Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пълна упойка на бебе на 1.5г...?

 • 1 204
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 56
Здравейте. Дъщеря ми, на 1.5г, от скоро започна да има сковаване на вратлето. От леко до пълно обездвижване, съпроводено с болка. Минахме през спешен кабинет, невролог, ортопед и неврохирург. Последните 2ма, чрез рентгенова снимка установиха изкривяване на 3ти и 4ти шиен прешлен. И 2мата смятат, че положението ще бъде овладяно чрез носене на яка за врат за известно време. Неврохирурга иска да се направи обаче ЯМР с пълна упойка.
Да си призная, по време на прегледа аз не бях запозната с анестезиите изобщо... след доста четене...притеснявам се много, защото детето е с установена алергия  към яйчен белтък, в следствие на което ваксини не поставяме никакви. Прави алергии и към различни хомелпатични сиропи. Предстоят ни още тестове. Когато се е налагало да пие АБ, винаги прави алергични реакции и в най-добрия случай има поне 3 дози урбазон. И като чета за тези упойки - не съм никак навита да правим този ЯМР. Знам ли и на колко конпетентен анестезиолог ще попадем... Confused Има ли някой попадал в такава или поне отчасти подобна ситуация? Много съм объркана и притеснена. Нямам много време за губене, а предложения вариант нещо не ме устройва...

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 21:23 от she___

# 1
 • София
 • Мнения: 10 415
Да, имахме подобна ситуация.
Внука ми е роден септември, а през ноември същата година му правиха 2 операции с пълна упойка, над 2 часа бяха. Опарициите бяха наложителни - ингвинална херния, правиха ги през 20 дни. Нищо му няма на детето от тогава. Притесненията останаха за родителите,  бебо  нищо не помни.
Слушай лекарите и не го мисли много. Всичко ще е наред.

# 2
 • Мнения: 56
Да, имахме подобна ситуация.
Внука ми е роден септември, а през ноември същата година му правиха 2 операции с пълна упойка, над 2 часа бяха. Опарициите бяха наложителни - ингвинална херния, правиха ги през 20 дни. Нищо му няма на детето от тогава. Притесненията останаха за родителите,  бебо  нищо не помни.
Слушай лекарите и не го мисли много. Всичко ще е наред.

Радвам се, че при вас всичко е минало добре. Само че мен ме притеснява факта, че има установени и неустановени алергии, а пълната упойка в случая не ми се вижда крайно наложителна, след като двама независими лекари смятат, че положението може да бъде овладяно с яка...

# 3
 • София
 • Мнения: 10 415
А, хич не сме знаели какви алергии има бебе на кърма. Казаха спешна операция, нямаше как да се търсят други мнения или да се лети до Бг. с бебето. Имаше малки проблеми 1 месец след операциите, но с много течности се изхвърлиха упойките.
Ами ако не се оправи с яка, ако остане сакато или криво бебето? Ако има нещо неврологично и не се хване на  време....
Имам 12 -13 г. съседче - цялото изкривено на една страна. Иначе умствено е добре, но вече ходи само с придружител. Доколкото знам нещо са закъсняли с прегледи, диагнози  и лечение като бебе.
Не, че те плаша, но лекарите не винаги искат да усвоят кл. пътека и да вземат едни пари.

# 4
 • Мнения: 5 611
За ситуацията не мога да кажа дали ЯМР е наложителен или не.
Като майка на дете, на което е правен ЯМР на 3г и 10м - 9-10кг, осиновено, т.е с абсолютно неизвестни наследствености и предразположения... Пълната упойка е наложителна, за да се направи изследването. Самото изследване е по каса и се прави след като се попадат документи в касата от лекар с искане за такова изследване и то бъде одобрено. Родителите заплащат упойката, която беше (2014 г) 120лв. Самото изследване е в нещо като тръба, има силни шумове и трае около 30-40 минути, ако добре помня. Поне на моето дете беше на мозъка и с такава продължителност. Притесненията за родителя са нещо нормално, дори не помня дали сме говорили предварително с анестезиолог, предполагам - да.
Синът ми също претърпя интервенция (премахване на трета сливица) с пълна упойка. Прави алергични реакции към комари, АБ (от една група), козметични продукти, дори към цъфтежа на растенията... Анестезиологът си свърши работата и операцията мина безпроблемно. Беше преди година и ме разпитва подробно за наследственост и алергии.

# 5
 • Мнения: 66
Пълната упойка при ЯМР на толкова малко дете е абсолютно наложителна. Както е обяснила Мама Ру, изследването е дълго, детето трябва да е абсолютно неподвижно, много е шумно, неприятно дори за възрастен, вливането на контраста започва в някакъв момент и не рядко се случва да заболи първоначално заради налягането. Говорете с анестезиолога, за да минимизирате риска до колкото е възможно. Не подценявайте изследването. Яката може и да е решение и след ЯМР, но и диагнозата трябва да е точна.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 22:53 от GlowFlow

# 6
 • Мнения: 35
Здравейте, разбирам тревогите ви и аз съм много чувствителна към лекарства,защо не попитате дали има възможност да давате няколко дни преди изследването противоалергично,за да се намали риска от реакция!?

# 7
 • Мнения: 2 517
На 1г и 3м във връзка с операция е правена пълна упойка, но преди това изисках да тестват за алергии и в Пирогов се съобразиха с резултата. Но по повод ЯМР на две зони, който правиха в Токуда при установени множество алергии към упойки/контраст при вече започнала противоалергична подготовка въпреки изричното указание на алерголога от тяхната болница не ппоставиха урбазона и след идването в съзнание детето направи тежка реакция.
От друга страна на 3г и 9м сме правили скенер без упойка, защото лекарката в залата обясни, че упойките не са безобидни и се разбрахме, че първо ще пробваме без упойка. Получи се, но на 1г и 5м е абсолютно мевъзможно да се осигури неподвижност на тялото без анестезия.
Обаче при наличен проблем е по-добре възможно най-рано да бъде диагностициран с точната причина за него и да се вземат мерки на база точна диагноза, а не на предполагаема такава.
На база личен опит с дете към момента в тежко инвалидно състояние, не по рождение, ходене по лекари, болници, ЯМРта десетина до момента плюс 4 скенера бих ви посъветвала първо да се консултирате и с други специалисти - като детски хирурзи препоръчеам проф. Бранков, който даже има тема във форума като никнейма му е доктор Оги или проф. Стефанова, която работи в Пловдив. Като детски невролог препоръчвам консултация с проф. Литвиненко. Най-лесно е да сложите яката, но дали е правилното решение?

# 8
 • Мнения: 2 699
Чудя се, защо пък ЯМР, защо не компютърна томография? Тя е много по-кратка. Лекари трябва да кажат.

# 9
 • Мнения: 66
До колкото знам, понеже са ми правили и двете, да не кажа някоя тъпотия сега, но някои неща се виждат само на едното, а някои по-добре. Примерно: ЯМР "вижда" киста на единия бъбрек, дори определя какъв вид е, след това ме пращат на томография, защото това е "правилното" изследване за бъбреци, така ми беше казано. Томографията даде повече информация обаче.

# 10
 • Мнения: 677
Дъщеря ми беше на 1.5 когато и правихме ЯМР на глава с пълна упойка.Мен ме посъветваха от много места да го правя в МБАЛ Иван Рилски ,заради лицето,което ще разчита ЯМР,защото освен че е важно самия апарат,важно е и кой ще разчете след това.При нас беше шефа на отделението д-р Марин Пенков.При тях практиката е да ти дадът телефона на анестесиолога,който е външен, да му кажеш кога има свободни дни,а той според дните в който е там да ти каже кога да запишеш час.В ситуацията аз се свързах с д-р Плачков,един изключително добър за мен професионалист и човек.Той разпитва всичко за детето и насочва.Малката тогава имаше хрема,обясни ми какво да правя,до самия ден.При малките деца около час преди процедурата се слага абокат,за да може при проблем да имат бърз външен достъп.Упойката е много лека и до края на деня се изчиства от организма.Преди нас имаше около 3-4 дечица,всички минаха много леко,както и ние.
Дъщеря ми няма алергии,но аз съм с много такива.До сега съм имала 5 пълни упойки и 1 епидурална,винаги преди процедурата си правя тест за алергии към упойки.Интересното е ,че в резултатите винаги са ми излизали ,че имам алергия към упойка,но всеки път е било към различно вещество.Никога не се е стигало до проблем

# 11
 • Мнения: 56
Ясно ми е, че изследването трябва да се направи. Благодаря на всички, които са ми писали. Мен ме притеснява изключително много самата упойка. Имам позната, на чието детенце след поставяне на пълна анестезия спря да говори. След много ходене по логопеди започна, но беше доста изостанал и заекваше. Четох, че са възможни и отклонения в грубата моторика. Някой имал ли е такива проблеми?
Благодаря отново!

# 12
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 14 958
Не искам допълнително да те притеснявам, но и контрастното вещество не е безобидно 🙄

Стискам ти палци всичко да мине безпроблемно и всичките ти страхове да са били напразни.

# 13
 • Мнения: 539
Нито упойката, нито контрастното вещество са "полезни".

Аз повече бих се притеснявала за резултата, отколкото за контраста.
За да се "скове" бебето проблема едва ли е ортопедичен. Има много деца с гръбначни изкривявания, но не се "сковават".  Добре е да се види и гръбначния мозък. И дано мнението на лекарите се потвърди и една яка да оправи положението.

Но в никакъв случай не бавете изследването!

Потвърждавам за Иван Рилски, добри специалисти са, ще ви насочат към опитен анестезиолог. С него вече може да уговорите някаква предварителна терапия, тест за алергии към упойка.

Мисля, че упойката използвана за изследването е по-различна от упойка за операция да речем. Много по-лека и без неприятните странични ефекти като повръщане, гадене, главоболие. Но най-точна информация ще ви дадат лекарите.

И ЯМР е по-добрият вариант за изследване. Без облъчване и по-добър образ.

Успех!

# 14
 • Далече, далече
 • Мнения: 4 043
ЯМР не се прави под обща анестезия, а под седация. Има си негативи, но е по-лек вариант от общата анестезия. Пак може да има гадене и повръщане.

Общи условия

Активация на акаунт