Градинарство - моето хоби 26

• 34 139
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Ефибуш прекрасни снимки.
duhi_puhi  аз смятам, че сред дърветата могат да виреят зеленчуци. Тази година мисля да обърна всички лехи север юг.
Моите дървета все още са малки, но на съседите в градините всеки сантиметър е засят.
При нас всичко в градината още е под снега, да топи се, но е сняг. В Бургас снежинка не се задържа за час дори, но крайните квартали и в  селата на юг има.

# 586
Аз си имам вече нещо като проект и насоки от една приятелка агроном. Което още повече вдъхнови дребното да творим разсди разни вкъщи... Оф ще е чудо март месец, докато набучим всичко планирано...
Взехме и латинки, невен и тагетис, да насея около овошките и лехите. Иии идеи кои зеленчуци с кои се съчетават добре и кои да държа далече...
И като знам още колко храсталаци трябва да избуша... И къща да бутаме и сглобяваме.. Ще е динамична пролет 😎

# 587
Много добър те разбирам. За тази пролет - лято остава да вдигнем покрива и да разчистим остатъците от строителната площадка пред къщата. Да преместим старата и сглобим и новата оранжерия... Днес за трети път променяме начина на подреждането им. В  дъжда из калта с ролетки интересна гледка бяхме.

# 588
Чукни в гугъл Companion Planting и ще ти излязат много таблици и схеми за съчетаване на култури.

Напр. https://livelovefruit.com/companion-planting-chart/?fbclid=IwAR2 … mh1Eo4nZKlEJ6oml4
превърти десетина екрана, за да стигнеш до схемата.

# 589
Ljuboznatelna,
За лалетата и лесното вадене на луковиците - би трябвало да стане номерът ти.
Виж също Кошница за луковици - садят се с тях и като се изхранят и станат за вадене - вадиш с кошницата. Попаднах на това в някакъв чужд сайт, но ги намерих и тук. Така лесно се оформят и красиви групи.
https://aleanaplast.bg/bg/koshnitsa-za-lukovitsi-kragla/p347.html

# 590
  • густо майна Филибето
MarietaYo, благодаря ти! Знам за тези кошници, но вкъщи саксии безброй Simple Smile
Ефибуш, много ми хареса този израз Градина за откриватели Blue Heart Същевременно и дива, и прекрасна!

# 591
Ефибуш, чудесна градина. И аз поддържам естествен вид на градината, в контраст със съседите Grinning

Айла, твоите домати ме впечатлиха. Как ги поливаш, с капково ли сте?

Мариета, тези кошници са добра идея, но изпълнението куца. От тънка пластмаса са и бързо се чупят. Освен това, гладна мишка няма да се спре пред тях, прегризват ги. Може да си направиш подобна кошница от телена мрежа тип рабица, те издържат по-дълго. Аз съм си купила даже мрежата, скоро ще ги започвам, само още се чудя колко големи да ги направя.

# 592
Добра идея, Phloxx за кошницата! Може би има и кокоша мрежа, че е гъста.
Иначе е 1-2 лева тази - става да се пробва. И в чуждите сайтове видях май подобни.
Но вече др сезон Simple Smile

# 593
  • Бургас
Много хубаво е, че са измислили тези кошници за луковици.  Доста голям диаметър имат. Аз ползвах отрязани 10-литрови туби от минерална вода, на които изрязвам на дъното дупки, за да изтича водата. Понякога режа 5-литрова туба вертикално да стане като коритце и там садя по-дребни луковици-от минзухари, кокичета и крокосмия. През няколко години изваждам "коритцето" и разделям луковиците. Отначало ползвах няколко метални кошнички за пържене на картофи, но бързо им изгниха теловете.

# 594
Домати едно време се поливаха като се остави маркуча пуснат в началото на лехата и постепенно водата сдига до другия край, през това време се мотаеш с други неща, накрая прехвърляш маркуча в другата леха и така. Лехите бяха с вдлъбнатинка за водата и по-високо където са корените.

# 595
Тези кошници са ужасна идея. Начупена пластмаса ще вадите от почвата после. По-добре мрежа тип от картофи, но общо взето няма спиране на гадовете, а луковиците често се загнездват във мрежата и им пречи на растежа.

Пробвала съм и метални кошници, за мен тая хамалогия не си струва. Или се търси естествен начин за ограничаване на гадовете - например естествена бариера от неприятни миризливи и отровни луковици - зюмбюли, фритиларии,нарциси или друго място, което не е достъпно за гадовете.

# 596
Аз освен фритиларии, нарциси и зюмбюли, садих и лук, чесън между цветята Grinning
Изобщо където прочета, че нещо прогонва гадинки, веднага го засаждам при мен Joy
Но гадинките като огладнеят, май не се впечатляват толкова много от миризмите. Точно до една фритилария ми бяха изгризали грудка на рудбекия Grinning

Идеята с пластмасови туби ми хареса, те са по-дебели и няма да се начупят.

# 597
  • София

Айла, твоите домати ме впечатлиха. Как ги поливаш, с капково ли сте?

Здравей,
не още нямаме капково,  за поливането писах по-горе че почти не сме поливали. Тази година до София валя често и хубаво и съм поливала броени пъти. Иначе е на вади както Ефибуш мисля писа и поливахме по този начин, но 3-4 пъти да сме поливали цялото лято. Разсада си го гледах в хола, затова тази година търся варианти, как  да ми се получи по-лесно и удобно. Като за първа година и първи опит бях доволна миналата година от резултата. Открих си редица грешки и при разсада и после и за разстоянията между редовете, които мисля да отстраня тази година. Просто двора е с хубава почва и нищо не е гледано десетина години сигурно и сега се възползваме от това. Там беше полянка, мъжът ми само с фреза успя да го направи на заленчукова градина. Имам къртица, която не ми пречи. Предполагам, че нямам попово прасе, защото нито един корен домати или пипер не беше прегризан, а не съм слагала никакви отрови. Не съм и торила. Луковиците на цветята също си оцеляха.

# 598
Аз да кажа, че не съм ползвала кошници Simple Smile попаднах на тях по чужди сайтове.
До сега нямам изядени луковици.
Приятелка ландшафтна архитектка работи във Виена в момент и каза, че нейни клиенти имали такива. Заложила ги сега за пролетта
А има и лопати.
НО имам голям враг от есента в тревата - Попово прасе.
Имам и котки и ме е страх да пръскам. Трябва да питам в АГРО аптеката.

# 599
Те дворните котки не си ходят в собствените дворове да рият, а в чуждите, тъй че не мисля, че пръскането с инсектицид ще е проблем.

Да имаше пръскало за чужди котки в двора ми, ех!

Общи условия

Активация на акаунт