Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

смяна на постоянен адрес при покупка на жилище

 • 1 113
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 34
Здравейте,
Наскоро закупих апартамент в София и ме интересува дали съм задължен да сменя постоянният си адрес, в случай ,че това е единственото жилище на мое име и към момента се водя, където живеят родителите ми.

# 1
 • София
 • Мнения: 6 949
Не, не е задължително.

# 2
 • Мнения: 624
Не сте задължен.
Може да го смените, когато си сменяте личната карта.
Имам апартамент в София на мое име (единствен личен имот) и се водех на адреса на родителите ми, докато не си смених личната карта и не е имало проблем.

# 3
 • Мнения: 34
Благодаря за бързия отговор!
Има ли опция да не го сменям изобщо? Личната карта я сменях в предното лято, а шофьорската книжка покрай нова година.

# 4
 • Мнения: 3 000
Има ли опция да не го сменям изобщо?
Да, няма проблем.

# 5
 • Мнения: 383
a_angelov, всъщност си задължен да си смениш регистрацията там, където реално живееш, в 30-дневен срок след като се преместиш на новото място. Каква е собствеността на жилището, където живееш, няма значение. Може да притежаваш (единствено) жилище и да не живееш в него - това никой не може да те задължи. Но поне на теория си длъжен настоящият ти адрес да е актуален.

Друг е въпросът, че това изискване на практика никой не го контролира, няма полицията да тръгне да гледа дали си живееш на адреса по регистрация (освен ако не те търсят по друг повод...). Това дето другите ти казват "няма проблем" е в смисъл че по всяка вероятност няма да имаш неприятности, ако си останеш за неопределено време на стария адрес. Но формално би бил в нарушение.

Това дето казва Vikinedyalkova да го смениш като си сменяш личната карта, също е малко подвеждащо. Смяната на регистрация няма нищо общо с това кога ти изтича личната карта, единствената връзка е, че като си смениш адреса, ти преиздават личната карта (понеже го пише на нея). Много хора не им се дават тия 20-30 лв, или там колкото беше, да си вадят нова лична карта "извънредно", затова чакат докато старата изтече, и тогава си сменят и регистрацията. Което според мен си е келешлък на дребно - купил жилище, ама за такса за нова лична карта нямал пари. Но по принцип двете неща не са обвързани.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 16:58 от Slashy

# 6
 • Мнения: 5 602
Извън съображенията на Slashy, които са съвсем основателни, важно е да бъдеш откриваем: например, да можеш да си получиш всякакви документи, призовки и прочие на адреса, на който се водиш, че живееш.

# 7
 • Мнения: 3 000
Това дето другите ти казват "няма проблем" е в смисъл че по всяка вероятност няма да имаш неприятности, ако си останеш за неопределено време на стария адрес. Но формално би бил в нарушение.
Не четеш. Другите му казват, че няма нужда да си сменя адресната регистрация, понеже никъде не е написал, че ще се мести в новото жилище.

# 8
 • Мнения: 34
Здравейте отново, наистина не съм уточнил, но смятам да живея в жилището, да. Нещо, към което в момента се ориентирам е да си направя адресна регистрация за настоящ адрес. Така хем ще съм легално там, хем няма да се налага да преиздавам документите за момента.

# 9
 • Мнения: 20 521
Благодаря за бързия отговор!
Има ли опция да не го сменям изобщо? Личната карта я сменях в предното лято, а шофьорската книжка покрай нова година.

Има, но няма да можеш да си извадиш винетка за зелена /синя зона. Иначе друго не знам да те принуждава. И не си в нарушение, ако си регистриран при майка си, защото и там можеш да си получаваш известията. Не е като да си бил под наем някъде.

# 10
 • Мнения: 383
И не си в нарушение, ако си регистриран при майка си, защото и там можеш да си получаваш известията. Не е като да си бил под наем някъде.
Станция, не е баш така. Това дали е регистриран при майка си или под наем, няма никакво значение при промяна на адреса.
Караш ме да ровя закони...

От Закона за гражданската регистрация:
Цитат
Чл. 93. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.
Чл. 94. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Настоящ адрес е адресът, на който лицето живее.
(2) Всяко лице има само един настоящ адрес.

Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.

Подчертаното е от мене.
Какво искам да кажа - постоянният адрес на практика е по желание, може да го боднеш където ти е кеф, стига собственика на жилището да е съгласен. Ако ти си собственика, се предполага, че си съгласен Simple Smile
Настоящият адрес е там където реално се намираш. Не е по избор. И когато се преместиш да живееш на друго място, тази промяна си длъжен да я декларираш в 30-дневен срок. Дали си собственик или не на имота, където живееш, не играе роля. Може да си декларираш настоящ адрес в хотел, примерно. Никой не го прави, предполагам, но е възможно.

Аз затова толкова роптая срещу наемодателите, които отказват регистрация, защото принуждават наемателите си да са в нарушение.

Пак казвам, друг е въпросът, че от това нарушение на практика не произтича нищо, защото не се контролира.

# 11
 • Мнения: 20 521

Аз затова толкова роптая срещу наемодателите, които отказват регистрация, защото принуждават наемателите си да са в нарушение.

Пак казвам, друг е въпросът, че от това нарушение на практика не произтича нищо, защото не се контролира.

Именно, анахронизъм е.

А наемодателите не искат, защото после не могат Grinning
Т.е. отказват да регистрират наемателите, защото после нямат законов начин да принудят напусналите наемателите да се отпишат от адреса. Това е и при продажба - старият собственик се отписва на добра воля, но може и да не го направи и не може да бъде принуден. Дупка в закона.

# 12
 • Мнения: 383
Сега като се зачетох в закона, има механизъм за проверка, само трябва на правилното място да се махнат няколко думи Simple Smile
Цитат
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на чл. 92 или на чл. 99а ...

Тия два члена 92 и 99а са за даването на съгласие от собственик и за максималния брой хора на адреса. Демек може да се заличи, ама само ако по някаква случайност е станало без съгласието на собственика, или без да искат са надвишили лимита... Което казваше преди време и Мандарината май...

# 13
 • Мнения: 154
Смяната на регистрация няма нищо общо с това кога ти изтича личната карта, единствената връзка е, че като си смениш адреса, ти преиздават личната карта (понеже го пише на нея). Много хора не им се дават тия 20-30 лв, или там колкото беше, да си вадят нова лична карта "извънредно", затова чакат докато старата изтече, и тогава си сменят и регистрацията. Което според мен си е келешлък на дребно - купил жилище, ама за такса за нова лична карта нямал пари. Но по принцип двете неща не са обвързани.

Смяната на адрес означава също смяна на шофьорска книжка (ако е в друго населено място, смяната на книжка е свързана и с ново медицинско). Ако притежаваш автомобил, сменяш талони. Тоест още 25лв за книжка, 10лв за медицинско и 20лв за нови талони на автомобила. Всичко това, макар и не огромно като сума, означава висене в поликлиниката за медицинско и в КАТ на три пъти. Един път за нова книжка, ако се сменя градът, още веднъж за нови талони (ако се зачита към друго подразделение на КАТ се минава и канал, тоест голямото чакане) и последен, трети път за получаване на новата книжка.

Моето мнение е, че в рамките на едно населено място няма абсолютно никакъв смисъл да се сменя постоянен адрес, настоящ се сменя лесно и само с едно ходене до районната администрация.

# 14
 • Мнения: 383
burned, аз говорех за настоящия адрес, защото само за него има задължение да го сменяш, когато реално се преместиш някъде. Постоянния адрес в закона си пише в прав текст, че може да си го избираш както искаш. Малко странно на пръв поглед, но явно така стоят нещата...

Комбинацията смяна на адрес по време на притежание на кола не ми се е случвала, така че там е съм запознат. За талон е нормално да трябва да се смени, защото и там ти пише адреса. Вероятно и номера (табели) на колата сменяш. За книжката не виждам никакво основание да се сменя заради променен адрес, но...

Общи условия

Активация на акаунт