Обсъждане на имотни обяви-17

• 32 440
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Тук не става въпрос за пазарене, а за добра търговска практика. Строителят си има одобрена кредитна линия и без проблем си завършва сградата. Купувачите при подписване на договор превеждат 15-20% от сумата в такава сметка, а останалата на А16. Така строителят не изпуска потенциални купувачи, които се притесняват от "зеленото" и продажбите вървят "гладко".
Ако продава след А16, колко време ще му трябва за да продаде цялата сграда? (все пак това не са банички)
Така работят големите строители.

# 91
Захаричка, пишат се разни теоретични неща по блогове, сайтове и т.н. Но някои от съветите са изцяло преписани от лекции, според мен. А целта е ясна - да се привличат клиенти от съответния адвокат.

При покупка на зелено си има схема на плащания - при някои една част се плаща на договор, а останалото - на А15 или А16, при други инвеститори се плаща на отделни етапи, като за А15 и А16 вече остава много малка част от сумата. Какъв е смисълът за инвеститора да сключи договор, но да не получава пари по него? Та  рискът си е за купувача на зелено, тръпне до А16.

Има и инвеститори, които строят със собствени средства, т.е. това са средства, акумулирани от продажбите на зелено, плащанията по етапи.

# 92
Наистина няма логика парите да се получават след акт 16. Плащайки на зелено продавач и купувач си делят риска, а също и се получава начално финансиране. При въпросната ескроу сметка не се получава нито едното, което обезсмисля продажбата на зелено.

# 93
Тези ескроу сметки не са ли за 10-те %, които се плащат на предварителен договор, но за готово жилище? И после след края на сделката продавача си получава и тях, и останалите 90%. Не съм чувала да се ползва за продажби на зелено.

# 94
Нова билдинг ми искаха 50% при първа копка. Друг строител 5 хил евро първоначално (сега е на акт 14) и останалото на акт 16

# 95
Аз съм виждал сайтове (всъщност един), където строителят директно си обявява, че парите от купувача отиват по escrow сметка и се "усвояват" едва накрая. Каква му е файдата не знам, и повече детайли също не знам, защото не съм бил в контакт с него. Но според мен създава доза доверие у купувача.

Иначе аз не бих купил от инвеститор, който се финансира от продажби на зелено. Ако не успее да продаде колкото се надява, кво прайм? Парите свършват и всички увисват. Демек тия, които вече са се набутали, трябва да се молят да има достатъчно други като тях, за да може всички да са хепи. То ако ще е така, могат да си направят и ЖСК и ще им излезе наполовина по-евтино.
Отделно рискът от чиста злоупотреба, т.е. инвеститора да вземе парите и да избяга.

Когато строежа се финансира от банка, тя отпуска парите целево. Не изсипва всичко с кошницата напред, и после инвеститора прави каквото си иска. Всеки разход се обосновава с фактури и оферти от доставчици и подизпълнители, и понякога парите отиват директно при тях, инвеститора не ги вижда даже. Така и шансът за злоупотреба намалява, и прогресът по сградата не зависи от броя купувачи на зелено.
Вече ако банката фалира,  това е друг филм Simple Smile

# 96
  • София
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b160071757799279
Моля мнение за тази гарсониера.
На какво да се обърне внимание при евентуален оглед?

# 97
Мелина, огледай хубаво за течове по тавани и стени-външните стени, в банята огледай тавана хубаво (то банята е ясно, че е за ремонт). Отвори прозорците и се ослушай дали е шумно. Гледай коридора на стълбищата дали е приличен или е затрупан с боклуци от съседите. Около блока се огледай за шумни компании - кибици с бира и т.н. Изложението огледай, включително има дървета пред прозореца, а е 2 ет., дървото ще расте, т.е. ще засенчва. Ако е запад или юг, няма да е толкова голям проблем. Ако е изток/североизток може да е по-тъмничко. Виж дали е среден (от двете страни има апартамент) или е краен от едната страна.
Така както го гледах на картата, това е в частта към моста на Бакърена фабрика. Районът не е лош откъм народонаселение (поне преди 30 години не беше), но може да има промяна. Мисля, че е точно срещу община Връбница този блок. Гледам, че има спирка на 285 и 83, значи имаш опция с прекачване и до метрото да стигнеш лесно. Виж дали няма съвсем непосредствено до апартамента заведения от различен вид - примерно квартални кафенета, кебапчета/кюфтета  и т.н., за да не е шумно и да се събират компании. Като гледам блокът е североизток/югозапад по дължина, но зависи и къде е апартаментът.
Питай за съседите - до теб, над теб какви са.

# 98
  • София
Man_darin_ka, много ти благодаря за дългия и изчерпателен отговор!

# 99
Мелина, нямам представа как вървят цените в Надежда. Ако търсиш там, или поне имаш представа на какви цени се предлагат малките жилища, ти ще си прецениш за цената.
Иначе другото, което забелязах, е паркетът в хола/дневната - поразсъхнал се е, има процепи между паркетините. Това не е голяма драма - ако нямаш достатъчно пари или не харесваш естествен паркет, махаш и слагаш ламинат. Иначе може да се пренареди, изцикли и лакира и ще светне, но ще излезе по-скъпо от смяна с ламинат (признавам си, аз съм любител на естествения паркет).

# 100
Някой идея това за какво може да се ползва?

# 101
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b160071757799279
Моля мнение за тази гарсониера.
На какво да се обърне внимание при евентуален оглед?

Точно този блок не ми е познат къде е, но ако сте с деца районът е супер за социални контакти и излизания на децата. Ако сте без деца и търсите ниска цена-самият имот има нужда от ремонт, нормално, не мисля че 2ри етаж е риск за, течове и конструктивни нарушения на сградата. Дърветата и зеленината около блоковете е това, което най-много ми харесва в Надежда 1, 4, Връбница и Свобода. В района има много млади хора, смея да твърдя интелигентни, познавам доста хора. Предполагам винаги има "селяндури", но не е масовото.

# 102
Някой идея това за какво може да се ползва?

Ползва се един глупак да набута друг глупак Simple Smile св стефан е потъващ кораб, от който всеки иска да се оттърве.

# 103
Може ли да разкажеш малко повече за Св. Стефан и защо е потъващ кораб? От това, което видях в нета, не изглежда зле, но естествено това в нета не е всичко...

Иначе в тази обява доколкото разбирам не става дума за този комплекс, а за имот директно в съседство.
Но така или иначе и според мен офертата е лов на рибки, защото според мен в "идеална част" от каквото и да е няма как да строиш самостоятелно.

# 104
Е той пича продава 77кв, какво искаш да стройш върху тях? Grinning

Ами гледал съм го, много надути имоти без покритие. Живеят някави депутати, бизнесмени и един футболист. Но някои от къщите не се обитават постоянно, отделно се продават много имоти там, което е странно. Според мен ще се обезлюди, а има и месечна такса, която инвеститора може да променя едностранно. Намира се в дол между хълмове и близо до гробище. Банкялии го недолюбват комплекса и хората живеещи там, което за мен е показателно. Лично аз не бих желал да живея сред мутробизнесмени, мутродепутати.

Общи условия

Активация на акаунт