците да посеееш миризливи растения като невен, тагетес, джоджен, чубрица, лавандула, риган, пореч, лайка. Гонят вредителите и е красиво Grinning

# 574
  • София
Айла, аз се включвам като черна станция Blush
Далиите ти са чудесни, но са любим деликатес за охлювите, почвай от сега да мислиш как ще ги опазиш.
Също искат много поливане, за да станат като на снимките.
Благодаря за съветите. Надявам се да се чувстват добре както трите корена далии миналата година, които бях взела от Лидл. Мъжът ми се опита да ги довърши и три пъти ги прекопа през пролетта, най-накрая сложих по-големи пръчки и обясних, че там не се копае и успяха да поникнат. Поливала съм ги само няколко пъти, станаха си прилични храсти. Охлюви и да е имало, явно не са им попречили. Миналата година тук до София валеше почти цялата година поне веднъж седмично хубаво и да не кажа изобщо, но сме поливали броени пъти. Ще видим тази година как ще е, защото не знам дали ще успеем да направим капковото.
Това са трите корена далии  през октомври, които бях взела от Лидл, уж микс, но се оказаха оранжеви -
Духи, ако далиите оцелеят и се хванат и пораснат, четох че може да се разделят коренищата, ще мога да ти пратя и далии след 1-2 години Simple Smile
Phloxx, а ако се садят смесени култури, приятелка ми обясняваше за домати и до тях моркови, да хващат от поливането, то как ги копаете? Мъжът ми хич не обича да има трева около зеленчуците и само обикаля с мотиката. Аз се опитах да мулчирам, но бързо се отказах покрай него Simple Smile Иска ми се и на мен да опитам и смесено да засадя култури, но все още не съм сигурна как точно трябва да се случат нещата.
Между другото малко съм се оляла с поръчката на масло от нийм, миналата година ползвах съвсем малко. Ако някой проявява интерес мога да му дам да опита. За розите свърши работа за въшките, но примерно картофите и колорадският бръмбар изобщо не му обърнаха внимание на маслото от нийм. Имам и Байкал ЕМ-1, но и той е само поръчан и така и не стигнах и до него миналата година.

# 575
utro77, за делфиниум знам, че само се съхраняват в хладилник, но за покълване им е необходима стайна температура и да са на мокра салфетка. Много труд и чакане, но пък като цъфнат мога да  гледам делфиниуми с часове, не омръзва това цвете Two Hearts

Различни култури обикновено се садят в различни лехи, ред едно, ред друго. За риган не знаех че пази от буболечки, ще го прехвърля покрай зеленчука, което вероятно ще наложи прехвърляне на зеленчук в лехата с подправките Smile Рокада.

Aila, прекрасни кичести далии, богата работа, голяма благина е като вали ежеседмично.   

Клематис Апъл Блосъм имахме и го съсипахме с неполиване миналото лято 😭 Харесва ми, че много бързо расте , напролет пак ще търся. Не ми е хрумвало да отглеждам клематиси от семена, всяко лято вземам малки клематисчета най-различни, голяма част не оцеляват, догодина пак нови и така, на ротационен принцип. От миналата година:

И в комплект с ябълки

# 576
  • густо майна Филибето
Aila , какво пиршество за очите ще е само!  Ще грейне дворът!!!
Гледах първите години няколко, но ми омръзна да вадя.

Имах и сляпо куче, заради него слагах луковици в мрежа, но заради бодливата мрежа пак не ги вадих, и ми останаха предимно нарциси и един вид лале, което си излиза всяка година. Оказа се, че нарцисите сляпо куче не ги яде, за него са токсични, жалко за труда ми Grinning

Тази година една приятелка ме зариби пак с лалетата, тя има вила на едни чукари и сипеи, където няма ни ток ни вода да полива, затова гледа само лалета. Блъска едни камъни с лопатата, пресява пръстта, голям ентусиаст! Има сигурно вече над хиляда лалета! Пролетта е такава лалеена феерия!!!

Мен чак ме хвана срам, че имам всякакви условия, а се лишавам от тази пролетна красота. Накупих аз стотина и нагоре, и си изобретих метод. Сега, доколко е ефикасен, ще знам лятото, като дойде време да ги вадя. Ако не ги вадя, няма да ги бъде. Първо, защото повечето сортове, оставени в земята, рядко излизат втори път. Второ, защото ние много поливаме, и това сигурно допълнително помага за гибелта им, ако останат в земята в жегите.
 Слагам по четири - пет в работни контейнери.
   Това са едни черни УВ устойчиви саксии, с големи дупки на дъното, в които продават растенията в градинските центрове. Избрах си размер с подходяща височина. Изкопах дупки, където ми беше възможно, защото при мен или слънце няма да видят, или от коренища на храсти и дървета направо не става за копане. Сложих малко пръст на дъното на саксията, наредих луковиците, допълних пръст, и ги загопах в дупките. Краят им леееко се подава.  Пролетта ще видим къде какво съм насадила Grinning

Ако иновацията ми се окаже успешна, мисля и с далии да опитам Мнооого ги харесвам!

Eфибуш, направо ме зашемети с твоето градинско разнообразие! Прекрасни са клематисите, а последната снимка е невероятна!

# 577
Айла, чудесни далии! Явно при теб им е добре.
Виждала съм смесени лехи, в които има различни зеленчуци, но те не се копаят редовно. Мулчира се с окосена трева, коприва и т.н. и само плевиш ако нещо прорасне.

Ефибуш, всички миризливи растения са полезни, също мащерка, чесън, лук, босилек...май всички зелени подправки. Има също из нета таблички, кой вредител какво го прогонва. Естествено нямат 100% ефект, не е като да напръскаш с инсектицид например, но до голяма степен помага. Аз ги слагам в цветните лехи.

Делфинум и аз много харесвам, но се оказа, че и охлювите много го харесват. Едва се подаде едно листенце от земята, на следващия ден го няма. Отказах се от битката.

Любознателна, лалета и други луковични могат да се садят и в саксии, на етажи. Така даже не се налага да ги откопаваш. Аз във всички външни саксии и кашпи около големите растения имам минзухари, ерантис, фрезии. Тази есен засадих и лалета, нарциси в сандъчетата.

Като сте на тема клематис, имам един хибриден, напролет тръгва, расте, цъфти, и после лятото изсъхва. Ама съвсем изсъхва, първия път помислих, че е загинал. На следващата година пак тръгва, и същата работа. Какво не му е наред?

# 578
  • Бургас
Нищо му няма на този клематис- Видът му е такъв. Те са 3 групи клематиси. Попрочети за тях и ще видиш, че няма за какво да се притесняваш.
Аз преди няколко години бх посадила тагетес по лехите с домати. Цялото село ми се смееше- какво отглеждам- домати или цвете. Отминалото лято ги гледам- масово насадили тагетеси успоредно на доматите. Доматите каквито и да станал или да не станат- тагетесът цъфти.

# 579
Този моят клематис е хибриден, трябва да цъфти два пъти годишно, през май-юни и после през август-септември. Само че, след пърия цъфтеж изсъхват клонките и листата, и се събужда чак на следващата пролет.

Тагетесите при мен също много добре виреят и цъфтят около розите.

# 580
  • София
Нищо му няма на този клематис- Видът му е такъв. Те са 3 групи клематиси. Попрочети за тях и ще видиш, че няма за какво да се притесняваш.
Аз преди няколко години бх посадила тагетес по лехите с домати. Цялото село ми се смееше- какво отглеждам- домати или цвете. Отминалото лято ги гледам- масово насадили тагетеси успоредно на доматите. Доматите каквито и да станал или да не станат- тагетесът цъфти.
Много харесвам клематиси, но нещо не ми се получи миналата година с два корена от Лидл. Можете ли да ми препоръчате вид кламатис, по-лесен за отглеждане и откъде бих могла да поръчам?
За тагетиси и аз миналата година насадих, харесваше ми как цъфтят, а дали е имало и друга полза не знам. Бях насадила и малко босилек между корените домати, но се изгуби в джунглата и той.

# 581
  • Бургас
Миналото лято отидохме до разсадник "Нановски", да си харесам някой клематис и да подаря на съседката, която ми гледаше кучето няколко дни. Накупих аз цветята, но бях ошашавена като видях какво разнообразие имаха, всички цъфтяха, големи растения. Бяха около 10-12 лв. А служителки опаковаха цветя ,поръчани он-лайн. Майсторски, обезопасени растенията. Така съм получавала цветя от "Зелена пролет". Колкото за видове...Най-старият ми е "Нели  Мозер", който и най-лесно вкоренявам. Цъфти през пролетта и по-късно прави вторичен цъфтеж.

# 582
Phloxx, срещу охлюви слагай гранули и ленти, не се отказвай, тази битка може да се печели. На клематиса може да му е било сухичко, те обичат вода.

Aila, клематис Монтана е неубиваем, дори с ножица. Доматена джунгла много харесвам, обичам аромата на доматени листа и ако мошеше щях да си ги гледам в хола 😆

За двора ние харесваме да има естествен вид Flowers Herb Да изглежда като в природата, да е бушесто такова и с много полски цветя, мотаеш се и се оглеждаш какво никне тук или там, градина за откриватели. Всеки сезон и всяка година гледката е леко различна.

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 19:10 от Eфибуш

# 583
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чудно местенце си имате. Simple Smile

# 584
Много е хубаво, Ефибуш!

Общи условия

Активация на акаунт